Lecserél-e ​minket a mesterséges intelligencia? 8 csillagozás

Bevezetés a XXI. századhoz
Shelly Fan: Lecserél-e minket a mesterséges intelligencia?

Lecserél-e minket a mesterséges intelligencia? Az elmúlt hatvan évben elképesztő fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia – vagyis az a technológia, amely érzékelni, tanulni, következtetni és cselekedni tanítja a gépeket. Az MI a közösségi médiától a Netflixig számos területen beszivárgott már mindennapjainkba, a vezető nélküli autók és a humanoid robotok pedig épp kezdik alapjaiban átformálni a körülöttünk levő világgal való kapcsolatunkat. Vajon egy MI uralta valóság küszöbén állunk? Hogy lehet ennek az egyre nagyobb területnek az etikai normáit kikényszeríteni a gyakorlatban? Feleslegessé fogja-e
tenni az MI az embert?
Ez az összeszedett és nyugtalanító áttekintés azt mérlegeli, hogy vajon az MI jobbá tudja-e tenni társadalmunkat és az emberiséget, vagy a benne rejlő óriási képességek disztópikus, MI-kontrollált jövőt idéznek elő bolygónkon.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Nagytotál Scolar

>!
Scolar, Budapest, 2020
144 oldal · ISBN: 9789635090662

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

Molymacska P>!
Shelly Fan: Lecserél-e minket a mesterséges intelligencia?

Nagyon szeretem a Nagytotál sorozat könyveit, így ezt a könyvet is amiatt kezdtem el olvasni. És mennyire jól tettem!
A könyv arról szól, hogy a mesterséges intelligenciát bemutassa: a történetét, jelenét, működési elvét, problémáit. Mivel én valamennyit tudtam a mesterséges intelligenciáról, ezért a legtöbb információ nem vágott földhöz, és emiatt sok helyen inkább azt néztem, hogy milyen egyéb dolgokat tud mondani a szerző: egyes részek (főleg a problémák egyes témakörei) nagyon gyorsan voltak, néhány oldalban lezárták azokat a részeket.
Ettől még nagyon tetszett számomra, hiszen a problémakörök között tényleg volt újdonság is számomra, és egyfajta gondolkodásmódot mutattak be, ami a MI-k tanulási folyamatira világítottak rá. Nyilván ez alapján nem fogok MI-ket tanítani, ám felhasználóként is érdekes ezzel a témakörrel foglalkozni, hogy akár az előfordulásukat felismerje az ember, és a benne lévő lehetőségeket láthassa.
Érdekes könyv, számomra világmegváltóan új dolgokat nem tartalmazott, ám finomságokban, részleteiben, gondolatiságában sok újat olvastam (na meg persze arról is, hogyan képzelik a tudósok a jövőt. Mindig érdekes a realitás, ha az ember szívesen írna sci-fit is :D )

bodr>!
Shelly Fan: Lecserél-e minket a mesterséges intelligencia?

Nem volt rossz, de valamiért nem kötött le. Nem keltette fel jobban az érdeklődésemet annál az alapnál, mint amikor belevágtam a könyvbe, és több új, általam eddig nem ismert probléma- és kérdésfelvetésre számítottam tőle, így a Nagytotál sorozatból eddig ez tetszett legkevésbé.

attatoth>!
Shelly Fan: Lecserél-e minket a mesterséges intelligencia?

Rövid összefoglalója az MI kutatás múltjának, jelenének és jövőjének. Betűmérettel jelzik a „szöveghierarchiát”. Itt kissé visszafogottabbak lehettek volna, mert a zavaróan nagytól, a szinte olvashatatlanul kis betűkig (utóbbiak a képmagyarázatok) terjed a skála. Alapvetően jól összeszedték a témát, de néhol már túl vázlatos volt, máskor meg kissé elfogultnak, vagy épp némileg homályosnak éreztem.


Hasonló könyvek címkék alapján

Csepeli György: Ember 2.0
Henry Brighton – Howard Selina: Mesterséges intelligencia másKÉPp
Paul Scharre: A terminátor eljövetele
Meskó Bertalan: Az orvoslás jövője
Fehér Krisztián – Kökényesi-Bartos Attila – Bártfai Barnabás: Mesterséges intelligencia, avagy Pandora digitális szelencéje
Peter H. Diamandis – Steven Kotler: A jövő gyorsabban itt lesz, mint gondolnánk
Max Tegmark: Élet 3.0
Bakó Krisztián: Robotok és androidok
Martin Rees: A jövőről
Michio Kaku: Az emberiség jövője