Karácsonyi ​hangulat 26 csillagozás

Magyar novellák
Simkó György (szerk.): Karácsonyi hangulat

Az ünnepek ünnepére készült kötetünk huszadik századi és mai szerzők karácsonyi témájú novelláinak színes válogatása. A Megváltó születésének ünnepe hagyományos témája a magyar irodalomnak is. E kötet szerkesztője az utóbbi százhúsz év legérdekesebb és kevésbé ismert karácsonyi történeteiből készített válogatást, remélhetőleg olvasóink legnagyobb örömére.

A művek szerzői: Szenteleky Kornél, Krúdy Gyula, Heltai Jenő, Gárdonyi Géza, Kaffka Margit, Hunyady Sándor, Füst Milán, Kosztolányi Dezső, Szomory Dezső, Kemény Simon, Szabó Magda, Féja Géza, Szakonyi Károly, Jókai Anna, Moldova György, Parti Nagy Lajos, Darvasi László, Kalapos Éva Veronika, Háy János, Zelei Bori, Kiss Judit Ágnes

Tartalomjegyzék

>!
Athenaeum, Budapest, 2021
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635431359

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 54

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Simkó György (szerk.): Karácsonyi hangulat

A Klasszikus Könyvklub decemberi közös könyveként fogtam kezembe az Athenaeum kiadó karácsonyi novelláskötetét. A csodaszép borítójú kiadványba az elmúlt 120 év kevésbé ismert 21 karácsonyi története került, olyan szerzőktől, mint Kaffka Margit, Szabó Magda, Kosztolányi Dezső, Parti-Nagy Lajos, Háy János vagy Kalapos Éva Veronika.
A történetek néha szomorkásak, máskor elgondolkodtatóak vagy meglepőek. Nekem egy-két kivételtől eltekintve mindegyik novella tetszett. Örülök, hogy elolvastam és a polcomon tudhatom ezt a válogatást. Kellemes élményt adott az ünnep előtt és alatt olvasni ezeket a történeteket. Ajándéknak is kitűnő!

2 hozzászólás
Katalin_V_Tóth P>!
Simkó György (szerk.): Karácsonyi hangulat

A klasszikus könyvklub közös olvasmánya volt decemberben. Csodálatosan szép, karácsonyhoz méltó, igényes külsővel jelent meg, és nagyon jó nevek tűnnek fel a tartalomjegyzékben. Viszonylag rövid novellákat tartalmaz a kötet, szép belső kivitelezéssel, tökéletes tagoltsággal. Többségében bús, komor hangulatú írások, melyek nyelvi szépsége megigézett. A szomorú hangulat miatt azonban nem mondanám kifejezetten karácsonyi hangulatot idéző írásoknak. Viszont valóban minden írásban szerepel a karácsony. Szabó Magda, Moldova György, Darvasi László, Kalapos Éva Veronika és Zelei Bori írásai voltak a kedvenceim.

Ildiko_Szabo_2 P>!
Simkó György (szerk.): Karácsonyi hangulat

Nagyon szép a borító és a papír borító alatt is gyönyörű. A novellák is tetszettek, szinte mind, még a modernek is. Lehet, hogy a magyar búskomorság miatt, de az furcsa volt, hogy nem teljesen a felhőtlen, varázslatos karácsony hangulat teremtődött meg. Volt itt minden, szomorúság, halál is.

Angieolvas P>!
Simkó György (szerk.): Karácsonyi hangulat

A borítója nagyon szép :)
A történetek is tetszettek. Szerintem egy igényes novella gyűjtemény. :)

Tímea_Bernadett_Lőrinczné_Molnár P>!
Simkó György (szerk.): Karácsonyi hangulat

Az ünnepi színvilágú, mintázatú borító keltette fel a figyelmemet és karácsony közeledtével hangolódásképpen vágytam egy kis novella olvasgatásra. Ahogy haladtam a történetekkel, úgy tudatosult bennem, hogy nem egészen ilyen írásokra vágytam … voltak persze kedves és tényleg a meghitt, régi karácsonyokat idéző alkotások, de nekem a zöme borús, sötét és negatív kicsengésű volt.

>!
Athenaeum, Budapest, 2021
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635431359
Belle_Maundrell >!
Simkó György (szerk.): Karácsonyi hangulat

Eredetileg két másik karácsonyi novelláskötetet néztem ki magamnak, de akkor éppen egyiket sem lehetett kapni, így végül erre esett a választásom. Az igazat megvallva én az eddigi tapasztalataim alapján jobban szeretem az angol ünnepi történeteket, valahogy sokkal inkább átjön a hangulatuk, de reméltem, hogy végre a hazai irodalomban is találok valami szívmelengetőt.
Az elején megijedtem, hogy csalódásban lesz részem, mert az első pár történet egyáltalán nem tetszett, és a karácsony szelleme se nagyon szálldosott a sorok között. Kaffka Margit hozta meg az áttörést, akinek az elbeszélése tele van elfojtott feszültséggel, szóval nem az a tipikus ünnepi idill, de mégis megfogott és szívesen olvastam volna tovább Annáról. Összességében elmondható, hogy a női írók jobban teljesítettek mondjuk kevesebben is vannak, de a lényeg, hogy vannak, legalábbis az én szememben, mert tőlük kerültek ki a kedvenceim. Az egyik Szabó Magdától a Karácsonyi ajándék, ami nagyon cuki és derűs, a másik pedig a Később Kalapos Éva Veronikától, ami tökéletesen át tudta adni az ajándékozás örömét és lényegét. De tetszett Zelei Boritól a Középen a Duna, Moldova Györgytől A marcipán-Jézuska és Kemény Simontól az Ifj. Honvéd János karácsonyfája is, ezek tényleg szívmelengetőek. Érdekes volt még Háy János Rotációs karácsonya és Darvasi Lászlótól a Szív Ernőből karácsonyi ajándék lesz, bár ezekben több a keserűség, mint a a csillámporos varázs. Ami végül is nem baj, mert tudjuk, hogy a karácsony általában nem olyanra sikerül, ahogy elképzeltük, csak nem ezeknek kéne túlsúlyban lenniük. Pedig sajnos ez a helyzet, mert a többi történet vagy hidegen hagyott, vagy kifejezetten lehangoló volt. Hunyady Sándortól azért még kiemelném a Karácsonyestét, ami tulajdonképpen egy nagyon szép és megható történet, de én biztos, hogy nem ilyen depresszív, szívfájdító sztorikra vágyom ebben az időszakban. Lehet, hogy felszínes vagyok, de én adventkor igenis karácsonyi cukormázat, csillagszórókat és boldogságot akarok. Nem olyat, ami elborzaszt, felháborít vagy szembesít a rideg magyar valósággal.
A legkevésbé Gárdonyi Gézától a Harangozóék karácsonya tetszett, ami egy igazi áhítatos történet is lehetett volna, de a szívtelen apa és az anyagias család teljesen elrontotta az élményt. Hogy lehet így elrontani egy ilyen pozitív dolgot? spoiler
Mindent összevetve azért nem volt rossz, egyszer el lehetett olvasni, de csak néhányat ismételnék meg jövőre. Sokkal több derű és meghittség kellett volna ebbe a kötetbe, de hát a magyarok olyan pesszimisták és negatívak, miért is lenne egy olyan novelláskötetünk, amiben senki nem hal meg vagy panaszkodik kiégetten? *irónia on*
Fizikai mivoltát tekintve viszont nagyon szép, igényes és ünnepi hangulatot árasztó kiadás, és imádom a novellákat elválasztó hópelyhes oldalakat meg a meseszép iniciálékat is. Öröm kézbe venni ezt a könyvet, szóval ha nem is fogok belőle mindent újraolvasni a kedvenceimen és még egy-két jobb íráson kívül, akkor is megért megvenni. A tartalommal ellentétben a borító tökéletesen tükrözi az általam preferált karácsonyi hangulatot.

Wik>!
Simkó György (szerk.): Karácsonyi hangulat

Nem erre számítottam. Valahogy vidámabb, a karácsony meghittségét átadó gyűjteményre. Nekem csalódás volt, de a borító nagyon szép.

EowynTheHunter>!
Simkó György (szerk.): Karácsonyi hangulat

Számomra a legjobb történet Gárdonyi Géza: Harangozóék karácsonya volt, de tetszett még a Hunyady féle Karácsonyeste és a Kosztolányi féle Gipszangyal is. Sajnos ezeken kívül az összes vagy unalmas, sablonos volt, vagy egyáltalán nem karácsonyi. A modernebb történeteket pedig (pl. Parti Nagy Lajos) egy az egyben átlapoztam, 2 bekezdés után úgy döntöttem nem rontom el ilyennel a karácsonyi hangulatom inkább… :D Összességében a 3,5 csillagot tőlem a szép borítóra és néhány igazán szép klasszikusra kapja, ezen kívül csak időpazarlás…

RigbyTheMad>!
Simkó György (szerk.): Karácsonyi hangulat

Sajnos nem a legjobb karácsonyi összeállítás, a legjobban talán a Harangozóék karácsonya tetszett, de a többi felejtős..

