Aki ​sosem alszik 4 csillagozás

Tom Sawyer visszatér
Simon X. Rost: Aki sosem alszik

„Azok ​a személyek, akik ebben a könyvben szerepelnek, mind élnek, boldogok, és jól megy soruk. Egyszer talán érdemes lesz elmondani a fiatalabbjának történetét, akkor majd meglátjuk, milyen férfiak és asszonyok lettek ezekből a gyerekekből.”

Mark Twain búcsúzott el ezekkel a szavakkal Tom Sawyertől és barátaitól – Simon X. Rost német író pedig nagy elődje szavain felbuzdulva közel másfél évszázaddal később újra életre keltette Tomot, Huckleberry Finnt, Beckyt, és az eredeti regénysorozat sok más jól ismert szereplőjét egy fordulatokkal teli, izgalmas történelmi krimiben.

Abraham Lincoln elnök meggyilkolása olyan súllyal nehezedik egykori testőre, Tom Sawyer lelkére, hogy azóta sem tud aludni, rémképek gyötrik, s nem tud szabadulni a lelkiismeret-furdalástól, amiért nem sikerült megakadályoznia az elnök elleni merényletet. Kínlódása közepette éppen jókor érkezik a féltestvére, Sidney esküvőjére szóló meghívás haza, St. Petersburgbe. Tom kikapcsolódást és… (tovább)

>!
Magistra, Budapest, 2017
420 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631277753 · Fordította: Balla Judit

Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 50

Kívánságlistára tette 63

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
mezei P
Simon X. Rost: Aki sosem alszik

Simon X. Rost: Aki sosem alszik Tom Sawyer visszatér

Először is tartozom egy vallomással: nem olvastam a Tom Sawyer kalandjait Mark Twaintől. Csak pár gyerekkori filmélmény rémlik. Talán épp ezért voltam kíváncsi a felnőtt Tom Sawyerre, és nem tartom szentségtörésnek, hogy valaki továbbgondolta a történetét. (Elgondolkodtam, és ugyanúgy kíváncsi lennék arra, hogy mi történt Boka Jánossal vagy Áts Ferivel.)

Elég ütősen kezdődik a könyv: a Lincoln elleni merénylettel, és izgalomra a továbbiakban sem lehet panasz. És bár krimiről van szó, és egy bűnügyet kell megoldani spoiler, megint elsősorban az emberi kapcsolatokon van a hangsúly. Milyen hatást váltott ki Tom hazatérése a réig ismerősökből, barátokból? Milyen egy déli kisváros a polgárháború befejeződése után? Milyen a nők, négerek, indiánok helyzete? Milyen az igaz barátság? A könyv a történéseivel (vasútépítés, indiánok, nyomkövetés), hangulatával a régi indiános könyveimre emlékeztetett, és ezt az élményt ismét egy német írónak köszönhetem. Üdítő volt egy olyan krimit olvasni, ahol még ismeretlen a modern technika, nincsen ujjlenyomat vizsgálat, nem lehet egyetlen hajszálból, bőrfoszlányból, szövetszálból millió információt nyerni, nincs DNS-vizsgálat, hanem csak a fizikai nyomokból, újságcikkekből, beszélgetésekből kell következtetéseket levonni. Az utószóból kiderült, hogy az író rengeteget utána olvasott a történelmi és tudományos tényeknek, így számomra hitelesnek tűnik a történet. Úgy gondolom, remek szórakozást nyújt a könyv mindenkinek, akár olvasta a Tom Sawyer kalandjait, akár nem.

Ui. 1. Bár nem igazán van szemem a külsőségekre, de nemcsak a könyv tartalma, hanem a külseje is remek: a borító színvilágban, képvilágban is hangulatos, és gyönyörű a dombornyomás rajta.

Ui. 2. Érdekesség: két héten belül ez a harmadik olyan olvasmányom, ahol a főszereplő nem tud aludni.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
mezei P

