Aki ​sosem alszik 19 csillagozás

Tom Sawyer visszatér
Simon X. Rost: Aki sosem alszik

„Azok ​a személyek, akik ebben a könyvben szerepelnek, mind élnek, boldogok, és jól megy soruk. Egyszer talán érdemes lesz elmondani a fiatalabbjának történetét, akkor majd meglátjuk, milyen férfiak és asszonyok lettek ezekből a gyerekekből.”

Mark Twain búcsúzott el ezekkel a szavakkal Tom Sawyertől és barátaitól – Simon X. Rost német író pedig nagy elődje szavain felbuzdulva közel másfél évszázaddal később újra életre keltette Tomot, Huckleberry Finnt, Beckyt, és az eredeti regénysorozat sok más jól ismert szereplőjét egy fordulatokkal teli, izgalmas történelmi krimiben.

Abraham Lincoln elnök meggyilkolása olyan súllyal nehezedik egykori testőre, Tom Sawyer lelkére, hogy azóta sem tud aludni, rémképek gyötrik, s nem tud szabadulni a lelkiismeret-furdalástól, amiért nem sikerült megakadályoznia az elnök elleni merényletet. Kínlódása közepette éppen jókor érkezik a féltestvére, Sidney esküvőjére szóló meghívás haza, St. Petersburgbe. Tom kikapcsolódást és… (tovább)

>!
Magistra, Budapest, 2017
420 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631277753 · Fordította: Balla Judit

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Huckleberry Finn · Tom Sawyer · Abraham Lincoln · Becky Thatcher · Henry Gustavson · Joe Harper · Mr. Dobbins


Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 86

Kívánságlistára tette 77

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
szadrienn P
Simon X. Rost: Aki sosem alszik

Simon X. Rost: Aki sosem alszik Tom Sawyer visszatér

Mark Twain valószínűleg elégedett lenne Tom Sawyer parádés visszatérésével. Hősünk Lincoln elnök testőreként tevékeny szerepet vállal az amerikai történelemben, és felgöngyölít egy bonyolult bűnesetet, ahol a legfőbb gyanúsított éppen barátja, Huckleberry Finn, aki történetesen egy véres zsákkal mászkált a legrosszabb időpontban a gyilkossági helyszínen.
Csodás korhangulat és az ifjúsági kalandregények üde frissessége köszön vissza a könyv lapjain. Gőzhajók, hömpölygő, iszapos Mississippi, egy vidéki porfészek provinciális bája az 1800-as évek közepén. Harsány helyi vagányok, korlátolt seriff, veszélyes öreg hölgyek, néha pedig káráló tyúkok, kutyafalkák és elkóborolt malacok keresztezik hősünk útját, egyszer-kétszer pedig a whiskys üveg is nagy szerephez jut. A városkában rézbőrű, fekete és fehér lakosság él együtt színes összevisszaságban, Tommal még egy indián táborba is eljutunk.
Érdekes, állandó elem az álmatlanság, folyton érezzük azt a súlyos, ólmosan lehúzó, kábult lelkiállapotot, amin átszűrődik a fáradt ember valósága, aki egyre csak várja, hogy enyhülést adjon számára a várva várt zuhanás az álomba.
A krimi szál viszonylag későn bontakozik ki, de a gyilkos személye és motivációja váratlan és döbbenetes, a végjáték nagyon izgalmas. Ezt a regényt nem a körömlerágós, feszült bűnügyi irodalom kedvelőinek ajánlom, hanem inkább azoknak, akik szívesen nosztalgiáznának ifjúsági olvasmányélményeik felidézésével vadonatúj, fantáziadús köntösbe csomagolva, az eredeti mű szellemiségét maximálisan tiszteletben tartva.

4 hozzászólás
>!
mezei P
Simon X. Rost: Aki sosem alszik

Simon X. Rost: Aki sosem alszik Tom Sawyer visszatér

Először is tartozom egy vallomással: nem olvastam a Tom Sawyer kalandjait Mark Twaintől. Csak pár gyerekkori filmélmény rémlik. Talán épp ezért voltam kíváncsi a felnőtt Tom Sawyerre, és nem tartom szentségtörésnek, hogy valaki továbbgondolta a történetét. (Elgondolkodtam, és ugyanúgy kíváncsi lennék arra, hogy mi történt Boka Jánossal vagy Áts Ferivel.)

