Viktória ​királynő és Abdul 12 csillagozás

Shrabani Basu: Viktória királynő és Abdul

Szeptemberben ​Judi Dench főszereplésével, Stephen Frears rendezésében a filmvásznon is találkozhatunk a történettel.

„Oly nagyon kedvelem őt – írta Viktória 1888-ban. – Jó, gyengéd és megértő… igazi megnyugvás számomra."
A magas és jóvágású Abdul alig huszonnégy évesen érkezett Agrából Angliába, hogy az aranyjubileumát ünneplő Viktória királynő asztalánál szolgáljon fel. Az indiai ifjú alig egy év leforgása alatt az udvar befolyásos személyisége lett.
Így kezdődött Viktória királynő hosszú uralkodásának talán legbotrányosabb évtizede. Az uralkodó mérhetetlen örömet és megnyugvást talált munsijában. Abdul mindeközben megosztotta az indiai szubkontinenssel kapcsolatos szerteágazó tudását India császárnőjével, aki soha nem jutott el az egzotikus országba. A királyi udvar megvetéssel tekintett a bizalmas kapcsolatra, amely egészen a királynő 1901. január 22-én bekövetkezett haláláig kitartott.
Shrabani Basu eredeti dokumentumok alapján eleveníti fel Viktória… (tovább)

>!
Athenaeum, Budapest, 2017
384 oldal · ISBN: 9789632937090 · Fordította: Babits Péter
>!
Athenaeum, Budapest, 2017
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632931395 · Fordította: Babits Péter

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Viktória királynő


Kedvencelte 2

Most olvassa 6

Várólistára tette 51

Kívánságlistára tette 71

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
robinson MP
Shrabani Basu: Viktória királynő és Abdul

A könyv és film legerősebb része, hogy igaz történetet mutat be. Egy szokatlan, igen különös és mély barátságról az idősödő Viktória királynő és egy fiatal, indiai férfiú Abdul Karim kapcsolata áll a középpontban. Ami nem kevés intrika forrása is.

https://gaboolvas.blogspot.hu/2017/09/viktoria-kiralyno…

>!
Mariann_Czenema P
Shrabani Basu: Viktória királynő és Abdul

Kinek ajánlom a könyvet?
A történelem, ezen belül nyilván angol és indiai történelem iránt érdeklődőknek. Rengeteg érdekesség kiderül a századfordulós sajtóból, etikettből is, európai történelem iránt érdeklődők is nyugodtan szánhatnak pár napot a kötetre.
Azok akik az egyenlőség, egyenjogúság hívei, feltétlenül kedvelni fogják Abdul alakját; viszont azok, akik szeretik a politikai színezetű regényeket, élvezni fogják a rendkívül sok levélváltásból vett idézetet, amelyek Brit Birodalom szerte felkavarták a kedélyeket.
És végezetül ajánlanám ezt a történelmi regényt azoknak, akik szerették a Mean Girls (Bajos Csajok) című filmet :D én ezt nem szerettem Abdul Karim alakjában, hogy dettó ugyanolyan, mint a Lindsay Lohan által játszott lánykarakter: minden konfliktusban benne volt ő is, mert hihetetlenül hamar, eszméletlen magasságokba emelte a királynő, és nem tudott szerény maradni.
Bővebben itt:
http://czenema.blogspot.hu/2017/10/shrabani-basu-viktor…

