23. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Elmejáték 180 csillagozás

Sienna Cole: Elmejáték

„Élni ​vagy túlélni”

Tim Ellis látszólag ugyanolyan, mint minden tizenhét éves iskolás srác: szereti a zenét, rajong a videójátékokért, és próbálja megtalálni önmagát. Egy nap azonban állig felfegyverkezve érkezik az iskolába, és brutálisan kivégzi négy osztálytársát. A kiérkező rendőrség kereszttüzében őt is életveszélyes lövés éri, minek következtében kómába esik.

Mike Marshall nyomozó magabiztosan lát neki az egyszerűnek látszó ügynek, azonban hamar fény derül rá, hogy a gyilkosság gyökerei sokkal mélyebbre nyúlnak a vártnál. Ráadásul felbukkan egy koronatanú is, aki a tragédia okozta sokk miatt kihallgathatatlan. Marshall nyomozó szokatlan módszerhez folyamodik: egy, az iskolai lövöldözések lélektanában jártas pszichiáter, dr. Miranda Crane segítségét kéri.

Vajon kik a felelősök abban, hogy a merénylet megtörténhetett? Ártatlanok-e az áldozatok? Van-e remény a gyilkos számára? Mike Marshall és dr. Miranda Crane óriási nyomás alatt dolgozva versenyt fut… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Álomgyár, Budapest, 2019
410 oldal · ISBN: 9786155929267
>!
Álomgyár, Budapest, 2019
410 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155929250

Kedvencelte 26

Most olvassa 4

Várólistára tette 137

Kívánságlistára tette 122

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Márk_2011 P>!
Sienna Cole: Elmejáték

Adott egy középiskola.
Adott pár kemény kölyök, az iskola nagyjai, a tuti csávók, a menők.
Adott egy drága gyermek, egy fiú, ártatlan lélekkel. Tim.
Tim egy nap fegyvert fog és kivégzi a 4 tuti csávót, az iskola nagyjait…. és adott Eric, akit szintén ki kellett volna, hogy végezzen aznap…. de, és itt jön a történet lényege!
Mint anya, mint egy fiú gyermek édesanyja, én megszenvedtem ezt a történetet, maximálisan átéltem Tim napjait, és mindazt, mi vele történt, és sírtam, sokat, és néha abba kellet hagynom az olvasást, mert felzaklatott. Sok mindenre hívja fel a könyv a figyelmet! Gonoszak tudnak lenni a gyerekek egymással szemben, a nagyobb, erősebb, hamar fölénybe kerül a gyengébbel szemben. A tanároknak, a szülőknek, a társadalomnak fontos szerepe van, lehet ennek megelőzésében, vagy esetleg megakadályozásában.
Több gondolat is megragadt, egyet megosztanék veletek.
„A figyelem, az empátia és az együttműködés fárasztó és időigényes, ami helyett sokkal kényelmesebb és szórakoztatóbb az okostelefonjainkkal játszani, de ez csak még nagyobb szakadékot mélyít közénk, és közben nem látjuk egymást, nem halljuk meg a segélykiáltásokat, nem vesszük észre magunk körül a félelmet és a szenvedést. ”
Beszélgessetek a gyerekekkel sokat, és mindenről! Meghálálják!
Köszönöm az írónőnek, hogy írt erről a témáról!Szánjatok rá időt! Olvassátok!

7 hozzászólás
Naiva P>!
Sienna Cole: Elmejáték

„Ne szólj szám, nem fáj fejem” – az egyik legkártékonyabb, legrombolóbb közmondás, amit valaha kitaláltak.”
Olvastam már Sienna Cole-tól, ezért tudom, hogy egy kortárs, magyar írónőről van szó. Más különben azt is hihettem volna, hogy ez egy külföldi bestseller, amely most annyira lenyűgözött, hogy jött, látott és győzött.
Semmi faxni, semmi manír, semmi felesleges kitérő (és most az akár nyugodtan elhanyagolható romantikus szálat is beleértem) – ez a könyv olyan volt, amilyennek egy thrillernek lennie kell! Ügyesen kivitelezett, logikusan felépített, jól megírt és bizony tartogatott meglepetéseket egészen a könyv végéig. A könyv témája igen kényes, már-már tabu, hiszen ilyen esetben, senki sem szereti vagy akarja összeegyeztetni a bántalmazás bűnét a megtorlás mértékével. Kívülállóként, megfigyelőként úgy gondoljuk, hogy „ez velünk nem történhet meg”.
Taccsra vágta a lelkemet és alaposan elgondolkodtatott és még sokáig kell emésztenem, viszont emlékezetes marad.

6 hozzászólás
mate55 P>!
Sienna Cole: Elmejáték

A rossz győzelméhez nem kell más, csak az, hogy a jók ne tegyenek semmit. (Burke) Bántani és bántva lenni. Félelmetes aktualitása tökéletesen rávilágít arra, valami hatalmas gond van. Szomorú, brutálisan felkavaró dráma, ami többet képes elmondani az iskolai lövöldözések okairól, a lehetséges elkövető motivációjáról és az iskolai kiközösítés pokláról, mint egy szociológiai tanulmány. Számos kérdést feszeget. Hol a határa a kiközösítésnek, zaklatásnak? Meddig lehet elmenni? Milyen következményekkel jár mindez? Amennyi nyomás hárult Ellisre az is figyelemre méltó hiszen, nem csak az iskolában, hanem családja körében is érték feldolgozhatatlan incidensek. És a bajt ugye lehet tetézni, de aminek a vége előbb-utóbb idáig vezet. Visszatükrözi a társadalom közömbösségét, tanácstalanságát: az elkövetők lélektana helyett többnyire hagyják, hogy a tett beszéljen. A könyv maga szándékozik válasz adni, amelyet azonban csak akkor fogadhatunk el, ha egyszerűen született pszichopatának tartjuk a …… Felfoghatatlan. Ahogyan az is, hogy a spoiler Az a kérdés mocorog bennem, hogyan lehet az, spoiler De, akárhonnan is közelítjük meg, akárhány elemet is sikerül egymás mellé raknunk, valami mégis hiányozni fog ahhoz, hogy megértsük a tetteiket. Véleményem szerint, soha nem fogjuk tudni a fiúk helyébe képzelni magunkat. spoiler

5 hozzászólás
AnneLGreen IP>!
Sienna Cole: Elmejáték

Ez a regény több mint egy könyv…
Az elolvasását követően nem is tudtam azonnal megfogalmazni a gondolataimat. Már az alapelgondolás is figyelemfelkeltő, egy olyan téma, amely napjainkban nem is lehetne aktuálisabb, mégis csak kevesen mernek beszélni róla. Gyakran olvasok borzongató, sötét regényeket, amelyek az emberi elme legmélyére ásnak le, és az Elmejáték elolvasása után el kell ismernem, Sienna Cole ennek nagymestere.
Sienna nemcsak a történetet, de a karaktereket is alaposan kidolgozta.
A főszereplő fiú, Tim volt az egyik legérdekesebb karakter a történetben. Izgalmas, ugyanakkor szívbemarkolóan fájdalmas volt végigkövetni az élete eseményeit, amelyek a tragédiához vezettek. Én is szülő vagyok, így sokszor gombóc volt a torkomban, ha belegondoltam, akár az én gyerekem is kerülhetne hasonló helyzetbe. Talán pont ezért időnként le is tettem a könyvet, emésztenem kellett.
Szimpatikus volt számomra Miranda, a pszichológusnő, akinek a személyében egy, józan gondolkodású, okos szakembert ismerhettem meg. Tetszett a gondolkodásmódja, és ahogy belelátott az emberekbe. Remélem, olvashatok még róla is. Nem is beszélve Mike Marshall nyomozóról, akit szerintem minden olvasó hamar a szívébe zár. Eltökélt, határozott karakter, akiről alig várom, hogy A köd után című könyvben újra olvashassak.
Sienna Cole-ról összességében elmondható, hogy elképesztően bámulatos, ahogyan vezeti a története fonalát, figyelemfelkeltő, ahogy a szálakat szövi és lenyűgöző az a komplex látásmód, amellyel betekintést nyújt mind az áldozatok, mind a bűnösök gondolataiba. Gratulálok neki, az Elmejáték egy igazi mestermunka, amit minden pedagógusnak, szülőnek és talán kamasznak el kellene olvasnia.
Én csak annyit mondanék: Még több borzongást Sienna Cole-tól!

