Bojta ​színre lép (A doboztorony lakói 1.) 30 csillagozás

Simon Réka Zsuzsanna: Bojta színre lép

A Pöpec tér közepén egy különleges, sipkatornyú épület áll. Teraszairól színes csúszdák kanyarognak a házat övező park fái közé. Ez a doboztorony, itt él Bojta, az első osztályos nyuszifiú, aki alig várja, hogy elkezdődjön a nyári szünidő.

A vakáció tele van izgalmas kalandokkal! Jokul bácsi, a világutazó térképész kincskereső versenyt szervez. De vajon ki forgatta fel Ulli bácsi újságosboltját? És hová tűnhetett Lippó papa, az oposszum? Indulhat a nyomozás! És akkor sem kell elszontyolodni, ha esik az eső – Bojta pont egy ilyen napon ismerte meg Pampamot, a kis ormányos medvét, akivel rögtön jó barátok lettek!

Eredeti megjelenés éve: 2021

Tarja_Kauppinen IP>!
Simon Réka Zsuzsanna: Bojta színre lép

Komplex mesék komplex világgal, már önállóan olvasó gyerekeknek. Összetett, színes, mégis homogén, jó esélyekkel száll ringbe napjaink ingergazdag világában az ifjú olvasók figyelméért. Választékossága pedig számomra pluszpont, mindig nagy örömömre szolgál, ha olyan könyv akad a kezembe, aminek a nyelvezete túlmutat a mindennapokban használt szókincsen. A nemszeretem rokonlátogatás mint első fejezet, telitalálat, az ismerős helyzet azonnal bevonja a gyerekeket, ráadásul eredeti és pozitív a végkifejlet is. Bojta meg, ha felnő, feleségül veszi Kicsi Mimit. :)

Nikolett0907 P>!
Simon Réka Zsuzsanna: Bojta színre lép

„– Meddig képes megbújni bennünk a harag, Ulli bácsi?
– Ameddig hellyel kínáljuk, Bojta.”

Mostanában kicsit kedvtelenebb vagyok az átlagnál, így tovább tart egy –egy kötet olvasása, mint alapvetően. Persze az én esetemben ez sem jelenti azt, hogy napokig „ülök” egy könyvön, de bizony érzem, hogy türelmetlenebben állok mindenhez. Ez a mostani olvasási élményemet is befolyásolta kezdetben, de szerencsére „gyógyulni” látszom. Köszönhető ennek a kis mesekönyvnek is.

Simon Réka Zsuzsanna írónő nevével idén ismerkedtem meg és bár ez az első olvasásom tőle, az is biztos, hogy nem az utolsó. Eddig 4 mesekönyve jelent meg ezen kívül, és ha csak fele ennyire érdekesek, mint a mostani, akkor egy szavam sem lesz, de ne szaladjunk ennyire előre.

Bojta színre lép könyve 2021 egyik újdonsága, amely a Manó Könyvek Kiadó gondozásában jelent meg. Elsődlegesen az illusztrációkba szerettem bele, amelyek Bogdán Viki munkáját dicsérik. Nagyon szerettem külön is végiglapozni a kötetet, hiszen a bájos mesefigurák szinte kiugrálnak a lapokból. Szívhez szólóak és rendkívül kedvesek.

Történetünk főhőse Bojta, a nyuszi család harmadik gyermeke, aki ugyan szeret iskolába járni, de a korán kelés nem erőssége. Persze ő erről nem is tehet igazán, hiszen két nővérével harcolni a fürdőszobáért már kora reggel, nagyon kalandos lenne és természetesen egy fiú ilyet nem tenne, vagy mégis?

Egy iskolába jár több barátjával is, akikkel sok kalamajkába keverednek. Ráadásul a család szélesebbik fele – nagynéni, nagybácsi és az unokatesók – rendre megkeserítik a kisfüles életét. De vajon mi történik akkor, ha a születésnapi ajándékuknak lába kél? És miért csak ugrálni lehet egy nyuszinak? Nos, ezekre a kérdésekre akkor választ fogsz lelni, ha olvasni kezded a könyvet.

„Ez nem az eső – csóválta a fejét a kisnyúl. – Lehet, hogy a toronyba menekült vadvízi kalózok hordják a tetőre a rabolt kincseiket – folytatta majdnem meggyőzően.”

Bővebben a blogomon:

dianna76 P>!
Simon Réka Zsuzsanna: Bojta színre lép

Kedves kis történetek Bojtáról és kis barátairól. Vannak közte egyszerűek, de izgalmakat tartalmazók is. Ami nekem legjobban tetszett, hogy kevésbé ismert, különleges állatokat vonultat fel a szerző. S ezekről információmorzsákat is elszór. Az oposszumnak pl utánaolvastam, mert rémlett egy bizonyos, és különleges – már-már extrém – tulajdonsága, ami szerepel is a mesében. Csak nem akartam elhinni, hogy tényleg van ilyen. :)
Nem csupán meséket kap az olvasó/hallgató, hanem egy-egy okos gondolatot is.
Réka már előrevetítette, hogy kisfia egy-egy bölcseletét, elszólását is belevegyítette a könyvébe. Természetesen – mivel követem Tas mondásait közösségi oldalon – felismertem ezeket. És a rajz… Nagyon kedves ötlet volt az illusztrátortól. S ha már illusztrátor: Bogdán Viki munkáját is dícséret illeti. Kedvencem a tábortüzes kép, a fényekkel.

olvasóbarát>!
Simon Réka Zsuzsanna: Bojta színre lép

„ Bojta egyik kedvenc tartózkodási helye a városi könyvtár volt.”

Nagyon szerettem a szerző korábbi királyos, királylányos könyveit, vártam a találkozást Bojtával. Ez egy másmilyen mese. Bojta egy segítőkész, kedves, de önálló véleménnyel rendelkező nyúlfiú, aki bátran ki is mondja a véleményét. A történetekben szerepelnek gyerekek és felnőttek, testvérek, unokatestvérek és barátok. Nagyon örültem, hogy a könyvtár ilyen fontos helyet foglal el a főhős életében. Érdekes a sokféle állat szerepeltetése is, lehet mesélés közben beszélgetni róluk is, hogyan is néznek ki valójában, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek? Úgy gondolom, hogy a Bojta több kötetté fejlődik majd és sok érdekes kalandot élhetünk még meg vele.

Boglárka_Madar>!
Simon Réka Zsuzsanna: Bojta színre lép

Bojta egy kedves és kíváncsi kisnyuszi, aki egy Doboztorony nevű társasházban lakik a családjával. A mese a nyári szünidő történéseit meséli el, amikor Bojtával vagy az ismerőseivel mindenféle érdekes dolgok történnek. A fejezetek egymástól függetlenül is olvashatóak, mindegyikben egy-egy új kalandot él át Bojta. Közben megismerhetjük a családját, a barátait, szomszédait. A könyv érdekessége, hogy az írónő kisfiának egy rajza, illetve néhány aranyos mondása is belekerült a történetbe.
Igazán szerethető, kedves mese, és az illusztráció is nagyon bájos, Dórit teljesen elvarázsolta, félbe kellett hagyni érte Miú és Vau kalandját, és már előirányozata az újraolvasást is.

PTJulia P>!
Simon Réka Zsuzsanna: Bojta színre lép

Furi állatok (főszereplő az illusztrációk alapján kicsi Mimi közeli rokona) laknak fura helyen (de a tengerparti kisváros mint helyszín milyen menő!!) és fura meg kevésbé fura dolgokat csinálnak. Nekem kicsit túl sok volt az inger, de ugye, Y generáció vagyok. Mindenesetre ígéretes kezdet, szeressétek!

Homolya_H_Tímea P>!
Simon Réka Zsuzsanna: Bojta színre lép

Bojta ízig-vérig olyan, mint a kora-beli embergyerekek. Kíváncsi, kalandos természetű, játékos.
Talán egy picit túl jógyerek, de ez megbocsátható, hisz gyerekmeséről van szó.
A különálló történetek lazán kapcsokódnak egymáshoz annyiban, hogy a nyári vakáció alatt játszódik mind.
Nekem kicsit furcsa volt, hogy gyakorlatilag a második történetben kerül bemutatásra Hullámvár, a Doboztorony, a lakók és Bojta családja, már ismerjük, de csak később derül ki, kicsoda pl. Jokul bácsi.
Ezeket leszámítva a mesék aranyosak és jól megírtak. Lehetne folytatása ☺

krlany I>!
Simon Réka Zsuzsanna: Bojta színre lép

Kedves történetek, melyek Bojtával, a kisnyúllal esnek meg a nyári vakáció idején Hullámvárban, a tengerparti kisvárosban. Új lakók költöznek Doboztorony lakóházába, megünneplésre kerül Bojta szülinapja, ellátogatunk egy sakkversenyre, részt veszünk egy kincskeresőversenyen, Bojta új barátra tesz szert stb. Engem egy kicsit Kicsi Mimire emlékeztet csak fiúban, de még a nyuszi illusztráció is. Van egy-két baki is benne, spoiler

chipolino>!
Simon Réka Zsuzsanna: Bojta színre lép

Ez a mesekönyv végtelenül kedves. Tíz hosszabb-rövidebb történet kapott helyet benne, amelyek csak lazán függenek össze, és nem feltétlenül vannak szoros kronológiai sorrendben sem. A mesék íve szép, általában megnyugtató lezárást kapunk (még ha néha kicsit hirtelen is), és minden történet végkicsengése pozitív, ráadásul több esetben nagyon szívmelengető is. Bogdán Viki rajzai remekül passzolnak ehhez a kedves, vidám, barátokkal teli világhoz.
Bojta történetei szépen és jól olvashatóak, nagyon igényes, mégis gyerekekhez szóló a nyelvezet. Az írói névadás nagyon kreatív, ez számomra külön örömet okozott. A kedvencem a mesék közül talán az Amália könyve volt, amely egyrészt megmutatja, mennyire lehet szeretni a könyveket és az olvasást, másrészt érdekes a problémafelvetése is: elolvassuk-e az egész könyvet, ha csak a végére vagyunk kíváncsiak?
Bővebben itt:

dianna76 P>!

– Meddig képes megbújni bennünk a harag, Ulli bácsi?
– Ameddig hellyel kínáljuk, Bojta.

Ulli bácsi és a titokzatos üzenet

Chöpp P>!

Én szobrász leszek meg szabó, ha felnövök. Az első szobor, amit kifaragok, egy cikcakkos zúza lesz – lelkendezett Bojta.

67. oldal Pisze, a bengáli kismacska

Chöpp P>!

Bojta egyik kedvenc tartózkodási helye a városi könyvtár volt.

64. oldal Pisze, a bengáli kismacska

40. oldal Pampamék beköltöznek

Chöpp P>!

– Ez a nap egy unalmas, elvásott csütörtök! – kiáltotta, és belerúgott az ajtóba.

41. oldal Pampamék beköltöznek

molylily>!

Nagypapa azt mondja, kritikus helyzetben is próbáljuk megőrízni a nyugalmunkat. Akkor nagyobb az esély, hogy megoldódjon a galiba – magyarázta.

molylily>!

Eszébe jutott, hogy Alfonz nagypapa mindig azt mondja, az első találkozást sosem tanácsos félvállról venni.

molylily>!

– Tudod, hogy a törött pohárban már benne van a törés, mielőtt eltörne?
– Nem, erre sosem gondoltam – válaszolta Bojta elgondolkodva.

A doboztorony lakói sorozat · Összehasonlítás