Az ​álomról 3 csillagozás

Sigmund Freud: Az álomról Sigmund Freud: Az álomról Sigmund Freud: Az álomról

Abban ​a korszakban, melyet „tudományelőttinek” nevezhetünk, az emberek nem jöttek zavarba, ha arról volt szó, hogy az álmot megmagyarázzák. Ha felébredés után visszaemlékeztek reá, magasabb, isteni vagy ördögi hatalmak kegyes vagy ellenséges megnyilatkozását látták benne. A természettudományos gondolkodásmód felvirágzásával ez az egész értelemdús mitológia pszichológiává alakult át, s ma a művelt emberiségnek csak igen elenyésző kisebbsége kétkedik abban, hogy az álom az álmodónak saját lelki alkotása. Ám a mitológiai feltevés elejtése óta az álom új magyarázatot követel. Keletkezésének feltételei, az éber állapot lelki világához való viszonya, függése azoktól az ingerektől, melyek az alvási állapot közben tolulnak az észrevevés felé, tartalmának sok az éber gondolkodást megbotránkoztató sajátossága, a benne elképzelt képek s a hozzájuk fűződő indulatok közti aránytalanság, végül az álom illanékonysága, az a mód, amellyel azt a gondolkodás, mint tőle idegent félretolja, emlékét… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1901

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Reprint ex Hungarica

>!
ISBN: 9789633674882 · Fordította: Ferenczi Sándor
>!
Hermit, Miskolc, 2011
82 oldal · ISBN: 9789638899774 · Fordította: Ferenczi Sándor
>!
Hatágú Síp Alapítvány, Budapest, 1991
60 oldal · ISBN: 9637615016 · Fordította: Ferenczi Sándor

Most olvassa 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

sz_andras>!
Sigmund Freud: Az álomról

Nem rossz. Hosszúságra, mélységre egy bevezető. Igen, ez egy bevezető fejezet – feltételezem az Álomelemzéshez -.

Olvashatóság szempontjából viszont kicsit birkózós. Nem a kifejezések, sokkal inkább a stílus, a fogalmazás és a fordítás – nem vagyok biztos benne, hogy jót jelöltem, a ferenczi-fordítást olvastam.
De ha ráhangolódik az ember, lebilincselő olvasmánnyá válhat (és késztethet arra, hogy mélyebbre merüljünk Freud elméleteiben)

markiboi>!
Sigmund Freud: Az álomról

Első olvasmányélményem az egyik középiskolában megkedvelt filozófus-doktortól.
Mindig is érdekeltek az álommal kapcsolatos dolgok, hogy keletkezik, miért álmodunk, stb… Megláttam a polcon, gondoltam csak 60 oldal, pár nap alatt kiolvasom. Hát kellett hozzá 2 hét. Nehezen érthető, minden mondatért megküzdöttem. De végeredményben nem olvastam el haszontalanul. Ráébresztett egy-két dologra, amit lehet alapból is tudtam, de ilyen filozofikus-doktoros bundában még súlyosabban illetett. Annak ajánlom, aki: szeret szenvedni, miközben olvas. – szeret rácsodálkozni, mikor valamit megért. – akinek magasabb az IQ-ja, mint 140, és mindent megért, hamar – akit érdekelnek az álmok, és a pajzán Sigmund Freud.

pupsegal>!
Sigmund Freud: Az álomról

Az Álomfejtés után egy teljesen könnyű olvasmánynak mondható. :)
Mindenképpen az Álomfejtés előtt olvasandó el, mert rövid és lényegretörő, akit jobban érdekel az pedig folytathatja az Álomfejtéssel, amely sokkal részletesebb és nehezebb könyv.
Viszont a nyelvezettel néha voltak gondok, (én a Hatágú Síp Alapítványos kiadást olvastam), nem tudom, hogy a többi kiadásban ezzel vannak-e problémák.

>!
Hatágú Síp Alapítvány, Budapest, 1991
60 oldal · ISBN: 9637615016 · Fordította: Ferenczi Sándor

Népszerű idézetek

markiboi>!

És érdekes megjegyeznünk, hogy igaznak bizonyul a nép felfogása, mely mindenáron ragaszkodik ahhoz, hogy az álom a jövőt jelenti. Valósággal azonban, amit az álom fest elénk, nem az a jövő, mely be fog következni, hanem amelyet szeretnénk, hogy bekövetkezzék. A néplélek itt úgy jár el, ahogy tőle különben is megszoktuk: hiszi, amit szeretne.

IX, 48. oldal - Hatágú Síp Alapítvány, 1991


Hasonló könyvek címkék alapján

Carl Gustav Jung: Emlékek, álmok, gondolatok
Carl Gustav Jung – Marie-Louise von Franz (szerk.): Az ember és szimbólumai
Vivianne Crowley: A jungi szellemiség
Carl Gustav Jung: Bevezetés a tudattalan pszichológiájába
Bagdy Emőke: Álmok, szimbólumok, terápiák
Vikár György: Gyógyítás és öngyógyítás
Hanns Kurth: Mit jelentenek az álmok?
Heller Ágnes: Az álom filozófiája
Árkovits Amaryl – Osváth Péter: Az álom alagútján – A DREAM-terápia
Marie-Louise von Franz: Álmok