A ​felejtés ideje 85 csillagozás

Sharon Guskin: A felejtés ideje

Mi ​történik velünk a halál után? És a születés előtt?
Mit tennél, ha a négyéves fiad azt mondaná, hogy egy másik életet élt és azt akarja vissza, az ottani anyukájával?
Noah soha nem volt átlagos kisgyerek, retteg a víztől, gyakran talál ki mesébe illő történeteket, és folyton olyan meglepő dolgokról beszél, amikről egy korabeli gyereknek fogalma sem lehetne.
Egy átlagosnak tűnő napon Noah édesanyját, Janie-t az óvódából aggasztó hírrel riasztják: fia lőfegyverekről beszélt és elmesélte, hogy a víz alá nyomták a fejét, amíg már nem kapott levegőt. Az óvóda kötelező pszichiátriai vizsgálatra küldi Noah-t, amitől anya és fia élete fenekestől felfordul.
Jerome Anderson pszichiáter professzor megszállottan kutatja azokat az eseteket, amelyben gyerekek emlékeznek előző életükre. Elméleteivel, miszerint van valami a látható és a megérthető mögött, Anderson nevetség tárgyává vált kollégái közt, de nem adta fel hitét és most úgy érzi, Noah történetében végre… (tovább)

Eredeti cím: The Forgetting Time

Eredeti megjelenés éve: 2016

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Libri Insomnia

>!
Libri, Budapest, 2017
434 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633104309 · Fordította: Neset Adrienn
>!
Libri, Budapest, 2017
436 oldal · ISBN: 9789634333180 · Fordította: Neset Adrienn

Enciklopédia 1


Kedvencelte 9

Most olvassa 9

Várólistára tette 60

Kívánságlistára tette 82

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Sharon Guskin: A felejtés ideje

„Mindig hitt az átláthatóságban: hogy olyan tisztán lássunk valamit, ahogyan az van, ne dőljünk be a kényelmes illúzióknak, kivetüléseknek, és racionálisan közelítsük meg az eredményeket. Így most nem háríthatta tovább a felmerülő kérdéseket: Mi a jelentősége annak, hogy az újjászületett lélek újraéli az előző élet szenvedéseit? Mi ennek az értelme? Mit jelent?”

Ez a történet elképesztő volt.
Eddig is számos könyvet olvastam, igaz más megközelítésből eme témában, de így még nem találkoztam vele és nagyon érdekesnek és egyben megindítónak találtam.

Sok mindent átértékeltett az olvasóval, többek között a hitet, nem csak egy életünk van e? Az élet és a halál tele van rejtélyekkel, de pont ettől olyan érdekes és megdöbbentő számomra. Én hiszek a lélekvándorlásban, és volt lehetőségem olyan gyerekkel találkozni,spoiler. De természetesen tisztában vagyok vele, hogy ha valaki meg van győződve róla, hogy nincs reinkarnáció, és csak ez az egy életünk van, bármit felhozhatunk, beleértve dr. Anderson bizonyíték gyűjteményét is, nem fogja megváltoztatni a véleményét. Egyénileg mindenki eldönti, hogy miben hisz, és levonja a maga következtetését, de ez a kötet akkor is meghatározó és nagyon egyedi olvasmány.

csokitorta P>!
Sharon Guskin: A felejtés ideje

Ha az a fajta ember vagy, aki sikítva rohan el idegességében, mikor meghallja ezt a szót, kérlek most kivételesen ne tedd ezt! Nem is tagadom, ha a reinkarnáció előkerül bármilyen szituációban, akkor általában kétféle viselkedéstípus áll elő: amelyet előbb említettem, és ennek ellentéte, a nyitottabb gondolkodásmód.
Nem szeretnék senki fölött ítéletet mondani, de szerintem ehhez a történethez a második típus lenne a helyes hozzáállás mindenki részéről. Ugyanis a cselekmény rengeteg kérdést tár fel, és a nagy részüket nyitottan is hagyja. Ezt nem lehet annak a számlájára írni, hogy az író nem fejezte be volna rendesen a munkáját. Véleményem szerint azok a regények fantasztikusak és igazán elgondolkodtatóak, amelyek nem próbálják meg minden áron meggyőzni az olvasót az igazukról, hanem hagyják, hogy a leírtak alapján alakíthassuk ki saját véleményünket és nézeteinket. A felejtés ideje pedig pont ebben erős, és azt hiszem ezt a témát nem is lehet máshogyan feldolgozni.
Bővebb értékelésem: http://varazstinta.blogspot.com/2018/08/az-elozo-eletun…

