Pánikológia 4 csillagozás

Simon Briscoe – Hugh Aldersey-Williams: Pánikológia

Minden ​nap újabb és újabb életveszélyes sorscsapásra hívják fel a figyelmünket. Úgy tűnik, egyre riasztóbb méreteket öltenek már magából a létezésből fakadó kockázatok is. Mi pedig belelovalljuk magunkat a pánikba – hiszen e híresztelések a tudományos adatok és a túlzások zédítő keverékei, amelyekben a „történet” az érzelmeinkre, az „adatsor” pedig értelmünkre apellál.

Simon Briscoe statisztikus és Hugh Aldersey-Williams tudományos szakíró bemutatja a világot leginkább nyugtalanító kérdéseket és egy sor lokális jellegű problémát is, amelyeket előszeretettel felnagyítunk – és amelyek miatt szerintük nem kell aggódnunk a XXI. században. E szellemes és tanulságos könyv több mint negyven népszerű pániktörténetről hántja le a hisztéria burkát, a túlnépesedéstől a gyilkosságok elharapózásáig, a halállomány megfogyatkozásától a tömeges elhízásig. Bemutatja, hogy a félelmeinket kihasználó sajtó és a különböző érdekcsoportok rendkívüli mértékben manipulálhatják a statisztikákat.… (tovább)

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2009
340 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639686878 · Fordította: Kácsor Lóránt

Enciklopédia 1


Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Nikoletta_Klein>!
Simon Briscoe – Hugh Aldersey-Williams: Pánikológia

Ennek a közel 350 oldalas, olykor valóban szórakoztató, olykor fárasztóan sok számadattal operáló könyvnek a lényegi mondanivalója kis túlzással pár mondatban összefoglalható, ezért én meg is teszem. Olvasásakor javasolt nem a hagyományos módszer szerint, elejétől a végéig, hanem kiválasztani egy-egy minket érdeklő témát és aszerint haladni.

Miért szeretünk pánikba esni a legostobább dolgok miatt is? – kezdi Simon Briscoe statisztikus és Hugh Aldersey-Williams tudományos szakíró.
Először is, meg kell ismerkednünk közelebbről egy paradoxonnal – írják. „A modern kor nagyban csökkentette a kockázati tényezőket, amelyekkel az emberiségnek szembe kell néznie, és mégis a modern élet az, ami félelmeink többségét életre kelti: a vegyi, a biológiai és nukleáris háborúkkal, a környezetszennyezéssel, a terrorizmussal, a klímaváltozással, illetve közvetett módon a bevándorlással, az öregedéssel és még oly sok minden mással kapcsolatos félelmeket.”
A témákat egy pontrendszer segítségével rangsorolták, hogy megmutassák, a veszélyek milyen elevenen jelennek meg a médiában, mennyire valószerűek, és mit tehetünk ellenük. Azt gondolom, hogy a legfontosabb, amire a kötet rámutat, az a személyes felelősség vizsgálata az adott téma kapcsán. Ez a szempont rengeteget segíthet, hogy kialakítsuk a „megküzdési” stratégiánkat, hogy ne elfogadjuk, hogy valaminek csak áldozatai, elszenvedői, passzív résztvevői vagyunk. A múltban könnyebb volt elkerülni a téves információkat, mivel a tudósok megtartották maguknak a rossz híreket, míg elegendő adatot nem gyűjtöttek ahhoz, hogy megcáfolják előzetes feltevéseiket. A technológia fejlődése azonban lehetővé tette, hogy feldolgozhatatlanul sok információhoz (félrevezető megfigyelésekhez és előrejelzésekhez is) legyen hozzáférésünk, így meg kell tanulnunk önálló véleményt alkotni.
Az írópáros által feltett legrelevánsabb kérdés pedig a „Mit tehetünk?”. A pániktémák többsége esetében azzal segíthetünk magunkon, hogy megismerjük a kezelhető veszélyeket. Az elkerülhetetlen veszélyforrásokat tekintve pedig dönthetünk úgy, hogy nem aggódunk miattuk, és ezzel megszabadítjuk elménket a szorongástól. Fontolóra vehetjük a kockázati tényezőket és a megfelelő megelőző lépéseket.

