She ​Who Became the Sun (The Radiant Emperor 1.) 13 csillagozás

Shelley Parker-Chan: She Who Became the Sun Shelley Parker-Chan: She Who Became the Sun Shelley Parker-Chan: She Who Became the Sun Shelley Parker-Chan: She Who Became the Sun Shelley Parker-Chan: She Who Became the Sun

Mulan ​meets The Song of Achilles; an accomplished, poetic debut of war and destiny, sweeping across an epic alternate China.

“I refuse to be nothing…”

In a famine-stricken village on a dusty yellow plain, two children are given two fates. A boy, greatness. A girl, nothingness…

In 1345, China lies under harsh Mongol rule. For the starving peasants of the Central Plains, greatness is something found only in stories. When the Zhu family’s eighth-born son, Zhu Chongba, is given a fate of greatness, everyone is mystified as to how it will come to pass. The fate of nothingness received by the family’s clever and capable second daughter, on the other hand, is only as expected.

When a bandit attack orphans the two children, though, it is Zhu Chongba who succumbs to despair and dies. Desperate to escape her own fated death, the girl uses her brother's identity to enter a monastery as a young male novice. There, propelled by her burning desire to survive, Zhu… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2021

>!
Pan Books, London, 2022
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781529043402
>!
Tor Books, New York, 2021
414 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781529043389
>!
Mantle, London, 2021
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781529043389

3 további kiadás


Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 63

Kívánságlistára tette 56

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

anemona P>!
Shelley Parker-Chan: She Who Became the Sun

Érdekes könyv. Azt hittem, olyan Mulán-szerű hőstörténet lesz, de ettől bonyolultabb a helyzet. Nehéz az élet, sok a kegyetlenség, kínlódás, egyeseknek háromszor annyit kell letennie az asztalra ahhoz, hogy valamennyire megbecsüljék őket, a nők helyzete úgy általánosságban siralmas. Sok a harc, a politika, az ármánykodás, de mindehhez társult egy kis természetfeletti is, szóval az a lényeg, hogy sokrétű és figyelemfelkeltő olvasmány. És jókat mulattam a teknőcös káromkodós kifejezéseken.
Azért nem adtam meg az 5 csillagot, mert egyszerűen nem tudtam megkedvelni gyakorlatilag egyik szereplőt sem. Néhányukkal egyáltalán nem bánt kesztyűs kézzel a sors, és emelem kalapom az előtt, hogy hová sikerült eljutniuk a körülményeik ellenére, tisztelem az elszántságukat, az akaraterejüket, és összességében értem az indokaikat. De az, hogy szeressem őket, izguljak értük, nem tudott összejönni.
Persze ez az első rész volt, sokfelé kanyarodhatunk még, majd meglátjuk.

Serenity87 P>!
Shelley Parker-Chan: She Who Became the Sun

Nagyon jó volt! Nem egyszerű olvasmány, de a témaválasztás miatt erre azért számítottam. Ha valamihez hasonítanom kéne, leginkább a 'The Poppy War' jut eszembe.

A történet alapja, hogy egy kínai faluban az éhhalál szélén álló lány „nagyságra született” fiútestvére halálakor fiúnak öltözik, felveszi a nevét és beáll egy szerzetesrendbe, hogy saját maga váltsa be testvére sorsát. Ez tényleg csak az abszolút alapja a könyvnek, ennél jóval többről szól. A háború meghatározó része az eseményeknek és a főszereplők sorsának, illetve sok szó esik arról, hogy a szereplők milyen belső vívódásokon esnek át akár saját magukkal való meghasonlás, akár ilyen-olyan események hatására. Zhu-n kívül több mesélő karakter is van, akik fontos szereplői a könyvnek. Nagyon tetszett, hogy a háború mindkét oldalára belátást nyerhetünk.

