81. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján

Az ​utolsó tünde (Az utolsó ork 0.) 184 csillagozás

Silvana De Mari: Az utolsó tünde

Egy ​kicsi tünde, egy nemrég született bolyong erejét megfeszítve, magára maradottan a kietlen, széltépte, esőverte vidéken. Eljött a Sötétség Kora. Övéi mind egy szálig odalettek a barátságtalan Tünde Zugokban, ahová száműzték őket. Az emberek gyűlölik a tündéket. Mindenki gyűlöli a tündéket. Egy asszony és egy férfi – noha maguk sem értik, mi okból – mégis pártfogásukba veszik, s Yorsh, a kicsi tünde velük vándorolván döbbenten ismer magára egy ősi prófécia üzenetében:

Mikor a víz elönti a földet,
Eltűnik a nap,
Elérkezik a sötétség és a fagy.
Mikor az utolsó sárkány és az utolsó tünde
Megtöri a kört,
Találkozik a múlt és a jövő,
Egy új nyár napja ragyog fel az égen.

Ő lenne az? Aki helyrehozhatja a múltat és megmentheti a jövőt? Csakhogy ezzel az is együtt jár, hogy ő az utolsó. Utolsónak lenni pedig kegyetlen dolog. Ha csak nem lel visszhangra – s egyúttal… (tovább)

Eredeti cím: L'ultimo elfo

Eredeti megjelenés éve: 2004

Európa, Budapest, 2008
396 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630786096 · Fordította: Vaszócsik Crista

marschlako>!
Silvana De Mari: Az utolsó tünde

Hát, ez igazán jólesett. Egy tündéri mese az utolsó tündéről és az utolsó sárkányról. Vagy talán inkább ifjúsági fantasy. Ifjúsági a szó régi és jó értelmében.

TiaManta>!
Silvana De Mari: Az utolsó tünde

Egy olyan mesét tartunk a kezünkben, ami ártatlan mivoltában is képes kegyetlen dolgokat megmutatni. Vagyis pont azon keresztül.
Mosolyogtatni az egyszerű kedvességen, és ugyanúgy sírva fakasztani is az emberi kapzsiságon, és ostobaságon. Fejezetenként, oldalanként váltogatva. Épp olyan képtelenül lehetetlenek egyes események ami történnek, mint amilyen megható is a könyv. Egyszerre földtől elrugaszkodott, és nagyon is valós.
Az írónő közvetlen az érzelmeinkre hat. Őszintén a kiközösítésről, barátságról, önzetlenségről. Olyan szereplőkkel akik közül párat elkönyvelhetnénk bugyutának, de nem azok. Csak teljesen másként gondolkodnak, élnek, éreznek. Máshogy fejezik ki magukat, de ugyanúgy tele vannak szeretettel, törődni vágyással.
Nagyon szomorú, nagyon reménnyel teli.

pat P>!
Silvana De Mari: Az utolsó tünde

Újraolvasva is csodálatos, vicces, szívmelengető, izgalmas, derűs történet. Kifejezetten kabátkönyv. Pontosabban kabátsorozat. Már ha az időnkénti, előre megfontolt szándékkal elkövetett szívfacsargatásokon túlteszi magát az ember. Meg ha jól bírja az érzelmi hullámvasutat.
A kicsi nemrég született Yorshkrunsquarkherzljolnerstrink a legcukibb és legviccesebb teremtmény, akit nyomtatott oldal valaha hordozott. George R. R. Martin meg Silvana de Marihoz járhatott leckéket venni aljas cselekményszövésből.
Érzelmi edzőtábor és útmutató az élethez. Szerintem érdemes.

Navi P>!
Silvana De Mari: Az utolsó tünde

A maga egyszerűségében is tökéletes mese az elfogadásról, a másságról, a hitről, az álmokról, a zsarnokságról. Ez egy olyan történet, ami bármikor bárhol lejátszódhat, csak az nem biztos, hogy van-e Yorsh, Robi, Erbrow … Gyönyörű történet, amiben éppen annyi szomorúság, veszteség van, mint amennyi öröm. Bevallom őszintén, mind a 3 „állat” halálát megkönnyeztem. Az utolsónál szó szerint félre kellett tennem a könyvet, annyira szíven ütött a fájdalom.
Ez az a könyv, amit majd szeretném elolvasni a gyermekeimnek, amikor nagyobbak lesznek :)

Galagonya33>!
Silvana De Mari: Az utolsó tünde

Úgy volt jó, ahogy volt.
Yorsh nemrég születettként ennivaló volt – rozmaringgal. :D
Imádtam az ártatlanságát, a logikáját, a gyermeki bölcsességét.
A legkedvencebb részeim, amikor Erbrow-t tanítja repülni. Aztán olvasni.
Kedvesen, picit fájósan szép mese, szerettem a stílust.

fülcimpa>!
Silvana De Mari: Az utolsó tünde

Tünde vagyok. Remélhetőleg nem az utolsó. Kell nekem egy sárkány. Kell nekem egy igazi tünde. Asszem ennyi. Minden másom meg van. Velük lenne teljes az életem.

Trudiz>!
Silvana De Mari: Az utolsó tünde

Tündék márpedig vannak :) Igaz, lehet nem ilyen hosszú nevűek:Yorshkrunsquarkherzljolnerstrink. Tetszett, közel került hozzám, és a diót én is pont így szeretem.

