Einstein ​Hamburgnál átkel az Elbán 7 csillagozás

Siegfried Lenz: Einstein Hamburgnál átkel az Elbán

Einstein ​vajon maga határozza-e meg, „hogy mi tény és mi nem”? – teszi fel a tréfás kérdést a kitűnő nyugatnémet író új elbeszéléskötetének címadó novellája. Elvégre a relativitáselmélet megteremtőjének igazán módjában állhat az időt és az eseményeket felfüggeszteni, egymáshoz való viszonyukat kérdésessé tenni. De voltaképp nem ezt teszi-e az író is? A kötet egy másik novellájában egyazon kiindulópontból három különféle, de egyformán lehetséges történet irányába kalauzol el bennünket a három írófőhős. Kinek-kinek tetszésére bízatik, melyik történetet fogadja el ténynek, valóságnak.
Lenz novellái ebben a szellemben tolmácsolnak történeteket, részben a korábbi köteteiből meg regényeiből már ismert világúakat, részben új témájúakat, új módszerűeket: nem a valóság megidézésének diktatórikus igényével lépnek fel, hanem vállaltan írói „találmányok”. Az író mindvégig érezhetően jelen van hősei mögött, de nem bábjátékosként, hanem ugyanolyan szemlélőként, mint olvasói, s mintegy… (tovább)

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Európa Zsebkönyvek Európa

>!
Európa, Budapest, 1979
196 oldal · ISBN: 9630715694

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

spinakker>!
Siegfried Lenz: Einstein Hamburgnál átkel az Elbán

Ez egy modernista novellákkal, nem is, rövid írásokkal teli gyűjtemény, így aki oda van ezért a korszakért, annak ajánlom. Egyébként meg annyira nem, mert az írások többségében a stílus és forma háttérbe szorítja a tartalmát magát. Izgalmas nézni, hogy mennyiféleképpen tud Lenz mesélni: több elbeszélői szemszög, dráma, egy beszélgetésből csak egyetlen résztvevő hangját leírni, történetbe ágyazott történet(ek), hosszú mondatok… Mégis, sokszor az volt az érzésem, hogy csak fel akar vágni ezzel a képességgel, vagy pedig túl nyilvánvaló a szándéka, miközben a történet, a mondanivaló alig jelentős.


Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete István: Az erdő ébredése
Békés Pál: Csikágó
Fekete István: Régi karácsony
Narine Abgarjan: Égből hullott három alma
Hunyady Sándor: Razzia az „Arany Sas”-ban
Fekete István: Tarka rét
Schäffer Erzsébet: Egyszer volt
Lev Tolsztoj: Bál után
Gárdonyi Géza: Messze van odáig!
Tar Sándor: A 6714-es személy