1 hozzászólás
Anarchia_Könyvblog>!
Sienna Cole: Elmejáték

Sienna Cole már több műfajban is jeleskedett az olvasóközönség előtt, ám azt hiszem ez volt az a regény, ami a leginkább kiemeli az írónőt a hazai írók tömegéből. A Lefelé a folyón című mű volt az első olvasmányom tőle, majd folytattam a Négyszáz nap szabadsággal. Az Elmejáték pedig úgy vélem tökéletes választás volt az újabb olvasási élmény megszerzésében.

Nem titkolom, hogy egy kicsit dilemmáztam mielőtt neki kezdtem volna. Mert a Reményszimfónia is a polcomon várakozik már, s annak a fülszövege is annyira hívogató volt. Azonban végül a hangulatom döntött és valami ütősebb regényre volt szükségem. Nos, az Elmejáték eléggé ütött, a szó minden értelmében.

Az olvasmány több szereplőre épül fel, melyek közül mindegyik nyomós szerepet tölt be a műben.
Maga a könyv nemcsak az erőszakot mutatja meg, hanem egy kisebb fajta drámai, pszichológiai lendülettel is tarkítva van. S mindez csak még inkább garantálja az olvasónak a folyamatos figyelem fenntartását.
Személy szerint együltében végig olvastam. Minden egyes oldal és apró darabka magával ragadott, addig nem eresztett, míg össze nem állt az egész egy igazi képpé.

Úgy vélem kétség nélkül mondhatom azt, hogy ez a könyv az elmúlt hónapok egyik legjobbja volt számomra.
A külcsínje gyönyörű, a benne levő történet pedig kíméletlen és brutális. De pont ez a kettősség adja a tökéletességet ennek a regénynek.

A teljes értékelésem itt olvasható:
https://anarchiakonyvblog.blog.hu/2019/07/29/sienna_col…

vikcs>!
Sienna Cole: Elmejáték

Többször említettem már, hogy Sienna Cole véleményem szerint tökéletesen megtalálta önmagát a thiller-krimi műfajban. Komolyan, nincsenek rá szavak, mennyire zseniálisan fel tudja építeni a cselekményt és köré az élethű karaktereket. Leleményes módon csavargatja a szálakat és mi magunk is simán belesétálunk a csapdába, nem vesszük észre, hogy minket teljesen átejtettek, csak a végén. Ezért imádom őt, mert képes arra, hogy az ember elhagyja az állát útközben.

Az írónő ismét egy elég komoly témához nyúl, ami nem kevésbé ismert Magyarországon sem. Egy amerikai középiskolában zajló bullying, azaz zaklatás a központi téma. Valljuk be, mindenkivel megtörtént már életében. Vagy egyik, vagy másik oldalról. És szörnyű. És értelmetlen az egész. És emiatt halnak meg gyerekek évente szerte a világon. Ez mennyire kiakasztó és durva már. Miért nem lehet tenni ez ellen? Kérdezzük mi és kérdezi Sienna Cole is ezen a regényen keresztül.

