How ​to Ruin a Summer Vacation – Tönkretett vakáció (Hogyan tegyük tönkre 1.) 161 csillagozás

Simone Elkeles: How to Ruin a Summer Vacation – Tönkretett vakáció

Forró nyár.
Amikor Amynek az egész nyári szünetet az otthonától távol kell töltenie, minden vakációs terve kútba esik. Egészen addig, amíg meg nem ismerkedik a jóképű és kemény kötésű tizennyolc éves Avival – az egyetlen sráccal, akinek talán nem tud ellenállni. Gyorsan felforrósodik a hangulat közöttük, de mi van, ha Avi csak egy nyári kalandot akar, Amy pedig többet?

Eredeti mű: Simone Elkeles: How to Ruin a Summer Vacation

Eredeti megjelenés éve: 2006

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634572855 · Fordította: Sándor Alexandra Valéria

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Avi · Amy Nelson-Barak · Ron Barak · Safta

Helyszínek népszerűség szerint

Izrael · Tel-Aviv


Kedvencelte 6

Most olvassa 7

Várólistára tette 154

Kívánságlistára tette 105

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
loveQhuay
Simone Elkeles: How to Ruin a Summer Vacation – Tönkretett vakáció

Akár át is nevezhetnénk a könyvet : How to ruin my afternoon vagy How to ruin my reading list … :D ez a könyv tönretett engem. De csakis pozitív értelemben.

Évek óta várólistás volt ez a könyv, és ha nem hozza el a KMK magyarul, ki tudja meddig maradt volna olvasatlanul, én meg egy orbitális nagy hibát követtem el már így is, hogy eddig nem olvastam… Most viszont eljött az a pont, hogy nem tudok várni a magyar fordításra, mert egyszerűen muszáj megtudnom mi lesz Amy és Avi sorsa, mi fog velük történni.

Annyira jó volt, humoros Amy viselkedése és szócsatái miatt, igzalmas az izraeli szál és a zsidó vallás miatt, és aranyos, mert ahogy Avi és Amy egymásra talált azt máshogy nem tudom jellemezni. Aviban annyi potenciál van, és nagyon izgalmas karakter!
Nagyon tetszett, le se bírtam tenni a kezemből, egyszerre olvastam el az egészet, és rég volt már ilyen!

Szóval ennyit arról, hogy már felvázoltam magamban miket fogok olvasni év elején… és most borul az egész, mert muszáj tovább olvasnom a sorozatot :)

Hihetetlenül örülök, hogy pozitívan kellett csalódnom, mert picit tartottam a könyvtől, de egyszerűen tökéletes volt. Vagy csak jó pillanatomban talált el, ki tudja, nekem akkor is tökéletes.

3 hozzászólás
>!
Krisztina_Németh_2
Simone Elkeles: How to Ruin a Summer Vacation – Tönkretett vakáció

Nem tudok rá több csillagot adni. A tökéletes kémia után ez egy nagy csalodás. A történet egy 16 éves lányrol szol, és sajnos az irásmod is egy 16 évesre vall.

5 hozzászólás
>!
Orsi999
Simone Elkeles: How to Ruin a Summer Vacation – Tönkretett vakáció

Igazából egy kihívás miatt kezdtem el olvasni. Meg persze az is kíváncsivá tett, hogy Simone Elkeles a Tökéletes kémia után mit alkotott.
Az nem mondom, hogy rossz volt, de azért valami jobbra számítottam. Rövid és laza olvasmány volt, semmi komolyra sem kell számítani. Ezt mutatja az is, hogy nem valami nagy a százalék száma itt Molyon. Az eleje nagyon rossz volt, de később egy kicsit elviselhetőbbé vált. A végére nem azt mondom, hogy szórakoztatóvá vált, de azért felkeltettem a kíváncsiságomat a folytatás iránt.
A szereplőket nem kedveltem meg. Amy néha szinte már idegesített a sok nyafogásával. A többiek olyan semlegesek.

