A ​felejtés ideje 91 csillagozás

Sharon Guskin: A felejtés ideje

Mi ​történik velünk a halál után? És a születés előtt?
Mit tennél, ha a négyéves fiad azt mondaná, hogy egy másik életet élt és azt akarja vissza, az ottani anyukájával?
Noah soha nem volt átlagos kisgyerek, retteg a víztől, gyakran talál ki mesébe illő történeteket, és folyton olyan meglepő dolgokról beszél, amikről egy korabeli gyereknek fogalma sem lehetne.
Egy átlagosnak tűnő napon Noah édesanyját, Janie-t az óvódából aggasztó hírrel riasztják: fia lőfegyverekről beszélt és elmesélte, hogy a víz alá nyomták a fejét, amíg már nem kapott levegőt. Az óvóda kötelező pszichiátriai vizsgálatra küldi Noah-t, amitől anya és fia élete fenekestől felfordul.
Jerome Anderson pszichiáter professzor megszállottan kutatja azokat az eseteket, amelyben gyerekek emlékeznek előző életükre. Elméleteivel, miszerint van valami a látható és a megérthető mögött, Anderson nevetség tárgyává vált kollégái közt, de nem adta fel hitét és most úgy érzi, Noah történetében végre… (tovább)

Eredeti cím: The Forgetting Time

Eredeti megjelenés éve: 2016

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Libri Insomnia Libri

>!
Libri, Budapest, 2017
434 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633104309 · Fordította: Neset Adrienn
>!
Libri, Budapest, 2017
436 oldal · ISBN: 9789634333180 · Fordította: Neset Adrienn

Enciklopédia 1


Kedvencelte 9

Most olvassa 10

Várólistára tette 65

Kívánságlistára tette 82

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Sharon Guskin: A felejtés ideje

„Mindig hitt az átláthatóságban: hogy olyan tisztán lássunk valamit, ahogyan az van, ne dőljünk be a kényelmes illúzióknak, kivetüléseknek, és racionálisan közelítsük meg az eredményeket. Így most nem háríthatta tovább a felmerülő kérdéseket: Mi a jelentősége annak, hogy az újjászületett lélek újraéli az előző élet szenvedéseit? Mi ennek az értelme? Mit jelent?”

Ez a történet elképesztő volt.
Eddig is számos könyvet olvastam, igaz más megközelítésből eme témában, de így még nem találkoztam vele és nagyon érdekesnek és egyben megindítónak találtam.

Sok mindent átértékeltett az olvasóval, többek között a hitet, nem csak egy életünk van e? Az élet és a halál tele van rejtélyekkel, de pont ettől olyan érdekes és megdöbbentő számomra. Én hiszek a lélekvándorlásban, és volt lehetőségem olyan gyerekkel találkozni,spoiler. De természetesen tisztában vagyok vele, hogy ha valaki meg van győződve róla, hogy nincs reinkarnáció, és csak ez az egy életünk van, bármit felhozhatunk, beleértve dr. Anderson bizonyíték gyűjteményét is, nem fogja megváltoztatni a véleményét. Egyénileg mindenki eldönti, hogy miben hisz, és levonja a maga következtetését, de ez a kötet akkor is meghatározó és nagyon egyedi olvasmány.

_Katie_ P>!
Sharon Guskin: A felejtés ideje

Van-e élet a halál után? Képes lehet a lelkünk vándorolni? Emlékezhetünk az előző életünk részleteire? Őszintén megmondom, hogy fogalmam sincs. Ha leülnék és elkezdenék kutatni, biztos több eset jönne szembe velem, ami a kérdésekre az „igen” választ adná.
A lélekvándorlás témája érdekes, nem emlékszem, hogy olvastam volna ilyen típusú könyvet, ugyanakkor a szereplők közül egyik sem lopta be magát a szívembe. Sőt, egyesek eléggé kiérdemelték, hogy egy szívlapáttal jól megtapogassam őket, mert annyira idegesítettek!
Mindenki döntse el miben hisz. Legyen az a lélekvándorlás, a vámpírok, vagy az unikornisok. Tényleg mindenkinek szíve joga hinni akár a lehetetlennek tűnő dolgokban.

