Bevezetés ​a pszichoanalízisbe 27 csillagozás

Sigmund Freud: Bevezetés a pszichoanalízisbe Sigmund Freud: Bevezetés a pszichoanalízisbe

1932-ben jelent meg először magyar fordításban azoknak az előadásoknak a szövege, amelyeket 1916–1917 telén Sigmund Freud orvosoknak és laikus hallgatóknak tartott a pszichoanalízis alapvető kérdéseiről, a pszichoanalitikus kezelésről „a szavak alkalmazásáról a pszichoterápiában", ahogyan ő maga jellemezte módszerét. Három alapkérdést elemez a huszonnyolc fejezet. Az elvétések, az álom és a neurózisok tana körül csoportosítva a pszichoanalitikus teórián és gyakorlaton kívül megismerjük azokat a társadalmi körülményeket és azt a tudományos légkört is, amelyekben a freudizmus kialakult és világszerte ismertté vált. A Bevezetés a pszichoanalízisbe kiadásával egyidejűleg Hermann Imre remek fordítói tevékenységére emlékezünk: ma is jórészt az ő magyar szakkifejezéseit használja a pszichoanalitikus szakirodalom.

Eredeti megjelenés éve: 1917

>!
GABO, Budapest, 2008
378 oldal · ISBN: 9639635332
>!
GABO, Budapest, 2006
378 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639635333
>!
Gondolat / Talentum, Budapest, 1994
378 oldal · ISBN: 963282718X · Fordította: Hermann Imre

1 további kiadás


Kedvencelte 1

Most olvassa 10

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 27


Kiemelt értékelések

>!
DaTa P
Sigmund Freud: Bevezetés a pszichoanalízisbe

Bár sok példát erőltetettnek éreztem, és nem is volt olykor egyszerű vagy érdekfeszítő ez az olvasmány, de 102 év elteltével még mindig tanítják, tanuljuk azokat az elméleteket, amiket Freud itt megfogalmazott. Azok alapjaiban rengették akkortájt meg az emberi lélekről való közgondolkodást, személye és tanítása megkerülhetetlen a modern pszichológiában is. Hardcore pszichológia rajongóknak ajánlott csak.

>!
kata__
Sigmund Freud: Bevezetés a pszichoanalízisbe

A pszichoanalízis ma már nem számít tudománynak, csak egy szelet a tudománytörténetből. Ettől függetlenül a pszichológiában köpönyeg: sok jobb dolog nőtt ki belőle, de ezekhez mind kellett egy Freud, különben nem lett volna honnan előbújni.
Abszolút érvényes az üzenet, amit elsők között mondott, hogy könnyebb megpróbálni jól nevelni egy gyereket, mint később megtört felnőtteket meggyógyítani.
Ez pedig ellensúlyozza a gyakran erőltetett érveléseit vagy a tévedéseit. A stílusa pedig biztosan hozzájárult, hogy így fel tudta forgatni a világot.

5 hozzászólás
>!
Fanni_214
Sigmund Freud: Bevezetés a pszichoanalízisbe

Félbe kellett hagynom. “Kissé” bonyolult írásmű és jelenleg nem volt elég agyi kapacitásom hozzá. Bocsi, Freud. Mindenképpen befogom fejezni, mivel a majdani szakdogám témája a spoiler lesz.

>!
Kovács_Heni
Sigmund Freud: Bevezetés a pszichoanalízisbe

Nem volt egyszerű olvasmány, és azt sem merem állítani, hogy még 10 év múlva is emlékezni fogok rá, miről szólt (már így két év távlatából is csak részletekre emlékszem a könyvből), de úgy éreztem, egyszer az életben el kell olvasnom valami olyat is, ami a pszichológiához kötődik. Úgy érzem, minden ilyen szakkönyv után egy kicsit nagyobb szeletet látok a világból.

>!
Mandula8
Sigmund Freud: Bevezetés a pszichoanalízisbe

Szerettem olvasni, bár lehet, hogy inkább azért, mert végig azt éreztem, jó lett volna meghallgatni ezeket az előadásokat. Azért néha elég vontatott volt, de mindenképp pszichológiai mérföldkőnek számítanak a gondolatai.

>!
stancili1
Sigmund Freud: Bevezetés a pszichoanalízisbe

Canetti így írt a pszichoanalízisről:

„Az analitikusok azt hiszik, hogy kezükben van az Ariadné-fonál, amelynek segítségével végigvezetik az embert a labirintuson. Pedig csak azok a csomók vannak a kezülben, amelyekkel a százszor elszakadt fonalat újra összekötötték; ezek közt a csomók közt nincs semmijük. Számtalan labirintus van, ők azt hiszik, hogy mindegyik ugyanaz.”