>!
kellyolvas P
Simone Elkeles: How to Ruin a Summer Vacation – Tönkretett vakáció

Amy egy vérbeli amerikai tini Chicagóból, aki az anyukájával él, apja csak a születésnapjain látogatja. Kiskorában élvezte ezeket a napokat, amikor hercegnőnek érezhette magát, az utóbbi években viszont már rájött, hogy az apjának folyamatosan részt kéne vennie az életében, ezért inkább ignorálja őt. Most váratlanul kész tények elé állítják, egész nyárra Izraelbe viszi az apja, hogy megismerhesse a családját, főleg a nagyanyját, aki súlyos beteg. Amy dúl-fúl, de nincs mit tenni, elindulnak. Izraelben újabb csapások érik, nem szállodában fog lakni, hanem a családdal, saját szoba és fürdő nélkül, hetedmagával egy kicsi házban. a Golan fennsíkon, távol a „civilizációtól”. Kész katasztrófákkal kezdődik a nyaralás, de Amy napról napra egyre jobban beilleszkedik, ebben közrejátszik, hogy megismerkedik hasonló korú fiatalokkal unokatestvére, Takonypóc révén. Sőt, egy kezdődő románc is kialakul Avi-val, akibe már az első nap szó szerint belebotlik. A szerelem mellett egész más érzések is kibontakoznak benne, egyre közelebb érzi magához az országot, annak szépségeit, és felfedezi a vallásban rejlő titkokat, amit mindenkinek magának kell értelmeznie.
Amy a főhőse a regénynek, és tényleg egy hős, hiszen sok változást kell kezelnie ebben a három hónapban. Új családot kap, akiket meg kell ismernie, sőt, az apját is most ismeri meg igazán, akit csaknem végig csak Spermadonornak nevez magában. Új barátokat szerez, akikkel azért nem pillanatok alatt alakul ki a szimpátia. Fel kell vennie a helyiek életvitelét, hozzászokni a körülményekhez, az otthoni semmittevés után itt segítenie kell a családnak. Cserébe eljut olyan helyekre, ahová álmában sem gondolta volna, hogy eljut és olyan élményeket kap, amik kihatnak az életére.
Nagyon szép ívet ír le a fejlődése, imádtam, ahogy a nagymamájával a régi időkről beszélgetnek, és Amy előtt egy új világ nyílik meg, a múltja, a családja története. Más területeken is fejlődik, nagyon vicces az állatokkal való kapcsolata, meglepetés lesz a történet végén!
Ez a regény volt Simone Elkeles első publikálása, és már itt is észre lehet venni, mennyire szereti a szerző az „ellentétek vonzzák egymást” felállást, hiszen aligha lehet különbözőbb az amerikai Amy és az izraeli Avi, akik szépen egymásba habarodnak ezen a nyáron. Avi már 18 éves, és hamarosan bevonul a seregbe, mert Izraelben ez a törvény: a lányok 2, a fiúk 3 évig katonáskodnak, még a főiskola előtt, kötelezően. Büszkén és hazafiassággal fűtve vonulnak be, nekik ez a természetes. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy alakul majd a kapcsolatuk később a sorozatban.
Szerettem a regényben, hogy semmi vallási cuccot nem erőltetett rá a szerző az olvasóra. És igazából Amy-re sem. Úgy éreztem, inkább csak bővíti az ismereteimet Izraellel és a zsidó vallással kapcsolatban.
Összességében nagyon vicces, könnyed olvasmányról beszélhetek, ami képes volt lerombolni bennem bizonyos sztereotípiákat, és komolyan örülök, hogy a játék szervezése folyamán megismertem az ország nevezetességeit, és kedvet kaptam egy szentföldi kiruccanáshoz. Ajánlom minden Elkeles rajongónak!

>!
Milli88 P
Simone Elkeles: How to Ruin a Summer Vacation – Tönkretett vakáció

Le kell szögeznem valamit. Szeretem azt, ahogy Simone Elkeles ír. Jó a stílusa, olvasmányos, vicces, kedvelhető. A Tökéletes kémia sorozatot imádtam tőle. Ez a könyv viszont valahogy nem lett a kedvencem.

