Egy ​illúzió jövője 3 csillagozás

Sigmund Freud: Egy illúzió jövője Sigmund Freud: Egy illúzió jövője

Kiadónk ​ezzel a kötettel indítja azt a sorozatát, amelyben közreadjuk a nemzetközi pszichoanalitikus irodalom azon szerzőinek műveit, akik magyar nyelven még soha nem jelentek meg, vagy mint ennek a tanulmánynak az esetében, évtizedekkel ezelőtt, s így feledésbe merültek. Ebben, a brilliáns technikával megírt művében Freud a vallással kapcsolatos nézeteit fejti ki. Mai szemmel olvasva az 1927-ben íródott esszét, megdöbbentő, hogy állításai ma is mennyire időszerűek, és hogy az 1945-ben írt előszó mennyire igaz ma is. Azokat az utalásokat, amelyeket Freud a Szovjetúnióban folyó „társadalmi kísérletre” tett, és amelyekből kicseng mélységes szkepszise, a történelem sajnos teljes egészükben igazolta.
Azt kell mondanunk, hogy a vallás jövőjével kapcsolatos fejtegetései – annak ellenére, hogy ma is fájdalmat és ellenérzést válthatnak ki a vallásos érzésű emberekből – a beteljesülő jóslat erejével hatnak, hiszen az azóta eltelt több, mint 60 esztendő bebizonyította, hogy az isteni… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1927

>!
Párbeszéd, Budapest, 1991
64 oldal · ISBN: 9637976027
>!
Bibliotheca, 1945
72 oldal · keménytáblás

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 6


Népszerű idézetek

bgabesz I>!

Végtelen nagy azoknak a kultúrembereknek a száma, akik a gyilkosságtól, vagy vértfertőzéstől visszariadnának, de nem mondanak le kapzsiságuk, erőszakosságuk, féktelen szexuális vágyaik kielégítéséről, nem mondanak le arról, hogy másokat hazugság, csalás, rágalmazás útján megkárosítsanak, ha közben büntetlenek maradhatnak és ez valószínűleg sok kultúrkorszakon keresztül mindig így volt.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bruno Bettelheim: Az elég jó szülő
Bruno Bettelheim: A mese bűvölete és a bontakozó gyermeki lélek
Peter Shaffer: Equus / Amadeus
Gabriel Wolf: A halhatatlanság hullámhosszán
Vivianne Crowley: A jungi szellemiség
Erich Fromm: Pszichoanalízis és vallás
Joseph J. Nicolosi: Szégyen és kötődésvesztés
Jacques Derrida: Hit és tudás
Peter Sloterdijk: A varázsfa
Ken Sande: Béketeremtők