4 hozzászólás
Ėva71>!
Sharon Guskin: A felejtés ideje

Tetszett a könyv, bár nem hiszek a a reinkarnációban, de úgy gondolom, hogy sok mindenről hisszük úgy, hogy lehetetlen és később mégis bebizonyosodik az ellenkezője. A történetben az anya sem hisz ebben és mégis a saját fájdalmán és hitetlenkedésén túllépve próbálja megtalálni a gyermeke múltját és az előző anyukáját. Az előző család sebei is újra felszakadnak, és együtt valamint egy reinkarnációt kutató professzorral próbálnak meg válasz keresni a kérdésikre.Drukkoltam, hogy Noah visszataláljon mostani életéhez és a mostani anyukájához. Nem olvastam még hasonló könyvet és az olvasása után sokáig velem maradt az elgondolkodtató, szomorkás, kissé nyomasztó hangulata.

Alíz_Simon>!
Sharon Guskin: A felejtés ideje

Amikor leéltük az életünket, megszűnünk létezni? Vagy a halálunk után (ha „jól” éltünk) a mennyországba/paradicsomba kerülünk a feltámadásig, az idők végezetéig? Vagy a világmindenség körforgása örök és mi is visszaszületünk újabb és újabb megmérettetésre? Ez a könyv nem akar győzködni senkit, mégis leteszi a voksát az egyik filozófiai kategória mellett. Az író nem „tudományoskodik”, hanem egy több szálon futó, érdekes regényt ad a kezünkbe melynek a végén, bár a szereplők története lényegében lezárul, bizonyos helyzetek nyitva maradnak, hogy a lényegen tovább tudjunk gondolkodni…

1 hozzászólás
anni_olvas>!
Sharon Guskin: A felejtés ideje

Nagyon izgalmas és napjainkban népszerű téma ez, mindenki hisze valamiben, mi lehet a halál után, vajon tényleg létezik-e a lélek, hova kerül, újjászületünk-e, ha igen, hogyan és hová, valóban élnek-e olyanok, akik emlékeznek az előző életükre? Elgondolkodtató történet, és a kérdésekre biztos válasz még akkor sincs, hogyha egy valódi Dr. Anderson millió feltárt esetet tesz le az asztalra.

dre>!
Sharon Guskin: A felejtés ideje

Az egyik leginkább elgondolkodtató könyv, amit mostanság olvastam.
Sosem merültem bele mélyebben a reinkarnáció témájába, de szeretnék hinni benne. És ez a könyv segített, hogy hihessek.
Tényleg vannak olyan gyerekek a világban, nem is kevesen, akik ennyire konkrétan emlékeznek előző életükre? Lehetséges volna, hogy az emberi tudat túléli a testet, és egy másik testben születik újjá? De mitől függ, hogy melyik lélek vándorol tovább és melyik tűnik el végleg? Hányszor tud valaki „újjászületni”? Rengeteg miért és hogyan kerül elő a regényben, de biztos válaszok nincsenek. Hogyan is lehetnének? Ezek a kérdések valószínűleg sosem lesznek teljes mértékben felfoghatóak, nemhogy megválaszolhatóak. Az élet és a halál tele van rejtélyekkel, de valószínűleg pont ettől olyan érdekes és csodálatos. Az ember vagy elhiszi ezt az egészet – a lélekvándorlást – vagy nem. Ha valaki meg van győződve róla, hogy a reinkarnáció nem létezik, akkor az olyan bizonyítékok, amiket például dr. Anderson gyűjtött össze, nem fogják megváltoztatni a véleményét.
Na, hogy valami megfoghatóbb dologról is írjak, lássuk a könyvet: a cselekmény nem túl gyors, de szerintem pontosan így illik ehhez a történethez és mondanivalóhoz. A szereplőkkel nem volt gondom. Az írónő stílusa számomra kicsit semmilyen volt, nem rossz, csak olyan átlagos. spoiler
Nagyon tetszett a könyv, szívesen olvasnék még hasonló témában.

