Hogyan ​halunk meg? 5 csillagozás

Sherwin B. Nuland: Hogyan halunk meg?

Óriási ​irodalma van a halálnak és a haldoklásnak, arról azonban csak kevés megbízható beszámoló szól, hogy miképp halunk meg. E könyv sorra veszi, hogy a különböző betegségek hogyan oltják ki az életet, de nem rémületet sugall, hanem demitologizálja a halált, és segítségünkre van abban, hogy megszabaduljunk e terra incognitáról, az ismeretlen birodalmától való félelmünktől.
Bár a halálnemek – az AIDS, a rák, a szívroham, az Alzheimer-kór, a baleset vagy az agyvérzés – mindennaposak, mindannyian másképp halunk meg, mint addig bárki más. A halál megjelenési formái ugyanolyan jellegzetesek, mint amilyen az arcuk életünk folyamán. Minden halál mögött egy egész élettörténet húzódik. Hogyan halunk meg? című könyvében Sherwin B. Nuland sebész és egyetemi oktató olyan haláleseteket mutat be, amelyek nemcsak arról szólnak, miért hal meg valaki, hanem arról is, hogyan. A halál átélésének olyan leírását adja, amely nyilvánvalóvá teszi, hogy saját halálunkat illetően mindannyiunkat… (tovább)

Eredeti mű: Sherwin B. Nuland: How We Die

Eredeti megjelenés éve: 1993

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Talentum Tudományos Könyvtár

>!
Akkord, 2002
278 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639429147 · Fordította: Pécsi Tibor

Most olvassa 2

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

>!
eeszter P
Sherwin B. Nuland: Hogyan halunk meg?

Ezt a könyvet őszintén szólva „nekifutásból” olvastam: nagy levegő és gyorsan olvas – hogy minél hamarabb túl legyek rajta. Valószínűleg félbe is hagytam volna, ha nem kellett volna kihíváshoz. Ezt választottam National Book Award díjazott könyvhöz, mert a Talentum Tudományos Könyvtár részeit eddig mindig szívesen olvastam. Elkezdve a könyvet arra számítottam, hogy nagyrészt biológia, biokémia lesz a téma, sejtszintű folyamatok, stb. Volt is benne, de nem készültem fel ennyire részletező esetleírásokra, gyakran a szerző saját családjából származó történetekre. Igazából nem is látom át, hogy ki a célközönség. Mert az rendben van, hogy nem bújhat el az ember a halál elől, de azért talán nem kell ezt részletekbe menően elemezni, mert úgyis mindenki másképp hal meg, és akkor bőven ráér szembesülni vele. Olvasás közben néha olyan érzésem volt, hogy a szerző nem is igazán veszi figyelembe azt a haladást, ami a gyógyítás területén az utóbbi időben végbe ment. Mert azért csak sikerült az orvosoknak sok betegséget gyógyítani, kezelni. Annak ajánlanám olvasásra, aki felkészült rá, hogy életörömének egy részét lecsapolja ez az írás.

>!
sdani
Sherwin B. Nuland: Hogyan halunk meg?

Nagyon jó kis könyv…. nem könyű olvasmány az igaz, de szerintem mindenkinek el kellene olvasnia legalább egy, halálról szóló könyvet életében, amiből kicsit megsejtheti, hogy mi vár rá, mi vár a szeretteire. Érdekes módon a modern kor kicsit képmutató e téren (is): ha az ember bekapcsolja a TVt és megnéz egy filmet, vagy a híradót, mindenhol halált lát, de az amolyan komolytalan, személytelen halál, amiről igazából senki sem gondolja komolyan, hogy érinttett lehet benne. A személyes érintettség kérdése nem kerül szóba, próbálunk nem tudomást venni róla, hogy minden nappal mi és az összes ember akit szeretünk közelebb került a sírhoz. Ez a könyv ebben a szembenézésben segít.

Amikor olvastam, eleinte zavart, hogy a szereplők (leendő elhunytak valamennyien) leírásával nagyon sok időt eltölt, és sok esetben maguk a példákat is túlzónak, kicsit giccsesnek találtam, de aztán persze nyilvánvalóvá válik, hogy ez a írói ezköz, hogy kialakujon a olvasó és a beteg közti kapcsolat, hogy az olvasó is érezze a kétségbeesést, a gyászt és végül a könnyebbüljön meg a halál beköszötekort.