Elég ütősen kezdődik a könyv: a Lincoln elleni merénylettel, és izgalomra a továbbiakban sem lehet panasz. És bár krimiről van szó, és egy bűnügyet kell megoldani spoiler, megint elsősorban az emberi kapcsolatokon van a hangsúly. Milyen hatást váltott ki Tom hazatérése a réig ismerősökből, barátokból? Milyen egy déli kisváros a polgárháború befejeződése után? Milyen a nők, négerek, indiánok helyzete? Milyen az igaz barátság? A könyv a történéseivel (vasútépítés, indiánok, nyomkövetés), hangulatával a régi indiános könyveimre emlékeztetett, és ezt az élményt ismét egy német írónak köszönhetem. Üdítő volt egy olyan krimit olvasni, ahol még ismeretlen a modern technika, nincsen ujjlenyomat vizsgálat, nem lehet egyetlen hajszálból, bőrfoszlányból, szövetszálból millió információt nyerni, nincs DNS-vizsgálat, hanem csak a fizikai nyomokból, újságcikkekből, beszélgetésekből kell következtetéseket levonni. Az utószóból kiderült, hogy az író rengeteget utána olvasott a történelmi és tudományos tényeknek, így számomra hitelesnek tűnik a történet. Úgy gondolom, remek szórakozást nyújt a könyv mindenkinek, akár olvasta a Tom Sawyer kalandjait, akár nem.

Ui. 1. Bár nem igazán van szemem a külsőségekre, de nemcsak a könyv tartalma, hanem a külseje is remek: a borító színvilágban, képvilágban is hangulatos, és gyönyörű a dombornyomás rajta.

Ui. 2. Érdekesség: két héten belül ez a harmadik olyan olvasmányom, ahol a főszereplő nem tud aludni.

4 hozzászólás
>!
Niko_oka
Simon X. Rost: Aki sosem alszik

Simon X. Rost: Aki sosem alszik Tom Sawyer visszatér

„Aki felnőttekről ír regényt, pontosan tudja, hol kell befejeznie -nevezetesen ! spoiler !”

Bizony, Simon Rost minden tekintetben megfelelt Mark Twain „utódjának”. Hűen követve mestere sorok közt elhintett intelmeit, kielégíti azon régvolt gyermekek kíváncsiságát, kik Tom Sawyer és Huck Finn kalandjain cseperedtek fel. És -mint ahogy az utószóban is említi- teszi mindezt az utànzás leghalványabb jele nélkül. A szememben pont emiatt lép ki híres példaképe árnyékából.

A szereplők jellemfejlődésével, az események és a nyomozás menetével maradéktalanul elégedett vagyok. Fantasztikus volt visszatérni az időben, visszalépni több ölnyit a tudomány állásában, s mindenféle hiperszuper modern technológia nélkül, Sawyer nyomában járva pusztán ösztöneinkre, megérzéseinkre, benyomásainkra hagyatkozva helyére illeszteni a kirakós darabjait. Mert nincs labor, ahová mintákat küldhetsz, az ujjlenyomatokat nem veti össze senki, és helyszíni fotót is csak üveglapon találsz. És ha mindez nem lenne elég: kételyeidet, meglátásaidat nem oszthatod meg a nyomozócsoport tagjaival, akikkel együtt ötletelve közelebb juthattok a megoldáshoz, hisz egymagad vagy, a seriffválasztás előtti időszakban, egy olyan korban, ahol nem tanácsos melldöngetve a saját igazadat harsogni, mindenki ellenében. A végkifejlet pedig… sok mindenre számítottam, de erre nem. Micsoda megoldás! :))

Romantikakedvelők, történelmet, tudományt szeretők, krimirajongók… a lista, hogy kinek ajánlom, végtelen is lehetne. Úgyhogy csak olvassátok bátran! :)

7 hozzászólás
>!
Judyt IP
Simon X. Rost: Aki sosem alszik

Simon X. Rost: Aki sosem alszik Tom Sawyer visszatér

Egy fantasztikus Tom Sawyer folytatást kaptam úgy, hogy az én életemből kimaradt Mark Twain műve. Ettől függetlenül a felnőtt Tom kalandja lendületes, fordulatos, agyalós. Nem tudtam nem szeretni. A karakterek úgy mutatja be Rost, hogy az is tisztában van vele ki kicsoda, aki renitens, mint én. :D Szuper krimi kalandregénybe ültetve. :)
Részletesebb értékeléssel később jövök!