Becky letette a kávéscsészéjét, felállt és a kiakasztott lapokat kezdte leszedegetni a szárítóról.
– Hogy én hogyan gondolkodom minderről? Arról, amit Lincoln mondott, hogy minden ember egyenlő?
– Igen.
– Gondolom, most azt várod, hogy lelkesen helyeseljek, nem igaz, Tom Sawyer? Csakhogy az emberek sosem voltak egyenlők. Nem voltak egyenlők a háború előtt, és nem egyenlők most sem.
– De… a rabszolgák most már szabadok. Feketék is építhetnek maguknak saját házat, szabadon kereshetnek munkát, választójogot kaptak!
Becky az égnek emelte a karját, hogy a papírlapok csak úgy lobogtak a kezében.
– Remek! Most már a fekete férfiak is részt vehetnek a választásokon! De mondjak valamit? A feleségeik nem! Én sem vehetek részt, nekem sincs választójogom! Tudod, hogy néznek rám az emberek, amikor egyedül lovagolok át Palmyrába? Meséljek neked a férfiak tekintetéről, miközben papírról és nyomdafestékről alkudozom velük? Elmondjam, hogyan nevettek ki, amikor pótalkatrészeket akartam vásárolni a nyomdagéphez? Hogy az apámnak kellett aláírnia helyettem a lapkiadó adásvételi szerződését? Elmondjam neked, milyen lenézően és sajnálkozva méregettek az emberek a templomban, amiért harminc évesen még nem mentem férjhez, és egyedül ültem a padban, és hogyan váltak újra kedvessé és barátságossá, amikor eljegyeztem magamat Siddel? Mintha valami súlyos kórságból gyógyultam volna ki! Tudod, hányan várják kárörvendve, hogy belebukjak az újságkiadásba, mert egyszerűen nem tudják elviselni, hogy egy nő mással is foglalkozhat, mint a gyermeknevelés és a vasárnapi templomba járás? Tényleg tudni akarod, mit gondolok ezután arról, hogy minden ember egyenlő, Tom Sawyer?
Becky hangja felerősödött. Egy csomag újságpapírral a karjában odaállt Tom elé és harciasan nézett a szemébe.
Tom csak bámult a gyönyörű kék szemekbe, aztán lassan bólintott.
– Tényleg tudni akarom.
Becky némán bólintott, megfordult, és letette a papírhalmot a nyomdagép mellett álló asztalra. A szobába beszűrődő utolsó esti napsugarak fényében hatalmas porfelhők kavarogtak a levegőben.
A lány háttal állt Tomnak, és két kezével az asztalra támaszkodva nagyot sóhajtott.
– Örülök, hogy a feketék szabadok lettek. Ennyi.

Simon X. Rost: Aki sosem alszik Tom Sawyer visszatér

>!
mezei P

Joe Harper arca lángba borult.
– Az igazi tettes? Azt hiszed, mi talán teljesen alkalmatlanok vagyunk a munkánkra, Tom? Azt hiszed, olyan elhülyült, ostoba falusi bunkók vagyunk, akiknek a nagy Tom Sawyer, az elnök washingtoni embere kell elmagyarázza, hogyan kell kinyomozni egy gyilkosságot? Azt hiszed? He?
Dobbins összerezzent, amikor a seriff kiabálni kezdett, Tomnak azonban a szeme sem rebbent. Amikor válaszolt, a hangja halk és teljesen nyugodt volt.
– Én nem így fogalmaztam volna, Joe, de alapjában véve pontosan összefoglaltad a helyzetet.

Simon X. Rost: Aki sosem alszik Tom Sawyer visszatér

>!
németvölgyi

Tom fel akart állni, de egy kéz megragadta a karját.
Az elnök. Lincoln nyugtalanul ugráló szeme megpróbált Tomra összpontosítani.
– Sawyer? Maga az?
– Igen, uram. – Tom megpróbált erőt vinni a hangjába, de az úgy remegett, hogy még a súlyosan sebesült ember is észrevette.
Lincoln megszorította Tom karját.
– Nem menekülhet el…
– Nem fog, uram. Nem hagyjuk.
– Thomas… Maradjon meg jó embernek, Thomas… Maradjon igaz ember…
– Igen, uram.
Tom nyelt egyet. Az elnök szorítása ellazult, a nagy ember szeme lecsukódott.

Simon X. Rost: Aki sosem alszik Tom Sawyer visszatér

>!
mezei P

– Gyengék vagyunk, Tom. Az átkozott részvét, az együttérzés degenerálttá tesz bennünket. Az egyetlen, ami egy ilyen társadalomban még gondoskodhat a gyenge örökítő anyag kigyomlálásáról, meglepő módon nem más, mint a háború. A polgárháború minden szörnyűsége mellet valóságos áldás volt az országunknak, Tom, mert a szegények és a gyengék háborúja volt, a csőcselék háborúja, és a csőcselék is pusztult el benne.

Simon X. Rost: Aki sosem alszik Tom Sawyer visszatér

1 hozzászólás
>!
németvölgyi

Tom először a Jackson-szigetet ismerte fel, ahol gyermekkorában néhány napig rejtőzködött Huck Finnel és Joe Harperrel, miután elszöktek otthonról, aztán felbukkant St. Petersburg is a parti fák mögött. A kikötőtől távolabb a régi mészárszék romos teteje látszott, aztán feltűnt a templomtorony és a vasárnapi iskola teteje is.
Tomnak egy pillanatra bánat suhant át a lelkén.
A város fölött emelkedett a Cardiff-hegy, a tetején már fel is bukkant özvegy Douglasné fehér, oszlopos villája a szömörcebokrok között.

Simon X. Rost: Aki sosem alszik Tom Sawyer visszatér


Hasonló könyvek címkék alapján

James Ellroy: Perfídia
Karen Rose: Sikíts értem
J. D. Robb: Halálos híresség
Janet Evanovich: A négy fejvadász
Nalini Singh: Vonzódás
Jeffery Deaver: A Koporsótáncos
Michael Connelly: Az Echo Park titka
Rachel Vincent: Rogue – Latrok
Richard Castle: Heat Rises – Hőségriadó
Harlan Coben: Az erdő