3 hozzászólás
Kikyo>!
Sharon Guskin: A felejtés ideje

A Libri Kiadónak köszönhetően olvastam el Sharon Guskin: A felejtés ideje című könyvét. Sajnos elég lassan tudtam haladni az olvasással, pedig amint bekerülünk a történet világába, elég nehezen enged ki bennünket. Magyarul, még olvasás után is folyamatosan agyalsz a leírtakon, és ha akarod, ha nem rengeteg kérdés cikázik tovább a fejedben, amit aztán csak saját magad tudsz megválaszolni. Hogy mik ezek? Olvasd el itt: https://www.gcksbookreviewblog.com/2019/04/ertekeles-sh…

Kriszti515>!
Sharon Guskin: A felejtés ideje

Nem hiszek ilyesmiben, de ez a könyv érdekes volt. A karakterek szerethetőek és átérezhetőek. Nem ragoznám tovább, nem lett a kedvencem, a téma sem illik hozzám, de egyszer jó volt elolvasni.

gszandi>!
Sharon Guskin: A felejtés ideje

A téma jó, a megírása pocsék. Csak azt vártam mi, hogy fog kiderülni és már tettem is szinte le. Felületesen olvastam el a végét is már. Ritka rosazul megírt, felépített könyv. Az első, második fejezetnél azt hittem rossz könyvet olvasok, nem is erről fog szólni. Új szereplő csatlakozásánál teljesen el voltam veszve, mi is van? Nem voltak kiforrva a szereplők jellemei se. Sokkal érdekesebb erről a témáról egy dokumentum szerű könyvet olvasni, mint ezt.

Biba>!
Sharon Guskin: A felejtés ideje

Az elején azt hittem, egy szenvedés lesz ez a könyv, de kölcsön kaptam, egy barátnőm ajánlotta, hát muszáj volt kiolvasni. Az egyik szál amin elindulunk, egy egyéjszakás kalandból született kisfiúról szól, aki fél megfürdeni, és már elég büdös de az anyuka nem tud vele mit kezdeni. Ráadásul esténként folyton az „igazi anyukájához akar hazamenni”, ami érthetetlen, hiszen ő az igazi anyukája.
A másik szálon egy pszichiáter professzornál élete alkonyán neurológiai betegséget diagnosztizálnak, afáziát, vagyis évek alatt lassan elfelejt majd beszélni. Elég nyomasztóan indul tehát, de a stílusa nem rossz, így folytattam.
Kiderül, hogy a doki az életét a reinkarnációval kapcsolatos kutatásoknak szentelte, sokszor járt Indiában is. Igyekezett mindig tényszerű maradni, a gyerekek elbeszéléseiből az előző életükről lejegyezte az adatokat, személyek nevét, helyszínneveket, stb.
Végső elkeseredésében őt keresi fel a főhősnő, és beindul a történet.
Nagyon meglepődtem ezen a könyvön, nem számítottam rá, hogy ilyen érdekes lesz. Néhány esetet is idéz a szerző dr. Jim Tucker: Life before life, children's memories of previous lives c. könyvéből; ezek is nagyon érdekesek és elgondolkodtatóak voltak, és sokat hozzáadtak a könyvhöz.
Nem hogy nem bántam meg, hanem hálás vagyok érte, hogy elolvashattam, magamtól nem biztos, hogy belekezdtem volna.


Népszerű idézetek

dre>!

A zene: létezik-e hatásosabb eszköz arra, hogy visszaidézzük, ami elveszett?

279. oldal

Anita_Takács>!

Csak egyszer élsz. Ezt állítják az emberek, mintha ezzel nagyobb jelentőséget tulajdoníthatnának az életüknek, hiszen minden csak egyszer történhet meg. De mi van, ha pont az ellenkezője igaz? Mi van akkor, ha te magad vagy fontosabb, mert az élet örökös körforgásában tetteink következményei századokon és kontinenseken át ívelnek? Mi van akkor, ha újra és újra esélyt kapsz arra, hogy szeresd a tieidet, hogy helyrehozd, amit elrontottál, hogy változtass?

dre>!

