Hogyan ​készül a film? 10 csillagozás

Sidney Lumet: Hogyan készül a film?

Sidney ​Lumet (született 1924. június 24.) neve bizonyára ismerős a mozikedvelők számára, hiszen olyan, mára klasszikussá nemesedett filmeket rendezetett, mint A domb, a Tizenkét dühös ember, a Bűnben égve, vagy a Gyilkosság az Orient expresszen.

Hogyan készül a film? című könyvével bevezeti az olvasót a filmkészítés rejtelmeibe – nem vállalkozik se többre, se kevesebbre.
Kicsit meglepődtem az olvasottak alapján, mert ennyire összetett művészetre nem számítottam; oké, eddig is tudtam, hogy sokan dolgoznak a háttérben, meg hetekig, hónapokig tart a forgatás, ami sok-sok millióba is kerülhet, ám valamiért egyszerűbb folyamatra gondoltam.

Lumet lépésről lépésre haladva elmondja a szükséges technikai tudnivalókat, és megemlít pár szempontot, melyeket figyelembe kell venni az adott pillanatban.
Műve persze ettől még lehetne egy jól, ámde szárazon megírt kézikönyv, de szerencsére nem erről van szó. A bonyolultabb részeknél ugyanis példákat hoz fel saját… (tovább)

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Természet- és Társadalomtudományi sorozat

>!
Európa, Budapest, 1997
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630762323

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 27

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Barnóczky_Ákos I>!
Sidney Lumet: Hogyan készül a film?

A mellett, hogy, aki csak érdeklődik a filmkészítés kulisszatitkai iránt, annak is egy minden igényt kielégítő olvasmány, szerintem minden idők legjobb rendezői tankönyve, mivel nem csinál mást benne a szerző, „csak” az egyes fejezetekben leírja a filmkészítés folyamatának az összes fázisát úgy, ahogy ő csinlja. Milió példával.
Legalább nyolcszor elolvastam.
Akkor a legélvezetesebb, ha sorban, ahogy említi őket, megnézed azokat a filmeket, amelyek készítése közben szerzett tapasztalatait írja épp le.

gater>!
Sidney Lumet: Hogyan készül a film?

Nagyon jó könyv volt, élvezet volt végig követni hogyan kell a filmeseknek megküzdeni, az időjárással, a beállításokkal és olykor a színészekkel is. remek könyv csak ajánlani tudom


Hasonló könyvek címkék alapján

Walter Murch: Egyetlen szempillantás alatt
Kovács András Bálint – Szilágyi Ákos: Tarkovszkij
Bódy Gábor: Egybegyűjtött filmművészeti írások 1.
Kiss Tibor (szerk.): Theo Angelopoulos
Gyenge Zsolt: Kép, mozgókép, megértés
Kárpáti György – Schreiber András (szerk.): Az akciófilm
Bódy Gábor: Filmiskola
Tóbiás Áron (szerk.): Filmkönyvek könyve
Dennis Schaefer – Larry Salvato: A fény mesterei
Tímár Péter: Hogyan csináljunk rossz filmet?