Sisi ​titkos szerelme 25 csillagozás

Sigrid Laube: Sisi titkos szerelme

Az osztrák írónő dokumentumok alapján írja le Sisi gyermek- és ifjúkorát. Vajon hogyan alakult volna a történelem és a szereplők sorsa, ha a tizennyolc éves császár nem tiltakozik a kiszemelt menyasszony ellen, és nem Erzsébetet veszi feleségül, hanem nővérét, akit császárnénak szántak és neveltek.

Magyar Könyvklub, Budapest, 2005
256 oldal · ISBN: 9635491794 · Fordította: Haynal Katalin

Erzsébet királyné

Sigrid Laube: Sisi titkos szerelme

Időnként a könyv mondatai simán visszarepítettek a sokszor látott és még mindig nagyon kedvelt filmbe (Sissi – A magyarok királynéja – német–osztrák film (1955), rendező: Ernst Marischka) és az sem tudott ebben megzavarni, hogy a film sokkal rózsaszínebb, habos, cukros, egyszerű és szórakoztató. A könyvből pedig jóval emberközelibb, hús-vér szereplők néztek vissza rám, nagyon is emberi vágyakkal, félelemmel, magánnyal, irigységgel, és nagyravágyással… Sisi vadóc, hirtelen viselkedése mögötti természetes szabadságvágya jóval hangsúlyosabb itt, ahogy Ludovika és Miksa ellentétei, a férfi nemtörődöm, csalárd és kicsapongó jelleme, Nené törekvő és szófogadó jámborsága. Talán a végétől (illetve a befejezés hiányától, összecsapottságától) éreztem némi csalódottságot.

Lexy>!
Sigrid Laube: Sisi titkos szerelme

Nem gondoltam volna, hogy ennyire tetszeni fog, de nagyon élveztem. Kellemes olvasmány volt, és különösen szépek voltak a leírások benne. Nagyon megkedveltem Sisit, és Possenhofen többi lakóját egyaránt. Remélem, még találkozhatok Erzsébet királynéval más könyvben is. :)

Porsolya>!
Sigrid Laube: Sisi titkos szerelme

Aranyos kis könyv, kikapcsolódásnak ideális. Bár valóban tényeken alapul, regényes formában leírva, nekem bizonyos dolgok kicsit sarkosan voltak megjelenítve. Például Ludovika végig nyafogta és panaszkodta a könyvet, alig volt valamilyen kapcsolata gyermekeivel. Amennyire én tudom egyéb valós dokumentumokon alapuló könyvekből Sisi nagyon szerette a családját, szerető környezetből került ki, amikor hozzáment Ferenc Józsefhez. Később a saját gyermekei védelmében többször meg is fenyegette, hogy elhagyja a gyerekekkel és hazaköltözik, ha nem engedd neki bizonyos dolgokban. Ferenchez való viszonyát, érzéseit szerintem tényszerűen mutatja be, bár a későbbiekben nem volt kérdés, hogy valóban nagyon szerették egymást. Szerintem nem lehet mai fejjel megítélni, az akkori tetteket. Ma már beteges gondolat egy 15-16 éves lány kiházasítása, de akkoriban sajnos ez biztosította számos család megélhetését, jövedelmét, társadalmi elismertségét. Nagyon tetszett a táj, a környezet, a könyv alapvető hangulata.

Loveiny I>!
Sigrid Laube: Sisi titkos szerelme

Nagyon szerettem, mert hihetetlenül könnyű elképzelni, ahogy Sisi fekete ruhácskában a lovakat itatja a kocsi előtt. Gazdag és színes, tökéletes olvasmány fiatal lányoknak és az anyukájuknak egyaránt.

SinkaZsuzsanna>!
Sigrid Laube: Sisi titkos szerelme

Ez egy nagyon jó és érdekes téma, kissé szögletesen megírva. Sok minden bele van zsúfolva a viszonylag kicsi terjedelembe, ez nagy kár. De tényleg érdemes elolvasni.

