Nagy ​Károly 4 csillagozás

Siegfried Epperlein: Nagy Károly

Nagy Károly császár alakját sok évszázadon át legendák övezték, mély tisztelet vette körül, királyok, császárok ősüknek és példaképüknek tekintették. Valóban ő a középkor korai szakaszának legkiemelkedőbb uralkodója. Vissza akarta állítani a római birodalmat, és sikerült is elérnie, hogy Nyugat-és Közép-Európa nagy része az ő jogara alatt egyesült. Hódításainak nyomán 800-ban császárrá koronázták Rómában. Az uralma alatt álló területeken mindenütt terjesztette – erőszakkal is – a keresztény vallást, és elősegítette az új, feudális rend kifejlődését. Sokat tett a tudományok és művészetek ápolásáért, az ókori kulturális eredmények megőrzéséért és az új társadalmi rend érdekében való felhasználásért. A nyugat-európai államok azokon az alapokon fejlődtek tovább, amelyeket az ő korában fektettek le.

>!
Gondolat, Budapest, 1982
192 oldal · ISBN: 9632811100 · Fordította: Pálvölgyi Endre

Kiemelt értékelések

>!
Lunemorte MP
Siegfried Epperlein: Nagy Károly

Átfogó képet kaphatunk Nagy Károlyról és koráról a könyv segítségével. A kötet jól megírt,összeszedett,forrásokkal és képekkel szemléltetve. Olvasmányos kis könyv, látszik hogy történészek adták ki. Ajánlom a témával foglalkozóknak,egyetemistáknak vagy érdeklődőknek egyaránt. Nagy Károly valóban nagy király volt és ez a könyv is bebizonyítja ezt az állítást.


Népszerű idézetek

>!
Lunemorte MP

És ekkor feltűnt maga a vasércből való Károly, fején vassisakkal, karján vaspántokkal, vaspáncélban, amely befedte vasércből való mellét és széles vállát, baljában magasra emelt vaslándzsa, mert jobbját mindig győzhetetlen kardján nyugtatta, vaspikkelyek oltalmazták combja külső oldalát, amely másoknál, hogy könnyebben szállhassanak lóra, páncél nélkül maradt.

>!
Lunemorte MP

Mindenki azt hiszi, adnia kell valamit, hogy elérje, amit kíván. Mind verseng, hogy ezzel a fegyverrel áttörje a szív falát.

>!
Lunemorte MP

Erre az aranyra szomjúhoztál annyira életedben, és a te szomjúságod sosem csillapulhatott; most teleihatod magad!

>!
Lunemorte MP

Nagy Károly 814. január 28-án, 72 éves korában halt meg. Az európai kora középkor egyik legkiválóbb uralkodói személyisége hunyta le akkor szemét. Olyan birodalmat hagyott maga után, amely az Adriától az Északi-tengerig, a Pireneusoktól az Elbáig terjedt.

>!
Cheril

Ezt bizonyítja a pogàny szokàsok 8. szàzadból fennmaradt jegyzéke, amely a pogàny vallàs tartós àpolàsàra utal: „Istentelenség a halottak sírjainàl. Istentelenségek temetések alkalmàval (halotti dalok). Àldozatok, amelyeket köveknél mutatnak be. Àldozatok Wotannak és Donarnak. Àldozati forràsok. Varàzsénekek. Jósok vagy sorsvetők.”…


Hasonló könyvek címkék alapján

Roland-ének
Papp Imre: Nagy Károly és kora
S. Fischer-Fabian: Nagy Károly – Az első európai
Martina Kempff: A királycsináló
Bánki Éva: Elsodort idő
Dietmar Pieper – Johannes Saltzwedel (szerk.): Nagy Károly (742–814)
Po Csü-ji: Po Csü-ji versei
László Gyula: „Emlékezzünk régiekről …”
Hildegard Elsner: A vikingek
Csongor Barnabás – Tőkei Ferenc (szerk.): Klasszikus kínai költők I-II.