Pszichoanalízis 158 csillagozás

Sigmund Freud: Pszichoanalízis Sigmund Freud: Pszichoanalízis Sigmund Freud: Pszichoanalízis Sigmund Freud: Pszichoanalízis Sigmund Freud: Pszichoanalízis Sigmund Freud: Pszichoanalízis Sigmund Freud: Pszichoanalízis

Pszichoanalízis I-V. előadás; A lélekelemzés legújabb eredményei. Az álomtan revíziója, A lelki személyiség felbontása, Libidó és ösztönélet; A tabu és az érzelmi rezdülések ambivalenciája

Eredeti cím: Über Psychoanalyse. Fünf Vorlesungen

Eredeti megjelenés éve: 1910

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Helikon Zsebkönyvek Helikon · Téka Kriterion · Filozófiai kiskönyvtár Kossuth · Filozófia mesterei Kossuth

>!
Helikon, Budapest, 2021
84 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634795131 · Fordította: Ferenczi Sándor
>!
Helikon, Budapest, 2020
84 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634795131 · Fordította: Ferenczi Sándor
>!
Helikon, Budapest, 2019
86 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789332273556 · Fordította: Ferenczi Sándor

9 további kiadás


Kedvencelte 11

Most olvassa 23

Várólistára tette 112

Kívánságlistára tette 115

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Cukormalac>!
Sigmund Freud: Pszichoanalízis

Nem kifejezetten szokásom tudományos szakirodalmat forgatni, pláne nem tisztán elejétől a végéig minden kiegészítő elemmel együtt, viszont mivel szeretek több lenni, mint az egyetemi jegyzetek, művelődéstörténet vizsgára készülve kerítettem sorra ezt az öt előadást tartalmazó zsebkönyvet, s fogom a sorozatban megjelent többi Freud-írást is. (Hozzáteszem, erősen bízva abban, hogy a pszichológia tételt sikerül majd húzni.)

Hovatovább egyáltalán nem volt negatív élmény, noha meglehetősen óvatosan közelítek az ilyen jellegű szövegekhez, hiszen mégis csak másképp kell őket olvasni, ráadásul nem éppen szórakozás, kikapcsolódás céljából vettem kézbe. Elvétve hallottam már a pszichoanalízis lényegéről, valamint a szexualitást és álomfejtést érintő kérdésekről is, most viszont magától a tudóstól kaptam teljes képet a dolgokról érdekfeszítő és olvasmányos stílusban, kiegészítve hasznos információkkal. Kicsit sem bántam meg, hogy rávettem magam erre a kis kirándulásra, s habár nem mondhatom azt, hogy szabályosan várom a többit, azért némiképp kellemesebb szájízzel állok elébük.

>!
Helikon, Budapest, 2020
84 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634795131 · Fordította: Ferenczi Sándor
4 hozzászólás
DaTa>!
Sigmund Freud: Pszichoanalízis

Nos segítek neki, ha tudok, de meg kell értenie, hogy én Alfred Adler tanításait követem. Szerinte Freud szexmániákus volt és én hajlok arra, hogy egyetértsek vele, mondta a kedvenc Lady Lavender a Csengetett, Mylordban.

Valami hasonló vélemény miatt tologattam én ezt. 10 napja hevert az ágyam melletti polcon, hol felvettem, beleszagoltam (igen, én ilyen könyvszaglászós típus vagyok), hol arrébb raktam, nézegettem, forgatgattam. De valahogy nem tudtam elkezdeni olvasni. Akartam, azért készítettem ki, de mikor oda került volna a sor, mégsem vitt rá a lélek. Olvastam én helyette bármi mást. Mindegy, csak ezt ne. Varró Danit, Ecot, Babitsot, Agatha Christiet, Az időutazó feleségét. Mindegy, csak Freudot ne.

Aztán ezen a mai napsütéses délutánon végre nekiálltam, és letenni se nagyon tudtam. Nagyon rövidke kis kötet ez, nyolcvanegynehány oldal, nagyjából együltében végezni lehet vele. És érdemes is elolvasni. 100 éve tartotta Freud ezeket az előadásokat egy amerikai egyetemen laikusoknak, ezek papírra vetett kivonatát olvashatjuk itt. Nézeteinek egy része az elmúlt száz év alatt evidenciává vált, más részük mindmáig épp annyira vitatott, mint annak idején, de hogy hatalmas elme, ahhoz kétség nem férhet. Lebilincselő olvasmány, bárki élvezni fogja, aki érdeklődik a pszichológia, a pszichoanalízis, a tudattalan működése iránt. Felesleges volt napokon át rakosgatni, csak szemezni vele. Félni tőle. Bátraké a világ!

