Rám ​lőttek 19 csillagozás

Silvana Gandolfi: Rám lőttek

Santino ​már hatévesen tisztában van azzal, mit jelent Szicíliában a hallgatás törvénye – miután az apját és a nagyapját megölte a maffia, tántoríthatatlanul hallgat a tettes személyéről. Amikor végül mégis vallomást tesz, a családjának mindent hátra kell hagynia, hogy új életet kezdjenek.

Lucio tizenegy éves, és kísértik a múlt árnyai. A mindennapjaiba befészkelte magát a félelem – ők ültették el, azok, Szicíliából –, pedig legidősebb „férfiként” már az ő feladata, hogy vigyázzon a családjára. Amikor az édesanyja egy nap nem érkezik haza, a fiú azt hiszi, elrabolták. Lucio a húgával együtt útnak indul… A véletlenek és az egyre élesebben kirajzolódó emlékek különös összjátéka aztán sorsdöntő fordulathoz vezet mindannyiuk történetében.

Silvana Gandolfi Rám lőttek című regénye elnyerte a rangos Prix Sorcières 2012-t, a serdülő irodalom kategóriában. A díjat 1986-ban ötvenkét független francia könyvkereskedő, illetve a Francia Könyvtárosok Szövetsége alapította.… (tovább)

Eredeti cím: Io dentro gli spari

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Pongrác, Budapest, 2013
360 oldal · ISBN: 9786155131219 · Fordította: Balkó Ágnes

Most olvassa 1

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 57

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
egy_ember
Silvana Gandolfi: Rám lőttek

Egy jó ifjúsági regény. Egyszerű, de nem igénytelen nyelvezet. Áttekinthető, de azért egy ponton szépen megcsavart narráció. Pozitív hős, akivel lehet azonosulni, és mellette árnyalt jellemek. És persze érdekes bepillantás a mai Szicília egy szeletébe. Egy elég ronda szeletébe.
Szóval 12-13 éves kortól ez már simán adható.

>!
Uzsonna
Silvana Gandolfi: Rám lőttek

Kíváncsivá tett a cím: ki és miért lő a főszereplőre, milyen történetben lehet ezt tálalni a gyerekeknek?
És tetszett Gandolfi „tálalása”: egy izgalmas történetet kaptunk ügyes csavarintással a közepén, miközben szembesülhet az ifjúság az alvilági bűnözés kegyetlenségével és következményeivel. Szembesít a fő következménnyel, a félelemmel: hogyan képes lebénítani egy emberi életet. De mellette ott a remény, hogy vannak emberek, akik felveszik a harcot a bűnözőkkel, még ha az életüket is kell feláldozni érte.
Érdemes a nagyobb kamaszok kezébe adni, figyelmébe ajánlani ezt a könyvet.
A tálalás formája nem tetszett: elég lett volna a borító külcsínje, a fejezetek elején-végén sorakozó baba-alkatrészek gusztustalanok voltak. :-(

6 hozzászólás
>!
Gabye
Silvana Gandolfi: Rám lőttek

Ismerősök értékelése hívta fel a figyelmem a könyvre és a rettenetes babafej emléke örökre a retinámba égett, így hamar felismertem és lekaptam a könyvtári polcról..És milyen jól tettem. Igazán jól megírt, elgondolkodtató, sodró lendületű történet egy fiúról, az Ő küzdelméről magával és a külvilággal.
A nyelvezete viszonylag egyszerű a szó jó értelmében. Könnyen, gyorsan olvasható. A betűméret is finom, pont jó a szemnek a sortávval együtt. És a történet a maga gyermeki egyszerűségével elmesélve nekem nagyon megkapó. Mindez tökéletessé teszi, hogy kiskamaszok és felnőttek egyaránt nagy érdeklődéssel forgassák még akkor is ha a téma- a maffia- talán ezt kérdésessét tette az elején. De az írónő annyi érzéssel nyúl a témához, hogy az amit elén tesz teljesen fogyasztható, élvezhető.
Ami miatt mégsem adom meg az öt csillagot, azok a könyvet „díszítő” babafejek, babakéz és babaláb sorminták!! O.o..Könyörgöm az az egy babafej a borítón bőven sok, miért kell minden fejezetet ezzel az ocsmányságal nyitni és zárni?? Talán a kiadónál is alkalmazni kéne a kevesebb néha több (a semmi meg mégjobb lenne) elvet..

2 hozzászólás
>!
Liliane
Silvana Gandolfi: Rám lőttek

Nagyon tetszett ez a regény, nemcsak az ifjúsági része miatt hanem a sziget igazán érdekes bemutatása miatt is.
Ahogy próbálnám leírni a gondolataimat kissé gondban vagyok, mert ez a könyv több mint amit mutat magából és nehéz összefoglalni a lényeget. A félelem mindent átszövő tulajdonságáról nem is beszélve.

