A ​Medve és a Farkas (Az utolsó ork 1.) 63 csillagozás

Silvana De Mari: A Medve és a Farkas

Rankstrail kapitány, a Medve, a daligari könnyűlovasság parancsnoka megesküdött rá, hogy ezúttal elkapja az Átkozott Tündét, elkapja és átadja a még átkozottabb Kormányzóbírának. Így legalább végre békén hagyják majd őt és az embereit, és szabadon hazamehetnek, hogy megpróbálják távol tartani az orkok hadseregét a majorságoktól, a domboktól, ahol a gyerekek a gulyákat legeltetik, és az asszonyok a kútra járnak vízért; hazamehetnek, hogy távol tartsák az orkokat az elkeseredett népüktől, a fájdalom járta földjüktől.

Eredeti cím: Silvana De Mari: L'ultimo orco – 1. L'Orso e il Lupo

Eredeti megjelenés éve: 2005

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Európa, Budapest, 2009
316 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630787475 · Fordította: Vaszócsik Crista

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Rankstrail · Lisentrail


Kedvencelte 17

Most olvassa 3

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 49

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

TiaManta>!
Silvana De Mari: A Medve és a Farkas

A medve és a farkas története az, amit már bátran ajánlanék egy férfinak is. Van benne egy jó adag zsoldoslét, katonaság is, ami abszolút fogyaszthatóvá teszi számukra. Egy másik szereplő szemszögéből láthatjuk a világot, akivel jobban tudnak azonosulni, rajta keresztül ezt megismerni. Rankstrail története ugyanolyan jó, hanem jobb bizonyos dolgok miatt, mint az előző. Milyen esetlennek is indult a karaktere, hogy aztán egy kívül-belül erős, és szimpatikus férfivá lépjen elő.
Továbbra is ott az a rengeteg érték amit felmutatott eddig is az író. Hatalomról, emberségről, érzésekről. Ugyanannyira ajánlom.
Más volt, mint a Tünde története. Ezzel is bátran lehet kezdeni.

>!
Európa, Budapest, 2009
316 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630787475 · Fordította: Vaszócsik Crista
pat P>!
Silvana De Mari: A Medve és a Farkas

Jaj, annyira szeretem ezt a sorozatot, és ez a kötet a kedvencem, azt hiszem. Csak meg ne kérdezzétek, hogy miért. Távolról sem olyan cuki és jóval kevésbé vicces mint az első rész, ráadásul Yorsh-t is csak nyomokban tartalmaz, de mégis annyira… jó. Rankstrail annyira fantasztikus karakter, a története, a fejlődése, a gondolkodása, a felelősségérzete, az értékrendje, meg az a jó szíve. Komolyan, végre már egy férfias főhős, aki nem egy pszichopata, impulzív, szexmániás nőkbálványa. És a történet is inkább szomorú meg felkavaró, persze (a végét, azt nagyon köszi, még egyszer), de összességében mégis annyira felemelő és reményteli valahogy. Biztos az a sok szeretet, meg a beleérző, árnyalt gondolkodás, meg a határozott erkölcsi állásfoglalás teszi.
Jaj, miért nincs nálam a harmadik rész??? (Bár azt annyira nem szeretem, de akkor is!)

3 hozzászólás
WildWorld>!
Silvana De Mari: A Medve és a Farkas

Hölgyeim és Uraim, így kell felnőtteknek is élvezhető mesét írni. Mert ez tényleg egy olyan történet volt, amit nem biztos, hogy teljes mélységében értékelni tudtam volna tíz éves korom körül.

Ez pedig nagyrészt a főszereplőváltásnak is volt köszönhető, amitől bár féltem, végül mégis nagyon jól sült el. Mert akármennyire is empatikus Yorsh, azért ő mégis egy kicsit fölötte áll a mindennapi emberek mindennapi problémáinak. Rankstrail viszont nyilván nem, és bár nem az a tipikus, élére vasalt, mindenben tökéletes főszereplő, de pont ez teszi szerethetővé. Végig rokonszenves marad minden furcsasága ellenére a szeretet és felelősségérzet, amit a családja iránt érez, és érdekes az útja, ahogy a világnézete fokozatosan változik az általa megismert különböző emberek hatására. Közben a regény olyan dolgokkal foglalkozik, amivel átlag mesék nem szoktak, még mindig hihetetlen mélységben építi fel a világot és a társadalom viszonyrendszerét, miközben olyan, műfajtól szintén kicsit távol álló problémákkal van tele, mint a gazdasági és politikai huzavonák (az ég szerelmére a történet egy jelentős része arról szól, hogy egy zsoldososztag próbál nem éhen halni, mi folyik itt?). Nem hiszem, hogy olvastam volna még egy könyvet, ami ennyire érzékletesen és mellbevágóan bemutatta volna milyenek a mindennapok a társadalmi ranglétra alján, amikor az ember folyamatosan az életben maradásért küzd.