1 hozzászólás
diamondfox P>!
Sigmund Freud: Pszichoanalízis

Egy pöppet túlbeszélt volt nekem a nyelvezet (értsd, a fordításnál néha többször nekifutottam egy-egy mondatnak, mert annyira nyakatekert volt), viszont Freudot és úgy általánosságban a pszichológiát, mint „hobbi tanulmányt” kedvelem, kedvenc tárgyam volt az egyetemen (funfact: azon héten dobott fel egy ego-s rajzot az FB, mint emlék, amit pszichológia óra után osztottam meg).
Nem kell világmegváltásra számítani, hiszen ezek az előadás anyagok a mai tudomány alapját jelentik – és hozzá kell számolni, hogy ez eredetileg több, mint 100 éve jelent meg, azóta pontosabb és frissebb eredmények állnak a rendelkezésünkre. Ezt leszámítva remek olvasmány volt, az álomtan valamint a libidó témaköre további olvasásra sarkallt (lásd a jelenlegi másik olvasmányomat, Freud és a három elmélet :) ).

dre>!
Sigmund Freud: Pszichoanalízis

Könnyen olvasható, közérthető kis könyv Freud előadása alapján. Teljesen laikusként is világos és gondolatébresztő volt. Arra ösztönöz, hogy minél jobban elmerüljek a témában és további hasonló művekkel ismerkedjek meg, szóval aki érdeklődik a pszichológia, a pszichoanalízis iránt, annak csak ajánlani tudom.

nope P>!
Sigmund Freud: Pszichoanalízis

Bárcsak minden előadó olyan lenne, mint Freud. Érdekes volt mindegyik előadás, emellett közérthető és kimondottan tetszett, hogy teljesen hétköznapi esetekkel szemlélteti a lelki folyamatokat.
Habár nem értek a pszichológiához bár mint rádöbbentem, kimondottan érdekel, azt gondolom, hogy néhány gondolat már nem egészen állja meg a helyét napjainkban, az itt leírt formában. Ettől függetlenül elgondolkoztató könyvecske és ha mást nem, azt mindenképpen el kell ismerni, Freud és kollégái élen jártak a pszichológiában.

sebzek>!
Sigmund Freud: Pszichoanalízis

Freud jó arc lehetett. Ebből a könyvből legalább is ez olvasható ki.
Tisztelendő a részéről tanúsított szakmai alázat, valamint az előnyök mellett a hiányosságok közlése, még ha manapság ez olyan egyértelműen hangzik. És hiába mondták azt, hogy ma már evidencia, ami itt leírva áll, számomra sok újdonság lapult meg a sorok közt.

Stella_Cohen P>!
Sigmund Freud: Pszichoanalízis

Évek óta érdeklődök a pszichológiai témák iránt, és kíváncsi voltam, hogy Freud mit tud adni nekem. Vegyes érzelmekkel fejeztem be a könyvet. Nem tetszettek a nyakatekert, túl hosszú mondatok. Helyenként kissé lankadt is a figyelmem olvasás közben. Viszont volt benne olyan téma, ami megfogott. Szeretnék még tőle olvasni, főleg az álomfejtés témakörében.

CaptainV IP>!
Sigmund Freud: Pszichoanalízis

Nagyon furcsa úgy olvasni, hogy az elhangzottak mára már evidenciának* és bevett gyakorlatnak tekinthetők, akkor viszont még magyarázatra és bizonygatásra szorultak. Emiatt nem ért nagy heuréka élmény, de ettől függetlenül érdekes az eredeti gondolatokat, a forrást megismerni.

*kivéve azok számára, akik szerint a pszichoanalízis és úgy általában a pszichológia mint tudomány kamu. Velük nem tudom, mi van.

esztie>!
Sigmund Freud: Pszichoanalízis

A fejemben halovány derengés van csupán Freuddal és a pszichoanalízissel kapcsolatban, mégis úgy érzem, viszonylag könnyű felismerni egyes elméleteinek abszurditását, kicsit túlzó, hogy minden mögött szexuális elfojtást sejt spoiler, nem vitatom azonban a pszichés apparátus (a tudat, a felettes-én és a tudatalatti) forradalmi hasznosságát.