Nagyon örülök, hogy az írónő belecsempészett egy nagyon picike szerelmi szálat a könyvbe, úgy érzem, kellett bele, hiszen talán egy kis felsóhajtásnyi időt kaptunk, amikor megkönnyebbülhetett a lelkünk. Kíváncsi vagyok, hogy kettejük sztorija fog-e még folytatódni, én kifejezetten örültem nekik. :)

Ezúton is szeretném megköszönni az írónőnek, amiért foglalkozott a témával és igyekszik felnyitni az emberek szemét erre a napjainkban is folyó küzdelemre, amit a diákok nap mint nap elviselnek az iskolákban. Kérlek, szülők, vigyázzatok a gyerekekre, ne hagyjátok sem azt, hogy áldozatok legyenek, sem azt, hogy elkövetők. Hiszem, hogy meg lehet ezt akadályozni. Boncolhatnám apró cafatokra a miérteket, de akkor sose jutnánk a poszt végére. Inkább csak olvassátok el és gondolkodjatok el rajta. :)

Bővebben a blogomon: https://konyvmaniablog.blogspot.com/2020/02/sienna-cole…

Niitaa P>!
Sienna Cole: Elmejáték

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2019/07/sienna-cole-elm…

"Minden szava erőteljes. Sienna Cole nem kerülgeti a kényes témákat, nem dugja a homokba a fejét. Tudatosan olyan tárgykört választ, amely hallatán a legtöbben elfordítják a fejüket. Úgy vélik, nem rájuk tartozik, az ő családjukban nem történhet meg. A dolgok teljes ismerete nélkül alkotnak véleményt.
Több olyan könyvre lenne szükség, mint az Elmejáték. A szavak mögött meghúzódó pszichológiai tartalom, az érzések eltorzulási folyamata erőteljesen végigkíséri az olvasót. Ezt a könyvet olvasva nem menekülhet a nyilvánvalótól: az életben jelen van már az egészen fiatal gyermekek között is a bántalmazás, az abúzus és a mi feladatunk figyelni, észrevenni a jeleket, hogy időben közbeléphessünk. Az írónő egy szélsőséges helyzetet vázolt fel, hiszen a legtöbb gyermek nem hull a végső kétségbeesés szakadékába, ugyanakkor az elviselt atrocitások a személyiségük fejlődésére nagy hatással vannak, amik végigkísérik őket egész életükben. Minden mozdulatukban benne marad. Vannak, akik felismerik és próbálják a helyén kezelni, másoknak pedig bevésődik és örök nyomot hagy a lelkükön. De sosem múlik el magától.
Megdöbbentő volt a dolgok mögé látni. Tim karaktere mélyen megragadott. A szerző ezzel a könyvvel új szintre emelkedett. Izgalmas, megdöbbentő, szerteágazó, mégis egységes. Kihozta belőle a maximumot."

3 hozzászólás
KönyvMoly_1989>!
Sienna Cole: Elmejáték

Sienna Cole már a Lefelé a folyón című regényével a toplistámra került, de bátran állíthatom, hogy ez a könyve még annál is jobb!
Annyira aktuális az iskolai bántalmazás témaköre. Szomorú aktualitás ez, amihez az írónő remek érzékkel nyúlt. Egyáltalán nem lett sablonos a történet, tetszett, hogy mélyrehatóan boncolgatta a lélektant egyes szereplők szándékai mögött.
Rettenetesen sajnáltam Timet, és ő az a típusú „gyilkos”, akinek megértettem a tettét.
A kötet végén a csavar egy hatalmas plusz, ajánlom mindenkinek!

christine>!
Sienna Cole: Elmejáték

Vajon ez csak játék – ez csak egy könyv –, vagy a színtiszta, mocskos valóság?
Nemrég volt alkalmam elolvasni Sienna Cole Elmejáték c. thrillerjét, ahol a legnagyobb szerepet a bullying, azaz az iskolai erőszak kapta.

Nem tudom, milyen az, amikor valakinek, aki velem egykorú, annyira elborul az agya, hogy kárt tesz másokban és magában is. És azt sem, amikor valaki annyira elkeseredett, hogy ilyen lépésre szánja magát – függetlenül attól, hogy önként teszi ezt, vagy valakinek a befolyása alatt áll. Nem tudom, és, most őszintén, nem is akarom megtudni.

Viszont belegondoltam ebbe az egészbe. Belegondoltam az idáig vezető folyamatba, s abba is, hogy mi mehet végbe ilyenkor mindkét félben. Belegondoltam, és elborzadtam.