Bár kicsit lassúbb sodrású volt a regény, mint az előző, de semmivel sem élveztem kevésbé, és alig várom, hova vezet a főhősök útja a továbbiakban.

Indignation I>!
Silvana De Mari: A Medve és a Farkas

Ennek a kötetnek van egy óriási hibája, mégpedig, hogy nem lehet kapni.
Méltó folytatása az első résznek anélkül, hogy túlnyújtaná a rétest. Kiegészíti, színezi, sőt, teljesebbé teszi a történetet úgy, hogy más szereplőkkel dolgozik.
Az elejét túl kell élni, de ahogy haladunk előre egyre inkább erőre kap a könyv, és bár nem robban végén (második, összekötő rész szindróma) kiteljesedik.
Számomra vetekedik az elsővel, nem tudom melyik a kedvencem a sorozatból.

mandarina>!
Silvana De Mari: A Medve és a Farkas

Komolyan egyre jobban kezdem megkedvelni ezt a világot, arról a feltevésről viszont ideje lenne leszoknom, hogy egy sorozat legfőbb jellemzője, hogy azonos a főszereplő. Bár Yorsht hiányoltam, nagyon megszerettem Rankstrail karakterét. Szeretem, ahogy Silvana De Mari ír, olyan alapvető értékeket közvetít, mint a szeretet, a hit, a remény, a barátság, az erkölcs, anélkül, hogy didaktikussá válna, így felnőttként is élvezhető.

Shion_Blanc>!
Silvana De Mari: A Medve és a Farkas

Rankstrail története legalább annyira szívbemarkoló, mint az utolsó tünde és sárkányé volt. Inkább középkori hangulat mint fantasy, de izgalmas és kalandos. Méltó folytatása az első kötetnek és önmagában is megállja a helyét. Olvasás után rögtön ment a kedvenceim közé. Szomorú, hogy már nem lehet kapni.

Szamღca>!
Silvana De Mari: A Medve és a Farkas

Ez a resz is nagyon tetszett bar szamomra nem erte el az utolso tunde báját. Ebben nem is szerepelt Yorsh – hanem egy zsoldosrol, Medverol szol a tortenet. De sok utalas van az elso reszre, igy at-at szotte a tortenetet. A konyv elejen kevesbe elveztem de ahogy beindultak az eemenyek es egyre jobban megismertuk Medve karakteret ugy kezdtem egyre inkabb elvezni – egyre inkabb elotuntek azok a kedves, emberi, szivemelengeto gondolatok amik miatt az elso resz nalam akkora nagy kedvenc lett. Itt is kihangsulyozodik, hogy az emberi ostobasag es gonoszsag vegtelen – viszont a masik oldalon ott van az emberi josag es szepseg ami majd remeljuk gyozedelmeskedik….
Varom a kovetkezo reszt! Mindenkepp olvasom tovabb a sorozatot!

fezer>!
Silvana De Mari: A Medve és a Farkas

Kicsit olyan, mint egy erkölcsi tanmese, és mégis képes vagyok ezt minden negatív felhang nélkül írni. Tényleg. Mert olyan kedves könyv, annyira lehet szeretni a szereplőket, és a stílust és az egészet úgy, ahogy van.
Ha lesz gyerekem, elolvassa majd hamar, hogy bátor legyen és jószívű, mint a hősök, a leendő kedvenc könyvében.

És amúgy én most mi a francot is fogok csinálni egy hétig a folytatás nélkül, már nem azért????

9 hozzászólás
tashley>!
Silvana De Mari: A Medve és a Farkas

Jó volt, de meg sem közelíti Az utolsó tünde humorát, szerethető karaktereit. Ettől függetlenül a gyerekek (majdnem 10 évesek) élvezik. Sok benne a katonélet nyomorúsága, éhezés, kiszolgáltatottság: de úgy tűnik, a csajok bírják, nem láttam jelét, hogy kiakadtak volna tőle. Azért inkább 10 éves kortól ajánlom.

Anó>!
Silvana De Mari: A Medve és a Farkas

Nagyon szerettem ezt a részt is, bár bizonyára jobb lett volna közvetlenül az első után olvasni!
De a Kapitány élete, fejlődése érdekesnek, ő maga rendkívül szerethetőnek bizonyult. Hihetetlen, hogy ilyen élhetetlen szülőknek (bocsánatot kérek a csodálatosan faragó művész apától gondolatban, hiszen elsősorban rá gondoltam!) – ilyen ötletekben kifogyhatatlan, ügyes, jég hátán is megélő gyermekük legyen!
A Kapitány és az ő Farkasa tehát helyet foglaltak a szívemben, s biztos vagyok benne, rá fog majd jönni, hogy az „Átkozott Tünde” milyen valójában! S talán még barátok is lehetnek…


Népszerű idézetek

Veron P>!

Rankstrail megértette: a stratégia a geometria és a bátorság összege.

69. oldal

Niann>!