Igaza van, és mégsem. Valóban számtalan labirintus van, s az analitikusok mindegyiket ugyanolyannak látják, mivel mind ugyanazon kövekből épül fel: szorongásból, félelemből, elfojtásokból, komplexusokból, stb. A pszichoanalízis volt a legelső módszer ezeknek a falaknak a ledöntésére, sikeres kísérlet arra, hogy a folyosókon való bolyongás helyett a falakon áttörve leljen gyógyulást az ember.

Ma is sokan kritizálják Freudot és a pszichoanalízist, nem is ok nélkül, egy dolog azonban bizonyos: a modern pszichológia alapműve ez a munka (karöltve az Álomfejtéssel), minden mai pszichológiai irányzat így vagy úgy, de innen fakad, ide nyúl vissza.

1 hozzászólás
>!
Quator
Sigmund Freud: Bevezetés a pszichoanalízisbe

Bár nem értek egyet több mindenben az íróval, ettől függetlenül sok helyen érdekes meglátásai voltak, az álmokkal kapcsolatban sikerült általa jobban megértenem az álmaimat, pszichológia tekintetében megkerülhetetlen a személye, összességében azt gondolom, hogy érdemes elolvasni, gondolkodni elméletein, de nem árt fenntartással is kezelni időnként sorait.

>!
serengeti P
Sigmund Freud: Bevezetés a pszichoanalízisbe

Műfaját tekintve kifogástalan könyv.

>!
Gondolat, Budapest, 1986
378 oldal · ISBN: 9632817052 · Fordította: Hermann Imre

Népszerű idézetek

>!
Frank_Spielmann I

…a jók azok, akik beérik vele, hogy álmodnak arról, amit a többiek, a gonoszok, valóban elkövetnek…

>!
Frank_Spielmann I

A szó egykor varázslat volt, s a szavak ma is még sokat megtartottak ősi varázserejükből. Szavaival az egyik ember a másikat boldoggá teheti vagy kétségbeesésbe kergetheti, szavak segítségével adja át a tanító a tudást a tanítványnak, szavai által ragadja magával a szónok a hallgatók gyülekezetét, s szabja meg ítéleteiket és elhatározásaikat. A szavak indulatokat keltenek, s általános eszközei az emberek kölcsönös befolyásolásának.

Első előadás - Bevezetés

>!
Frank_Spielmann I

Alázatosnak kell lenni, a rokonszenvet és ellenszenvet szépen háttérbe kell tolni, ha valaki meg akarja ismerni, mi valóságos ezen a világon.

>!
Frank_Spielmann I

Minden reggeli fölébredés olyan aztán, mintha újra megszületnénk.

Ötödik előadás

>!
Frank_Spielmann I

Az alvás olyan állapot, amelyben semmit nem akarok tudni a külvilágról, nem feléje irányul érdeklődésem. […] Elalváskor így szólok tehát a külvilághoz: hagyj békében, mert aludni akarok.

Ötödik előadás

>!
Eszter_Herczeg

Az álom az alvást zavaró (lelki) ingerek kiküszöbölése hallucinációs kielégülés útján.

>!
Frank_Spielmann I

Ezek [az álmodozások] adják a költői termékek nyersanyagát; az álmodozások tartalmát alakítják át a költők bizonyos átformálásokkal, álcázásokkal, kihagyásokkal azokká a helyzetekké, amelyet novelláikba, regényeikbe, színdarabjaikba beleszőnek.

Ötödik előadás

>!
Epilógus

Ha látom az utat magam előtt, bizonyos, hogy követni fogom? Ehhez még szükségem van a motivációra, hogy elszánjam magam, ezenfelül erőre, amely ezen az úton előre visz.

36. oldal

>!
Fanni_214

Gyógykezeléssel ezek a lelki megbetegedések csak akkor befolyásolhatók, ha valamely más szervi bántalom mellékhatásának bizonyulnak.

>!
Fanni_214

A beteg beszél, elmond letűnt élményeket és friss benyonásokat, panaszkodik, megvallja vágyait és gerjedelmeit.


Hasonló könyvek címkék alapján

A pszichológia nagykönyve
Irvin D. Yalom: Szerelemhóhér és más pszichoterápiás történetek
Carl Gustav Jung: A lélektani típusok
Verena Kast: Apák – lányok, anyák – fiúk
Bruno Bettelheim: A mese bűvölete és a bontakozó gyermeki lélek
Stephen Grosz: Életvizsgálatok
Dan Ariely: Zseniálisan irracionális
Indries Krisztián – Szummer Csaba: Freud és a felkelő nap országa
Jens L. Tiedemann: Szégyen
Erich Fromm: Az emberi szív