Szásenyka (Moszkva-trilógia 1.) 106 csillagozás

Simon Sebag Montefiore: Szásenyka

Szentpétervár, ​1916. Oroszország a forradalom küszöbén áll. Miközben Ariadna grófné Raszputyinnal és züllött barátaival mulatozik, lázadó kamaszlánya, Szásenyka a bolsevikok ügynökének áll.

Moszkva, 1939. Szásenyka és nagy hatalmú férje a kommunista pártelit tagja, ám Sztálin országában semmit sem jelentenek a jó összeköttetések és a párthűség. Barátaik egymás után tűnnek el, a két kisgyermeket nevelő gyönyörű asszony pedig titkos viszonyba kezd – végzetes következményekkel.
Fél évszázaddal később Roza, egy Londonban élő orosz oligarcha anyja egy fiatal történészt bíz meg azzal, hogy kutassa fel, mi lett a családjával, amelytől a sztálini rémuralom idején szakadt el. A titkosított iratokból döbbenetes dolgok derülnek ki.
Simon Sebag Montefiore, az újkori orosz történelem egyik legelismertebb szakértője lenyűgöző hitelességgel és részletgazdagsággal kelti életre a cári Oroszország végnapjait és a sztálini terror legsötétebb óráit a világszerte óriási sikert… (tovább)

>!
Alexandra, Pécs, 2020
640 oldal · ISBN: 9789634478041 · Fordította: Haris Ildikó
>!
Alexandra, Pécs, 2020
640 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634478034 · Fordította: Haris Ildikó

Enciklopédia 2


Kedvencelte 21

Most olvassa 13

Várólistára tette 118

Kívánságlistára tette 127

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
Simon Sebag Montefiore: Szásenyka

A történelem szörnyű szokása, hogy ismétli önmagát. Oroszország elsöprő eposza a cárok utolsó napjaitól az oligarchák mai koráig egy család történetén keresztül, amely átéli azokat a változásokat, amelyeket a Szovjetunió felemelkedése és bukása hozott magával. 1916-tól 1994-ig Szásenyka életén és politikai szerepén keresztül bemutatja a politikai felfordulásokat, a fanatizmust és ezeknek a veszélyes éveknek a személyes következményeit. Megismerhetjük Oroszország múltjának összetettségét, amely még mindig ijesztő feladat évtizedekkel Sztálin halála után is. Az események lenyűgöző krónikussága ellenére – a dadogó Molotov elvtárssal való találkozástól a Lenini munkáig – a regény ezen első részében Szásenyka központi karaktere nem győzött meg teljesen. Sokkal inkább a bolsevikok és a sztálinisták története, akik a sajátjukat őrlik és eszik, mint egy pillantás az átlagpolgárok mindennapi életére. Később, mikor a regény eléri a „valódi húsát”, olyan szintű szívdobogtató feszültséget teremt, amelyet nehéz elérni, és ritkán található meg a történelmi fikciós regényekben. Az eseményeket persze lehetne éles késsel boncolgatni, az ismereteink birtokában átvilágítani, valószínűleg kiderülne, hogy a jókat és rosszakat szembesítő történelmi szereposztás leegyszerűsített, a bonyodalom jó néhány fordulata valószínűtlen. Csakhogy Montefiore nem csak a történelmi hitelességre, hanem a történelem ürügyén megírt varázslatra is épít. Abban a tudatban, hogy ilyen körülmények között nem csak a tények, hanem az olvasók megnyerése is számít, és ehhez majdhogynem elkerülhetetlen bizonyos építő elemek elfogadtatása is. Megérdemli a figyelmet, mert nem csak a tegnapról szólt, de a mának is üzent.