A könyv vége tartogat számunkra egy „A szkeptikus ember eszköztára” című mankót, olyan javaslatokkal, mint: „legyünk óvatosak, ne bízzunk a rémhírekben, lássuk az átfogó képet, tegyünk fel magunknak kérdéseket, stb.”. Ezeknek bár mindenki által megszívlelendő evidenciáknak kellene lenniük, mégis sokak számára újdonságot jelenthet.


Népszerű idézetek

Nikoletta_Klein>!

Az „időzített nyugdíjbomba” kifejezés arra a nehézségre utal, amellyel mindannyiunknak szembe kell néznie. Ahogy az 1. fejezetben már említettük, az anyagi gondoskodást igénylő idősek növekvő aránya, és az ezt finanszírozó aktív dolgozók hányadának csökkenése oda vezet, hogy a kormányok a jövőben nem engedhetik meg maguknak a bőkezű nyugdíjak kifizetését. […]
A kormányok több lehetőség közül választhatnak a nyudíjrendszer megreformálására, például a szabályozó szisztéma tökéletesítésével megnyugtathatják az embereket, hogy megtakarításuk biztonságban lesz, az adók módosításával pedig takarékoskodásra ösztönözhetik a lakosságot. Egyes kormányok intézkedési arra sarkallják a dolgozókat, hogy később menjenek nyugdíjba, a kor szerinti diszkriminációt pedig törvény tiltja az Európai Unióban. […]
Az időskori szegénység sok ember számára nagyon is valós veszély. Az országok többsége kénytelen lesz jelentős változásokat bevezetni – másképp el kell fogadniuk, hogy elkerülhetetlenül fokozódni fognak a társadalmon belül tapasztalható egyenlőtlenségek.

124., 126., 129. oldal

Nikoletta_Klein>!

A történelem során mindig tűnnek el fajok, különösen az öt tömeges kihalási periódus során. […] Azonban a becslések szerint ezek a katasztrofális, de ritkaságszámba menő események az összes kihalt fajnak mindössze 4%-áért felelősek. A kihalás a természetes szelekció része. Egy-egy faj élettartama átlagosan néhány millió év – mára már kihalt a Földön eddig létezett fajok többsége, de ezt a veszteséget a természet normális rendje bőségesen ellensúlyozza az új fajok kialakulásának ütemével. A természetes speciáció évente körülbelül három új faj kialakulását eredményezi, bár nehéz pontos adatokat mondani, mivel a folyamatot még soha nem sikerült közvetlenül megfigyelni. Ennek a jelenségnek köszönhető, hogy a földi élet ma változatosabb, mint 600 millió éves története során bármikor korábban.

258. oldal

Nikoletta_Klein>!

A nanotechnológia fogalmát elsőként Eric Drexler 1986-os Engines of Creation (A Teremtés motorjai) című könyve ismertette meg a köztudattal, bár a technológiában rejlző lehetőségekről a fizikus Richard Feynman beszélt először „Bőven van még hely a mélyben” című 1959-es előadásában. Drexler hosszan és részletekbe menően merengett a „következő technológiai forradalomban” rejlő végtelen lehetőségeken, és ugyanilyen színes leírást adott néhány negatívumáról is – eközben alkotta meg a „szürke massza” fogalmát.
A nanotechnológia egyszerűen a legkisebb mérettartományban végzett műveleteket jelenti […]

283. oldal

Kapcsolódó szócikkek: köztudat

Hasonló könyvek címkék alapján

Kovács Eszter: Köszi, jól
Lukács Liza: Ne cipeld tovább!
Máté Gábor – Máté Dániel: Normális vagy
Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében?
Johann Hari: Tönkretett figyelem
M. Scott Peck: Úttalan utakon
Bessel van der Kolk: A test mindent számontart
Bánki György: A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról
Popper Péter: Lélekrágcsálók
Máté Gábor: A test lázadása