Ó, az agy: ki tudja, miért őrzi, amit őriz, és miért hagyja veszni, ami elvész!

251. oldal

dre>!

– Egész életemben azt gondoltam, hogy az ember meghal, aztán kaput – mondta Mr. Costello. – Kész, vége. Most viszont el kell ismernem, hogy nem vagyok egészen biztos benne. Nem hiszek Istenben, meg semmiben. Ne értsen félre. De már nincs olyan rossz érzésem a halállal kapcsolatban.

208. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halál
dre>!

Elképesztő ellentmondás, gondolta. Ezt kellene a síremlékemre íratnom.

74. oldal

dre>!

Mindig hitt az átláthatóságban: hogy olyan tisztán lássunk valamit, ahogyan az van, ne dőljünk be a kényelmes illúzióknak, kivetüléseknek, és racionálisan közelítsük meg az eredményeket. Így most nem háríthatta tovább a felmerülő kérdéseket: Mi a jelentősége annak, hogy az újjászületett lélek újraéli az előző élet szenvedéseit? Mi ennek az értelme? Mit jelent?

237. oldal

Biba>!

Ha a tudat túléli a halált – márpedig azt bebizonyította, hogy igen –, akkor hogyan köthető ez össze azzal, amit Max Planck és a kvantumfizikusok is felismertek: egy jeenség csak akkor létezik, ha megtapasztalható, ezért a tudat alapvető, az anyag pedig a tudatból származik? Emiatt aztán a világ olyan lenne, mint egy álom, és minden élet, az álmokhoz hasonlóan, átmenetet teremt a következőbe? És akkor lehetséges volna, hogy néhányunkat – mint ezeket a gyerekeket – túl hirtelen ébresztenek fel ebből az álomból, így mindig visszavágyunk oda?

257. oldal

Bielik_Drea>!

Felpillantott a férfira. Tényleg hallgatta. Tényleg. De nem is volt jó szó erre a hallgatás. A szó passzivitást fejezett ki, egyfajta néma fogékonyságot feltételezett, a másik személy felől érkező hang befogadását, ugyanakkor az, amit a férfi művelt, döbbenetesen erőteljes és intim volt: izomból figyelt, mint ahogyan a túlélésért küzdő.

Bielik_Drea>!

A férfi keze még mindig Janie arcán pihent, így nem volt nehéz dolga; magához húzta, és megcsókolta a nőt egyszer, kétszer, csak kétszer, gondolta Janie, éppen csak megízlelte, most szépen visszafordulnak, de a férfi harmadszorra is megcsókolta, és ez alkalommal Janie érezte, hogy úgy támad fel benne az éhség, mint az évszázadokra palackba zárt szellem parfümillatú füstcsíkja, és körülöleli a férfit, akit alig ismer – bár a teste mintha ismerte volna. A füst tétovázás nélkül tekeredett köré, és Janie úgy csókolta vissza, mintha az élete múlott volna rajta. Először a falak omlottak le közöttük, majd a ruhájuktól is megszabadultak. Talán valamiféle rejtélyes vegyület gerjesztett feromonokat bennük, de az is lehet, hogy valamikor még a fáraók korában szeretők voltak, és most újra egymásra találtak, ki tudja, miért. De tényleg, ki a tököm tudhatja ezt?

dre>!

Hogyan érhet véget egy élet ilyen gyorsan? Az egyik pillanatban még előtted áll, nem tökéletes, de legalább a tied, a következőben meg hopp, eltűnik.

344. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt
Ania Ahlborn: És bebújt az ördög
Kristin Hannah: Fülemüle
Khaled Hosseini: Papírsárkányok
Jodi Picoult: Törékeny
Nora Roberts: Naplemente idején
Elizabeth Kostova: Hattyútolvajok
Nora Roberts: Az Oromház rejtélye
Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
Sarah Addison Allen: A barackfa titka