A ​szeretet olyan, mint egy fa 33 csillagozás

Shona Innes: A szeretet olyan, mint egy fa

A szeretetet gondozni kell. Ápolni kell. Törődni kell vele. A szeretet néha olyan, mintha magától működne, mintha nem is kellene vele foglalkozni, máskor meg tudatos erőfeszítéseket kell tennünk annak érdekében, hogy működjön egy kapcsolat.

Szél Dávid, pszichológus
Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Agócs Írisz pedig csodálatosan érzékeny rajzokat készít hozzájuk – ez az Ölelj meg! sorozat.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Ölelj meg! Pagony

>!
Pagony, 2022
32 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635872794 · Illusztrálta: Agócs Írisz

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

nicosia P>!
Shona Innes: A szeretet olyan, mint egy fa

Nagyon bájos magyarázó könyv a szeretetről. Kifejezetten tetszett, hogy a válásról és a mozaikcsaládokról is szót ejt, a szeretet megosztása és növekedése kapcsán. A végén Szél Dávid pszichológus röviden összefoglalja a könyv informácóit szülőknek, némi szakmai támogatással. A rajzok mint mindig aranyosak, és a szöveg is könnyen érthető, jól olvasható.

Csoszi>!
Shona Innes: A szeretet olyan, mint egy fa

A könyv témája a szeretet, amelyet ápolni kell. A szeretetért erőfeszítéseket kell tennünk. A könyv közepe felé a szeretet megváltozik, vagy éppen elmúlik, és megjelenik a válás, illetve a mozaikcsalád. Az illusztrációk szépek.

Hópárduc P>!
Shona Innes: A szeretet olyan, mint egy fa

A téma talán nehézkesnek bizonyul. A szeretetről szól, hogyan kell megosztani egymással. Aranyos és érthető módon magyaráz az író. Nem baj egyáltalán, hogy a mozaik családokat is belevette a könyvbe.
A rajzok aranyosak, a szöveg könnyen érthető, jól olvasható.

Trudiz>!
Shona Innes: A szeretet olyan, mint egy fa

Gyönyörű gondolatokkal indít. A család, a barátok és a szeretet. Majd az elvált szülők és gyermekeik érzelmeinek elemzése következik, finoman, magyarázón. Színes, illusztrált, tetszetős kis alkotás.