jehuka P>!
Simon Sebag Montefiore: Szásenyka

Simon Sebag Montefiore egy igazi remekművet alkotott a Moszkva trilógia első kötetével. Összetett olvasmány, műfaját tekintve egyszerre sűríti magába egy korhű történelmi regény, egy több generáció sorsát bemutató családregény, egy szívszorító dráma, és egy izgalmas politikai thriller jellemvonásait. Stílusa rendkívül olvasmányos, hangulata intenzív. A történet végig mozgalmas és feszültséggel teli, engem az első oldalaktól kezdve magával ragadott. Kegyetlen és szívfacsaró, ugyanakkor még véletlenül sem éreztem hatásvadásznak. Akik romantikus olvasmányra számítanak, csalódni fognak, a mimóza lelkületűeket megviselheti, de mindenki másnak szívből ajánlom a regényt.
Ugyan egy trilógia első kötetéről van szó, a regény önmagában, önállóan is olvasható, kerek egészet alkot (…)
A szerző rendkívül intenzív hangulatot tud teremteni, zseniálisan ábrázolja a mindennapok fenyegetettségét, azt a mérhetetlen bizonytalanságot, ami az emberek hétköznapjait körüllengte. Teljesen mindegy, milyen magasra jutott valaki a ranglétrán, milyen szolgálatokat tett korábban a Pártnak. Elég egy rosszakaró, vagy csak egy félreértett félmondat, máris a titkosrendőrség célkeresztjében találhatja magát a leghűségesebb bolsevik is. Amikor ez bekövetkezik, nincs már jelentősége a bűnösségnek sem. A hiteles korrajzot a fiktív főhősnő mellett valós történelmi személyiségek (Sztálin, Berija, Molotov) és egy végtelenül izgalmas cselekmény kelti életre (…)
Kijelenthetem, hogy a 2020. év egyik legkiemelkedőbb olvasmányával lettem gazdagabb a regény által.
Teljes értékelés itt:
https://konyvesmas.blogspot.com/2021/01/hisztorik-simon…

12 hozzászólás
Anó P>!
Simon Sebag Montefiore: Szásenyka

Az időn, történelmen átívelő lebilincselő családregény. A szereplők egy része valós, más része fiktív,sorsuk azonban sok valóban létező emberével azonos, vagy ahhoz nagyon hasonló. Szásenyka viharos időben született és nőtt fel, amikor a cári rendszer már ingadozott, a bolsevikok ereje egyre nőtt. S bár gazdag szülők gyermeke, nagybátyja segédletével kommunista lett. Az ő élettörténete ez a könyv, melynek utolsó része korunkban játszódik, az ezerkilencszázkilencvenes évek elején. Jó ideig nem értettem, miért volt szükség erre a részre, míg végül kirakós játék módjára összeállt a múlt, világos lett minden, s könnyes szemmel tettem le a könyvet.
Érdekes volt megismerni a történelemkönyv híres alakjait, Sztálint, Beriját, Lenint „élőben”. Borzasztó volt a személyi kultusz ideje, s az a világ, amikor ember embernek farkasa volt, bárki beárulhatott bárkit koholt vádakkal, az illetőt már vitték is, megkínozták, majd örökre eltúntették a föld színéről, akár családjával együtt. Nehezen viseltem a kínzós, bántalmazó, szadista részeket a könyvben, bár tudom, mindez a valóságban is így zajlott.

nyolcadikutas>!
Simon Sebag Montefiore: Szásenyka

Már megijedtem.
Egy Alexandra akció során beszereztem hat könyvet „jó árasított” formában és az első kettő, amit elolvastam – egy Alfon és egy Szántó – erőteljesen alul, azaz a középszint környékén teljesített. Igaz, nem nagyon voltak elvárásaim, inkább csak reményeim. De tudjuk, a remény hal meg utoljára. De remény nevű hal meg nincs is, ugye. De félre a tréfával!
Montefiore gyakorlatilag a Szásenykával lehengerelt. A történet magával ragadó és lehetne még egy csomó jelzőt használni, de felesleges, mert mindegyik csak üres szó önmagában.
Igazi, huszadik századi és a századot átívelő családtörténet szerelemmel, titkokkal, valódi szereplőkkel – Raszputyin, Lenin, Berija, Sztálin – és erőteljes, katartikus zárással.
Az író olyat tett velem, amit ritkán éltem meg manapság. Elrepített a múltba, ahol szinte éreztem a cigaretta füstjét, a kaviár aromáját, a tél hidegét, a tűz melegét, a vodka torokmarását és a dohos pincék levegőtlenségét.
Nagyon jó könyv.
Jöhet a következő Montefiore!!

Erzsébet_Károly>!
Simon Sebag Montefiore: Szásenyka

Egy igazi történelmi könyv. Egy érdekes korszakról, ami nem is annyira távoli. Vannak nagyon megdöbbentő részek benne. Bár hosszú könyv, nagyon hamar végeztem vele. Olvastatta magát.

