How ​to Ruin a Summer Vacation – Tönkretett vakáció (Hogyan tegyük tönkre 1.) 74 csillagozás

Simone Elkeles: How to Ruin a Summer Vacation – Tönkretett vakáció

Forró nyár.
Amikor Amynek az egész nyári szünetet az otthonától távol kell töltenie, minden vakációs terve kútba esik. Egészen addig, amíg meg nem ismerkedik a jóképű és kemény kötésű tizennyolc éves Avival – az egyetlen sráccal, akinek talán nem tud ellenállni. Gyorsan felforrósodik a hangulat közöttük, de mi van, ha Avi csak egy nyári kalandot akar, Amy pedig többet?

Eredeti mű: Simone Elkeles: How to Ruin a Summer Vacation

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634572855 · Fordította: Sándor Alexandra Valéria

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Amy Nelson · Avi · Safta


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 144

Kívánságlistára tette 121

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

>!
loveQhuay P
Simone Elkeles: How to Ruin a Summer Vacation – Tönkretett vakáció

Akár át is nevezhetnénk a könyvet : How to ruin my afternoon vagy How to ruin my reading list … :D ez a könyv tönretett engem. De csakis pozitív értelemben.

Évek óta várólistás volt ez a könyv, és ha nem hozza el a KMK magyarul, ki tudja meddig maradt volna olvasatlanul, én meg egy orbitális nagy hibát követtem el már így is, hogy eddig nem olvastam… Most viszont eljött az a pont, hogy nem tudok várni a magyar fordításra, mert egyszerűen muszáj megtudnom mi lesz Amy és Avi sorsa, mi fog velük történni.

Annyira jó volt, humoros Amy viselkedése és szócsatái miatt, igzalmas az izraeli szál és a zsidó vallás miatt, és aranyos, mert ahogy Avi és Amy egymásra talált azt máshogy nem tudom jellemezni. Aviban annyi potenciál van, és nagyon izgalmas karakter!
Nagyon tetszett, le se bírtam tenni a kezemből, egyszerre olvastam el az egészet, és rég volt már ilyen!

Szóval ennyit arról, hogy már felvázoltam magamban miket fogok olvasni év elején… és most borul az egész, mert muszáj tovább olvasnom a sorozatot :)

Hihetetlenül örülök, hogy pozitívan kellett csalódnom, mert picit tartottam a könyvtől, de egyszerűen tökéletes volt. Vagy csak jó pillanatomban talált el, ki tudja, nekem akkor is tökéletes.

3 hozzászólás
>!
Krisztina_Németh_2
Simone Elkeles: How to Ruin a Summer Vacation – Tönkretett vakáció

Nem tudok rá több csillagot adni. A tökéletes kémia után ez egy nagy csalodás. A történet egy 16 éves lányrol szol, és sajnos az irásmod is egy 16 évesre vall.

5 hozzászólás
>!
kellyolvas P
Simone Elkeles: How to Ruin a Summer Vacation – Tönkretett vakáció