Bővebben itt írok róla: http://watchaholics.hu/2018/03/12/simon-x-rost-aki-sose…

>!
reta09 P
Simon X. Rost: Aki sosem alszik

Simon X. Rost: Aki sosem alszik Tom Sawyer visszatér

Elég sokat agyaltam, írjak-e erről a könyvről a blogon, de aztán úgy döntöttem, hogy nem. Nem fogott meg annyira a könyv, hogy hosszabb értékelést tudjak róla írni. Számomra ez ilyen egynek elmegy könyv volt, nem rossz, de nem is hűha élmény, jóóócska, kicsit gyenge 3asnak érzem a lelkem mélyén. Nem olvastam az alapművet, lehet az is hatással volt az érzéseimre. Mindazonáltal az alapötlet nagyon ötletes.

A történet: (Bár a fülszövegből is lejönnek ezek az infok, de hátha valakinek szúrja a szemét)
spoiler

A fő eseményszál 8 nap alatt játszódik, és felölel majdnem 400 oldalt! Van olyan nap, ami több, mint 60 oldalas. Kissé túlírtnak és feleslegesen részletesnek érzem. Tom 3 oldalon keresztül futott fel egy domboldalon. Jó lehet, kicsit túloztam, mert igazából csak 2 volt. De szerintem értitek, amit mondani akarok. Ráadásul az első oldalon virít egy nagy 1. rész, viszont a könyvben nincs 2. rész. Most akkor folytatás lesz vagy nyomdai baki? Nem igazán éreztem, hogy lenne benne második rész, a sztori közben nem tudom, hol lehetne ketté szedni, de a vége meg lezárt, úgyhogy kissé össze vagyok zavarodva.

Nem tudom, hogy magával a krimi műfajjal van-e bajom, vagy csak ez a könyv nem nekem íródott, de nem érzem úgy, hogy most aztán új nyomozós dolog után kéne néznem. Sokszor nem értettem, mit miért csinál, nekem leesett olyan dolog, ami neki nem, én nem így nyomoztam volna, utólag sokkal okosabb volt, a fele könyvet ki lehetne húzni, ha nem arra indul, amerre. Igaz, a főgonosz kiléte számomra a végig ismeretlen volt, de olyan érzésem van, hogy az írónak is, és a végén találta ki, hogy ő legyen az és körített hozzá egy magyarázatot.

Néhol úgy éreztem, hogy az író nem nézett utána egyes dolgoknak. Én nem vagyok orvos. De ha egy gyereknek már kint van a feje, ott már nem kell gátmetszést alkalmazni. Ugyanis Tom berontott egy szülésre, mert azt hitte baj van, kint volt a gyerek feje, erre azt mondja a doki, hogy „ha nem akar segédkezni egy gátmetszésnél, Mister, jobb lesz, inkább odakint várakozik.” Mi? Szerintem itt már rég késő a gátmetszés. Még nem szültem, de meséltek már párról. Igaz, lehet nincs igazam.

A borító egyébként nekem tetszik, látom rajta, hogy ki kicsoda, illik is a könyvhöz, viszont a cím az nagyon nem. Aki sosem alszik. Lehet, hogy Tomnak voltak alvási gondjai, de még ő is aludt időnként, nem azt mondom, hogy minden nap, de aludt, tehát a sosem, az nem igaz. Az, meg hogy másra utalna a cím, nem jött le a történetből. Utólag foghatnám a gonoszra, de inkább nem teszem. A kiadás maga igényes, nem akar szétesni, viszont a fehér lapokkal sose voltam nagyon kibékülve.

Összességében annyit tudok mondani, hogy nem bántam meg, hogy elolvastam, kreatív az ötlet, hogy továbbgondoljuk Mark Twain történetét, de nem lett kedvenc.

