Hogyan ​meséljünk gyerekeknek? 3 csillagozás

Silke Rose West – Joseph Sarosy: Hogyan meséljünk gyerekeknek?

„Az ​a cél vezérel minket, hogy segítsünk a szülőknek és pedagógusoknak abban, hogy meséket mondva alakítsanak ki bensőséges kapcsolatot a gyerekekkel. Ha az olvasó még nem kezdett el mesélni, azt javasoljuk, hogy még ma vágjon bele. Gyakorlat teszi a mestert.”

A mesemondás számos előnnyel jár: a gyerekek élvezik az érdekfeszítő történeteket, amelyek a család bensőséges közegében születnek meg. De épp ilyen fontos az is, hogy a mesemondó visszahódítja magának azt az ősi örömforrást, amely ezzel a kreatív kifejezésmóddal jár. Nem pusztán az számít, hogy kire vagy mire figyel a gyermek, hanem az is, hogy egy olyan csatornát hozunk létre, amelyen keresztül kifejezhetjük a mindennapi életünk érzelmeit, örömeit és gondjait. A mesemondás nem egyirányú utca: a kölcsönösségre és a kapcsolatra épül.

A szerzők bátorítják az olvasókat, és bebizonyítják, hogy a mesélés olyan készség, amelyet bárki fejleszteni tud, és amelyet bárki sikeresen gyakorolhat. A példamesék… (tovább)

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2022
214 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635652457 · Fordította: Ballai Mária · Illusztrálta: Rebecca Green
>!
HVG Könyvek, Budapest, 2022
214 oldal · ISBN: 9789635652938 · Fordította: Ballai Mária

Kedvencelte 1

Most olvassa 5

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 28

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

nicosia P>!
Silke Rose West – Joseph Sarosy: Hogyan meséljünk gyerekeknek?

„Velem voltál örömömben,
velem voltál bajban,
velem voltál, ha sírtam,
velem, ha kacagtam.
Meséltél és meséltél
igazakat, szépet,
kívántam, hogy a meséd
sose érjen véget.”
Osváth Erzsébet

A @HVG_Könyvek kiadó gyakran nyúl számomra izgalmas témákhoz.
A mese jelentőségéről és a mesepszichológiáról az utóbbi években, sok szakkönyvben olvashatunk. A mesélés módszereiről szóló kiadvány azonban szerintem hiánypótló. (A profi mesélők tudnak erről többet, de én félig laikusként egyetlen hasonló könyvvel sem találkoztam.) Ezért, boldog voltam amikor ezt a kis kiadványt felfedeztem, mert a miértek után, a hogyanra is választ ad. Méretre kisebb mint egy regény, és összesen 213 oldal, de tartalmát tekintve hatalmas.
Nemrég egy konferencián épp a mesemondás elképesztő fontosságáról hallgattam egy előadást, ahol az előadó mellékesen megemlítette, hogy a friss kutatások szerint a kisgyermekes családokban már csak alig mesélnek a gyerekeknek, azt is főként az édesanyák teszik. Beszélt arról is, hogy a szülői kötődés miatt, elképesztően fontos lenne, hogy az apukák is meséljenek, de az is, hogy mindenki meséljen, könyvtárostól a tanító néniig, legalább általános iskola 4. osztályáig. Az hiszem erre kevés példa van.
Ez a könyv ugyanezt a gondolatkört erősíti, bár a mesélő személyét nem határozza meg, sőt. Leginkább azt támogatja, hogy mindenki meséljem nemtől, kortól és előadói tehetségtől függetlenül.
A legtöbben zavarba jövünk attól, ha mesélnünk kell. Félünk attól, hogy nem jó a történetünk, hogy rosszul hangsúlyozunk, és hogy nem lesz érdekes a mesénk. Keveset gondolunk arra, hogy talán nem is a mese a lényeg, hanem az együtt töltött idő, a valódi, élő kapcsolat, a figyelem megtartása, és az élőszóban áradó szeretet. Az, hogy teljes figyelmünkkel a gyerek felé fordulunk, neki adjuk az időnket. A mesélőnek és a mesehallgatónak is megfizethetetlen élmény.
Akkor még nem is említettük azt a nem elhanyagolható tényt, hogy ismerjük a befogadót, sőt együtt vagyunk vele a meseszituációban, így részben fel tudjuk mérni azt, hogy az adott mese elég érdekes-e másrészt pedig tudjuk úgy formálni, hogy a gyerek szeresse, magáénak érezze azt. Bármennyire is az ellenkezőjét hisszük, a leírt vagy megfilmesített mesék nem tudják ugyanezt. Mindenkinek szólnak, de személyesen senkinek sem. Így aztán bátran mesélhetünk mindenképpen segíteni fog a személyes kötődés kialakításában megszilárdításában.
A könyv első részében arra kapunk választ, hogyan meséljünk, a másodikban pedig főként arra, hogy milyet. A miértre pedig a könyv teljes terjedelmében választ ad, sokat mesélve arról, miként segít adott élethelyzetekben a mese egészen kicsi kortól a szülői létig. Nagyon hasznos könyv szülőknek, pedagógusoknak, könyvtárosoknak egyaránt.
Szerintem teljesen normális elvárás lenne, hogy ne csak a gyerekeknek legyenek kötelező olvasmányaik (sőt nekik talán ne is legyen), hanem sokkal inkább a szüleiknek. Ha lehet már babaváró időszaktól. Ezt a könyvet mindenképp felírnám a listára, leginkább a tetejére.

2 hozzászólás
Mesemondó IP>!
Silke Rose West – Joseph Sarosy: Hogyan meséljünk gyerekeknek?

(ARC)
A kötet hátsó borítóján az én ajánlásom szerepel, így szól:
Boldog vagyok, hogy ez a könyv elérhetővé vált a magyar olvasók számára. Meleg szívvel ajánlom minden felnőttnek, aki valaha azt állította, ő képtelen „fejből mesélni”. A mesemondás, ahogy ez a csodás kis kötet megmutatja – elméletben és gyakorlatban –, elsősorban kapcsolódás. Mindannyiunk lételeme.

Nagyon jól megírt, csinos kötet, jó kézbe venni. Fontos, hogy írt valaki erről a témáról, értőn, bátorítóan és szórakoztatóan. Szülők számára kötelező olvasmánnyá tenném. Amikor felnőttekkel mesemondásról beszélgetek, gyakran mondogatják, hogy nekik „nem meséltek” – aztán sokszor kiderül, hogy arra gondolnak, nem meséltek „igazi” meséket, „csak úgy fejből”. Pedig ez is igazi mesemondás, sőt. A személyes kapcsolódás egyik legerősebb eszköze.


Népszerű idézetek

joopsy P>!

…mondjuk észrevesszük, hogy a gyerek mezítláb van, és ezután elmeséljük neki, mi történt, amikor a cipőfűzője elsétált a patakhoz.

21. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Herczeg Zsolt: Büfik és bukások
Lindsay C. Gibson: Szülősebek
Vekerdy Tamás: Belső szabadság
Grethe Fagerström: Peti, Ida és Picuri
Vekerdy Tamás: Kicsikről nagyoknak 1.
Alice Miller: Kezdetben volt a nevelés
Kádár Annamária: Mesepszichológia
Mérei Ferenc – V. Binét Ágnes: Gyermeklélektan
Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra
Birtalan Ferenc: Tarisznyában a tenger