Bővebben a bejegyzésben: https://zivataroskonyvek.blog.hu/2020/01/30/sienna-cole…

mezei P>!
Sienna Cole: Elmejáték

„Milyen univerzum az, ahol egy tizenhat éves fiú a halálért fohászkodik?”

Iskolai bántalmazás. Olyan téma, amiről nem lehet eleget beszélni. Nem tudom, mi a megoldás, vagy hogy van-e megoldás. Egy valami biztos: oda kell figyelni a másikra, és nem szabad szemet hunynunk semmilyen bántalmazás, – legyen az verbális vagy tettleges –, felett, „mert vétkesek közt cinkos aki néma.”

(A nyomozó és pszichiáter kapcsolatát kár volt bonyolítani, számomra erőltetettnek tűnt, és semmit sem adott hozzá a történethez.)

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

mate55 >!

Az emberi kreativitás nem ismer határokat – a pusztításban ugyanúgy, mint az alkotásban.

213. oldal

mate55 >!

Nincs tökéletes pillanat, nincs mire várni; az élet most történik, most van értelme érezni és beengedni.

374. oldal

mate55 >!

Csak az ember törekszik arra, hogy elérje a tökéletességet, mintha ezzel felülemelkedhetne a rendszeren, melynek ő maga is része.

93. oldal

1 hozzászólás
Anarchia_Könyvblog>!

– Szerintem az a boldogság, ha elfogadnak olyannak, amilyen vagy – felelte végül.

1 hozzászólás
BarbyMalik0112 P>!

Szomorú, hogy le lehet úgy élni tizenhat évet, hogy senki nem látja és ismeri valójában az embert.

Niitaa P>!

Ezeknek a mai gyerekeknek az egész életük elfér egy merevlemezen.

35. oldal

BarbyMalik0112 P>!

A szégyen olyan, mint egy halálos seb.Gyorsan és kíméletlenül vág léket az emberen, letaglózó és pusztító fájdalommal perzselve fel az egész lényét, de a kivérzés lassan – elviselhetetlenül lassan – történik meg.

BarbyMalik0112 P>!

Egy kissé bogaras, magának való, a reáltantárgyakban és a zenében kiemelkedő, egyébiránt átlagos teljesítményű tinédzsernek tűnhetett, de a valódi arcát senki nem látta; senki sem ismerhette.

Anarchia_Könyvblog>!

Sajnos hajlamosak vagyunk arra, hogy minél gyorsabb megoldásokat keressünk a bajra: bekapunk egy gyógyszert, és úgy teszünk, mintha ezzel megszüntetnénk a valódi okokat. Pedig ezzel csak tovább odázzuk a gyógyulást. Ez nem megy ilyen egyszerűen, és főleg ilyen gyorsan. Fel kell ismernünk, hogy mi húzódik a háttérben, és szembenézni azzal a pokolian fájdalmas ténnyel, hogy fogalmunk sincs sem arról, kik vagyunk, sem arról, kikkel élünk együtt. A figyelem, az empátia és az együttműködés fárasztó és időigényes, ami helyett sokkal kényelmesebb és szórakoztatóbb az okostelefonjainkkal játszani, de ez csak még nagyobb szakadékot mélyít közénk, és közben nem látjuk egymást, nem halljuk meg a segélykiáltásokat, nem vesszük észre magunk körül a félelmet és a szenvedést. Meg kell tanulnunk újra kapcsolatot teremteni egymással, kommunikálni, és kifejezni az igényeinket.

Lobelin>!

Életében először érzett gyűlöletet, és még csak szégyen sem kerítette hatalmába, hogy épp a saját apja iránt táplálja azt.


Hasonló könyvek címkék alapján

Dot Hutchison: Pillangók kertje
Darcey Bell: Egy kis szívesség
Ittzés Laura: Nyolc perc
Jodi Picoult: Tizenkilenc perc
Paula Hawkins: A lány a vonaton
Paula Hawkins: A víz mélyén
David Mitchell: Felhőatlasz
Robin O'Wrightly: Kettős kereszt
J. A. Redmerski: Megölni Sarait
Karen M. McManus: Lehull a lepel