Elvarázsol a kultúra, a környezet és az emberek. A vallás, a nem mindennapi helyszín, ez alapján azt hittem, hogy ez egy nagyon jó történet lesz. Jobban mondva az is volt, csak a főszereplő hölgyeményt tudtam volna megrázni.
Amy akármennyire is bizonygatja, hogy nem az, szerintem mégis egy elkényeztetett, idióta 16 éves. Nem mondom azt, hogy minden 16 éves tini ilyen bolond. Én is voltam 16 éves, de nem voltam ilyen eszement, meg sem közelítettem ezt a szintet. Minden ilyen idős tininek megvannak a maga problémái, de ezeket lehet kezelni. Ahogy Amy áll a dolgokhoz, az emberekhez és úgy egyáltalán mindenhez, az nekem helyenként bicskanyitogató volt. Nem mondom, volt pár meglepően szimpatikus megmozdulása is, de sajnos többségben voltak a negatív megnyilvánulások.
Ami emelte a könyv iránt tanúsított érzéseimet azok a társ fő- és a mellékszereplők voltak. Értük érte meg végigolvasni a könyvet.
Kíváncsian várom, hogy a második rész mint tartogat.

>!
Madama_Butterfly
Simone Elkeles: How to Ruin a Summer Vacation – Tönkretett vakáció

Nos, a Fuentes-testvérek után nem igazán erre számítottam… Sajnos ez egy ízig-vérig tini-történet volt, tinikről tiniknek tini mód megírva.
Mivel nem az én korosztályomnak szól, ezért annyira nem is tudott megfogni – ettől még a 4 csillag jár a benne lévő humor és mondanivaló miatt, a célt végeredményben elérte (pár órára elszórakoztatott), de valahol nem azt kaptam, amit vártam (ez persze nem a könyv hibája, de akkor is….)

>!
Evika82 P
Simone Elkeles: How to Ruin a Summer Vacation – Tönkretett vakáció

Nem mondom, hogy rossz könyv volt, de a Tökéletes kémia trilógiával magasra tette a mércét az írónő. Az az egyik kedvenc sorozatom, már többször újraolvastam, mert egyszerűen imádom. Sajnos ez a könyv nem volt olyan magával ragadó, nem is szerettem meg annyira, mint amennyire vártam. Amy a főszereplő nem igazán volt szimpatikus, és Ava sem volt egy hű de álompasi. (Legalábbis nekem nem.)
Szóval aranyos volt meg minden, de bennem nem hagyott mély nyomot ez a történet… :(

>!
Ferger_Jolcsi P
Simone Elkeles: How to Ruin a Summer Vacation – Tönkretett vakáció

Régen olvastam ilyen borzalmas könyvet…. Nem is tudnék megnevezni egyetlen egy dolgot sem, ami tetszett volna benne… A főszereplő lány karaktere borzasztóan idegesítő… Egy igazi undok kis elkényeztetett liba… De az újonnan megismert unokatesója, valamint Avi sem különb nála… Az egész történet elbeszélésmódja – akárcsak a főszereplő lány, Amy karaktere (mivel ő a narrátor) – lenéző és idegesítő. Örülök neki, hogy ilyen rövid lett ez a könyv, mert csak emiatt a tény miatt voltam hajlandó végigküzdeni magamat rajta…

>!
vighagika
Simone Elkeles: How to Ruin a Summer Vacation – Tönkretett vakáció

Teljesen meglepődtem, amikor észrevettem, hogy a könyv eredeti megjelenési éve 2006. Hihetetlen, hogy ennyi idő után adták ki, hiszen Simone Elkeles azért szerintem elég híres írónak számít már Magyarországon, főleg a Tökéletes kémia – sorozat által.
Mindenesetre kíváncsian fogtam neki az olvasásnak, hiszen én az előbb említett sorozatot is nagyon-nagyon szerettem (talán az egyik kedvenc young adoult romantikusom volt), a Tönkretett vakáció ohh, de szörnyű ez a cím viszont nem kapott ANNYIRA jó kritikákat.
Elsőre érdemes megemlíteni, hogy egy délutános olvasmány, hiszen elég rövid, ráadásul azokkal a tipikus könyvmolyképzős nagy betűkkel nyomtatták, tehát tényleg nem tart sokáig. Nekem pont egy vonatútnyi idő volt.
Továb: http://lifenexttous.blogspot.hu/2018/01/simone-elkeles-…