csokitorta>!
Sharon Guskin: A felejtés ideje

Ha az a fajta ember vagy, aki sikítva rohan el idegességében, mikor meghallja ezt a szót, kérlek most kivételesen ne tedd ezt! Nem is tagadom, ha a reinkarnáció előkerül bármilyen szituációban, akkor általában kétféle viselkedéstípus áll elő: amelyet előbb említettem, és ennek ellentéte, a nyitottabb gondolkodásmód.
Nem szeretnék senki fölött ítéletet mondani, de szerintem ehhez a történethez a második típus lenne a helyes hozzáállás mindenki részéről. Ugyanis a cselekmény rengeteg kérdést tár fel, és a nagy részüket nyitottan is hagyja. Ezt nem lehet annak a számlájára írni, hogy az író nem fejezte be volna rendesen a munkáját. Véleményem szerint azok a regények fantasztikusak és igazán elgondolkodtatóak, amelyek nem próbálják meg minden áron meggyőzni az olvasót az igazukról, hanem hagyják, hogy a leírtak alapján alakíthassuk ki saját véleményünket és nézeteinket. A felejtés ideje pedig pont ebben erős, és azt hiszem ezt a témát nem is lehet máshogyan feldolgozni.
Bővebb értékelésem: http://varazstinta.blogspot.com/2018/08/az-elozo-eletun…

4 hozzászólás
Ėva71>!
Sharon Guskin: A felejtés ideje

Tetszett a könyv, bár nem hiszek a a reinkarnációban, de úgy gondolom, hogy sok mindenről hisszük úgy, hogy lehetetlen és később mégis bebizonyosodik az ellenkezője. A történetben az anya sem hisz ebben és mégis a saját fájdalmán és hitetlenkedésén túllépve próbálja megtalálni a gyermeke múltját és az előző anyukáját. Az előző család sebei is újra felszakadnak, és együtt valamint egy reinkarnációt kutató professzorral próbálnak meg válasz keresni a kérdésikre.Drukkoltam, hogy Noah visszataláljon mostani életéhez és a mostani anyukájához. Nem olvastam még hasonló könyvet és az olvasása után sokáig velem maradt az elgondolkodtató, szomorkás, kissé nyomasztó hangulata.

Alíz_Simon>!
Sharon Guskin: A felejtés ideje

Amikor leéltük az életünket, megszűnünk létezni? Vagy a halálunk után (ha „jól” éltünk) a mennyországba/paradicsomba kerülünk a feltámadásig, az idők végezetéig? Vagy a világmindenség körforgása örök és mi is visszaszületünk újabb és újabb megmérettetésre? Ez a könyv nem akar győzködni senkit, mégis leteszi a voksát az egyik filozófiai kategória mellett. Az író nem „tudományoskodik”, hanem egy több szálon futó, érdekes regényt ad a kezünkbe melynek a végén, bár a szereplők története lényegében lezárul, bizonyos helyzetek nyitva maradnak, hogy a lényegen tovább tudjunk gondolkodni…

1 hozzászólás
anni_olvas>!
Sharon Guskin: A felejtés ideje

Nagyon izgalmas és napjainkban népszerű téma ez, mindenki hisze valamiben, mi lehet a halál után, vajon tényleg létezik-e a lélek, hova kerül, újjászületünk-e, ha igen, hogyan és hová, valóban élnek-e olyanok, akik emlékeznek az előző életükre? Elgondolkodtató történet, és a kérdésekre biztos válasz még akkor sincs, hogyha egy valódi Dr. Anderson millió feltárt esetet tesz le az asztalra.

dre>!
Sharon Guskin: A felejtés ideje

Az egyik leginkább elgondolkodtató könyv, amit mostanság olvastam.
Sosem merültem bele mélyebben a reinkarnáció témájába, de szeretnék hinni benne. És ez a könyv segített, hogy hihessek.
Tényleg vannak olyan gyerekek a világban, nem is kevesen, akik ennyire konkrétan emlékeznek előző életükre? Lehetséges volna, hogy az emberi tudat túléli a testet, és egy másik testben születik újjá? De mitől függ, hogy melyik lélek vándorol tovább és melyik tűnik el végleg? Hányszor tud valaki „újjászületni”? Rengeteg miért és hogyan kerül elő a regényben, de biztos válaszok nincsenek. Hogyan is lehetnének? Ezek a kérdések valószínűleg sosem lesznek teljes mértékben felfoghatóak, nemhogy megválaszolhatóak. Az élet és a halál tele van rejtélyekkel, de valószínűleg pont ettől olyan érdekes és csodálatos. Az ember vagy elhiszi ezt az egészet – a lélekvándorlást – vagy nem. Ha valaki meg van győződve róla, hogy a reinkarnáció nem létezik, akkor az olyan bizonyítékok, amiket például dr. Anderson gyűjtött össze, nem fogják megváltoztatni a véleményét.
Na, hogy valami megfoghatóbb dologról is írjak, lássuk a könyvet: a cselekmény nem túl gyors, de szerintem pontosan így illik ehhez a történethez és mondanivalóhoz. A szereplőkkel nem volt gondom. Az írónő stílusa számomra kicsit semmilyen volt, nem rossz, csak olyan átlagos. spoiler
Nagyon tetszett a könyv, szívesen olvasnék még hasonló témában.

