Hét ​szép história 1 csillagozás

Sík Sándor: Hét szép história Sík Sándor: Hét szép história Sík Sándor: Hét szép história

Sík Sándort elsősorban költőként tartja számon az utókor, pedig pályája kezdetén a széppróza sem állt távol tőle. Ebben a szinte elfeledett kötetében – az általa választott címhez híven – valóban hét szép elbeszélést ad az olvasók kezébe. Elvezet az Újszövetség idejébe, a Heródes elől menekülő betlehemi családok közé; felidézi a középkor legendáinak hangulatát, majd elkalauzol a mesék időtlen világába.
Akik kedvelik novella – irodalmunk hagyományos vonulatát, bizonyára örömmel fedezik fel ismét ezt a hét szép históriát.

Átdolgozott kiadása Szép történetek címmel jelent meg.

Eredeti megjelenés éve: 1921

Tartalomjegyzék

>!
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638693525
>!
Szent István Társulat, Budapest, 2007
228 oldal · ISBN: 9789633619513

Enciklopédia 4


Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Kek P
Sík Sándor: Hét szép história

Azt hittem, rövid kis történetek lesznek benne, de tévedtem. Nem is annyira rövidek és iszonyúan megszenvedtem velük a régies nyelvezet miatt, majd’ beletört a bicskám, akarom mondani a nyelvem. Persze ezt 1915-ös élményeiből írta és 1921-ben adta ki – a megdöbbentő számomra, hogy a mostani (2008-as) kiadás is ugyanúgy hagyott benne mindent. A könyv fülszövege szerint Trianont követően hitüket vesztett emberek sokasága élte keserves napjait. Ennek a reménytelenségbe süllyedt nemzetnek írta meg tanmeséit, erkölcsi vigaszként és segítve a lelki felemelkedést. […] Mint tudjuk, a hitehagyott és erkölcstelen életmód sajnos egyre jellemzőbb mai társadalmunkra… ezért adjuk ki újra amolyan mankóként. Szerintem ez hatalmas tévedés, hogy ez a könyv, így, most, segíthet a mai társadalmon (züllésén). Kínlódtam vele, riaszt a korabeli vallási felfogás, de jó, hogy azóta a katolikus erkölcsteológia is haladt előre, s nem itt tartunk. Igazából 2 történet tetszett: a Mese a csúnya királykisasszonyról meg az erős királyfiról és a korábban, valamelyik adventi könyvben már olvasott A galileai asszony.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Kek P

– Lám, nem is vagyok olyan rosszul! – állapította meg magában. – Ma karácsony van, ma nem illik betegnek lenni.

169. oldal (A nagy és magas hegy)

Kapcsolódó szócikkek: karácsony
>!
Kek P

– Miért ölik egymást az emberek, ha megszületett a kis Jézus? És hol a Jézus? Megszülethetett-e ezen a véres, csúnya földön? És hol a békesség? Miért kell meghalni azoknak az embereknek? És miért kell meghalnom nekem? – ezek a gondolatok sajogtak föl benne újra meg újra, az egész esten át. És olyan nyugtalan volt és úgy fájt a szíve, mint már régóta nem.
     Egy könyv akadt a kezébe, amely a paplanon hevert. Egy kis Újszövetség volt, amit karácsonyi ajándékul hoztak neki valami ismeretlen adakozótól. Már előbb elolvasta belőle a szent este történetét. Szabó János fölvette a paplan mellé csúszott kötetet és találomra kinyitotta. A Jelenések könyvénél nyílt ki. Ezeket a szavakat olvasta:_
     "És hozzám jöve egy a hét csapásokkal és szóla velem, mondván: Jöszte és megmutatom neked a menyasszonyt, a Bárány jegyesét.
     És lélekben engem egy nagy és magas hegyre vitt és megmutatá nekem a szent várost, Jeruzsálemet, mely Istentől szállott alá mennyből.
     Az Isten fényessége volt abban és világossága hasonlított a drágakőhöz, a jáspiskőhöz, a kristályhoz."

167-168. oldal (A nagy és magas hegy)

>!
Kek P

Mi lesz velünk, Uram? Mi lesz velünk? Nem emészt-e meg a háború? És nem ront-e meg a béke? Kibírjuk-e a vereséget és elbírjuk-e a győzelmet?

187. oldal (A nagy és magas hegy)

>!
Kek P

Hát van annak értéke, ami csak addig ér valamit, amíg egy cifra rongy takarja?

37. oldal (Jovenianus császár története)

>!
Kek P

     Ha ki ezöket kétellené, tudja meg, hogy semmit is magamtól írni nem merészeltem, hanem mind az egészet meg írta légyen némi nemű neve veszett kartuzianus* atyánkfia, az Úrnak egyezerötszázhuszonhetedik esztendejében, kinek szavait meghiggye mindenki.

*Karthauzi

118. oldal (Egy gonosz porkoláb históriája)

>!
Kek P

– Hallod-e, édes bátyám! Kicsi a mi házunk. Ha elég volt eddig hármunknak, kevés lenne immár kettőnknek. Énnekem itten úgy sincs maradásom.

46. oldal (Szegény-fiú története)

>!
Kek P

A poétákat is szerette, mert jól tudta, hogy a bölcsesség gyakorta nyilatkozik a vatesek verseiben és az isteni Virgiliusból hatezer verset tudott könyv nélkül. Maga is szerkesztett egy kommentáriust a negyedik eclogáról, amelyikben Urunk születését jövendölte meg a szűzi életű költő.
Ilyen nagy fejedelem vala Boldizsár királ.

84. oldal (Rodoaldus királfinak históriája)

Kapcsolódó szócikkek: Jézus Krisztus · Publius Vergilius Maro
>!
Kek P

Soha többet rózsaszinű mosolygásnak sfényessége az ő ajkaira nem pitymallék és az ő haj! gyönyörűséggel tsillogott szemei bezárták pilláikat az édesded örvendezésnek súgári előtt.

87. oldal (Rodoaldus királfinak históriája)

>!
Kek P

Hőskorságra jutván Rodoaldus királfi, feküvék egy néminemű estvén az ő ágyába és aluvék.

86. oldal

>!
Kek P

A szegény királyné csak nézte, nézte az ő véréből való idétlen kis jószágot és azt mondta magában, hogy a jó Isten nagyon keményen megverte őt és hogy ő nagyon boldogtalan.

123. oldal (Mese a csúnya királykisasszonyról...)


Hasonló könyvek címkék alapján

Janikovszky Éva: Velem mindig történik valami
Háy János: Napra jutni
Örkény István: Egyperces novellák
Bächer Iván: Utóíz
Tar Sándor: Mért jó a póknak?
Bächer Iván: Nagypapa hűlt helye
Gárdonyi Géza: Az én falum
Fekete István: Őszi vásár
Janikovszky Éva: Mosolyogni tessék!
Szabó Magda: Mézescsók Cerberusnak