A ​Habsburgok szerelmi krónikája 19 csillagozás

Sigrid-Maria Grössing: A Habsburgok szerelmi krónikája

Kit ​ne érdekelnének híres emberek, művészek, uralkodók szerelmei, titkos vagy éppenséggel házassággal szentesített kapcsolatai? A téma örökzöld, hát még ha Európa egyik legnagyobb uralkodóházának, a ma is számtalan leszármazottal büszkélkedő Habsburg-oknak a szerelmeit dolgozza fel valamely vállalkozó szellemű történész. Mert bizony rengeteg anyagot kell átnéznie, hiszen a Habsburg-házat gyakorta kereste fel Ámor, hogy pajkos nyilával megsebezze az istenként tisztelt, ám mégis húsból-vérből való esedő uralkodókat, főhercegeket, hercegeket. Vad szerelmi szenvedélyek dúltak már a középkortól kezdve ebben a családban, Szép Fülöp és a szenvedélyes Őrült Johanna gyermekei minden bizonnyal egy pusztító szerelem gyümölcsei, s Ferenc József, a kötelességtudó hivatalnok-császár sem becsülte alább a női nemet (noha mindvégig imádta az ő gyönyörű Sissijét), mint csapodár fia, szinésznőcskék, táncosnőcskék kedvence, Rudolf trónörökös. Szórakoztató, ugyanakkor igényes olvasmány is a… (tovább)

Eredeti cím: Amor im Hause Habsburg

Eredeti megjelenés éve: 1990

Tartalomjegyzék

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1994
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638289295 · Fordította: Bor Ambrus

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

Ibanez P>!
Sigrid-Maria Grössing: A Habsburgok szerelmi krónikája

Nagyon jó és egyáltalán nem „regényes” összefoglaló a XV-XX. században élt Habsburg uralkodók avagy főhercegek többségéről. I. Miksától kezdve végigkövethetjük ebben a történelmi „családregényben” az akkori Európa Habsburg származású hatalmasságainak szerelmi életét, ami azonban korántsem pikáns történetekben jelenik meg, hanem inkább sokszor szomorú látlelete a kényszerített házasságoknak és javarészt szerencsétlenné vált „fejedelmi” életeknek. Szerencsére akadnak kivételek a sorban, furcsamód főleg azok, ahol a trónörökös/főherceg egyszerűbb családból – van, hogy polgári – családból választott magának párt. Az elrendezett házasságok zöme feketén végződött, legyen szó őrületről, betegségről, elhidegülésről. Nagyon sajnáltam Ausztriai Margitot, aki kétszeres özvegységre jutott már fiatalon, Chotek Zsófiát, aki megaláztatások sorát kellett, hogy átéljen. Egész más megvilágításba helyeződik sok-sok uralkodó, Mária Teréziától kezdve Ferenc Józsefig. Gazdagságuk és hatalmuk ellenére a könyvben szereplő összes ember számomra sajnálatra méltó, csak nagyon kevésnek adatott meg boldogság, hiszen főként az etikett-vallás és elvárt-megszabott cselekedetek szabták meg az életüket, egyik se volt igazából szabad.

A könyvben nemcsak a házasságokba-szerelmi életbe kaphatunk betekintést, de a politikai-történelmi hátteret, az uralkodók mindennapjainak pillanatait (étkezés, öltözködés, családi pillanatok avagy szokások) is összefoglalja (mindezidáig sose olvastam a házasság elhálásának helyettesítését jelző „meztelen lábat takaró alá dug” mozzanatról).

Szerintem egy megfelelő, képzelgésektől és féligazságoktól mentes, komoly, de mégis élvezetes összefoglaló a könyv.

szilva81>!
Sigrid-Maria Grössing: A Habsburgok szerelmi krónikája

Érdekes és valós történetek a Habsburgok házassági szokásaival, szerelmi életével és kicsapongásaival kapcsolatban. A szövevényes és kusza dinasztiából néhány herceg/király/császár lett kiemelve és bemutatva, hogy valóban szerelmi házasságot éltek e, hogy jutottak el egyáltalán a házasságig a kiválasztott feleséggel, akivel boldogan avagy boldogtalanul éltek e.
Nem alapos, de érdekes és újdonságokat is nyújtó olvasmány, kis áttekintés a szerelmi kapcsolatok szemszögéből az 1450-es évektől kezdve random az utolsó Habsburg császárig, I. Károlyig.

Kisördög>!
Sigrid-Maria Grössing: A Habsburgok szerelmi krónikája

Egy nagyon jó kis ismertető a legérdekesebb szerelmekről, házasságokról, érintve egy-egy uralkodó vagy trónörökös gyermekkorát, uralkodását és halálát. A könyv elején és végén található családfa segít eligazodni a 13 történetben, de az egyes részekből is könnyen érthető a családfa.
Sokat olvastam már a Habsburgokról, de ez a könyv számos új ismerettel, érdekességgel szolgált. Egyáltalán nem száraz olvasmány, ugyanakkor minden történet korrekten összefoglalta az adott személy életének főbb eseményét. Tetszett :)

Eszter_Tóth_12>!
Sigrid-Maria Grössing: A Habsburgok szerelmi krónikája

Grössing könyvéről csak jót tudok mondani. Élvezettel olvastam minden fejezetét. Teljesen más megközelítésből láthattam a Habsburg uralkodókat, mint amit az átlag történelemkönyvek nyújtanak. Jó volt olvasni a családi életükről, választottjaikról is. Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, aki többet szeretne megtudni a Habsburgok házasodási szokásairól.

Nienna001 P>!
Sigrid-Maria Grössing: A Habsburgok szerelmi krónikája

A házasságok története, a keresztbe-kasul kapcsolódó királyi családok szövevényén nagyszerű útmutatóként szolgál ez a nem túl hosszú könyv. Legjobban Szép Fülöp és Őrült Johanna története fogott meg, ez vett rá, hogy utóbb elolvassam az C. W. Gortner: Az utolsó királynő című történelmi regényt, ami Johannáról szól. Az már csak a hab a tortán, hogy az egyik szemináriumomon én voltam a tanár után másodikként, a leginkább tisztában a Habsburgok családi kapcsolatrendszerében. :)

bszgabi>!
Sigrid-Maria Grössing: A Habsburgok szerelmi krónikája

Nagyon-nagyon jó könyv. Olvasmányos, igyekszik nem túlbonyolítani a rokoni kapcsolatok szálait, így laikusként olvasva is élvezetes.

timuska74>!
Sigrid-Maria Grössing: A Habsburgok szerelmi krónikája

Mindig érdekeltek a habsburg történetek. Igazán jó, érdekes könyv. Érdemes volt megvenni és elolvasni. Még most is leveszem néha a polcról és csak úgy beleolvasgatok.

mosolytó>!
Sigrid-Maria Grössing: A Habsburgok szerelmi krónikája

Ez nagyon jó volt! Eddig csak Mária Terézia, II. József és Ferenc József szerelmeiről volt fogalmam, most viszont… minden benne van, jól rendszerezve. És immáron Zita is a kedvencem lett, sőt, János főherceg is.
Persze néha-néha lassan kellett olvasnom a sok név miatt, meg egy-két helyen az elbeszélő múlt is benne volt a fordításban, de egészében véve faltam ezt a történetet. Alig várom, hogy egy újabb habsburgos könyvet vegyek a kezembe!

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

szilva81>!

Lássalak már, Mókuska!

(Mária Terézia írta levelében jegyesének Ferenc Istvánnak, Bécs. 1736. február 10.)

129. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Helene Walterskirchen: A harmadik évezred hercegnői
Nánay Mihály: Habsburg József főherceg
Simon Winder: Danubia
Hans Bankl: A Habsburg-ház betegei
Johann Franzl: I. Rudolf
Larry Gonick: A modern világ képregényes története 2. – A Bastille ostromától az iraki háborúig
Bill Bryson: Shakespeare
Illés György: Fel, fel, vitézek!
Illés György: Végek dicsérete
Jane Chapman – Helen Douglas-Cooper – Wendy Brown: Mindennapi élet az ókortól napjainkig