Maryse>!
Simon Sebag Montefiore: Szásenyka

Igaz, hogy a történész szerző által írt elismert életrajzok olvasását terveztem, de kétségtelenül jó döntés volt ezt is elolvasni. Háború, forradalom, polgárháború, éhínség, terror, titkosrendőrség, gulág, árulás – a regény egy orosz-zsidó család három generációjának sorsán keresztül Oroszország 20. századi történelmét öleli fel, a cárok utolsó napjaitól a mai oligarchák koráig, bemutatva azt a kommunista rezsim előtt, alatt és után, nem semmi vállalkozás. Az első fejezetek azt a légkört mutatják be, amely a cári rezsim bukása idején uralkodhatott a gyönyörű Szentpéterváron, majd egy ugrással a sztálini rezsim elnyomása és a rettegés elevenedik meg. a harmadik résszel 1990-es évek Oroszországában találjuk magunkat és egy rendőrségi nyomozás során megdöbbentő és felkavaró igazság birtokosai leszünk.A jól kidolgozott cselekménysor főalakja, Sashenka erős karakter volt, a meggyőződése, az elkötelezettsége, az ereje egyéniséggé tette. Tetszett, az író törekvése, hogy valósághűen ábrázolja az eseményeket, a légkört és ez különösen a ’90 – es évek kapcsán volt számomra meggyőző.

Inmelius_Mudri_Jolcsi>!
Simon Sebag Montefiore: Szásenyka

Úúúúúú.. szóval: trilógia? KELL. Az első rész után pláne. Bár, a hamvasan naiv tini Szásenykától több hátast dobtam, aztán a negyvenévestől is párat, de a kötet utolsó harmada kárpótolt minden olyan érzésemért, hogy $@!%, de öreg vagyok és ezekről olvastam már számtalan változatban, haladjunk. A következő 2 részt tűkön ülve várom:)))

(Vagy egy kötetben jelent meg a három rész? Help, tudja valaki?)

4 hozzászólás
Kisördög>!
Simon Sebag Montefiore: Szásenyka

Korrektül megírt történet, jó a történetvezetés, a karakterek, a történelmi körítés, azonban valamiért mégsem tudott teljesen beszippantani. A három rész közül a fiatal Szásenyka volt a legdöcögösebb, a másik két rész már olvastatta magát. A harmadik részben elég hamar kiolvasható a végkifejlet, ennek ellenére izgalmas volt :) A harmadik rész értékéből viszont levon az, hogy spoiler

t_briga P>!
Simon Sebag Montefiore: Szásenyka

A történet egy több, mint fél évszázadot felölelő, több generáció sorsát bemutató nagyívű családregény. A történet eleje nagyon részletes, érzékletes képet fest a cári Oroszország végnapjairól, egy 16 éves lány – Szásenyka – sorsán keresztül. Szásenyka családjával a burzsoázia kiváltságos világát éli/élhetné, ő mégsem érzi jól magát ebben a züllött, romlott közegben. Zajlik az I. világháború, a nép gyakorlatilag éhezik, ugyanakkor az arisztokrácia továbbra is fényűző, pazarló életmódot folytat. Egyre inkább érezhető a „levegőben” a változás szele. Származása ellenére a fiatal, lázadozó lány a regnáló rendszer ellenségének számító bolsevizmus eszméi iránt kezd érdeklődni, ami aztán teljesen magába is szippantja.
Számomra talán a legerősebb rész a regény második része, ami a sztálini terror világát mutatja be. Ebben a részben az író olyan hangulatot teremt, amely páratlan módon, meglehetősen reálisan ábrázolja a mindennapok fenyegetettségét, azt az óriási bizonytalanságot, ami az emberek életét körüllengte. Gyakorlatilag tojáshéjon lépdelve élte mindenki a hétköznapjait, mert bár mindegy, hogy milyen pozíciót töltöttek be a rendszerben, elég volt egy vélt vagy valós hiba, esetleg egy rosszakaró, és a Párt máris kegyetlenül lecsapott. Onnantól kezdve pedig szinte mindegy is volt, hogy valaki bűnös -e vagy ártatlan, a terror eszközeivel kikényszerítve bárki elismert bármit.
A regényt lezáró harmadik rész pedig egy izgalmas kutatás, nyomozás, ami a múltba való visszatekintés által tesz végül pontot Szásenyka történetére.
A főszereplő, Szásenyka karaktere rendkívül intenzív, ugyanakkor változatos érzéseket váltott ki belőlem. Többször voltam indulatos a cselekedetei miatt, haragudtam rá, értetlenkedtem néhány megnyilvánulásán, de előfordult, hogy szántam, ugyanakkor többször együtt is éreztem vele.
A történet izgalmas volt, teljesen vitt magával. Még ha helyenként túlságosan is borzalmas világot tárt elénk, történelmi szempontból mindenképpen értékes információkkal gazdagított.
Én kiemelném még a borítót, engem egyszerűen elvarázsolt.