>!
Hópárduc P
Simone Elkeles: How to Ruin a Summer Vacation – Tönkretett vakáció

Először nagyon lassan haladtam vele. Kellett egy kis idő, mire belelendültem.
Ez egy tini történet.
Annak megfelelően kell olvasni. Szóval, aki nem erre számít, az ne olvassa, vagy nagy csalódás lesz a számára.
Egynek jó volt. :)


Népszerű idézetek

>!
Fay 

Anya szokta mondani, hogy a vélemény olyan, mint a segglyuk: mindenkinek van, de a másikét büdösnek gondolja. Ez így igaz.

90. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amy Nelson-Barak · vélemény
>!
Gothic01 

– Az apád megkért, szóljak neked, hogy mindenki most eszi náluk azt, amit ti ebédnek hívtok. Ha szeretnél hozzájuk csatlakozni, akkor gyere utánam.
Odalépek hozzá, és el is indult, de én megtorpanok.
– Miért nem ő maga szólt?
– Arra is megkért, hogy kérjek tőled bocsánatot, amiért láttalak ruha nélkül az első este – vet rám futó pillantást.
– Nos?
– Az izraeliek nem kérnek bocsánatot azért, amit nem bánnak.

84. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amy Nelson-Barak · Avi
>!
agi452

Éppen ki akarok menni a szobából, amikor apa besétál. Döbbenten leül az ágyra.
– Gyönyörű vagy. Pont, mint az anyukád. Ijesztő.
– Jobban örülnél, ha varangyos béka lennék?
– Talán – feleli félmosollyal.
– Mondjam le a randimat, hogy jobban érezd magad? – kérdezem komolyan.
– Nem, dehogy! – pillant fel.
– Helyes. Mert nem is szeretném.
– Amy… – folytatja figyelmeztető hangon.
– Nyugi, apa. Nem csinálok semmit, amit te ne csináltál volna az én koromban.
– Ennyi! – pattan fel. – Lemondod a randit.

>!
Fay

A vallás nagyon személyes dolog. Mindig ott lesz neked, amikor akarod, vagy szükséged lesz rá. Dönthetsz úgy, hogy élsz vele, de úgy is, hogy nincs szükséged rá az életben. Senki sem erőltetheti rád a vallást, mert úgy nem az igazi.

93. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Safta · vallás
>!
Fay 

A történelem olyasmi, amire emlékezni kell, de megismételni sohasem.

180. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amy Nelson-Barak · történelem
>!
Fay 

Miért lenne más a huszonegyedik század, mint az első?

185. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amy Nelson-Barak · XXI. század
>!
Fay 

– Általában véve nem bízom az emberekben.
– Pedig akkor kinyílna a szemed, és sokkal színesebb lenne a világ.
– Biztos. De így legalább nem csalódom túl gyakran, mert eleve arra számítok, hogy az emberek csalódást fognak okozni.

195. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amy Nelson-Barak · Avi · bizalom
>!
Masni3 P

Hogyan ragad benne egy viszonylag okos tizenhat éves lány egy ciki helyzetben úgy, hogy nem tud kimászni belőle?

(első mondat)

>!
ap358 P

– Van közöttünk egy különbség. Én magam vagyok a hazám. Te a tiédnek csak az egyik gyermeke vagy.

142. oldal


A sorozat következő kötete

Hogyan tegyük tönkre sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jenn Bennett: Alex, nagyjából…
Jenny Carroll: Fedőneve: Kasszandra
Jenn Bennett: Ragyogó szemek
Nicola Yoon: Minden, minden
John Green: Alaska nyomában
Leiner Laura: Ég veled
Meg Cabot: Veszélyes háromszög
Meg Cabot: Jinx
Meg Cabot: Egy igazi amerikai lány
Alexandra Bracken: Sötét játszmák