Sastojci>!
Shona Innes: A szeretet olyan, mint egy fa

Nem értek egyet azokkal a véleményekkel, hogy ebbe a könyvbe nem kellett volna belevenni az elvált szülős családokat, mert nagyon kilógnak belőle, és a témával inkább a specifikusan ennek szentelt könyveknek kellene foglalkozniuk.
Ez a specifikusan ennek a témának szentelt könyv. Lehet, hogy a címe nem mutatja olyan egyértelműen, mint amennyire a sorozat többi köteténél, hogy pontosan mi lesz a fókusz, és lehet, hogy a fülszövegbe is be lehetett volna venni Szél Dávid utószavából az erről szóló részt inkább, de attól még a könyv fő témája nem lóg ki. Csak kicsit távolabbról indít – ahogy a sorozat többi kötete is, mert egyszerű képekre, és a kicsik számára egyszerű érthetőségre, párhuzamokra törekszik.
Nem értek egyet továbbá azzal sem, hogy az elvált szülős családok témája bármilyen szeretetről, családról, kapcsolatok ápolásáról szóló könyvből kilógna. Vagy hogy lehangoló téma lenne. Sőt, éppen ez a könyv (és több ilyen könyv és beszélgetés) az, amire szükség van – nem csak az elvált szülők gyerekeinek, hanem még inkább a szüleiknek, és szerintem leginkább bárkinek – ahhoz, hogy lássuk és értsük: elvált szülők gyerekének lenni nem eleve elrendelten rossz. Vagy lehangoló. Pont ilyen könyvekre és ilyen – egyszerű, de tisztán érthető és átérezhető – megközelítésre van szükség, hogy lássuk és megértsük, hogy a válás önmagában nem egy rossz dolog. Hogy elvált szülők gyerekének lenni önmagában nem egy rossz dolog. Hogy elvált szülők is szerethetik pontosan ugyanúgy – szentségtörök: még akár jobban is – a gyereküket, és megadhatnak neki mindent – még akár többet is –, amit egy két szülős családban felnövő gyereknek megadhatnak a szülei. Mert a szeretetnek nem kell egy helyhez, egy otthonhoz kötöttnek lennie. Mert a szeretetnek nem kell a különköltözéssel elfogynia. Mert a szeretetet ápolni kell, és akkor annyi lesz belőle, amennyiből mindenkinek juthat bőven. Akár a szülők új párjának, akár az új fél- vagy mostohatesóknak is. De a külön élő szülőknek és gyerekeknek is mindenképpen.
Tök fontos lenne, ha többet beszélnénk arról – legalább annyira a szülőkkel is, amennyire a gyerekekkel –, hogy amikor a szülők válnak, egymástól, és nem a közös gyerektől válnak. Hogy attól még mindketten a gyerekük szülei maradnak. És lehet ezt jól csinálni. Lehet elvált családban egészségesebb és boldogabb gyereket nevelni, mint egy rosszul működő, állandó felszültségben élő, vagy éppen elhanyagoló családban.
És tök fontos lenne, hogy ezt az elvált szülős gyerekek mind így tapasztalhassák. off
És tök fontos lenne, hogy a váló szülők ezt mind értsék, és tudatosítsák, és szükség esetén segítséget kapjanak, hogy kettejük válásának ne a gyerekük legyen a vesztese.
És szerintem tök fontos lenne nem csak az elvált szülős családoknak, de más gyerekeknek – és felnőtteknek – is látni, mi ez a helyzet, és hogyan működik – működhet –, mert egyrészt nincs olyan gyerek, akinek az ovis csoportjában, osztályában, tágabb családjában, szomszédjában – bárhol – nincs elvált szülős család. Másrészt ők lesznek nem is olyan sokára a felnőttek. Hadd lásson mindenki pozitív példát, akkor is, ha jelenleg boldog, egész, teljes családban él. Hadd lássuk, hogy nem csak egyféle boldog, egyféle egész, és egyféle teljes van. (És főleg nem csak egyféle család, de ezt már a sütis kötetben is láttuk.)
Hadd lássuk, hogy attól még, hogy a felnőttjeink esetleg nem egy helyen laknak többé, ugyanúgy a szüleink, és ugyanúgy szeretnek minket, és ugyanúgy bőven jut hely a szeretetfa ágain mindenkinek, ha gondosan ápoljuk és gondozzuk.

Utószó_blogger>!
Shona Innes: A szeretet olyan, mint egy fa

A szeretet olyan, mint egy fa egy nagyon szép és találó hasonlattal él, amikor a szeretet növényként mutatja mely, melyet gondozni kell, és amely egyre nagyobb lesz. Hajlamosak vagyunk elfelejteni ugyanis – mi, felnőttek is –, hogy az emberi kapcsolatainkat folyamatosan gondozni kell ahhoz, hogy működjenek. Ugyanakkor az is egyértelműen kiderül, hogy a szeretet végtelen – képes olyan nagyra nőni, hogy mindenkit befogadjon.

Mivel a könyv elsősorban 3-6 éveseknek szól, ezért egy olyan témával is foglalkozik, mellyel sajnos sok gyerek találkozik: azzal, hogy mi lesz a szeretettel, ha szülők elválnak. Vajon elmúlhat a szeretet két ember között? És ha elmúlt, akkor ez érinti a gyermekük iránti szeretetet is? Természetesen ez utóbbi kérdésre egyértelmű nem a válasz, és a szerző igyekszik ezt egyszerűen el is magyarázni, miközben arra is felhívja a figyelmet, hogy az elvált szülők új családjával is kialakulhat szeretetteljes kapcsolat, és ez nem befolyásolja a szüleink iránt érzett szeretetünket sem.