A könyv maga egy viszonylag könnyen értelmezhető áttekintése Freud munkásságának, azt viszont nem tagadom, hogy meggyűlt a bajom egy-egy végtelenbe nyúló, nyakatekert mondattal.


Népszerű idézetek

raczlilian>!

A pszichoanalízis a lelkivilágban rejlő elfojtott dolgokat akarja tudatossá tenni; ám az, aki ezen eljárás felett ítéletet mond, maga is csak ember, akiben ilyen elfojtott tendenciák élnek, s talán csak fáradságos munkával tarthatók féken.

58. oldal

Mandragoria>!

Márpedig minden hisztérikus és neurotikus úgy viselkedik, mint ez a két élhetetlen londoni lakos; nemcsak hogy visszaemlékeznek a rég elmúlt fájdalmas eseményekre, hanem érzelemvilágukat is hozzájuk fűzik, nem tudnak a múlt benyomásaitól szabadulni és miattuk a valóságot és az élő jelent elhanyagolják. A lelki élet rögzítődése a kórokozó traumákhoz egyike a neurózis legfontosabb és gyakorlatilag legjelentősebb jellemző vonásainak.

18-19. oldal

Sonnenschein>!

Ha úgy tetszik, bátran nevezhetik a pszichoanalízist folytatólagos nevelésnek, amely a gyermekkor maradványainak leküzdésére tanít.

81. oldal (Kossuth, 1992)

Szelén>!

Nem kellene olyan fennhéjázónak lennünk, hogy természetünknek eredetileg állati mivoltát teljesen elhanyagoljuk és arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a művelődés céljai között joggal helyet követel az egyes egyén boldogságának lehető biztosítása is.

101. oldal

Chris_Q>!

Az elfojtás helyét alapos megfontolásokon felépült elítélés foglalja el.

Gigger>!

Vegyék tekintetbe, hogy éjjeli álomképeink egyrészt a legnagyobb külső hasonlóságot és belső rokonságot mutatják az elmebetegségek termékeivel, másrészt azonban összeférnek az éber állapot tökéletes egészségével.

adamolvas>!

A pszichoanalízis a lelkivilágban rejlő elfojtott dolgokat akarja tudatossá tenni […]

57. oldal (Helikon)

Gigger>!

Hölgyeim és uraim! Ha megengedik nekem, hogy általánosítsak, ami különben ilyen rövidre szabott közleményeknél el sem kerülhető, az eddig említett tapasztalatokat ebben a formulában foglalhatom össze: hisztériás betegeink visszaemlékezésekben szenvednek. Kórjelenségeik bizonyos (megrázó) élmények maradványai és emlékezeti szimbólumai. S ha ezeket más területről vett egyéb emlékezeti szimbólumokkal összehasonlítjuk, talán sikerül a jelképesség megértésébe mélyebben behatolunk.

Gigger>!

Elkerülhetetlennek látszott ezek után az a feltevés, hogy a betegség azért jött létre, mert a kórokozó helyzetekben képződött indulatok természetszerű lefolyásának útja el volt zárva, és hogy a betegség lényege abban állt, hogy aztán azok a „bennrekedt” indulatok rendellenes munkavégzésére használódtak fel. Egyrészt a lelki életnek állandó megterheltsége és folytonos lelki izgalmak forrása lett belőlük, másrészt pedig szokatlan lelki beidegzésekké és gátlásokká alakultak át, vagyis létrehozták a kóreset testi tünetei.

Robberator>!

Ez ellen önök talán azt az ellenvetést fogják felhozni, hogy hiszen mindez nem is szexualitás, hogy én ezt a szót sokkal tágabb értelemben használom, mint amilyenben azt alkalmazni szokták. Ebben szívesen igazat adok Önöknek. De még ezután is kérdéses marad, vajon nem Önök használják-e ezt a szót túlságosan szűk értelemben, amikor csak a fajfenntartás területére szorítkoznak.

89. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bruno Bettelheim: A mese bűvölete és a bontakozó gyermeki lélek
A pszichológia nagykönyve
Popper Péter: Lélekrágcsálók
Susan Forward: Mérgező szülők
Irvin D. Yalom: Szerelemhóhér és más pszichoterápiás történetek
Rutger Bregman: Emberiség
Brian Wansink: Evés ész nélkül
Konrad Lorenz: Salamon király gyűrűje
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors