Mexican ​Gothic – Mexikói rémtörténet 78 csillagozás

Silvia Moreno-Garcia: Mexican Gothic – Mexikói rémtörténet

Noemí ​Taboada Magaslakba utazik, miután nyugtalanító levelet kap unokatestvérétől, aki segítségért könyörög, és mérgezésről, szellemekről, továbbá egy titokzatos végzetről ír. Az eszes, ifjú hölgy otthonosabban mozog a bálok és koktélpartik világában, mint a világtól elzárt, komor házban, ahol ráadásul nem is fogadják szívesen, ám Noemí nem adja fel egykönnyen, és mindenképp megpróbál segíteni csapdába esett rokonán. A küldetés azonban nem várt nehézségekkel jár: miközben egyre mélyebbre és mélyebbre ás az erőszakkal és őrülettel teli múltban, Noemít vad, véres látomások, hallucinációk kezdik gyötörni. A napról napra szürreálisabbá váló helyzetben egyetlen szövetségese a család legfiatalabb tagja lesz: úgy tűnik, a félénk, kedves fiatalember őszintén segíteni akar, mielőtt a távozás végleg lehetetlenné válna Noemí számára.

A Jádeisten, árnyisten közép-amerikai folklórban járatos szerzője ezúttal egy gótikus rémregénnyel lepi meg olvasóit. Silvia Moreno-Garcia ezúttal is a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Főnix Astra Főnix Könyvműhely

>!
Főnix Könyvműhely, Hajdúböszörmény, 2021
342 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155999369 · Fordította: Vancsó Éva

Enciklopédia 1


Kedvencelte 7

Várólistára tette 103

Kívánságlistára tette 143

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Gorkie P>!
Silvia Moreno-Garcia: Mexican Gothic – Mexikói rémtörténet

Mint általában, én megint fordítva vagyok bekötve, ha könyvekről van szó. :)

Ajánlás alapján vettem meg ezt a könyvet a könyvhéten. Annyira megtetszett a borító és a cím, hogy rögtön jött velem haza. Aztán láttam a véleményeket és kicsit megijedtem tőle. Talán pont ezért, mert számítottam a hibákra, engem nem zavartak annyira. Tény, hogy sok az elgépelés és helyesírási hiba, de nekem annyira tetszett ez a történet, hogy sikerült átlépnem ezen.

Annyira jól át tudta adni az írónő a történet és a helyszín hangulatát, hogy végig imádtam olvasni. Gyakorlatilag, 2 nap alatt befaltam. Annyira tetszett a helyszín, a cselekmény, a magyarázat, hogy alig tudtam letenni. Nagyon kíváncsi voltam, hogy hová fogunk eljutni, mit fog a szerző kihozni ebből és nagyon érdekesnek találtam ezt a megoldást. Egy egyszerű kísértet-sztorit vártam, de teljesen mást kaptam. Engem mindig le lehet venni a lábamról az ilyen régi, elzárt, ijesztő, hatalmas házakkal, itt pedig nagyon érzékletesen tárta elénk Magaslakot az írónő. A szereplőkkel sem volt gondom. Bár Noemí nem az a tipikus „tökéletes” főszereplő, talán pont ezért kedveltem a karakterét. Pont olyan, amilyennek egy gazdag, előkelő, unatkozó lányt képzelnék, aki elég öntudatos ahhoz, hogy mindig el tudja érni, amit akar, ebből kifolyólag pedig, egy erős főhőst kaptunk.

Sötét, beteg, rejtélyes, hátborzongató. Pont egy ilyen könyvre vágytam és ezt meg is kaptam. :)
Még biztosan fogok olvasni az írónőtől.