3 hozzászólás
Vivien_93>!
Sharon Guskin: A felejtés ideje

Nagyon érdekes könyv volt, már ami a témát illeti!
A könyv szerkezete kiváló, sehol sem volt egy unalmas oldal sem, lendületesen, de követhetően zajlottak az események.
Nem fogok hazudni, azért vettem meg ezt a könyvet (amellett, hogy rabul ejtett a borítója és a címe), mert olvastam, hogy hasonló Jodi Picoult könyveihez, és igen. Tényleg így van. Hasonlit, és ez nekem plusz pontot ér!!

1 hozzászólás
Kikyo P>!
Sharon Guskin: A felejtés ideje

A Libri Kiadónak köszönhetően olvastam el Sharon Guskin: A felejtés ideje című könyvét. Sajnos elég lassan tudtam haladni az olvasással, pedig amint bekerülünk a történet világába, elég nehezen enged ki bennünket. Magyarul, még olvasás után is folyamatosan agyalsz a leírtakon, és ha akarod, ha nem rengeteg kérdés cikázik tovább a fejedben, amit aztán csak saját magad tudsz megválaszolni. Hogy mik ezek? Olvasd el itt: https://www.gcksbookreviewblog.com/2019/04/ertekeles-sh…

Kriszti515>!
Sharon Guskin: A felejtés ideje

Nem hiszek ilyesmiben, de ez a könyv érdekes volt. A karakterek szerethetőek és átérezhetőek. Nem ragoznám tovább, nem lett a kedvencem, a téma sem illik hozzám, de egyszer jó volt elolvasni.


Népszerű idézetek

dre>!

A zene: létezik-e hatásosabb eszköz arra, hogy visszaidézzük, ami elveszett?

279. oldal

dre>!

Ó, az agy: ki tudja, miért őrzi, amit őriz, és miért hagyja veszni, ami elvész!

251. oldal

Anita_Takács>!

Csak egyszer élsz. Ezt állítják az emberek, mintha ezzel nagyobb jelentőséget tulajdoníthatnának az életüknek, hiszen minden csak egyszer történhet meg. De mi van, ha pont az ellenkezője igaz? Mi van akkor, ha te magad vagy fontosabb, mert az élet örökös körforgásában tetteink következményei századokon és kontinenseken át ívelnek? Mi van akkor, ha újra és újra esélyt kapsz arra, hogy szeresd a tieidet, hogy helyrehozd, amit elrontottál, hogy változtass?

dre>!

YOLO. Szlogen, csatakiáltás, carpe diem a gördeszkás típusoknak. You only live once. Egyszer élsz.
De igaz lenne?

107. oldal

_Katie_ P>!

– Figyelj, ma este kicsit elmegyek.
Noah rámeredt. Letette a muffint.
– Nem, nem mész sehová.
Janie mély lélegzetet vett.
– Ne haragudj, kölyök.
Vad fény villant a kisfiú szemében.
– De én nem akarom, hogy elmenj!
– Tudom, de anyának néha el kell mennie, Noah.
– Akkor vigyél magaddal!
– Nem lehet.
– Miért nem?
Mert nem ártana, ha anyádat legalább egyszer jól megdugnák, mielőtt egyetemre mész.
– Mert felnőtt dolog lesz.

_Katie_ P>!

A mentális stressz fizikai tünetekben nyilvánul meg: ennyit biztosan tudtak, de akkor hogy lehet az, hogy egyesek sértetlenül megúsznak egy traumát, míg mások verejtékben fürödve ébrednek éjjelente, és fóbiáik lesznek?

dre>!

– Egész életemben azt gondoltam, hogy az ember meghal, aztán kaput – mondta Mr. Costello. – Kész, vége. Most viszont el kell ismernem, hogy nem vagyok egészen biztos benne. Nem hiszek Istenben, meg semmiben. Ne értsen félre. De már nincs olyan rossz érzésem a halállal kapcsolatban.

208. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halál
dre>!

Hogyan érhet véget egy élet ilyen gyorsan? Az egyik pillanatban még előtted áll, nem tökéletes, de legalább a tied, a következőben meg hopp, eltűnik.

344. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt
Ania Ahlborn: És bebújt az ördög
Kristin Hannah: Fülemüle
Khaled Hosseini: Papírsárkányok
Jodi Picoult: Törékeny
Nora Roberts: Naplemente idején
Elizabeth Kostova: Hattyútolvajok
Nora Roberts: Az Oromház rejtélye
Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
Sarah Addison Allen: A barackfa titka