Az írónő nagyon alaposan utánajárt ezeknek a dolgoknak, bár én csak felületesen néztem utána rengeteg gyerek járt rosszul a maffia dolgai miatt és talán egy kicsit emléket állít a könyv nekik, hogy ne feledjük őket. A mű Toto Riina (az egykori rettegett keresztapa) soraival kezdődik, idézem: „Na és? Szarajevóban is halnak meg gyerekek." Mintázza azt a hozzáállást amivel az elszenvedők (tehát a családtagok) felé fordultak a pisztolyok. Aki áruló lett, már nem volt képes megvédeni a családját és ezért azokon a legkönnyebb bosszút állni aki a legtehetetlenebb.

Erről szól a regény. Mély.

Bővebben: http://muveszetnyelve.blogspot.hu/2013/05/a-felelem-csa…

>!
szil0214
Silvana Gandolfi: Rám lőttek

Amikor először megláttam ezt a könyvet, arra gondoltam, hogy milyen érdekes választás a maffia témaköre egy ifjúsági regényben. Nagyon merész vállalkozás, de az elolvasása után úgy gondolom, jó döntést hozott az írónő.
A történet eredeti, hasonlót sem olvastam még soha eddig, a téma megrázó és igaz, a regény felépítése pedig igazán ötletes.
Annak ellenére, hogy ifjúsági regényről van szó, teljesen magával ragadott, faltam minden sorát. Santino és Lucio élete merőben más, mint egy normális körülmények közé született gyereknek. Olyan dolgokat voltak kénytelenek látni és átélni, amit egy gyereknek soha nem szabadna megtapasztalni.
http://mangaolvas.blogspot.hu/2013/04/silvana-gandolfi-…

>!
pixyke
Silvana Gandolfi: Rám lőttek

Jó a sztori, tetszik a nyelvezete, de a babaalkatrészek levonnak egy fél csillagot!
(Zárójelben jegyzem meg, és csak nagyon halkan, hogy ez nem is a mű, inkább a kiadó hibája….)

>!
agi89
Silvana Gandolfi: Rám lőttek

Ifjúsági regénynek néha „nehéznek” éreztem.

Jól megírt, érdekes és elgondolkoztató történet.

14 éves kortól ajánlanám, nem 12-től.

>!
Szabina_Bodnár
Silvana Gandolfi: Rám lőttek

Francesco :$<3 egyébként nem is tudom. Tetszett a felépítése, a kettős szál. Santù. <3 hihető történet, sajnos. Szóval.. Tetszett..

>!
Chris
Silvana Gandolfi: Rám lőttek

Tetszett, mert abszolút eredeti történet volt, no meg a csavar a közepén is zseniális. Viszont a lezáráson érződik, hogy tizenéveseknek íródott, így a kissé irreális a befejezés. :)

>!
patricia
Silvana Gandolfi: Rám lőttek

A könyv kétharmada 5 csillagos, eredeti téma, őszinte, minimalista elbeszélőmód, és még az sem zavart, hogy az első fejezet után teljesen egyértelmű volt a történet végi nagy csavar. Viszont a végére miért kellett ezt a gyomorforgató, undorító giccsorgiát összehozni? Gratulálok a szerzőnek, tökéletesen sikerült elbaszni egy tök jó könyvet.


Népszerű idézetek

>!
szil0214

– Ezt a kollektív hallgatást nevezik omertának – mondta. – Ez a szicíliai kultúra sajátja. Mi, szicíliaiak nemzedékről nemzedékre továbbadjuk, és a járás tudományával egy időben sajátítjuk el, hogy sohasem szabad beszélni a „mi ügyeinkről”. Szem nem lát, fül nem hall. Ha beszélsz, áruló vagy.

187. oldal

>!
szil0214

A gyerekek olyanok, akár a nádszál, amely a szélben meghajlik, de amint a szél elül, a nádszál újra felegyenesedik. A gyerekek rugalmasak, képesek a nehéz helyzetekhez is alkalmazkodni, amelyek nem okoznak bennük súlyos károkat. Rugalmasabbak a felnőtteknél. Ellenállóbbak. Ám olykor – ha a szélroham nagyon erős – mégis megtörténik, hogy a gyerekek is eltörnek.

169. oldal

>!
Uzsonna

– Miért vagy ilyen öreg?
– Nagyon féltem, hogy elveszítelek. A félelem megöregíti az embert.

127. oldal

>!
házisárkány

Amint megpróbálnám megragadni a gondolatot, elsiklik előlem, akár egy angolna. A közelébe férkőzöm, és mégsem eléggé. Olyan érzés, mint amikor az ember nyelve hegyén ott egy szó, és mégsem tudja kimondani. Minél jobban erőlteti, annál kevésbé.

>!
házisárkány

A tolakodó gondolatoknak kár is mondani: félre, pokolravalók! Olyanok akár a vadállatok, oda mennek, ahová ők akarnak.


Hasonló könyvek címkék alapján

Davide Enia: Úgy a földön is
Borsa Brown: A maffia ölelésében
Borsa Brown: A maffia ágyában
Jonathan Holt: Meggyalázva
Roberto Saviano: Gomorra
Mario Puzo: A keresztapa
Mario Puzo: A szicíliai
Leonardo Sciascia: Mint a bagoly nappal
Mario Puzo: Az utolsó keresztapa
Andrea Camilleri: Az agyagkutya