>!
Főnix Könyvműhely, Hajdúböszörmény, 2021
342 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155999369 · Fordította: Vancsó Éva
Keiran_Rowley IP>!
Silvia Moreno-Garcia: Mexican Gothic – Mexikói rémtörténet

Mexikói csupa(abra)ka(da)bra

Érdekes történet volt. Szépen minden egy irányba mutatott, de nem tudok elmenni a logikai bukfencek és a hangulatfestés darabossága mellett. A leírások néha nagyon erősek voltak, máskor meg nagyon hiányoztak. Tény ugyanakkor, hogy baromi gyorsan haladtam vele, szinte faltam az oldalakat. Szerettem a kemény, mexikói főhősnőt, noha az elején nem gyengén volt non simpatico. Újfent meg kellett állapítsam, hogy a spoiler veszélyes terep, mert sok kérdés maradt bennem az olvasás során. Úgyhogy maradt az ambivalens érzés a végére. Tetszett is, mert az ötlet szerintem jó, meg nem is, mert a kivitelezése sokszor nem az én szájízemnek való volt.

4 hozzászólás
Hails>!
Silvia Moreno-Garcia: Mexican Gothic – Mexikói rémtörténet

Életem első horror kötete. Vívódok magammal, hogy is értékelem ezt a könyvet. Egyenlőre sajnos még nem tudom, de egy valami biztos: ezt meg akarom veletek osztani: Megutáltam az összes létező gombát!

1 hozzászólás
bartok_brigitta P>!
Silvia Moreno-Garcia: Mexican Gothic – Mexikói rémtörténet

Mostanában sokat szenvedek az olvasással, szóval az, hogy ez a könyv ilyen sok időt vett igénybe nálam, nem a történet hibája. Olvastam a többiek értékeléseit, és bevallom kicsit félve kezdtem bele a kötetbe, hiszen már azóta szemezek vele, hogy be lett harangozva az érkezése, és nagyon féltem, hogy csalódni fogok. Az aggodalmam azonban felesleges volt. A regény ugyan nem volt kiemelkedő alkotás, mégis hozta azt a fajta borzongást, amit az ember joggal vár el a fülszöveg alapján.
A legnagyobb erőssége egyértelműen a hangulata volt. Magaslak remek helyszín, és tökéletesen magam elé tudtam képzelni az író leírásai alapján. A köd, a zajok, a szagok, és a látvány mind itt úsztak körülöttem az olvasás közben, és szinte végig éreztem a gerincem mentén felfutó borzongást. Ez a része nagyon rendben volt a regénynek, és a csillagok számát is ez húzta feljebb.
A legnagyobb gyengeség azonban maga a főszereplő volt. Noemí egyáltalán nem hasonlít azokra a szemszögkarakterekre, akinek a bőrébe az ember kényelmesen bele tud illeszkedni. Bátor azt meg kell hagyni, de ez olyan kibírhatatlan karakterjegyekkel párosult, hogy a végén már ellene drukkoltam. Sőt. Be kell vallanom, hogy a negatív szereplők sokkal jobban sikerültek ebben a regényben. Őszintén? Talán még én is hagynám, hogy spoiler elcsábítson.
A történet gerince szerintem jól ki lett találva. Volt benne egyfajta újdonság, de megőrizte a gótikus szellemmesék jellegzetességeit. Kicsit több mexikói flórklórt el tudtam volna viselni, de úgy döntöttem, hogy nem leszek telhetetlen, és csak élvezni próbálom.
Összességében, ha az ember az ősz ezen szakaszában vágyna egy borzongató, de nem túl komplex történetre, annak csak ajánlani tudom. A regényben fellelhető helyesírási és gépelési hibáktól pedig el lehet tekinteni, ha belemerülünk az olvasásba. Nem lett a kedvencem, de nem is bánom, hogy elolvastam.

BBetti86 >!
Silvia Moreno-Garcia: Mexican Gothic – Mexikói rémtörténet

A horrorban nem véletlenül kaptak külön zsánert a kísértetházak – vagy, ha nem is kísért ott szellem, egy-egy thriller is több tud lenni egy jellegzetes házzal. Manderley, Hill House, Bíborhegy. Különösen ennek az utóbbinak a hatását éreztem Silvia Moreno-Garcia regényén.

Adott egy semmit nem ismerő, a történetbe most belecsöppenő karakán lány, Noemí. Ő lesz a vezetőnk, akivel egyre mélyebbre merészkedünk Magaslak és az ott élő Doyle-család titkaiba. Ahogy ő tud egyre több mindent meg, úgy bővül a mi tudásunk is. Nem kifejezetten nyomozós történet, de mivel Noemí az unokatestvérét meglátogatva ott él velük, érzi, hogy valami nem stimmel, elkezdi összeszedni az itt-ott hallott töredékeket, és egyre több mindent ért meg. Van egy rejtély, amit meg kell fejteni, ha épen túl akarja élni Magaslakot és lakóit.

