Regényes ​úti célok 18 csillagozás

Irodalmi emlékhelyek világszerte
Shannon McKenna Schmidt – Joni Rendon: Regényes úti célok

Mondják, ​hogy a jó könyv olyan helyekre repít, ahol soha életünkben nem jártunk. Milyen igaz! A Regényes úti célok oly tájakon, helyszíneken csábít felfedezőútra, amelyek annak idején zseniális írókat ihlettek meg. Több mint félezer európai és amerikai helyszínre elrepülhet a kedves irodalombarát Olvasó, mi több, kalandozásai során a megidézett alkotók életének alig ismert, a tárgyalt helyszínhez kötődő mozzanataival is megismerkedhet.

Megtudhatja például, hogy:
-Ernest Hemingway egy velencei csatorna partján, pezsgőt kortyolgatva olvasgatta a halálhíréről szóló újságcikkeket, miután afrikai szafarija során két repülőgép-szerencsétlenséget is túlélt.
-Faludy György recski fogsága idején az út széléről letört bitumendarabbal egészítette ki a sovány kosztot, csillapította kalóriaéhségét.
-Washington Irving Hudson-völgyi házikóját réges-régen az Álmosvölgy legendájában életre keltett Van Tassel család lakta.
-Jókai Mór igencsak mozgalmas társasági… (tovább)

>!
Geographia, Budapest, 2009
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639810709 · Fordította: Koncz Katalin

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 38

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
klaratakacs +SP
Shannon McKenna Schmidt – Joni Rendon: Regényes úti célok

Útikönyv és utazástervező könyvmolyoknak. Gyakorlatilag a bakancslistám könyv formában. Nagyon jól sikerültek a magyar vonatkozású részek, örömmel fedeztem fel azokat, ahol már voltam.

>!
Röfipingvin MP
Shannon McKenna Schmidt – Joni Rendon: Regényes úti célok

Érdekes könyv főleg a sokat olvasó és utazni szerető embernek. Most főleg az Angliával és Londonnal foglalkozó részekre koncentráltam, de biztos, hogy máskor is le fogom venni a polcról.
A könyvben szereplő dolgok jelentős része örökérvényű, de azért mindent le kell ellenőrizni.

>!
Pixelhiba
Shannon McKenna Schmidt – Joni Rendon: Regényes úti célok

Szívfájdító, mert sok pénz kellene, hogy valóban megnézhessem ezeket a helyeket, így marad a képzelet. Más: ez olyan kötet, amit nem elsőtől utolsóig kell elolvasni szerintem, hanem szemezgetni a kedvenceidet, aki érdekel egy cseppet is, informatív és jó stílusú, bár a fél levonás azért, mert néha nagyon fellengzős és kihagyja az esetlegese függőségeket, mintha mindenki angyal lenne, pedig nem. Végül: a magyar rész elég jól van megszerkesztve, és nem csak a szokásos Petőfi-Ady-József Attila-vonalon maradtak, hanem kitértek azért Szerb Antalra, Lázár Ervinre, Mészöly Miklósra, Kaffka Margitra, stb. Ez mindenképpen nagy pozitívum.

7 hozzászólás
>!
MissVictoria
Shannon McKenna Schmidt – Joni Rendon: Regényes úti célok

Átfogó könyv, a magyar kiegészítés különösen jó munka.
Nem lehet, nem érdemes egyben legyűrni, jobb sokszor rájárni és kicsit zugolvasni belőle.

>!
Darkshade
Shannon McKenna Schmidt – Joni Rendon: Regényes úti célok

Egyetlen hátránya a sok önismétlés.

>!
lizke
Shannon McKenna Schmidt – Joni Rendon: Regényes úti célok

Az a baj, hogy rengeteg-rengeteg helyet írtam ki, ahova el kéne menni mindenképpen, de a megvalósítás már kérdőjeles.
A könyv maga nagyon jó!
Amúgy kösz az ajánlást @ficka!

2 hozzászólás
>!
BrigiHudacsko I
Shannon McKenna Schmidt – Joni Rendon: Regényes úti célok

Tény, hogy nem feltétlenül arra találták ki ezt a kötetet, hogy az ember az elejétől végéig átrágja magát rajta (mint ahogy én tettem). Az is tény viszont, hogy rengeteg hasznos infó van benne azok számára, akik a való életben is szeretik látni, hogy játszódik egy-egy regény vagy hol sörözött Tolkien a spanjaival, illetve milyen irodalmi programokon lehet részt venni egyes helyeken. Bár feltételezem, az ilyen infók egy részének hamar lejár a szavatossága, de kiindulópontnak kiváló ez a kötet. Külön piros pont a magyar szerkesztőknek, amiért hazai emlékhelyekkel és programokkal is kiegészítették a kötetet.
Számomra a legérdekesebb az utolsó rész volt, amely nem csak a nevezetességeket ismertette röviden, hanem egyes szerzők életét is bemutatta az adott helyen. Szóval ha nyerek a lottón…


Népszerű idézetek

>!
pelika_Bp 

Az egyik fán körte terem, melyet „buta körtövének” hívnak a házbeliek. Nem buta azonban az a körte, mert akkora nagyra nő, mint egy legénykének az ökle; s nem buta azért sem, mert leszedés idején nem kívántatja magát, hanem ászokra vagy sarjúba kivánkozik, ahol ősz végére aranyosra sárgul, és karácsonyra igazi jó ízzel és illattal örvendezteti meg a türelmes várakozót. – Tamási Áron

106. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Wierdl Viktor: Svájc
Mohammad Taghi Rouhi – Sárközy Miklós: Irán
Swantje Strieder: Róma
Michael Haag: Egyiptom
Axel Patitz: Skócia
Ole Helmhausen: Florida
Ferenczy Anna – Murányi Szabolcs: Velence
Ulrike Schöber: Álomutak
Koronczai Magdolna (szerk.): Dél-Amerika
Sofia Souli: The Samaria Gorge Today and Yesterday