3 hozzászólás
>!
Véda MP
Shrabani Basu: Viktória királynő és Abdul

Kezdjük ott, hogy nem vagyok egy harcos feminista, de lássuk be, ha Angliára gondolunk, az első szó, ami az eszünkbe jut, az vagy a Big Ben, vagy a királynő. Teljesen természetesnek tartjuk, hogy Európa egyik utolsó királyságában, egy monarchiában nem egy férfi, hanem egy nő ül a trónon.
A Brit Birodalom fénykorában azonban egy fiatal muszlim férfi meghatározó befolyást gyakorolt az uralkodó szívére. Abdul Karimot megjelenése és elegáns kiállása miatt enyhe titokzatosság is övezte, a köznyelv „fogságban tartott indiai hercegnek”, sőt „Principe Indiano”-nak is aposztrofálta. A könyv egyik nagy vonzereje számomra, hogy rengeteg érdekes kérdést vet fel, pl. mi indokolhatta egy muszlim szolga ekkora hatalmát Európa egyik legnagyobb uralkodójára? Igazság szerint kedvelem az erős női karaktereket, és ebben a könyvben is Viktória jellemrajza az egyik legérdekesebb tényező. Vajon Abdul csupán Viktória magányát, idősödő korát használta ki az uralkodónő érzelmeire hatva, vagy a királynő megelőzte korát és felvilágosultabb, toleránsabb nézeteket képviselt? A kötetből számtalan apró részlet, izgalmas tény segít belefeledkezni ebbe a mesevilágba egy ismeretlen indiai szolgáról és úrnőjéről, a Brit Birodalom uralkodójáról, de leginkább az igaz emberi kapcsolatokról.
http://hangulatokk.blogspot.hu/2017/10/shrabani-basu-vi…

>!
Baráth_Zsuzsanna MP
Shrabani Basu: Viktória királynő és Abdul

A korona életre szóló feladat és hatalmas teher, ha nincs melletted senki, akivel megoszthatod a gondolataidat, akire támaszkodhatsz, aki megért és erőt ad neked. Viktória királynő túl korán özvegyült meg, és John Brown kellett ahhoz, hogy visszajöjjön az életkedve, de ő 1883-ban meghalt, így a felséges asszonyra ismét magány és depresszió várt. Aztán 1887-ban megakadt a szeme egy jóképű indiai szolgán, és úrja megdobbant a szíve. Abdul Karim viharsebesen lépkedett előre a ranglétrán, nemsokára munsi, azaz tanító lett, egészen 1901-ben bekövetkezett halálig Viktória mellett élt, hivatalosan urdura tanította és indiai személyi titkára volt, valójában pedig az egyetlen igazi barátja a viperafészek udvarban. Érdekes, hogy amíg Viktória John Brown-nal folytatott botrányos kapcsolata köztudott, a hosszú évekig tartó indiai szál (amelyről csak a két fél tudná megmondani, hogy volt-e benne romantika vagy megmaradt barátságnak) titok maradt, a királyi család ugyanis elégetett minden levelet, még az emlékét is el akarta törölni Abdul Karimnak, akinek csak annyi volt a bűne, hogy közelebb került a királynőhöz, mint a saját gyerekei. Történelemrajongóként nagyon meglepődtem azon, hogy Viktória királynő életének volt egy ilyen titkos kis szeglete, amelyről eddig semmit sem hallottam, ezért nagyon kíváncsian fogtam bele a könyvbe. Egy alapos életrajzot kaptunk, amelyben a szerző eredeti dokumentumok alapján rekonstruálja Viktor és Abdul nem hétköznapi történetét, megismerhetjük az uralkodónő hétköznapjait, az udvari élet nem mindig szép napjait, a háttérben zajló hatalmi játszmákat, és azt is megtudjuk, hogyan talált egymásra két büszke, magányos ember a hétköznapok forgatagában. Időnként kicsit száraz a leírás, és miközben nagyon sok mindent megtudunk Viktóriáról, Abdul egy kicsit háttérben marad, ugyanakkor kiváló korrajzot kapunk a viktoriánius korszak utolsó éveiről és a mesés Indiáról azokból az évekből. Aki botrányt és szaftos részleteket vár, az csalódni fog, akit azonban érdekel a történelem és Viktória királynő, nagyon gyorsan bele fog feledkezni ebbe a könyvbe.
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/09/20/konyvkritika_s…