Domovecz_Anett>!
Sigrid Laube: Sisi titkos szerelme

Nagyon jó könyv :) sok érdekes dolog van benne :) szeretem az Erzsébet királynéról szóló könyvet gyűjtőm őket :)

D_Renka>!
Sigrid Laube: Sisi titkos szerelme

Nagyon jó volt olvasni, könnyed és szórakoztató olvasmány. Erzsébet királynéról szóló könyveket gyűjtök és ez az egyik kedvencem!

blankaveronika IP>!
Sigrid Laube: Sisi titkos szerelme

A Sisi-gyűjteményem díszpéldánya. Elragadó, könnyed hangvételű és meglehetősen érdekes szemszögből láttatja az eseményeket.

Újraolvasás-kihívásra: Tudom, miért szeretem ezt a könyvet. Azért, mert próbál személyes hangot megütni. Bár ez nem mindig sikerül, mégis közvetít valamit a családi becenevekkel és Sissi belső gondolataival, verseivel. Mint az írónő maga is leírta, próbált minél több anekdotát feldolgozni, és én ezt értékelem. Ami még megragadja az embert az Possenhofen- Possi – és az ottani hangulat. Ad a könyvnek valami különös, otthonos bajor ízt :)

ZsuzsiNori>!
Sigrid Laube: Sisi titkos szerelme

Csodás borító. Rövid tömör írás, rengeteg információ. Nekem nagyon tetszett. Sisit már születésekor úgy tartották, hogy különleges, igazán szerencsés, és sokra hivatott. Karácsonykor született, vasárnap és egy foggal a szájában. Mint utóbb kiderült nem akármilyen életutat adott neki a jó Isten, de azt mindenki maga dönti el, hogy ez áldás vagy átok.

Timcsibaba77>!

A cipészek tizenhárom pár cipőt varrnak nekem, el tudod képzelni? –
Gackel a szemét forgatta és megrázkódott.
– Beleszédül az ember – mondta.

Timcsibaba77>!

– Táncolj nekünk valamit, Sisi, talán megjön Ferenc és Ilona bátorsága is.
Erzsébet szófogadóan felállt, a lezét nyújtotta a fiatalembernek, aki ismét meghajolt, majd a táncparkettre lépkedtek.

Timcsibaba77>!

– Azt gondolom , fenség, ön táncol egyedül a császárnak. Én csak körítés vagyok.
– Badarság. Bocsánat,azt hiszem, az nem lehetséges. Egyébként csak magamnak táncolok és ez le is köti minden figyelmemet.
Erzsébet lentről rámosolygott fiatal táncosára és kezdte élvezni a táncot. Felhangzott egy akkord, majd a záróakkord.

193

Timcsibaba77>!

Sis hajának színe olyan volt, mint a fiatal gesztenye és úgy is fénylett.

Kapcsolódó szócikkek: Erzsébet királyné
Timcsibaba77>!

Miksa herceg felemelte a kezét, mint a karmester az operàban, ránézett a lányára, aztán leengedte a kezét a hangszerre és muzsikálni kezdett. Vibráló hangok töltötték meg a termet. A harmonikás is bekapcsolódott és a hegedűs is rákezdte. Sisi felemelte a karját és forogni kezdett.

Szabóné_Erdős_Gyöngyi>!

Nené egy vastag könyvet bújva az egyik falmélyedésben ült, mindössze egy lépésre a ruháskamrától, ahol egy pillanat alatt eltűnhetett, ha az édesanyja közeledett. A könyv címe A párizsi Notre Dame volt. Péter, a tanáruk csalafintán úgy vélekedett, hogy egyrészről romantikus a regény, ezért nyilvánvalóan tiltott, de olyan súlyos, hogy legalább a franciatudása szempontjából előnyös.

Szabóné_Erdős_Gyöngyi>!

Erzsébet nyugtalanul aludt és rosszat álmodott Richardról. Beesett arccal és láztól gyötörten vonszolta végig magát a kerti utakon, amelyeken előző nyáron még gondtalanul és ruganyosan járt-kelt. Ha Sisi kinyújtotta felé a karját, eltávolodott, minden felé tett lépéssel egyre messzebb került. A haja ritkás volt, a szemürege vak. A feje lassan halálfejjé változott, amit Sisi a Robinson Crusoe-ból ismert, mire Sisi kiáltozva elszaladt. Erre ébredt, remegve és verejtékben úszva.