Még egyszer hangsúlyozom, nem egyszerű olvasmány, kemény témákkal, illetve Zhu morális iránytűje is eléggé rugalmas, de akinek a 'The Poppy War' tetszett, szerintem ez a könyv is tetszeni fog. Kíváncsian várom majd a folytatást, mert bár nem függővéggel fejeződött be a könyv, rengeteg kérdésemre nem kaptam még választ.

sunshinereads P>!
Shelley Parker-Chan: She Who Became the Sun

Érdekes az alapkoncepció és nagyon jól kidolgozott történet. Az írónő írásmódja is szuper, de valahogy nem sikerült nagyon megszeretnem a szereplőket és úgy érzetem valami hiányzik belőle, ennek ellenére szerintem megéri elolvasni.

Emese_Dorka>!
Shelley Parker-Chan: She Who Became the Sun

A tavalyi évben mindennél jobban el akartam olvasni ezt a könyvet, de itthon csak idén év elején találtam meg. Alig vártam, hogy végre megismerhessem azt a mágikus és szívszaggató történetet, amit mindenki körberajongott az interneten. Valószínűleg részben emiatt túl magasra tettem a lécet, amit végül az írónő debüt regénye nem tudott megugrani.

Már az előszóból kiderül, hogy a regényt erősen inspirálták a koreai és kínai drámák, ez olvasás közben érezhető is. A csalódást nem ez okozta, sőt, ez épp azon dolgok egyike, melyeket nagyon jól megragadott az írónő. Szerintem, ha valaki csak emiatt az elem miatt olvasná el a könyvet cseppet sem csalódna.

Viszont az újra és újra elismételt belső monológok, melyek egy idő után már semmit sem adtak hozzá a történethez, csak a könyv terjedelmét növelték, és a giccsbehajló érzelem és érzés leírások tönkretették az olvasás élményemet, minduntalan kizökkentettek.

A könyv utolsó 50 oldalát mintha egy teljesen más ember írta volna, hirtelen lett tétje a karakterek cselekedeteinek és a szerkesztési mód is izgalmassá tette a cselekményt. Remélem, hogy a sorozat többi kötetének írói stílusa sokat fog javulni, hiszen az itt is érezhető, hogy nem a tehetség, hanem a tapasztalat hiánya miatt követte el az írónő a fent említett hibákat.


Népszerű idézetek

anemona P>!

“Sometimes it takes people outside the situation to help us see clearly.

11.

johanna_hann P>!

Learn to want something for yourself, Ma Xiuying. Not what someone says you should want. Not what you think you should want. Don't go through life thinking only of duty. When all we have are these brief spans between our nonexistenses, why not make the most of the life you are living right now? The price is worth it.

11.

anemona P>!

“What difference does it make to me? You’re my brother, whatever’s under your clothes.”

4.

anemona P>!

“I thought monks teach that desire is the cause of all suffering.”
“It is,” he said. “But you know what’s worse than suffering? Not suffering, because you’re not even alive to feel it.”

11.

anemona P>!

“So I hear you’ll be getting married after Jiankang. I can’t help but think I should offer my condolences.”

13.

anemona P>!

As long as I want to find it, there’s always another way.

16.

Serenity87 P>!

Destroying what someone else cherished never brought back what you yourself had lost. All it did was spread grief like a contagion.

268. oldal, 15. fejezet

Serenity87 P>!

The body became used to exercise, particular sounds and sensations, or even physical pain. But it was strange how shame was something you never became inured to: each time hurt just as much as the first.

131. oldal, 8. fejezet

anemona P>!

“From anyone else, I’d think they were just blowing up the cow skin. What does that even mean: to be great? But from you— I believe it.”

11.

Serenity87 P>!

You may have ended this, but you haven't ended me, she thought fiercely at him, and felt the truth of it shining inside her so brightly that it seemed capable of igniting anything it touched. Nobody will ever end me. I'll be so great that no one will be able to touch me, or come near me, for fear of becoming nothing.

80. oldal, 4. fejezet


A sorozat következő kötete

The Radiant Emperor sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

C. S. Pacat: Prince's Gambit
Cassandra Clare: Chain of Gold
Sarah J. Maas: House of Earth and Blood
Katherine Arden: The Winter of the Witch
R. F. Kuang: The Poppy War
David Gemmell: Legend
Aidan Harte: Spira Mirabilis
Miles Cameron: The Fell Sword
John Flanagan: The Burning Bridge
Marie Rutkoski: The Midnight Lie