A ​körülmények hatalma 2 csillagozás

Simone de Beauvoir: A körülmények hatalma

A kitűnő francia írónő önéletrajzának harmadik könyve 1944-től, Párizs felszabadulásától, 1963 elejéig kíséri végig a szerző életútját. Két szüntelenül érdeklődő és az események zajlásában élő kiváló francia író – Beauvoir és Sartre – emberi, írói, világnézeti fejlődésének bonyolult útja rajzolódik ki elénk ebből a könyvből. a könyv egyik legmegnyerőbb sajátossága, hogy egyszerűségéből, közvetlenségéből, érdekességéből ezeknek, az immár a világhír jegyében eltelt éveknek a leírásában sem veszít; ugyanazon a hol szenvedélyes, hol ironikus, hol nosztalgikus hangon mondja tovább történetüket, mint az előző kötetekben, megnyerő sokoldalúsággal tudja felidézni egyéniségüknek, érdeklődésüknek gazdagságát. A legszemélyesebb élmények, az egyéni sors, a társadalmi és az örök emberi problémák, az egyén gondja és a világpolitika zajlása – mind, mind összetartozik, egymással kölcsönhatásban jut kifejezésre a regény lapjain.

Eredeti cím: La force des choses

Eredeti megjelenés éve: 1963

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Magvető Világkönyvtár

>!
Magvető, Budapest, 1966
592 oldal · keménytáblás · Fordította: Szőllősy Klára

Most olvassa 3

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

BabusM >!
Simone de Beauvoir: A körülmények hatalma

Az életrajz harmadik kötete meglehetősen túlrészletezettre sikerült. Egészen meglepő, hogy a könyvnek pont azok a részei voltak élvezetesek, amiktől tartottam (a külföldi útjainak és tapasztalatainak leírásai, valamint a politikai események felidézése), és pont az életrajzi részek váltak egyre vontatottabbá és élvezhetetlenné. Kifejezetten gyenge része a kötetnek az a két terjedelmes rész, amikor szó szerint beépít részeket az akkori naplóiból, hogy pontosan megidézze annak az időszaknak a hangulatát. Míg a második kötetben kifejezetten beleillettek a szerkezetbe a Párizs megszállásának időszakát megjelenítő naplórészletek, ebben a kötetben pont annyira kihagyható lett volna ez a fogás. Hangulatidézés helyett inkább azt az érzést keltették, mintha írói válságban lenne Beauvoir, de kellenek a szerződés teljesítéséhez az oldalak, és kétségbeesésében újra és újra a régi jegyzeteket idézi meg.
Összességében pedig igen elkeserítő, hogy hiába a vállat sors tisztességes megélése, mégsem a boldogság és az elégedettség hangja érződik a köteten. És ez igen-igen elgondolkodtató…

>!
Magvető, Budapest, 1966
592 oldal · keménytáblás · Fordította: Szőllősy Klára
Dana>!
Simone de Beauvoir: A körülmények hatalma

Elég zűrös könyv és talán a három emlékirat közül a legvontatottabb. Teli van politikával. Ennek ellenére aki a második világháború utáni francia szellemi életre kíváncsi, nyúljon bátran ehhez a könyvhöz.


Hasonló könyvek címkék alapján

Richard Wright: Feketék és Fehérek
P. H. Fawcett: A Mato Grosso titka
Beth Nimmo – Darrel Scott: Rachel könnyei
Roger Martin du Gard: Önéletrajzi és irodalmi emlékek
Lázár Ervin: Napló
Fekete István – Fekete Istvánné: Napló / Hajnalodik / Keserves évek
Oswald Boelcke: Harctéri beszámolók
Arthur Miller: Kanyargó időben
Milan Kundera: Halhatatlanság