2 hozzászólás
>!
Heni_
Simon X. Rost: Aki sosem alszik

Simon X. Rost: Aki sosem alszik Tom Sawyer visszatér

„Nem létezik mentség arra, amit ezek a szörnyetegek tesznek, gondolta mindig. Mégis fel kellett ismernie a közös vonásokat a gyilkosok élettörténetében: Iszákos, verekedős apa, szörnyű gyermekkor, törvényenkívüliség.”

Összeségében nekem tetszett, mert egy fordulatos krimit olvashattam. Akik szeretik a nyomozós és izgalmas regényeket, bátran olvassák el.
Bővebben a blogomon: https://totorokuckoja.blogspot.com/2018/12/simon-x-rost…

>!
Pandamonium
Simon X. Rost: Aki sosem alszik

Simon X. Rost: Aki sosem alszik Tom Sawyer visszatér

Jajj ez már megint dejó volt! Én Mark Twain Tom Sawyerét is szerettem, de ezt a folytatást a modernebb stílusa és történetvezetése miatt még jobban. Nagyon jó ötlet volt szerintem ezt a témát elővenni, és ahogy az író is megemlíti, valószínűleg lesznek, akik szerint szentségtörés, amit csinált, én viszont totálisan nem értek ezzel egyet. Szerintem Mark Twainnek is tetszene, amit Rost ebből kihozott. Számomra legalábbis egy élmény volt a nyomozóvá vedlett jóképű persze ez így nem szerepelt a könyvben, de mi más lenne ha nem jóképű felnőtt Tomról olvasni. Sok régi szereplő visszatér, természetesen Becky sem maradhat ki a sorból. Kalandos kis krimi, persze nem a nagyon durva fajtából. Vannak benne nagyon aranyos jelenetek is. Sajnálom, hogy nem olvasták még valami sokan, pedig érdemes. Kikapcsolódásra tökéletes. Nekem feltétlenül 5 csillag :)

>!
molke P
Simon X. Rost: Aki sosem alszik

Simon X. Rost: Aki sosem alszik Tom Sawyer visszatér

Nagyon jól sikerült folytatása Mark Twain regényének, amit nyáron olvastam. Aztán egy hónap múlva szembejött velem a könyvesboltban, és megvettem a ezt a regényt.
Valóban folytatása az eredeti könyvnek, ugyanazok a főbb szereplők, ugyanazok a közöttük lévő kapcsolatok Tm és Becky, Tom és Huck, Tom és Sid – Joe Harper kicsit kilóg, a jellemük is a várható módon alakult; mégsem éreztem erőltetettnek, utánérzésnek. Eredeti történet hiteles történelmi környezetben, régi ismerősökkel.
A regény Lincoln elnök meggyilkolásával kezdődik, akinek Tom – láss csodát! – a testőre volt, és azóta nem tud aludni – és 4 hónap múlva St. Petersburgban végződik azzal, hogy Tom elalszik a templomban. Közben gyilkosságok, emberrablások, egy őrült ál-tudós, nyomkereső indiánok, a polgárháború utáni Amerikai közép-nyugat jellegzetes figurái, felszabadított, de nem szabad néger rabszolgák, új és épülő vasút, régi gőzhajó és a Jackson-sziget, ami sötét titkokat rejt.
A végén már nagyon izgultam, pedig egy percig sem gondoltam, hogy a történet rosszul is végződhet. Érdekes a könyv végén a szerző utószava a regény keletkezéséről és a történelmi háttérről.

>!
Jesper_Olsen 
Simon X. Rost: Aki sosem alszik

Simon X. Rost: Aki sosem alszik Tom Sawyer visszatér

Végigolvastam, de nagyon nem tetszett a benne megjelenített világ. Nekem sok volt az erőszak és a vér.

>!
Boszika87
Simon X. Rost: Aki sosem alszik

Simon X. Rost: Aki sosem alszik Tom Sawyer visszatér

Be kell vallanom,hogy Mark Twain Tom Sawyer-t nem olvastam,csal filmen láttam nagyon régen. Halvány emlékeim voltak a szereplőkről.
Kicsit tartottam picit a könyvtől olvastam róla jót és rosszat is.
Pörögtek a események én is Tommal együtt nyomoztam :) Nagyon meglepődtem ,hogy ki a gyilkos.
Igazi krimi,kis romantikával :)
Ajánlom mindenkinek :)


Népszerű idézetek

>!
szadrienn P

És persze aludni is kellene. Legalább hetente egyszer.