Thriller, hiszen a kezdetektől fogva nyomasztó a légkör, és érezni, hogy a két lány – Noemí és a Doyle-családba beházasodott Catalina – veszélyben van. Először talán Catalina helyzete tűnik rosszabbnak, ő már beteg is, de minél tovább marad Noemí, annál nagyobb a fenyegetettség. A szerző érezteti, ahogy egyre jobban zárul a csapda, ahogy ez a világ beleakaszkodik a lányba és nem akarja elengedni.

Bár a történet az 1950-es években játszódik, Magaslakon olyan, mintha megállt volna az idő. Izgalmasnak is találtam, ahogy ebbe a környezetbe valósággal berobban Noemí, akit azért lehet szeretni, mert modern és cserfes lány. Keresi a helyét, jól akarja érezni magát, élettel teli. Egyetemre akar menni, keresi a szerelmet és nem engedi, hogy az apja belenyomja a férjet fogni akaró gazdag örökösnők világába. Talán pont az vele kicsit a bajom, különben, hogy 23 évesen még éretlen. Nem egyszer az jutott róla eszembe, hogy úgy viselkedik, mint egy kamasz. Könnyű csapongani és élményeket gyűjteni, ha ott van mögötte a gazdag apa, aki mindenre ad pénzt és aki miatt bármibe is fog, biztos lehet benne, hogy lesz egy védőháló alatta, ha az újabb kaland zuhanással érne véget.
A Doyle-család tagjai viszont mintha 100 éve megrekedtek volna az időben. Maradiak, szertartások szerint élnek, és nem egy olyan elvet vágnak a lányhoz, ami sértő. spoiler Francis, a fiatalabb és anyai ágon Doyle-fiú ugyan Noemí szövetsége lesz és igyekszik mindenben segíteni, pozitív szereplő, de ő is furcsa a korszakhoz képest. Ő arra példa, hogy egy ilyen környezet mit kezd el tenni azzal is, aki különben szimpatikus és jó lehetne – de a kalitka mögötte is zárult.

A történetben két nagy rejtély van, amelyek össze is függenek. Mi is az a ház igazán, és kik a Doyle-család tagjai. Van egy olyan magyarázat mindenre, amivel nagyon nem vagyok kibékülve. Félig fantasy, félig tudományközeli, de mindenképpen fantasztikus elem. Nekem túlságosan vad is ez a megoldás, és először el sem akartam hinni, hogy komolyan ez van minden mögött. Ami majd lesz belőle, a Doyle-család története meg egyenesen horrorba illő. spoiler Erőszak, gyilkosság, sötét titkok.

A könyv erénye, hogy jó a hangulata. A fordítás visszaadja, ahogy Noemí körül záródnak a falak, és az álmok borzalma is sötét, kifejező. Ahogy a thriller és horror elemek működnek, számomra az olvastatta. Az viszont taszított, hogy mennyi elgépelés, stilisztikai hiba akad benne.

Egyes YA vonások talán nem tetszettek, és a történet szerintem túl rózsaszín véget ér – ami szintén YA befejezés is lehetne –, de ebben volt sötétség is és horror, nem akart és nem is lett szerelmi történet, ha van is benne egy kis romantikus felhang is.

cintiatekla P>!
Silvia Moreno-Garcia: Mexican Gothic – Mexikói rémtörténet

Alapvetően egyébként nem vagyok maradéktalanul elégedett a regénnyel. Viszonylag lassan indul, amikor pedig begyorsulnak az események, azok nem igazán ugrották meg az ingerküszöböm. A témafelvetés tetszett, de valami mégis hiányzott. Ettől függetlenül nem gondolom, hogy rossz könyv lenne, viszont a mostanában olvasott horror-thrillerek közül kicsit kilógott. A szereplőket nem tudtam igazán megkedvelni, és korszak ide vagy oda, egy kis tökösséggel rövidre lehetett volna zárni a problémát is. Szerintem. Továbbá hiába a mexikói helyszín, a kultúráról, vagy a hiedelmekről sem igazán ír a szerző, pedig kíváncsi lettem volna arra is. Persze, ez inkább csak egy plusz, de sokat dobott volna rajta.