Bővebb értékelés a blogomon: https://www.utoszo.hu/2022/10/12/shona-innes-a-szeretet…

vollys P>!
Shona Innes: A szeretet olyan, mint egy fa

A könyvet ezúttal is az unokahúgom miatt szereztem be, ezúttal is főnyeremény volt.
A könyv a szeretet egy fához hasonlítja, ami él, gondozni kell. Ha gondozzuk, egyre erősebbek lesznek az ágai, ami alá egyre többen férnek el. A könyv foglalkozik a szeretet átalakulásával is. Mi történik akkor, ha a szülők elválnak? A szeretet átalakul. Újabb lehetőség, hogy akár a másik szülő új családját is elfogadjuk.
Szeretem benne, hogy egy gyorsan elolvasható könyvet kapunk, amiről a gyermekkel is el tudunk beszélgetni. Az illusztrációk és a szöveg kapcsán is számos kérdése szokott unokahúgomnak felmerülni, amit ezáltal át tudunk beszélni.

Bővebben a blogomon:
https://kriszteka.hu/shona-innes-a-szeretet-olyan-mint-egy-fa/

Pennmenelien P>!
Shona Innes: A szeretet olyan, mint egy fa

Én azt hittem, hogy a fanevelés/növénynevelés lesz a hasonlat, de ez csak a közepe-vége felé jelenik meg. A szeretetről és annak megváltozásáról is szó esik a könyvben, bár nekem a válás és mozaikcsalád kicsit kilóg innen (értem, hogy miért került bele, de akár egy külön könyvet megért volna, bár nem tudom milyen kecsegtető címmel lehetne eladni). Összességében nem rossz, de nem is a legjobb könyv ebből a sorozatból. Ami folyamatosan magas színvonalon van a sorozatban, az az illusztrátor munkája.

Panka1992 P>!
Shona Innes: A szeretet olyan, mint egy fa

Nagyon szeretem Shona Innes könyveit és ezt is vártam már. Nem is csalódtam benne egészen a közepéig, ahol belevitte a válást és a mozaik családot. Tudom, hogy fontos, de egy hagyományos családban élő gyereknek nem feltétlen olvasnám el a végét. Lehangolt engem is. Ezekre a témákra vannak külön könyvek.

Zalkodi_Erna>!
Shona Innes: A szeretet olyan, mint egy fa

Szól a könyv a szeretetről, a válásról, a változásról. Meglepődtem, hogy belekeveredett a szülők válása, bár elolvasva a könyvet tényleg összefügg a szeretettel. Viszont a válás is olyan nehéz téma, ami megérdemelt volna egy külön kötetet. Kistestvér érkezése is lehetett volna helyette, ahol bemutatja, hogy hiába osztódik figyelem, a szeretet akkor sem szűnik meg. Beszélgetés indítására a sorozat többi részéhez hasonlóan ez is nagyon jó lehet. A rajzok aranyosak, kifejezőek. Segítik a megértést is. Örülök, hogy rátaláltam a sorozatra, mert mindegyik rész egy megfoghatatlan, de nagyon fontos kérdést dolgoz fel. A végén Szél Dávid írása pedig egy újabb nagy segítség a szülőnek.


Népszerű idézetek

Trudiz>!

A szeretetben az a különleges, hogy mindig egyre nagyobb lesz. Ha szeretsz valamit vagy valakit, akivel együtt vagy, az irtó nagy boldogság!

Trudiz>!

A szeretetet, mint mindent, ami növekszik, gondozni kell ahhoz, hogy növekedhessen.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kertész Erzsi: NEM mese
Valerie Thomas: Winnie, a boszorkány
Ranschburg Jenő: Gyerekségek
Doris Rübel: Óvodás lettem
Pifkó Célia: Szörnyek a szobádban
Izmindi Katalin – Mező Adrienn: Viszlát, hiszti!
Jan Ormerod: Tesómese
Rigó Kata: Azt mondták, válnak
Joseph Jacobs: Az égig érő paszuly
Brigitte Hoffmann: Veszekedés és kibékülés