Simon X. Rost: Aki sosem alszik Tom Sawyer visszatér

4 hozzászólás
>!
Jesper_Olsen 

Soha ne higgy el semmit, amit valaki más látott, és annak is csak a felét hidd el, amit te magad láttál, mondogatta gyakran Lincoln elnök.

111. oldal

Simon X. Rost: Aki sosem alszik Tom Sawyer visszatér

>!
Judyt IP

Huck tompán elmosolyodott.
– Az igazat nem tudnád elviselni, Tom Sawyer.

64. oldal, 1865. július 10. napjának éjszakája, Cardiff-hegy (Magistra, 2017)

Simon X. Rost: Aki sosem alszik Tom Sawyer visszatér

Kapcsolódó szócikkek: Huckleberry Finn · Tom Sawyer
>!
Gulliver_HUN P

Tom felemelte a poharát és barátságosan biccentett. Egy körre meghívni a kocsma közönségét a legkevesebb volt, amit megtehetett, hogy megpróbálja jóvátenni dicstelen fellépését. Még soha életében nem látott szülést, már attól az egyetlen alomnyi malacnak a világra jövetelétől eltekintve, amit évtizedekkel ezelőtt Huck társaságában szemlélt nagy figyelemmel egy környékbeli tanyán.

Simon X. Rost: Aki sosem alszik Tom Sawyer visszatér

>!
mezei P

Becky letette a kávéscsészéjét, felállt és a kiakasztott lapokat kezdte leszedegetni a szárítóról.
– Hogy én hogyan gondolkodom minderről? Arról, amit Lincoln mondott, hogy minden ember egyenlő?
– Igen.
– Gondolom, most azt várod, hogy lelkesen helyeseljek, nem igaz, Tom Sawyer? Csakhogy az emberek sosem voltak egyenlők. Nem voltak egyenlők a háború előtt, és nem egyenlők most sem.
– De… a rabszolgák most már szabadok. Feketék is építhetnek maguknak saját házat, szabadon kereshetnek munkát, választójogot kaptak!
Becky az égnek emelte a karját, hogy a papírlapok csak úgy lobogtak a kezében.
– Remek! Most már a fekete férfiak is részt vehetnek a választásokon! De mondjak valamit? A feleségeik nem! Én sem vehetek részt, nekem sincs választójogom! Tudod, hogy néznek rám az emberek, amikor egyedül lovagolok át Palmyrába? Meséljek neked a férfiak tekintetéről, miközben papírról és nyomdafestékről alkudozom velük? Elmondjam, hogyan nevettek ki, amikor pótalkatrészeket akartam vásárolni a nyomdagéphez? Hogy az apámnak kellett aláírnia helyettem a lapkiadó adásvételi szerződését? Elmondjam neked, milyen lenézően és sajnálkozva méregettek az emberek a templomban, amiért harminc évesen még nem mentem férjhez, és egyedül ültem a padban, és hogyan váltak újra kedvessé és barátságossá, amikor eljegyeztem magamat Siddel? Mintha valami súlyos kórságból gyógyultam volna ki! Tudod, hányan várják kárörvendve, hogy belebukjak az újságkiadásba, mert egyszerűen nem tudják elviselni, hogy egy nő mással is foglalkozhat, mint a gyermeknevelés és a vasárnapi templomba járás? Tényleg tudni akarod, mit gondolok ezután arról, hogy minden ember egyenlő, Tom Sawyer?
Becky hangja felerősödött. Egy csomag újságpapírral a karjában odaállt Tom elé és harciasan nézett a szemébe.
Tom csak bámult a gyönyörű kék szemekbe, aztán lassan bólintott.
– Tényleg tudni akarom.
Becky némán bólintott, megfordult, és letette a papírhalmot a nyomdagép mellett álló asztalra. A szobába beszűrődő utolsó esti napsugarak fényében hatalmas porfelhők kavarogtak a levegőben.
A lány háttal állt Tomnak, és két kezével az asztalra támaszkodva nagyot sóhajtott.
– Örülök, hogy a feketék szabadok lettek. Ennyi.