Ami számomra szintén szívfájdalom volt, és elvett az olvasásélményből az a rengeteg hiba a szövegben. Egy-két elütés vagy baki az, amire azt mondom, hogy emberek a szerkesztők is, de itt folyamatosan jöttek szembe az elgépelések, ami engem iszonyatosan zavart. Volt már olyan könyv, amit emiatt tettem le, itt viszont sokkal jobban érdekelt a történet, és inkább olvastam tovább.

Bővebben: https://www.gyorgytekla.hu/2021/10/silvia-moreno-garcia…

gabriellaeld I>!
Silvia Moreno-Garcia: Mexican Gothic – Mexikói rémtörténet

Alapvetően élveztem, mert élek-halok a slow burn cuccokért és ennél lassabb égésű ez a sztori már nem is lehetett volna. A horror is nagy kedvencem, mondjuk olvasási szempontból nem véletlenül nem a szívem csücske: a horrorkönyvek sohasem tudták számomra azt visszaadni, amit a képernyőn látok, akkor se, ha belegebednek. A horrornak kellenek a fények, a hangok, az effektek, legalábbis nekem, amit egy könyv nem tud megadni – ez se tudta.
Horrornak nem hívnám, inkább misztikusnak, ez jobb szó rá, hisz nem ijeszteget, nem mászik a bőröd alá, de mondjuk a megszokott horrofilmkliséket, amire mindenki a szemét forgatja, magával hozza. Nem kapunk magyarázatokat, pedig „Hogyan?” és „Miért?” van bőven, de ezeket felületesen megérintjük, majd továbbsiklunk felettük.
Noemi karaktere amilyen jól indul, úgy berosszul az utolsó húsz oldalon, amikor az addig penge karakter és a sleppje spoiler A spoiler gyarapítják a horrofilmek végére jellemző klisétengert, aminek már addigra nincs is értelme csak a karakterek levegő után kapkodnak, meg rohangálnak, és nekünk emiatt izgalmat kéne éreznünk, de nem érzünk inkább csak fáradtságot. A többi karakter elég plain; Noemi szépen felépített, míg a többiek egyszerűen vagy nagyon gonoszak, vagy amúgy jók, csak áldozatok. Manapság ezek a karakterek spoiler sajnos már nem állják meg a helyüket. A fordulat a spoiler, pedig a nulladik perctől kezdve ott van az olvasó előtt; nem is üt nagyot, mert már a negyedétől tudod, mivel lesz a gáz.
Afölött pedig tudok elmenni, milyen szörnyű a szöveg állapota. Az összes fellelhető hiba ott van benne: elírás, elgépelés, névcsere, nevek elírása, magyartalan mondatok, értelmetlen mondatok, helyesírási hibák tömkelege, halmozott írásjelek, összecsúszott szavak, összecsúszott párbeszédek… Tiszta spoiler jellege lett, ne rúgjatok belém.
Viszont a hangulata jó, Noemi karaktere spoiler nagyon jó, és a regény környezete is valami eszméletlen, legalábbis én végig magam előtt láttam Magaslakot a hegy tetjén meg azokat a rohadó falakat.

K_E_D_I_N_A>!
Silvia Moreno-Garcia: Mexican Gothic – Mexikói rémtörténet

Nagyon vártam már, hogy végre megjelenjen magyarul és mikor a könyvtárban megláttam majd kiugrottam a bőrömből. De az a rengeteg helyesírási hiba sokat rontott az olvasási élményen. Körülbelül minden 5. oldalon volt valami elírás. Egy-két hibát még el lehet nézni, de ez! Az alapötlet nagyon tetszett és a könyv eleje is. Annyira reménykedtem valami valósághű, reális végkifejletben, de nem. Bár ennek ellenére ez a gombás dolog egy elég jó ötlet volt.