Amy egy vérbeli amerikai tini Chicagóból, aki az anyukájával él, apja csak a születésnapjain látogatja. Kiskorában élvezte ezeket a napokat, amikor hercegnőnek érezhette magát, az utóbbi években viszont már rájött, hogy az apjának folyamatosan részt kéne vennie az életében, ezért inkább ignorálja őt. Most váratlanul kész tények elé állítják, egész nyárra Izraelbe viszi az apja, hogy megismerhesse a családját, főleg a nagyanyját, aki súlyos beteg. Amy dúl-fúl, de nincs mit tenni, elindulnak. Izraelben újabb csapások érik, nem szállodában fog lakni, hanem a családdal, saját szoba és fürdő nélkül, hetedmagával egy kicsi házban. a Golan fennsíkon, távol a „civilizációtól”. Kész katasztrófákkal kezdődik a nyaralás, de Amy napról napra egyre jobban beilleszkedik, ebben közrejátszik, hogy megismerkedik hasonló korú fiatalokkal unokatestvére, Takonypóc révén. Sőt, egy kezdődő románc is kialakul Avi-val, akibe már az első nap szó szerint belebotlik. A szerelem mellett egész más érzések is kibontakoznak benne, egyre közelebb érzi magához az országot, annak szépségeit, és felfedezi a vallásban rejlő titkokat, amit mindenkinek magának kell értelmeznie.
Amy a főhőse a regénynek, és tényleg egy hős, hiszen sok változást kell kezelnie ebben a három hónapban. Új családot kap, akiket meg kell ismernie, sőt, az apját is most ismeri meg igazán, akit csaknem végig csak Spermadonornak nevez magában. Új barátokat szerez, akikkel azért nem pillanatok alatt alakul ki a szimpátia. Fel kell vennie a helyiek életvitelét, hozzászokni a körülményekhez, az otthoni semmittevés után itt segítenie kell a családnak. Cserébe eljut olyan helyekre, ahová álmában sem gondolta volna, hogy eljut és olyan élményeket kap, amik kihatnak az életére.
Nagyon szép ívet ír le a fejlődése, imádtam, ahogy a nagymamájával a régi időkről beszélgetnek, és Amy előtt egy új világ nyílik meg, a múltja, a családja története. Más területeken is fejlődik, nagyon vicces az állatokkal való kapcsolata, meglepetés lesz a történet végén!
Ez a regény volt Simone Elkeles első publikálása, és már itt is észre lehet venni, mennyire szereti a szerző az „ellentétek vonzzák egymást” felállást, hiszen aligha lehet különbözőbb az amerikai Amy és az izraeli Avi, akik szépen egymásba habarodnak ezen a nyáron. Avi már 18 éves, és hamarosan bevonul a seregbe, mert Izraelben ez a törvény: a lányok 2, a fiúk 3 évig katonáskodnak, még a főiskola előtt, kötelezően. Büszkén és hazafiassággal fűtve vonulnak be, nekik ez a természetes. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy alakul majd a kapcsolatuk később a sorozatban.
Szerettem a regényben, hogy semmi vallási cuccot nem erőltetett rá a szerző az olvasóra. És igazából Amy-re sem. Úgy éreztem, inkább csak bővíti az ismereteimet Izraellel és a zsidó vallással kapcsolatban.
Összességében nagyon vicces, könnyed olvasmányról beszélhetek, ami képes volt lerombolni bennem bizonyos sztereotípiákat, és komolyan örülök, hogy a játék szervezése folyamán megismertem az ország nevezetességeit, és kedvet kaptam egy szentföldi kiruccanáshoz. Ajánlom minden Elkeles rajongónak!

>!
Madama_Butterfly P
Simone Elkeles: How to Ruin a Summer Vacation – Tönkretett vakáció

Nos, a Fuentes-testvérek után nem igazán erre számítottam… Sajnos ez egy ízig-vérig tini-történet volt, tinikről tiniknek tini mód megírva.
Mivel nem az én korosztályomnak szól, ezért annyira nem is tudott megfogni – ettől még a 4 csillag jár a benne lévő humor és mondanivaló miatt, a célt végeredményben elérte (pár órára elszórakoztatott), de valahol nem azt kaptam, amit vártam (ez persze nem a könyv hibája, de akkor is….)

>!
Evika82 P
Simone Elkeles: How to Ruin a Summer Vacation – Tönkretett vakáció

Nem mondom, hogy rossz könyv volt, de a Tökéletes kémia trilógiával magasra tette a mércét az írónő. Az az egyik kedvenc sorozatom, már többször újraolvastam, mert egyszerűen imádom. Sajnos ez a könyv nem volt olyan magával ragadó, nem is szerettem meg annyira, mint amennyire vártam. Amy a főszereplő nem igazán volt szimpatikus, és Ava sem volt egy hű de álompasi. (Legalábbis nekem nem.)
Szóval aranyos volt meg minden, de bennem nem hagyott mély nyomot ez a történet… :(

>!
Nurtella
Simone Elkeles: How to Ruin a Summer Vacation – Tönkretett vakáció

Könnyed, szórakoztató és gyorsan halados olvasmány egy unalmas délutánra. Amikor megláttam hogy Simone Elekesnek van egy új magyarul megjelent könyve azonal megvettem. Az írónő már a Tökéletes kémia sorozatával belopra magád a szívemben, ebben a könyvben sem csalódtam. Amy az elején nagyon idegesíttet de a könyv végére őt is megszeretem. Avi pedig egy igazi Izraeli szívtipró ♥ Bocsi Alex de most lecserélek. Nagyon élveztem a két fő szereplő szócsatáikat, csipkelődéseiket. Kíváncsian várom a következő részt.

