The ​Totally True Story of Gracie Byrne 1 csillagozás

Shannon Takaoka: The Totally True Story of Gracie Byrne

Gracie ​feels like a minor character in her own life story—until a mysterious journal turns her fictional stories into reality.

It’s 1987, and sixteen-year-old Gracie Byrne wishes her life were totally different. Shy and awkward, she has trouble fitting in at her new school, she’s still reeling from her parents’ divorce, and her grandmother Katherine’s Alzheimer’s is getting worse. So when Gracie finds a blank journal in Katherine’s vanity drawer, she begins writing stories about herself—a more popular version of herself, that is. But then the hot guy in her art class describes a dream he had about her—the exact scene she wrote about him in her journal—and Gracie realizes that she can create any reality she wants, from acing tests to winning the attention of her previously indifferent classmates. As her ability to change what is into what she wishes it to be grows stronger, though, Gracie starts to second-guess what’s real—especially when it comes to a budding relationship… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Candlewick, Sommerville, 2023
384 oldal · ASIN: B0BX63HC5D

Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

Everglow P>!
Shannon Takaoka: The Totally True Story of Gracie Byrne

„Do you ever wish you could write your own story?”

Nem esne rosszul a lelkemnek, ha hamarosan arról értesülnék, hogy valamelyik magyar kiadó lecsapott a kiadási jogokra. A The Totally True Story of Gracie Byrne abszolút „felsőpolcos”, műfajában kiemelkedő olvasmány (és itt nem a hype beszél belőlem). Sok helyütt enyhe Stranger Things (mínusz Vecna) beütésű, 1987-ben játszódó, mágikus realizmussal dolgozó, megnyerő stílusú, az érzelmek széles skáláját felvonultató YA fikció, amire az olvasó sokáig fog emlékezni. (:

Gracie Byrne a történet kezdetén mintha még a saját életében is mellékszereplő lenne. Elképzelhetetlenül félénk, visszahúzódó, „socially awkward”, gyakorlatilag egy kívülálló, akinek a saját „furasága” mellett a szülei válásával, és a nagymamája Alzheimer-kórjával is küzdenie kell. (Egyébként ahogy olvastam, sokszor eszembe jutott, hogy hajszálra pontosan ugyanilyen voltam én is. Amit most, felnőttként egyáltalán nem értek. Pedig annyira könnyű, annyira egyszerű odamenni ahhoz az asztalhoz, és megkérdezni, leülhetek-e, mit kell ezen napokig szerencsétlenkedni? Ha meg nem ülhetek le, így jártatok, szevasztok. És miért olyan nehéz azt a srácot elhívni a szomszéd utcában arra a bálra?!? Na mindegy, én ezt már sosem fogom megérteni…minden korosztálynak megvannak a prioritásai, de a könyv azon része, ami ezeket ábrázolja Gracie szemén keresztül, az mellbevágó, és elgondolkodtató.)

Szóval ez a leányzó egyik nap talál a nagymamája szekrényében egy teljesen üres naplót – és „már úgyis teljesen mindegy” alapon kitalálja, hogy mi lenne, ha ebbe a naplóba alkotna egy olyan világot, amiben ő maga a főszereplő. Ahol nem bukik meg a matekteszten. Ahol még az osztály leghelyesebb fiúja is róla álmodik. Ahol tulajdonképpen ő az „istenkirálycsászár”.

És elkezdődik Gracie Byrne totálisan igaz története.

Ugyanis amit Gracie leírt abba a naplóba, az hamarosan megtörténik a valóságban is. Iskolában röpködő, elvileg éjszakai állatoktól kezdve egészen addig, hogy hirtelen Norvégiában találja magát…és ha valami nem úgy megy, ahogy kell, egyszerűen csak ki kell tépni azt a bizonyos lapot, ezzel törölve mindenki memóriáját (HOPPÁ!) is. Itt azonban, józaneszű ember felszisszen. Ha belegondolunk, ezzel a módszerrel elvileg még olyan hatalmas, világszintű problémákat is meg lehet oldani, mint a rák. Volt, nincs. Huss. Elvileg.

Az azonban nem véletlen, hogy az időt, a teret, a világot, az univerzumot, a jóistent ilyen egyszerű, „sumák”, „primitív hipertrükkökkel” nem lehet manipulálni. Mindenki fantáziájára bízom, mit okozna, ha ezt az egyszerű ember is megtehetné. (Segítek: totális káosz, és akkor még finom voltam.) Gracie Byrne megpróbálja. De vajon időben rájön, mit tett egy egyszerű(nek tűnő) naplóval, meg egy ceruzával? Mivel jár, ha valaki megpróbálja kijátszani a valóság szabályait, az univerzumot? És miért pont egy Alzheimer-kóros fejében rejtőznek a legnagyobb titkok? Valaki adja vissza a leveleit, amiket állandóan keres mindenkin…

Abszolút TBR-listára való, aki teheti, gyorsan olvassa el!

>!
Candlewick, Sommerville, 2023
384 oldal · ASIN: B0BX63HC5D

Népszerű idézetek


Hasonló könyvek címkék alapján

T. J. Klune: The House in the Cerulean Sea
Rick Riordan: The Tyrant's Tomb
Zoulfa Katouh: As Long as the Lemon Trees Grow
Rick Riordan: The Red Pyramid
Sarah Rees Brennan: Season of the Witch
Carlos Ruiz Zafón: The Watcher In The Shadows
Kacen Callender: King and the Dragonflies
Leslye Walton: The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender
Lucy Strange: Sisters of the Lost Marsh
Alice Hoffman: Nightbird