Pippin>!
Silvana De Mari: Az utolsó tünde

Most már sajnálom, hogy nem előbb olvastam ezt a könyvet. Gyönyörű volt, vicces, elbűvölő, érzelmes, de volt benne rengeteg szomorúság is. Nem egy egyszerű mese volt számomra: már a legelején sikerült megríkatnia, pedig ilyen még sosem történt velem olvasás közben ( csak ajánlani tudom, valamilyen filmzene hallgatását: én a Lány a vízben zenéjét tettem be, garantált sikert értem el vele).
Yorsh a legelején kikészített a sok hisztivel, meg szipogással, majd ezt a szerepet átvette az idősebb Erbrow, de akármennyi ellenszenvet is éreztem irántuk, végül mégis a kedvenceim lettek.
De nem, az nem volt elég az írónőnek, hogy már az első száz oldalt rongyosra sírtam (utána kénytelen voltam Kindle-re váltani), de a vége is eléggé szívbemarkolóra sikerült.
Egyetlen mondatban, elejétől a végéig imádtam, egyszer sem untam meg, voltak benne nagyon aranyos, vicces részek, de a háttérben mindig ott volt a szomorúság is, ezért is volt annyira magával ragadó ez a történet.

J_Goldenlane IP>!
Silvana De Mari: Az utolsó tünde

Ha valami másra vágysz, mint a tolkieni tündék, akkor ezt érdemes elolvasni. Ha nem vágysz másra, akkor is – kontrasztnak.

Ráadásul az író mélyen belecsap a lecsóba, és rögtön egy gyerektündével állítja szembe az olvasót. Gyereket hitelesen ábrázolni pedig mindig sokkal nehezebb, mint felnőttet. Itt tökéletesen sikerül. Plusz érdekesség, hogy az író Etiópiában volt orvos, tehát feltehetőleg el lehet neki hinni, amit az éhező gyerekekről ír.

A sorozat következő köteteiben, szerintem, nem ugorja meg az első könyvvel hihetetlenül magasra tett lécet, de azok még ezzel együtt is bőven elég jók, hogy az ember elolvassa őket. Ha viszont mégsem, Az utolsó tünde magában is megálló teljes regény.

Indignation I>!
Silvana De Mari: Az utolsó tünde

Nincsenek szavak arra, ahogy Silvana De Mari ír. Az élet ez, a maga érthetetlennek tűnő igazságaival – a legegyszerűbb szavakkal elmondva. Hogy mindenki értse. És mindenkinek érteni is kéne. Olvasnia. És sírnia, ahogy csak az emberek tudnak, takonnyal és nyállal, hogy a szemük is belevörösödjön.

Jesper_Olsen >!

Az nem lehet, hogy ne legyen megoldás. Csak még nem gondolkoztál rajta eleget.

vilmos>!

Egyedül is meg lehet vigasztalódni, de ketten jobb: ha valaki mást vigasztalsz, te is megvigasztalódsz.

Dyus33>!

– Megint lehetsz boldog, ha akarsz. Csak nem szabad elfelejtened, hogy az emberek, ha elkapnak téged, felakasztanak.
     – És aztán megesznek rozmaringgal?
     – Nem.
     – Rozmaring nélkül?

Kapcsolódó szócikkek: rozmaring
Chiara>!

– Meg kell találnunk az utolsó sárkányt és az utolsó… – a férfiban benne akadt a szó, mintha eszébe jutott volna valami. Ránézett a kicsire, és nem merte folytatni.
– Az utolsó tündét – fejezte be a kicsi. – Szegényke! Az utolsó tünde. Borzalmas lehet az utolsó tündének lenni. Azon túl, hogy ez azt jelenti, hogy utána nem lesznek tündék. Ez kegyetlen dolog. KEGYETLEN. Csak rágondolni is fáj. De hát így majd megismerhetek egy másik tündét. Én mindig csak magamat és a nagymamát ismertem. És ha megismerem őt, akkor már nem lesz utolsó, mert ketten leszünk, és nagyon jó… – A kicsi megtorpant. Az arca elkomorult. – De ha én itt vagyok, ő nem lehet az utolsó…
Csend lett. Néma csend.
Én vagyok az utolsó tünde.

gybarbii >!

Egy elpusztított faj utolsó sarja volt, de a múltból elért hozzá egy kevés abból a szeretetből, amit a jelen megtagadott tőle.

Bogas>!

[…] ha valaki megküzdött azért, hogy beszélhessen, joga van, hogy ne változtassák meg azt, amit mond.

394. oldal, Az utolsó sárkány - Huszonnegyedik fejezet

Tigrincs >!

– Őt, akarom mondani, a kis tündét Yorshkrunsquarkjolnerstrinknek hívjàk.
Ùgy tűnt, ez a felvilàgosìtàs sem hatja meg a sàrkànyt.
-Gondosan ki vagyon ìrva a köpködès tilalma – figyelmeztette a vadàszt.
– Nem köpködtem: ez a neve.

Tigrincs>!

A kereskedelem kulcsszabálya az, hogy amikor sokat fizetsz valamiért, ami megfizethetetlen, mégiscsak jó üzletet kötsz.

Az utolsó ork sorozat · Összehasonlítás