>!
Masni3 P
Simone Elkeles: How to Ruin a Summer Vacation – Tönkretett vakáció

Nem volt rossz olvasmány, viszont spoiler Nagyobb drámára számítottam körülöttük. Ezen kívűl nekem kevés volt az infó Ronról. Amúgy gyorsan haladtam vele. A következő rész biztosan várólistára kerül , mert kiváncsi vagyok, mi fog történni a szereplőkkel a következő nyáron. spoiler

>!
rafaelo0824
Simone Elkeles: How to Ruin a Summer Vacation – Tönkretett vakáció

Megelőlegezem az öt csillagot, mert tudom mi lesz a másik két részben, és alig várom már, hogy azokat is olvashassam magyarul. Kicsit más ez a sorozat Elkeles többi regényéhez képest, de nekem tetszik a humor illetve a sok vicces helyzet. Amy igencsak idegesítő az elején, viszont legalább van helye a jellemfejlődésének. Nagyon különleges az izraeli környezet, végig élveztem olvasni.

>!
LyliaBloom I
Simone Elkeles: How to Ruin a Summer Vacation – Tönkretett vakáció

Eleinte senki sem volt szimpatikus a könyvben, aztán ahogy haladtunk kezdtem megkedvelni a szereplőket, a végére pedig megszerettem őket. Mondjuk nekem valahogy olyan érzésem van, mintha minden túl gyorsan történt volna. És persze a nyomába sem ér a Fuentes tesóknak :)

>!
Szil78
Simone Elkeles: How to Ruin a Summer Vacation – Tönkretett vakáció

A könyv elején kicsit úgy éreztem, hogy ez nem az én történetem lesz. Amy viselkedése iszonyat idegesítő volt. Tényleg egy elkényeztetett amerikai picsa volt, hogy Avi szavait idézzem. Aztán a végére egészen szerethető figurává változott.
Persze ez a történet is hozta a tipikus húúú de utállak de mégis baromira bejössz vonalat, de ettől függetlenül egy egészen szórakoztató könyvet kaptam. Kíváncsi vagyok a folytatásra…


Népszerű idézetek

>!
Fay 

Anya szokta mondani, hogy a vélemény olyan, mint a segglyuk: mindenkinek van, de a másikét büdösnek gondolja. Ez így igaz.

90. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amy Nelson · vélemény
>!
Masni3 P

Hogyan ragad benne egy viszonylag okos tizenhat éves lány egy ciki helyzetben úgy, hogy nem tud kimászni belőle?

(első mondat)

>!
agi452 

Éppen ki akarok menni a szobából, amikor aba besétál. Döbbenten leül az ágyra.
– Gyönyörű vagy. Pont, mint az anyukád. Ijesztő.
– Jobban örülnél, ha varangyos béka lennék?
– Talán – feleli félmosollyal.
– Mondjam le a randimat, hogy jobban érezd magad? – kérdezem komolyan.
– Nem, dehogy! – pillant fel.
– Helyes. Mert nem is szeretném.
– Amy… – folytatja figyelmeztető hangon.
– Nyugi, apa. Nem csinálok semmit, amit te ne csináltál volna az én koromban.
– Ennyi! – pattan fel. – Lemondod a randit.

>!
Fay 

A vallás nagyon személyes dolog. Mindig ott lesz neked, amikor akarod, vagy szükséged lesz rá. Dönthetsz úgy, hogy élsz vele, de úgy is, hogy nincs szükséged rá az életben. Senki sem erőltetheti rád a vallást, mert úgy nem az igazi.

93. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Safta · vallás
>!
Fay 

Az eltökéltség és a hozzáértés fél siker. A másik fele meg vakszerencse.

99. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amy Nelson
>!
Fay 

A történelem olyasmi, amire emlékezni kell, de megismételni sohasem.

180. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amy Nelson · történelem
>!
Fay 

Miért lenne más a huszonegyedik század, mint az első?

185. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amy Nelson · XXI. század
>!
Fay 

– Általában véve nem bízom az emberekben.
– Pedig akkor kinyílna a szemed, és sokkal színesebb lenne a világ.
– Biztos. De így legalább nem csalódom túl gyakran, mert eleve arra számítok, hogy az emberek csalódást fognak okozni.

195. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amy Nelson · Avi · bizalom

Hasonló könyvek címkék alapján

Lizzy Charles: Zűröstül-bőröstül
E. Lockhart: A hazudósok
Jenny Han: The Summer I Turned Pretty – A nyár, amikor megszépültem
Sarah Dessen: Along for the Ride – Álom két keréken
Sarah Dessen: Altatódal
Rick Riordan: A villámtolvaj
Jennifer L. Armentrout: White Hot Kiss – Perzselő csók
Rachel Vincent: Shift – Változás
Becca Fitzpatrick: Csitt, csitt
Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó