Ragadozó ​2. (Ragadozó 2.) 35 csillagozás

Simon Hawke: Ragadozó 2. Simon Hawke: Ragadozó 2.

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A világsikert aratott Schwarzenegger-film könyvének folytatását adjuk közre kötetünkben, amely nem kevésbé izgalmas történettel lepi meg olvasóit. A titokzatos, idegen bolygóról érkező Ragadozó ezúttal Los Angelesben landol. 1995-öt írunk, az utcákon véres harc folyik a kábítószercsempészek ellen. A Ragadozó legyőzi a bűnbandákat, sőt még a szövetségi nyomozóhivatal agyafúrt csapatát is, hogy végül nyomába eredhessen kiszemelt zsákmányának: Harrigan rendőrhadnagynak. A főhős hadnagy azonban leleményesebbnek bizonyul, s legyőzi a szörnyet… legalábbis ezt a szörnyet. De a játéknak nincs vége, hiszen a Ragadozó társai bármikor visszatérhetnek.

Eredeti cím: Predator 2.

Eredeti megjelenés éve: 1990

>!
Fabula, Budapest, 1991
222 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637885382 · Fordította: Szántó Péter

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

ragadozó (predator)


Kedvencelte 3

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Dorka50 P>!
Simon Hawke: Ragadozó 2.

Nem sokszor mondok ilyet, de a film jobb mint a könyv. Jól követi a filmet és még plusz a Ragadozó szemszögéből is kapunk egy keveset, de valahogy így könyvben nem volt az igazi. A film szuper volt szerintem, Danny Glover pedig tökéletes a szerepre. De mint legtöbbször az első részt nem tudja überelni.

3 hozzászólás
fekiyeti79 P>!
Simon Hawke: Ragadozó 2.

A Ragadozó „szemszögéből” írt részek adnak egy kis pluszt a filmhez, egyébként szinte teljesen ugyanaz. Ami a könyvből kimaradt, az a Ragadozó trófea gyűjteménye, amiben megtalálható egy xenomorf (Aliens) koponyája, ami biztos, hogy nem véletlen. :)
Ha szigorúan a könyveket nézzük, akkor jó sok ellentmondás van a két rész között, hiszen a regény változatban nem egészen úgy történtek az „előzmények”, ahogy itt felelevenítik őket. Ennek ellenére jó volt ezt is újraolvasni. :)

Robberator>!
Simon Hawke: Ragadozó 2.

Aki el akarja olvasni a filmet könyv formában, teljesen elégedett lesz ezzel a regénnyel. Az író tökéletesen megidézi a hangulatot, szereplőket, jeleneteket. Forgatókönyv alapján készült, szóval amúgy is számíthat az ember a pontosságra, de a karakterek belső gondolatai is tükrözték filmbeli önmagukat, helyenként kellemes pluszt is nyújtottak, mint a riporterek esetében.

A különbség, hogy itt hallhatjuk a Ragadozó belső gondolatait is. Nem tér el a filmes változattól annyira, mint az első részé, úgyhogy nem találtam ugyanolyan érdekesnek, de mégis ezeket a részeket várta az ember, hogy hogyan látja a világunkat, milyen gondolatok fogannak meg benne a szereplők szemlélésekor. Érdekes volt, ahogy ő visszautalt az első rész eseményeire, kifejezetten ötletesnek találtam, hogy a társuk halála csak még jobban felcsigázná a Ragadozókat az emberekre való vadászatra. Kis furcsa eltérések azért voltak, mint hogy valamiért csak három ujja van a könyvben, illetve csuklópenge helyett csak kétélű kést használ spoiler, de hát ezek csak finomságok.

Sajnos számomra nem volt nagy élmény a filmet írásban újraélni. Meg nem bántam, de messze nincs itt elég plusz ahhoz, hogy érdemes lett volna átrágni. Nem a könyv hibája, nem untatott röpke 220 oldala alatt, de tanulság, hogy a megregényesítések azért mégsem az én műfajom.

Risus P>!
Simon Hawke: Ragadozó 2.

Évekkel ezelőtt láttam a filmet és nekem bevallom az sem tetszett. Úgy voltam vele, hogy mielőtt újra nézem a filmeket, elolvasom a könyveket. Úgy tűnik, hogy a filmből és a könyvből is csak az első tudott olyan maradandót nyújtani, ami miatt képes volt a második részeket végig kibírni.

ValerinLanz P>!
Simon Hawke: Ragadozó 2.

Komolyan mondom, tetszett. Innen már rémlett néhány dolog, néhány jelenet, de most is megdöbbentett a lény kegyetlensége (?), ami igazából a fajtája sajátja. Ugyanúgy, mint nálunk az állatok, ők is csak a természetük szerint viselkednek. Azt azért örömmel fogadtam, hogy tudták, mikor kell feladni, elismerték a vereséget, és tartották magukat a szabályaikhoz spoiler Ettől függetlenül természetesen borzasztó, amit művelnek. Jóllehet mi, emberek is halomra gyilkoljuk egymást, csak nem veszünk ki trófeákat a testekből – tisztelet a kivételnek. Érdekesnek találtam a Ragadozó gondolatait. Elismerte, hogy az emberiség fejlődött, és már-már tisztelte őket bizonyos megoldásokért. Meg hogy fura volt neki, hogy az emberek mennyire tisztelik a halottaikat, de nem azokat, akiket ők tettek el láb alól, ellentétben az ő fajukkal. Nagyon drukkoltam Harrigan-nek, megértettem a dühét, ami hajtotta előre. Majdnem azt mondom, szívesen olvasnám a folytatást is.
Mondom, majdnem. :D

rex501>!
Simon Hawke: Ragadozó 2.

Mivel már sokszor láttam a filmet, ezért a könyv nem tudott újat mutatni nekem. Ugyanazok a párbeszédek, helyszínek stb. A szereplők belső monológjai egy kicsit színesítette a történetet, de még így sokszor untam magam olvasás közeben. Viszont a ragadozó szemszögéből írt részek nagyon jók voltak. Kár hogy kimaradt a könyvből az a rész, amikor Harrigan szemügyre veszi a trófea gyűjteményét.

2 hozzászólás
Carsus>!
Simon Hawke: Ragadozó 2.

A könyv elolvasása lényegében ugyanazt az élményt adja mintha megnéznéd a filmet, csak erre két óra helyett legalább négyet kell szánni. Mindenesetre a filmet is imádtam, így a könyvről sem tudok nagyon rosszat mondani.
Ami pozitív volt, azok a Ragadozó szemszögéből íródott jelenetek; Segítettek a faj mentalitásának megértésben, s tulajdonképpen ezek a jelenetek voltak azok amik még egy kicsit, hozzá tudtak adni a filmhez.
Ami miatt levonok fél csillagot, azok a nagyon fura szófordulatok; amik néha még nevetésre is ingereltek olyan faramucira sikeredett itt-ott egy-egy megfogalmazás.

Szaniszló_Zsolt>!
Simon Hawke: Ragadozó 2.

Jó kis könyv volt, talán gyerekként nem kellett volna olvasni, elég brutális, félelmetes. Emlékszem, hogy nagyon féltem éjszakánként utána :)

Toto12>!
Simon Hawke: Ragadozó 2.

Sokkal jobb a film mint maga könyv!
A film elég jól sikerült, de az első részt nem lövi meg!

péter86>!
Simon Hawke: Ragadozó 2.

Remek kötet!
Teljesen jól leköveti a film történéseit, csak kisebb jelentéktelen eltéréseket vettem észre. Ennek megfelelően nekem már nem okozott földöntúli izgalmakat, hiszen fejből tudom a film eseményeit. Ennek ellenére ha valaki úgy kezdi olvasni, hogy nem ismeri a sztorit garantáltan izgalmasnak fogja találni ezt a nem túl nagy terjedelmű kötetet.
Nekem ugyan filmen az első jobban tetszett, de így könyvben a második jobban sikerült, főleg azért mert a teremtmény közelebb van a jól ismert formájához, mint a Paul Monette által az első könyben megalkotott kreatúra.
Amivel több ez a kis könyv a filmnél, az az, hogy remek betekintést ad az idegen világból érkezett vadász gondolati világába.


Népszerű idézetek

fekiyeti79 P>!

– Talán szerencsém lesz és leesek – dünnyögte Harrigan. Mély lélegzetet vett és ugrott. […]
[…] Lépj be a rendőrséghez, ugrálj egyik magas épület tetejéről a másikra, verekedj űrből jött idegen lényekkel, védd és szolgáld a társadalmat. Lószart! – gondolta, az ilyen marhaságokat meg kéne hagynom Mel Gibsonnak.

211. oldal

2 hozzászólás
Andrée P>!

A nagyvárosi dzsungelben, gondolta Harrigan, az ember nem annyira katona, mint… vadász.
Na igen, ez az, gondolta. Becserkészni az állatokat, és ha lehet, élve elfogni őket, ha pedig nem, megölni. Vagyis ha a dolgok mélyére nézel, a városi rendőr nem más, mint vadász. Becserkészi a legnagyobb, legveszedelmesebb vadat: embertársát.

22. oldal

Andrée P>!

Nem láthatod a démon szemét, amíg a te időd el nem jön.

126. oldal

1 hozzászólás
Andrée P>!

Nem valami jóakaratú idegen faj látogatta meg a Földet, amely csak azért jött, hogy tanulmányozza az embert, megossza vele előrehaladott technikáját, békéről szóló üzeneteket hozzon, vagy éppen uralma alá vesse az emberiséget, mert az otthoni napja fölrobbant, vize elfogyott, vagy rabszolgákra, netán új élelemforrásra van szüksége.
Nem: kiderült, hogy ez az idegen faj egyszerűen csak vadászni jár ide. Nyaralni.
Számukra, gondolta Harrigan, mi valamennyien csak nagyvadak vagyunk. Állatok. Trófeák, akiket a falra lehet állítani, pontosan úgy, ahogy az emberi vadászok raknak föl büszkén a kandalló fölé egy tizenkét pontos szarvasagancsot.

173. oldal

Andrée P>!

Kezében még mindig ott volt a régi pisztoly. Rámeredt, s azon törte a fejét, vajon mit jelent mindez. Mit jelképez az idegenek vezérének gesztusa, hogy nekiadta? Régi, értékes trófea, melyet évszázadokkal ezelőtt ragadtak el egy embertől, aki méltó ellenfélnek bizonyult? Vagy annak az emléke, hogy megúszta? Az is lehet, hogy a jelentése sokkal egyszerűbb, szó szerinti. Átnyújtottak neki egy régi, reménytelenül primitív szerszámot, közölve vele, hogy: „Ez vagy nekünk. Ne felejtsd el!…”

220. oldal

rex501>!

Elmondhatatlanul sok nemzedéken keresték önnön felülmúlhatatlanságuk bizonyítékát abban, hogy becserkésztek más teremtményeket, amelyek éppúgy ragadozók voltak, mint ők. És nem érezek nagyobb elégtételt, mint a halálos táncot vadász és a zsákmány között, meg végső sikert, mely a trófea megszerzésében tetőzött.

17–18. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ragadozó (predator)
Szelén>!

Messzire jutottak ezek az emberi lények. Technológiájuk egyre kifinomultabbá vált. Noha az övékhez képest még mindig primitív, azért láthatóan nagy ugrásokkal fejlődik. Mostanra kifejlesztett fegyvereik már komoly fenyegetést jelentenek. A kihívás jóval nagyobb. És a közelmúltban, első alkalommal, egy emberi lénynek nemcsak az sikerült, hogy elkerülje a tőlük érkezett egyik vadászt, de még le is győzte. Ilyesmi eddig sosem történt. A játék izgalmasabb lett. Halálosan izgalmas, sokkal érdekesebb.

rex501>!

– Olyan közel jutottunk!… – mondta Garber tompa hangon. […]
– Ne aggódjon! – mondta Garbernak, olyan bizonyossággal, amelyről pedig nagyon szerette volna, ha nem támad fel benne. – Lesz még néhány esély!

221. oldal

pelikanbence>!

– Szar az élet, ember. Eztet mondom én. Szar az élet!

pelikanbence>!

A Ragadozó furcsa átmenetet képez egy ember, egy hüllő és egy óriási bogár között.

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alan Dean Foster: A bolygó neve: Halál
Nathan Archer: Betondzsungel
Steve Perry – Stephani Perry: A préda
Stephen King: A rémkoppantók
Dean R. Koontz: Az ősellenség
Stephen King: Halálos árnyék
Ira Levin: Sliver
Michael Crichton: Az elveszett világ
Stephen King: A Setét Torony – A hármak elhívatása
Stephen King: A halálsoron