>!
WerWolf
Shrabani Basu: Viktória királynő és Abdul

Amikor elkezdtem olvasni, rá kellett jönnöm, hogy ez nem egy történelmi regény, hanem inkább egy, az író(nő) által elmondott történet, ahol a párbeszédeket idézetek helyettesítik. Kicsit visszavett az olvasási élményből. Aztán, lassan, észrevétlenül behúzott és azon kaptam magam, hogy már végeztem is a könyvvel.
Az elején nem csak arra jöttem rá, hogy nem történelmi kalandregényt olvasok, hanem arra is, hogy tudásom, ismereteim igencsak gyengék az indiai életformát és kifejezéseket illetően. A nevek, a ruhadarabok, az ünnepek megnevezései, szokások, mind-mind ismeretlenek voltak számomra. Néha úgy éreztem, hogy nem is magyarul olvasok. Persze, az első 20-30 oldal után (miután kigugliztam az ismeretlen szavakat) már fennakadás nélkül haladtam a történettel.
Magam is meglepődtem azon, hogy mennyire magával tudott ragadni Viktória királynő és Abdul története. Ráadásul aktualitása miatt (hiszen összecseng egy kicsit a mai helyzettel), folyton kapcsolódási pontokat találtam „Döbrögi uraság és a Hentes” történetével.
Shrabani Basu nem próbálta befolyásolni az olvasóit, hogy egyik vagy másik oldal mellett kötelezzék el magukat. Sokszor értetlenül álltam én is Viktória királynő makacs kitartása előtt, és bár elítéltem Abdul követelőző magatartását, mégis fel kellett ismernem, hogy egy számomra más világból jött és talán az értékrendjeink nem egyeznek meg, így ítéletet sem mondhatok felette.
Le a kalappal az írónő előtt, és azt kell mondanom, hogy így kell megírni egy romantikus, történelmi kalandregényt ahhoz, hogy a férfiak is élvezettel olvassák :)

>!
Könyveskuckó_reblog
Shrabani Basu: Viktória királynő és Abdul

Az indiai Abdul Karim „pincérként” kezdte szolgálatát Viktória királynő udvarában, de nem sokra rá már a királynő „munshijaként” azaz oktatójaként, tanáraként (avagy titkárként) vált híressé/hírhedté, aki hindu-urdu nyelvre tanította őt. Az öreg királynő, aki férje, Albert herceg halála óta magányba burkolózva élt, és gyerekeivel sem találta meg a közös hangot, hamar szimpatizálni kezdett az akkor mindössze huszonhárom éves Abdullal, mindezt azonban az udvar közel sem nézte jó szemmel. Viktória királynő és Abdul történetét dolgozza fel kissé dokumentarista és tényszerű jelleggel az ugyanezen címet viselő regény Shrabani Basu tollából.
Hallgasd meg a teljes ajánlómat és nézd meg a korabeli képeket az igazi Viktóriáról és Abdulról:
https://www.youtube.com/watch…

>!
negoti 
Shrabani Basu: Viktória királynő és Abdul

Viktória királynő és Abdul kapcsolata emberi volt. Hogy mennyire mély volt ez a kapcsolat, azt nem taglalja a könyv, de azt igen, hogy a királyi udvar 'népe' mennyire nem tudta kezelni és elviselni ezt az indiai embert, aki végülis nem akart semmi mást csak hűséggel szolgálni az uralkodóját. Ennyi féltékenységet, intrikát, ellenszenvet, rasszizmust és sznobságot hol másutt látna az ember egy helyen, mint egy királyi udvarban. Szegény Viktóriát már sajnáltam a végén, hogy minden áron meg akarta védeni a neki oly kedves barátját és emiatt még neki kellett magyarázkodnia! A könyv arra mindenképp jó, hogy ne csak a királyi fenség oldaláról ismerjünk meg egy királynőt.

>!
janko_timea
Shrabani Basu: Viktória királynő és Abdul

Az urakolkodókat mindenki irigyli, pedig, ha közelről megnézzük, azt látjuk csak, hogy minden cselekedetük azt tükrözi, hogy mennyire magányosak. Nem lehetett Abdul valóban egy rokonszenves ember mindenki számára, de Viktória királynőnek kellett valaki, bárki, így talán nem volt teljesen magányos, talán.