Rankstrail utálta a meséket. … A történetek valójában ostobák voltak, és az ostobaság zavarta Rankstrailt. A hercegkisasszony meséje volt a legborzasztóbb. A varangyok nem beszélnek, és ütődött, aki megcsókol egyet is: szemölcse is nőhet tőle az embernek. Az esetleges utódok kérdése is zavarba ejtő volt.

36. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rankstrail
Veron P>!

– (…) Az udvariasság az, ha egy dolog helyett valami mást mondasz, ami jobban hangzik.

272. oldal

gybarbii P>!

De az, hogy nem tilt az ember valamit vagy helyesli, az két különböző dolog.

90. oldal

mandarina>!

– Ha nem érkezik meg a zsold, csak az éhség marad. Amikor az éhség mindent betölt, csak a lopás marad. Ha loptál, csak a hóhér marad, és amikor tudod, hogy a hóhér vár rád, csak a szökés marad. Amikor szökésben vagy, és mindenki gyűlöl, elkezdesz mindenkit gyűlölni, és akkor rabló leszel, vagy démon.

125. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lisentrail
mandarina>!

– Az ott az ellenség – mondta az öreg kimutatva a Sóskő dombjaira néző keskeny ablakon.
A kapitány odapillantott: ott, ahova a hosszú mutatóujj mutatott, egy birkanyáj legelészte nyugodtan a dombtetőkön árválkodó utolsó fűcsomókat.
– A birkák? – kérdezte zavartan.
– A birkák – erősítette meg az öreg. Mindeddig teljesen épelméjűnek látszott. Egy kicsit különcnek talán, de egyáltalán nem őrültnek. – Tudja, mi a különbség a tehén és a birka között?
– Igen – felelte Rankstrail magabiztosan. – A tehén nagyobb.
– Igaz. De van egy másik, fontosabb különbség is – makacskodott az öreg. Rankstrail töprengett.
– A birka béget, a tehén bőg – vetette fel végül, kimerítve minden tudását e témában. Az öreg elkeseredetten megrázta a fejét.
– A tehén foga vág, a birkáé tép – magyarázta. – Tudja, mit jelent ez?
– Hogy jobb, ha egyik sem harap meg?

152-153. oldal

Horv_Dori>!

– Csak az értheti meg a jelent, aki ismeri a múltat, és csak aki érti a jelent, az alapozhatja meg a jövőt.

63. oldal

Niann>!

A jobb pengékre sajnos már markolatdíszeket is raktak, szinte mindig alpakkából és ezüstből, vagy a legjobb acélpengék esetében egyenesen aranyból. Rankstrail tiszta szívből gyűlölt minden cifraságot. Nem csak a pénz miatt, amiely már magában alapvető kérdés volt, hanem azért is, mert úgy tartotta, valami nincs ezzel rendben. Nem bánta, hogy embert ölt, hiszen mindég a szeme előtt lebegett, milyen gyalázatosan bántak ezek az emberek az élettel és a halállal. Nem forgolódott álmatlanul éjszakákon át, felidézve áldozatai arcát, de nem is élvezte, hogy megöli őket. A kard az kard: be fogja szennyezni valakinek a vére, aki bármennyire alávaló is, mégiscsak egy teremtmény, akit egy anya méhe hordozott. Semmiféle ezüst- és aranycirádának nem kellene ünnepelnie az ölést.

181. oldal

gybarbii P>!

Amikor a kapitány a karjába vette, a farkaskölyök megnyalta az arcát, azután azonnal, kimerülten elaludt. Rankstrail elhatározta, hogy megtartja.
– Hé, kapitány, ugye, tréfálsz? – kérdezte Lisentrail. Most is méltatlankodott, mint mindig, ha a józan ész alulmaradt, s most is, mini mindig, lelkesen ártotta bele magát mások dolgába. – Kész csapás lesz, amikor vadászol. Aztán meg etetni is kell majd. A farkasok nem élnek meg száraz kenyéren és babhéjon, nem tyúkok. A birkák és pásztorok földjén a kevéssé épkézláb ötletek közül, amelyek bárkinek is az eszébe juthatnak, a farkastartás a legkevésbé épkézlábak egyike. Azt, hogy a legkevésbé épkézlábak, azt udvariasságból mondtam. Az udvariasság az, ha egy dolog helyett valami mást mondasz, ami jobban hangzik. Legkevésbé épkézlábak azt jelenti, hogy a legagyalágyultabbak.

272. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lisentrail · Rankstrail

A sorozat következő kötete

Az utolsó ork sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tea Stilton: A korallok hercegnője
Catherynne M. Valente: A lány, aki körülhajózta Tündérföldet
Nyulász Péter: Helka
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
Beatrice Bottet: A baglyok titka
Tina Markus: Pircsi és a zombizűr
J. M. Barrie: Pán Péter
Elizabeth Goudge: Holdhercegnő
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány
Ecsédi Orsolya: Cirrus a tűzfalon