Simon X. Rost: Aki sosem alszik Tom Sawyer visszatér

Kapcsolódó szócikkek: Becky Thatcher · Tom Sawyer
>!
Gulliver_HUN P

Mit lát Becky Sidben? Sid kétségtelenül nem volt buta fickó(…)Talán még az is a javára szól, hogy a város férfi lakosainak többségétől eltérően rendszeresen mosakszik – de mindez elegendő ok lenne egy házassághoz?

Simon X. Rost: Aki sosem alszik Tom Sawyer visszatér

>!
mezei P

Joe Harper arca lángba borult.
– Az igazi tettes? Azt hiszed, mi talán teljesen alkalmatlanok vagyunk a munkánkra, Tom? Azt hiszed, olyan elhülyült, ostoba falusi bunkók vagyunk, akiknek a nagy Tom Sawyer, az elnök washingtoni embere kell elmagyarázza, hogyan kell kinyomozni egy gyilkosságot? Azt hiszed? He?
Dobbins összerezzent, amikor a seriff kiabálni kezdett, Tomnak azonban a szeme sem rebbent. Amikor válaszolt, a hangja halk és teljesen nyugodt volt.
– Én nem így fogalmaztam volna, Joe, de alapjában véve pontosan összefoglaltad a helyzetet.

Simon X. Rost: Aki sosem alszik Tom Sawyer visszatér

Kapcsolódó szócikkek: Joe Harper · Tom Sawyer
>!
németvölgyi

Tom fel akart állni, de egy kéz megragadta a karját.
Az elnök. Lincoln nyugtalanul ugráló szeme megpróbált Tomra összpontosítani.
– Sawyer? Maga az?
– Igen, uram. – Tom megpróbált erőt vinni a hangjába, de az úgy remegett, hogy még a súlyosan sebesült ember is észrevette.
Lincoln megszorította Tom karját.
– Nem menekülhet el…
– Nem fog, uram. Nem hagyjuk.
– Thomas… Maradjon meg jó embernek, Thomas… Maradjon igaz ember…
– Igen, uram.
Tom nyelt egyet. Az elnök szorítása ellazult, a nagy ember szeme lecsukódott.

Simon X. Rost: Aki sosem alszik Tom Sawyer visszatér

Kapcsolódó szócikkek: Abraham Lincoln · Tom Sawyer
>!
mezei P

– Gyengék vagyunk, Tom. Az átkozott részvét, az együttérzés degenerálttá tesz bennünket. Az egyetlen, ami egy ilyen társadalomban még gondoskodhat a gyenge örökítő anyag kigyomlálásáról, meglepő módon nem más, mint a háború. A polgárháború minden szörnyűsége mellet valóságos áldás volt az országunknak, Tom, mert a szegények és a gyengék háborúja volt, a csőcselék háborúja, és a csőcselék is pusztult el benne.

Simon X. Rost: Aki sosem alszik Tom Sawyer visszatér

Kapcsolódó szócikkek: Mr. Dobbins
1 hozzászólás
>!
németvölgyi

Tom először a Jackson-szigetet ismerte fel, ahol gyermekkorában néhány napig rejtőzködött Huck Finnel és Joe Harperrel, miután elszöktek otthonról, aztán felbukkant St. Petersburg is a parti fák mögött. A kikötőtől távolabb a régi mészárszék romos teteje látszott, aztán feltűnt a templomtorony és a vasárnapi iskola teteje is.
Tomnak egy pillanatra bánat suhant át a lelkén.
A város fölött emelkedett a Cardiff-hegy, a tetején már fel is bukkant özvegy Douglasné fehér, oszlopos villája a szömörcebokrok között.

Simon X. Rost: Aki sosem alszik Tom Sawyer visszatér


Hasonló könyvek címkék alapján

Jules Verne: A rejtelmes sziget
Jules Verne: Észak Dél ellen
Dan Brown: A Da Vinci-kód
Douglas Preston – Lincoln Child: Az elveszett sziget
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Ross Thomas: Hittérítőragu
Steve Berry: Alexandria link
Robert Sheckley: Vadászat
Frederick Forsyth: Manhattan fantomja
Karen Marie Moning: Keserű ébredés