Alfred Hitchcock (1899-1980) munkásságát meg-megújuló legendák, kifürkészhetetlen titkok, megfejthetetlen rejtélyek övezik. A feszültségteremtés elsőszámú mestere a filmvásznon, s immáron klasszikus lélektani-bűnügyi filmek alkotója. Ez a kötet Hitchcock írásaiból, interjúiból – Sidney Gottlieb állhatatos kutatómunkájának eredményeképpen – nyújt át egy csokorra valót az olvasónak. Hitchcock, akinek „a nyilvánossághoz való érzéke Salvador Dalíéval vetekedett”, tiszteletben tartja olvasóját: nem bocsátkozik látványos elméleti fejtegetésekbe, írásainak értéke tapasztalati jellegükbõl fakad. Olykor anekdotikusan, de mindig érdeklõdést keltve elemzi saját filmkészítési gyakorlatát, olykor saját filmjeit. Nem tér ki a kor kihívásai elõl sem: érzékletesen világítja meg az angol, az amerikai, a német filmgyártás erényeit és hibáit, a producer és a rendezõ változó viszonyát, a közönség és a cenzor rendezõre gyakorolt hatását vagy éppen a hatáskeltés, a filmes fogalmazásmód legkülönfélébb… (tovább)
Alfred Hitchcock 5 csillagozás

Róla szól: Alfred Hitchcock
A következő kiadói sorozatban jelent meg: Osiris Könyvtár - Film Osiris

Azt is suttogják, hogy utálom a televíziós reklámokat. Könyörgök: nem vagyok bűnös! Imádom őket. Persze készségesen elismerem, hogy zajosak, undorítóak, nevetségesek, unalmasak, fárasztóak és ízléstelenek… de annyi más dolog is ilyen – például a vacsoraszónokok. A különbség az – és ezért szeretem a reklámokat –, hogy őket ki tudom kapcsolni. Korszakalkotó vívmány ez. A szadizmus történetében a reklám az egyetlen példa, melynek feltalálója, az ember, megalkotván a kínzóeszközt, biztosította az áldozat számára a menekülés útját is. Különös, hogy mennyire kevesen élnek ezzel a lehetőséggel.
Sidney Gottlieb (szerk.): Alfred Hitchcock Írások, beszélgetések

Semmi sem okoz nagyobb gyönyörűséget, mint kiölni egy kóristalányból a páváskodást!
Sidney Gottlieb (szerk.): Alfred Hitchcock Írások, beszélgetések