>!
Alexandra, Pécs, 2020
640 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634478034 · Fordította: Haris Ildikó
Pumukli82 >!
Simon Sebag Montefiore: Szásenyka

Nagyon vártam ezt a könyvet. Oroszország , történelem kiváló párosítás, nagyot nem is csalódtam. Kezdjük gyorsan a két kis apró negatív dologgal: a könyv eleje, ahol kicsit megijedtem, lassan haladtam nem vettem fel a fonalat. A főszereplő Százsenyka nem lett szimpatikus, sőt nagyon nem. Egy önző csak magára és a maga érdekeire gondol, nem érdekli kit áldoz fel hogy magát mentse. Ez a második „ fejezetben” kicsit szelídült a gyermekei miatt. Ennyit a negatív dolgokról.
A történelmi szál frenetikus, a valós történelmi személyek „szereplése” adja a történet zamatát. A 2. és 3. fejezet már lendületes és teljesen magával vitt. Kifejezetten tetszett, hogy 3 különböző kort ismertünk meg. Jobban örültem volna a 3. fejezet kicsit részletesebb de ettől függetlenül ez volt a kedvencem.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

mate55 P>!

Tessék, itt a következő könyv – nyújtotta Victor Hugo regényét a francia forradalomról, Kilencvenhárom címűt.

mate55 P>!

Most nektek áll a világ, minden bajt ránk kentek, de Amerika többet ártott Oroszországnak néhány év leforgása alatt, mint Sztálin több évtized alatt.

Kapcsolódó szócikkek: Oroszország · Sztálin
rtolyx>!

Egy keleties vonású, ferde szemű, termetes asszony fekve olvasta Tolsztoj Vallomásaimat, mialatt egy munkaruhája felett katonai nagykabátot viselő csontsovány nő hangosan felolvasott egy, a cárnőről, Raszputyinról, és közös barátnőjükről, Madame Virubováról szóló pornográf pamfletből:

39. oldal, 5. fejezet, (Alexandra, 2020)

hiviki P>!

De végül is, mi végre a külső szépség? Csupán a sekélyes gondolkodású iskolás lányokat érdekli! A szép külső semmiség a történelem, művészet, haladás és sors jelentőségéhez képest.

21. oldal

rtolyx>!

Szásenyka nagyon szerette Babel Lovashadsereg novelláit, csodálta az író látásmódját.

244. oldal; Második rész Moszkva, 1939; 3. fejezet (Alexandra, 2020)

Anó P>!

Keresztülvágott a Szent Izsák téren. A hajnal közeledtét télen is hűségesen jelezte, hogy a székesegyház aranykupolája tompán ragyogni kezdett, még sokkal azelőtt, hogy a nap sugarai feltűntek volna a látóhatáron.

Mr_Szörnyi_Börnyi>!

Bármit megtennék a Pártért. Meg is tettem bármit. Igen, tudom, hogy kell megtörni egy embert. Vannak, akik úgy törnek ketté, mint a gyufaszál, mások meg inkább meghalnak, de nem vallanak egy szót sem. De inkább lőjünk agyon száz vagy akár ezer ártatlant, mintsem hogy egyetlen idegen ügynök megmeneküljön.

356. oldal

hiviki P>!

Bár még csak teaidő volt, már lement a nap, mire a cári csendőrség három tagja elfoglalta helyét a Nemes Kisasszonyok Szmolnij Nevelőintézete előtt.

(első mondat)

Mr_Szörnyi_Börnyi>!

-Ön hogyan került Mr. Getman alkalmazásába?
-A Szpecnaznál szolgáltam Afganisztánban- felelte a férfi.
Katinka jót nevetett magában azon, hogy Oroszországban minden valamire való gengszter és kidobóember azt állítja magáról, hogy a Különleges Erőknél szolgált Afganisztánban. Ha ezek mind igazat mondanának, Oroszország megnyerte volna a háborút.


A sorozat következő kötete

Moszkva-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Paullina Simons: Tatjána és Alexander
Colin Falconer: Az elpusztíthatatlan Kitty O'Kane
Kate Quinn: Alice hálózata
Lucinda Riley: Éjféli rózsa
Jojo Moyes: Áradó fény
Jojo Moyes: Akit elhagytál
Lucinda Riley: A hét nővér
Juliette Benzoni: Válaszúton
Fábián Janka: Emma lánya
Anne Jacobs: A villa lányai