Montessori ​tipegő (Montessori gyermek 2.) 12 csillagozás

Kulcs a világ önálló felfedezéséhez
Simone Davies: Montessori tipegő

Simone ​Davies tanácsai segítségével békés és nyugodt hangulatot teremthetsz otthonodban, és így a kis bölcsis „gézengúzzal” az életet nem fárasztó feladatok sorozatának, hanem a felfedezés és kíváncsiság boldogító időszakának élheted meg. A Maria Montessori elveire épülő több száz gyakorlati ötlet segítségével ráébredhetsz, hogyan táplálhatod a kicsik természetes kíváncsiságát: a picibe vetett bizalomtól a rácsodálkozás élményének erősítéséig. A könyv lépésről lépésre vezet rá azokra a rutinokra, amelyek gördülékenyebbé tehetik mindennapjaitokat, a fogmosástól a bilire szoktatásig, a testvérekkel való együttműködéstől a játékok elpakolásáig. Milyen praktikus tanácsokkal szolgál a könyv? – Maradj összeszedett akkor is, amikor gyermeked nem az, hogy szeretettel és tisztelettel tudd meghúzni a határokat – és közben ne kelljen a megvesztegetés vagy a büntetés eszközeire hagyatkoznod. – Tedd otthonossá lakásodat, és számolj le a káosszal. – Foglald le gyermeked olyan… (tovább)

>!
Open Books, Budapest, 2021
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635720538

Kedvencelte 5

Most olvassa 15

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 42


Kiemelt értékelések

rencsi0325>!
Simone Davies: Montessori tipegő

Simone Davies: Montessori tipegő Kulcs a világ önálló felfedezéséhez

Az egész Montessori filozófia fantasztikus. Ehhez kaptunk egy gyönyörű kiadást, egyszerű illusztrációkkal, szépen tördelve, gondosan témákra válogatva. Minden fejezet végén található egy összefoglaló és egy kérdés sorozat, akivel elindulhatunk az ön-, környezet-, és gyermekfejlesztés útján. Montessori Mária tanait nem sokan cáfolják, egyemetessé tette a pedagógiában elveit és meglátásait.
Azonban szerintem az is igaz, hogy kulturálisan nem állunk készen arra, hogy 100%-osan adaptáljuk ezeket a mindennapi gyereknevelésünkbe. Van egyfajta görcsösség és röghöz kötöttség a magyarokban, és nincs a zsigereinkbe kódolva a gyerekekkel kapcsolatos lazaság. Ha egy gyermek kiborít egy pohár vizet, még sokszor nem empátiával fordulunk felé, hanem fegyelmezéssel és idegességgel, illetve nagyon sok transzgenerációs traumát lenyomunk a torkukon.
Nagyon sok mindent lehetne tanulni, lenne hova fejlődni minden téren. Ehhez ez tökéletes alap, hogyan neveljünk magunk mellett szabad, ámde megfelelően kontrollált, felfedezni vágyó gyerekeket.


Hasonló könyvek címkék alapján

Mérei Ferenc – V. Binét Ágnes: Gyermeklélektan
Alice Miller: A tehetséges gyermek drámája és az igazi én felkutatása
Laura Markham: Békés szülő, boldog gyermek
Alice Miller: Kezdetben volt a nevelés
Patty Wipfler – Tosha Schore: Hallgasd meg!
David Owen: Papa Bank – A legjobb módszer, hogy gyermekeinket megtanítsuk a pénzzel bánni
Kim John Payne: Melegszívű fegyelmezés
Mary Sheedy Kurcinka: Eleven kölykök
Adele Faber – Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje
Iben Dissing Sandahl: Fogd a kezem!