NagyVani>!
Simkó György (szerk.): Karácsonyi hangulat

Alapvetően kicsit másra számítottam ezzel a kötettel kapcsolatban. Ugyan az összes novella kapcsolódott valamilyen szinten a karácsonyhoz, de nem jöttem tőlük karácsonyi hangulatba. A könyvben szereplő novellák közül csak a Kosztolányi és a Szabó Magda novellát ismertem, a többit most olvastam először. Voltak nagyon jó írások, voltak kevésbé jók, voltak szomorúak, meghatóak, tanulságosak és olyanok is, amiknek a lényegéből szinte egy szót sem értettem. A kedvenceim: Harangozóék karácsonya, Karácsonyeste, A gipszangyal, Az ég madarai, A gyermek imája, Később, Rotációs karácsony, Középen a Duna és Ave Maria.
Összességében megérte elolvasni, mert volt több olyan novella is – főleg a fent felsoroltak – melyeket hosszabb ideig elemeztem az elolvasásuk után és maradandókká váltak számomra.
Egyébként plusz pont a könyv külsejéért. Egyszerűen csodálatos. Nem titkolom, hogy a borítója miatt vettem meg a könyvet, illetve amiatt, mert láttam, hogy a kedvenc íróim novellái is szerepelnek a kötetben.


Népszerű idézetek

Belle_Maundrell >!

Karácsony előtt elviselhetetlenül sokan vagyunk a világon.

223. oldal, Darvas László: Szív Ernőből karácsonyi ajándék lesz

Belle_Maundrell >!

[…] akkor is légy, ha nem látnak

195. oldal, Jókai Anna: A gyermek imája

Belle_Maundrell >!

Szabad-e még emlékezni azokról a mesebeli időkről, amikor a koldus magyar író vígan nyomorgott Párizsban, és ha nagyon éhes volt, bement a Louvre-ba, megállt a milói Vénusz szobra előtt, és miután egy félóráig gyönyörködött benne, szépséggel jóllakottan, boldogan fölsóhajtott:
– Megebédeltem!

29. oldal, Heltai Jenő: Párizsi karácsony

Belle_Maundrell >!

Az ünnep súlyosan, mégis könnyedén úszott el a házunk felett, mint a felleg.

162. oldal, Szabó Magda: Karácsonyi ajándék

Belle_Maundrell >!

Nincs munka. Elég volt. Bemegy a városba és végigsétálja a napot, nem csinál semmit, csak bámészkodik, forralt bort fog inni, végiglazsálja ezt a márciusi decembert, mert ha az időjárásnak szabad szórakozni és felborítani a világ természetes ügymenetét, akkor az embernek is jár a hétköznapi revolúció lehetősége.
Forradalom, gondolta eltökélten.
Nincs munka!
Lázadás van, séta van, forralt bor van!

222. oldal, Darvas László: Szív Ernőből karácsonyi ajándék lesz

FuszFanni>!

Mai világban hiába… csak olyanra szokjon rá az ember, ami nem költséges.

44. oldal (Gárdonyi Géza: Harangozóék karácsonya)

Belle_Maundrell >!

Megelégedett, meleg fény mosolyog ki a jégvirágos ablakok mögül, mindenütt karácsonyest, szeretet, boldog, békés, kényelmes, fenyőszagú hangulat tanyázik, a havas utcákon senki sem jár, csak a fagyos csókú téli szél, mint hontalan, elátkozott vándorlegény.

11-12. oldal, Szenteleky Kornél: Karácsonyi legenda

Belle_Maundrell >!

Konokul egyforma ütemben tolódott mindegyik nap a másik helyébe fontoskodó kis ügyekkel, beszédekkel, és tegnapba-múlt éppolyan üresen, homálylón… jött a másik. Egy kedd, egy szerda… de a hét végén ünnep, karácsony!

65. oldal, Kaffka Margit: Fekete karácsony

FuszFanni>!

Azóta folyton videókat nézegetett arról, hogyan kell összerakni, mert most már ez van, nemcsak fényképes útmutatót adnak a játékokhoz, hanem videók is vannak, nehogy már gondolkodjon egy kicsit a gyerek.

234 - 235. oldal (Kalapos Éva Veronika: Később)

NagyVani>!

Van beváltás (forintot dollárra)
van kiváltás (láncot a zaciból)
van felváltás (ezrest a közértben)
van leváltás (ez érte apukámat)
és visszaváltás is van, a sok-sok nehéz és büdös üveggel.
De ez a megváltás – ez még valahogy homályos.

189. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bodnár László: Legendák a rejtett életről
Király Levente (szerk.): Ünnepek ünnepe
Agatha Christie: Csillag Betlehem felett
Urbán László (szerk.): Karácsonyi legenda
Vincze Ferenc (szerk.): Sokunk karácsonya – 2008
Kónya Orsolya (szerk.): Áldott karácsony
Krúdy Gyula: Jézuska csizmája
Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok
Baricz Lajos: Különös karácsony
Háy János – Gimes Katalin – Kőrössi P. József (szerk.): Karácsonyi történet