josageszter>!
Silvia Moreno-Garcia: Mexican Gothic – Mexikói rémtörténet

Én nagyon megszerettem az írónőt és tuti olvasok még tőle. Annyira jól le tudja írni, hogy mit kell látnom és egy horror könyvnél ez kifejezetten jó (?). Én nem jöttem rá az elején a csavarra, de sejtettem, hogy itt van valami huncutság, és tudtam, hogy nem szellemekkel kapcsolatos. Nagyon beteg az egész elképzelés, úristen ilyet kitalálni :D
Jó a szereplők tényleg kicsit egysíkúak, de kit érdekel, itt a ház volt a lényeg, és meg is kaptam amire vágytam, egy jó horrort. Jó a végén egyértelmű volt a megoldás, de ép ember másra nem is tud gondolni, csak arra, hogy spoiler. Ja igen.. tényleg sok hiba van a könyvben. de szerencsére a fordítás jó, csak valakinek még át kellett volna olvasnia..

7 hozzászólás

Népszerű idézetek

SzemreValó_könyvek >!

Bizonyos értelemben minden álom megjövendöl eseményeket, egyesek valamivel egyértelműbben, mint a többi.

170. oldal

SzemreValó_könyvek >!

A jövőt nem lehet megjósolni, gondolta Noemí, és nem lehet megjövendölni, mi vár ránk. Abszurdum mást gondolni. De azon a reggelen fiatalok voltak és belekapaszkodhattak a reménybe. A reménybe, hogy a világ formálható, kedvesebb és szebb hellyé alakítható.

342. oldal

SzemreValó_könyvek >!

De hát huszonkét évesen nem kell mindenről véglegesen döntést hoznia az embernek, gondolta.

16. oldal

scarletta>!

Imádkozom, hogy újra lássalak. El kell jönnöd értem, Noemí. Meg kell mentened. Nem menthetem meg magam, bármennyire is szeretném, fogoly vagyok, a kötelék vasként vág az elmémbe és a bőrömbe.

12-13. oldal

Ainsel>!

– Mi van benne? – kérdezte a kosárra mutatva.
– Gombát szedtem.
– Gombát? A temetőben?
– Persze. Van itt mindenhol.
– Csak ne akard beletenni egy salátába.
– Mi rossz lenne abban?
– Csak a gondolat, hogy halott dolgokon nőnek.
– De a gombák bizonyos értelemben mindig halott dolgokon nőnek.
– Hihetetlen, hogy itt bóklászol a ködben, és a sírokon növő gombákra vadászol. Rémisztően hangzik, mintha egy hullarabló lennél egy tizenkilencedik századi ponyvából.

113. oldal

Amarinella>!

Volt tapasztalata abban, hogyan kell kezelni az irritáló embereket.

37. oldal

Amarinella>!

– Mi az? – kérdezte zavartan, mert Noemí még mindig őt nézte.
– Nem fogja megköszönni nekem, hogy megmentettem a kalapját, drága uram?
– Köszönöm.
– Buta fiú – válaszolta Noemí, és egy puszit nyomott a fiatalember arcára.
Attól félt, hogy Francis újra elejti a kalapot, és megint üldözniük kell, de a fiatalember ezúttal szorosabban fogta, és mosolygott, miközben visszasétáltak a kocsihoz.

156.-157. oldal

Amarinella>!

… és a szellemekről szóló álmok, amelyek nem szerepelnek ebben a könyvben, üzennek az élőknek, hogy mi zajlik a halottak között.

171. oldal

Amarinella>!

Legutóbb teljesen elveszett volt a ködben, de most nem törődött azzal, mit fog tenni, ha újra eltéved.
Ami azt illeti, egy része kifejezetten arra vágyott, hogy eltévedjen.

171. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Alma Katsu: Éhség
Anne Rice: A múmia
Dan Simmons: Terror
Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz
Carlos Ruiz Zafón: Marina
Erin A. Craig: House of Salt and Sorrows – Só és bánat háza
John Cure: Hontalan lelkek
Edgar Cantero: Kotnyeles kölykök
Dacre Stoker – J.D. Barker: Dracul
Kenneth Oppel: Ébressz fel újra!