Valaki felrótta, hogy túlzottan sok technikai részletet tartalmaz… hát, engem ez nem zavart, sőt szerintem pont erre van szükség: megérteni, hogy az egyes betegségek miképpen pusztítják a szervezetet, miképp okoznak fájdalmat, és végül miképpen hozzák el a halált. Ezek fontos kérdések. Persze fontos az emberi oldal is: a beteg és a családja miképpen reagál a kór lefolyására, miképpen néz szembe az elkerülhetetlennel.

Nem egyszerű olvasmány…

>!
Natasha
Sherwin B. Nuland: Hogyan halunk meg?

Egy jó ötlet túl sok orvosi gondolatba burkolva.
Konkrét válaszokat nem, de orvosi statisztikai adatokat kapunk. Nem az, amit a cím sejtet.


Népszerű idézetek

>!
Epilógus

Mindenkinek néven nevezhető bajban kell meghalnia az egészségügyi minisztérium és az Egészségügyi Világszervezet előírása szerint. (…) A világ minden szegletében illegális dolog öregségben meghalni.

59. oldal (Akkord Kiadó, 2002)

>!
Epilógus

Amikor egy ember haldoklik, kórterme kápolnává válik, ahová néma tisztelettel illik belépni.

178. oldal (Akkord Kiadó, 2002)

>!
Epilógus

(…) az emberi lét nem egyszerűen véges, hanem bármikor hirtelen vége szakadhat.

252. oldal (Akkord Kiadó, 2002)

>!
RKAti P

Családom három nemzedéke lakta Bronxban levő négyszobás lakásunkat. Hatan éltünk együtt – nagyanyám, hajadon Rose nagynéném, szüleim, bátyám és én. Akkoriban elképzelhetetlen volt, hogy az öreg szülőt az akkor még csak elvétve előforduló otthonok valamelyikébe helyezzék el. Még ha lett volna is ilyen szándék, bár ez is csak ritkán fordult elő, egyszerűen nem volt rá mód. Fél évszázaddal ezelőtt a hozzánk hasonló emberek számára az öreg szülő száműzése a felelősség érzéketlen elhárításának és a szeretet hiányának számított.

>!
sdani

… az orvosok megkísérlik figyelmen kívül hagyni, hogy a természet végül mindig diadalmaskodik.

>!
Epilógus

Habár a biomedicina számottevően növelte a várható átlagos élettartamot, ennek maximuma nem változott a történelem folyamán.

101. oldal (Akkord Kiadó, 2002)

>!
Epilógus

Majdnem mindenki bele akar kerülni abba a kevés beteget felvonultató statisztikai rubrikába, amellyel az onkológusok elkápráztatják az előrehaladott betegségben szenvedő pácienseiket.

244. oldal (Akkord Kiadó, 2002)

>!
Epilógus

Ha az orvos tudja, hogy nem áll hatalmában uralni döntésünket, kevésbé beszél majd hozzánk olyan hangnemben, amely befolyásolhatja döntéshozatalunkat.

270. oldal (Akkord Kiadó, 2002)

>!
sdani

Ez a könyörtelen betegség ugyanis – a halál oly sok más okához hasonlóan – prograsszív kontinuum, amelynek bolygónk ökológiájában az emberi élet kioltása az alapvető szerepe.

>!
sdani

Minthogy az összeszoruló kötél meggátolja, hogy a nyaki visszereken keresztül elhagyja a fejet az oxigénszegény vér, az arc szöveteiben reked. A groteszkül lógó test, a kékeszürke, püffedt arcból kitüremkedő, duzzadt, néha elharapott nyelv és a rútan kidülledő szemek olyan lidérces látványt nyújtanak, amelyet csak a legedzettebbek képesek nagyobb megrázkódtatés nélkül elviselni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Alföldy Ferenc: Élet a halál árán
Howard Reid: Halhatatlanok nyomában
Rebecca Skloot: Henrietta Lacks örök élete
Bill Bryson: Majdnem minden rövid története
Jared Diamond: Háborúk, járványok, technikák
Leon Lederman: Az isteni a-tom
Carl Sagan: Az éden sárkányai
Stephen Hawking – Leonard Mlodinow: Az idő még rövidebb története
Stephen Hawking: A világegyetem dióhéjban
Carl Sagan: Korok és démonok