Winesburg, ​Ohio 7 csillagozás

Sherwood Anderson: Winesburg, Ohio

Annyi emlékezetes magyar, német, orosz, angol, francia kisváros után most a múltszázadvégi Amerika egyik nagyon jellegzetes kisvárosával ismerkedik meg az olvasó. A világtörténelem egyik legizgalmasabb, legfantasztikusabb korszakváltásának kezdetén vagyunk: a polgárháború befejezése utáni évtizedekben, amikor Amerikában elképesztő gyorsasággal megszületik a modern nagyipar és a gépesített mezőgazdaság, s a Winesburghöz hasonló, csöndes kisvárosok élete fenekestül felfordul az átalakulás, a növekedés heves viharában. Sherwood Anderson novellái még a csöndes, idilli kisvárost idézik, a változás azonban már elkezdődött, s az embereket valami furcsa, megnevezhetetlen nyugtalanság hajtja, maguk sem tudják hová, miféle cél felé. Minden novella egy-egy kis lélektani tanulmány, portré, többnyire tragikus vagy szomorú anekdota. A kötet a maga teljességében, minden színével, ízével, illatával megőrizte a régóta elsüllyedt amerikai kisvárosi élet sajátságos hangulatát.

Eredeti megjelenés éve: 1919

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 1962
274 oldal · keménytáblás · Fordította: Vajda Miklós · Illusztrálta: Kondor Lajos

Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

blankaveronika IP>!
Sherwood Anderson: Winesburg, Ohio

Egyszer, majd. Ha jobban hangulatban leszek egy érdektelen kisvároshoz.

robertjordan>!
Sherwood Anderson: Winesburg, Ohio

Theodore Dreiser azt mondta „Sherwood Anderson (1876-1941) szüntelenül kereső ember volt, és igazi művész”. Ennek a novelláskötetnek az olvasása után magam is így gondolom. Korábban egy antológiában figyeltem fel rá (a Halál az erdőben c. novellája kapcsán, ami a Winesburg, Ohio-ban nem szerepel), majd kicsit kutakodva kiderítettem, hogy U.S.A.-ban az egyik legjelentősebb novellistaként tartják számon.
Ez a kötet (ami fő művének tekinthető) egyrészt megérinti az olvasót (már ha fogékony a „kisember”-történetek iránt), másrészt rendkívül eredeti, mert több nézőpontból, visszatérő karakterekkel képes valódi, „háromdimenziós” képet alkotva mesélni Winesburg városáról. Emellett Finom és érzékeny (már-már az orosz realistákat idéző) ábrázolását adja a szorongó kisvárosi embereknek. Az egyes novellák színvonala kivétel nélkül megüti a „jó” szintet, de akad köztük több remekmű is, mint pl. a Kezek, az Isten hatalma, az Ébredés, vagy a Bonyolult dolgok című. Mindenkinek ajánlom, Sherwood Anderson-t érdemes olvasni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bret Easton Ellis: Az informátorok
Jack London: Országúton
William Faulkner: Eredj, Mózes
John Barth: Bolyongás az elvarázsolt kastélyban
Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt
Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
Libba Bray: The Diviners – A Látók
Kosztolányi Dezső: Esti Kornél
Agatha Christie: Mr. Quin
Agatha Christie: A titokzatos Mr. Quin