Népszerű idézetek

>!
robinson MP

Immár tíz év telt el, mióta Abdul Karim csatlakozott az udvarhoz. Viktória élénken emlékezett az első napra, amikor félénk huszonhárom éves ifjúként, arcán azzal a komoly kifejezéssel elébe járult.

>!
robinson MP

Amint az őszi falevelek aranyba fordultak, a királynő és kísérete visszatért Windsorba. (…) Azon a nyáron a királynő rengeteget tanult – néhány hónap alatt többet megtudott Indiáról, mint egész addigi életében.

>!
robinson MP

A család, melyet egykor megbecsülés övezett a királyi udvarban, köztörvényes bűnözőknek kijáró bánásmódban részesült.

>!
duracell

A karácsonyfa és a karácsonyi ajándékok német szokását vélhetően Sarolta királyné, III . György király felesége honosította meg Angliában, népszerűségét és jelenkori formáját mégis Viktória királynőnek és Albert hercegnek köszönheti, akik a feldíszített fa mellé állíttatták csokoládétól, süteményektől és karácsonyi finomságoktól roskadozó ünnepi asztalukat.

98. oldal, 4. fejezet - Curryk és felföldiek

Kapcsolódó szócikkek: karácsony · karácsonyfa · Viktória királynő
>!
duracell

Az ünnepségekkel és pompával teli év végén a királynőt a végletekig megindította alattvalóinak odaadó szeretete. India felfedezése, indiai szolgái, a hindusztáni nyelv fokozatos megismerése – mindmind tápot adott újsütetű boldogságának. Ahogy kitekintett az Osborne ház ablakán – a birtokra, ahol Albert és John Brown oldalán sétálgatott –, egyszerre révedt a múltba és tekintett a jövőbe. Elsajátított egy új nyelvet, megismert egy új kultúrát. Elégedetten sóhajtott fel. A lehetőségek végtelennek tűntek.

99. oldal, 4. fejezet - Curryk és felföldiek

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · Viktória királynő
>!
robinson MP

A két ország közti távolság és a kor kommunikációs eszközeinek fejletlensége egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy egy levél hajón és vasúton tizenöt-húsz nap alatt ért el a címzetthez.

>!
robinson MP

Miközben a királynő kitüntette, megjutalmazta és a széltől is óvta, Karim személye mind érdekesebbé vált a média számára.

>!
Timcsyke

Néha mily különös erők formálják az ember sorsát! Kudarc vagy siker, balszerencse vagy áldás, gyakran mintha puszta véletlen lenne. Sosem várt vagy álmodott események történnek velünk, ejtenek minket ámulatba, ha belegondolunk, mily csodálatos módon valósul meg Isten akarata. Ez a gondolat ötlött fel bennem, amint a jó szerencsén merengtem, mely Nizzában épp akkor sodorta utamba az indiai mutatványosokat, amikor őfelsége is ott tartózkodott. Amint őfelsége a hírüket vette, elküldetett értük, hogy előtte is mutassák be tudásukat. A királynő remekül szórakozott, s a tisztesség, melyben részesítette e szegény mutatványosokat, egy életre boldoggá tette őket.

>!
robinson MP

Bizalmasának jelenléte felpezsdítette a királynőt, akit gyakran gyötört a magány (mint a koronás főket általában).

>!
robinson MP

Karim jelenléte mintha egy másik világba repítette volna Viktóriát.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek
Kerstin Gier: Smaragdzöld
Jane Austen: Büszkeség és balítélet
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány
Charles Dickens: Karácsonyi ének
Charlotte Brontë: Jane Eyre
Oscar Wilde: Dorian Gray képmása
Diana Gabaldon: Az idegen
John Wyndham: A triffidek napja
Agatha Christie: A titokzatos stylesi eset