Légy ​víz, barátom! 6 csillagozás

Bruce Lee tanításai
Shannon Lee: Légy víz, barátom!

Bruce Lee-t, a 20. század egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb harcművész mesterét, népszerű kung-fu filmek sztárját szinte mindenki ismeri. Azt azonban már nem mindenki tudja, hogy Lee kimondottan filozofikus alkat volt, és erőteljesen vonzódott a kínai bölcseletekhez és a taoizmushoz. Számára a harcművészet sokkal több volt, mint egyszerű küzdősport – olyan életforma, amelyben megvalósíthatja az intellektuálisan megértett alapelveket, törvényszerűségeket. Ezek az alapelvek azonban nemcsak a harcművészetekre, hanem az élet más gyakorlati területeire is átültethetők. Bruce Lee lánya, Shannon – aki a legautentikusabb képviselője Lee szellemi hagyatékának – fejezetről fejezetre veszi a „légy víz!”- filozófia tanításait, azt, hogy a víz folyékonyságát, megfoghatatlanságát, alaktalanságát felhasználva hogyan legyünk erőteljesebbek, hatékonyabbak a mindennapi életünkben, és hogyan kerüljünk egyre közelebb esszenciális belső természetünkhöz, az igazi szabadság forrásához.

Eredeti megjelenés éve: 2020

Tartalomjegyzék

>!
Szenzár, 2021
282 oldal · ISBN: 9789634795476
>!
Szenzár, 2021
282 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634795469 · Fordította: Szalai Eszter

Most olvassa 5

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

csatacsita>!
Shannon Lee: Légy víz, barátom!

Nagyon jól átviszi a könyv a keleti és harcművészeti filozófiát a mindennapi életbe. A víz pedig, ami oly változékony megadja a végső mondanivalót sok fejezetben: minél rugalmasabb és változékonyabb valaki, annál könnyebben boldogul.


Népszerű idézetek

Szilvusss>!

Emlékezz csak, a víz megposhad és elpárolog, ha nem kapja meg, ami ahhoz kell, hogy saját maga legyen – a mozgást és a forráshoz való kapcsolódást. Hogy megkeressük a saját tapasztalatunkat, meg kell tanulnunk, mi van körülöttünk. Állandó, áramló kapcsolódásra van szükségünk, hogy megkeressük, megtaláljuk azt az energiát, amitől elevennek, jónak és saját magunknak érezzük magunkat.

88-89. oldal

Szilvusss>!

Ha megvizsgáljuk a problémát, megtaláljuk az igazságot. A probléma sose különül el a választól, a probléma maga a válasz.

101. oldal

StolenSweetroll>!

Mindig van valami észrevennivaló. Néha az a legértékesebb felfedezés, hogy rájössz, az, amit csinálsz, vagy ahol vagy, az nem az, amit akartál – és ez máris lehetőséget ad arra, hogy elkezdd megtervezni a kifelé vezető utat. Ez a fajta információ aranyat ér. Megóv attól, hogy tovább erőltess egy utat, ami elfelé vezet a lelkedtől.

87. oldal, 3. fejezet. - Az örök tanítvány (2021, Szenzár)

Szilvusss>!

Fel kell adnom a vágyat, hogy erővel akarjam uralni, irányítani a külső és belső világomat, azért, hogy tökéletesen nyitott, tudatos, eleven lehessek, és képes legyek válaszolni mindenre. Ezt úgy is hívják, hogy önmagunk kiürítése, de ez nem jelent semmi negatív dolgot, csak a befogadásra kész nyitottságot.

57. oldalL

Szilvusss>!

“a megkülönböztetés ítélet nélküli rálátás a spirituális irány megtalálása és a megértés érdekében”

58. oldal

Szilvusss>!

Önmagunk megismerése azt jelenti, hogy tanulmányozzuk magunkat, miközben interakcióban vagyunk valaki mással.

107. oldal

Szilvusss>!

Az embereknek a fejlődéshez rögös, idegesítő úton kell végigmenniük, különben semmi sem ösztönzi őket arra, hogy fejlesszék az eszközeiket és a módszereket, amelyekkel együttműködhetnek a világgal.

18. oldal

Demonshadow>!

Ha valami nagyon sokat elhasznál a mentális és fizikai energiádból, akkor az probléma, akár megjelenik fizikai síkon, akár nem, és ha nem kezdesz vele valamit, akkor bezár egy belső szenvedéssel és negativitással teli életbe. Végül is ha őszinte vagy magaddal, akkor már tudod, mik azok a dolgok, amelyek belülről pusztítanak, legfeljebb nem tudod, hogy mihez kezdj velük.

93. oldal

Demonshadow>!

Ne feledd, barátom, nem az a fontos, ami történik, hanem az, hogy hogyan reagálsz rá! A hozzáállásod határozza meg, hogy mit csinálsz az akadályból, dobbantót vagy gátat.

175. oldal

Demonshadow>!

Ha az idősebbek azt mondják, valamire, hogy rossz, akkor ők is elhiszik, hogy az. Ritkán használják elméjüket az igazság kiderítésére, és ritkán fejezik ki őszintén valódi érzéseiket. Az az igazság, hogy ezek a vélemények, mint a rasszizmus, csupán hagyományos, idős emberek tapasztalatain alapuló „formulák”. Ahogy fejlődünk, ahogy halad előre az idő, ezeket a formulákat meg kell változtatni.

271. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter
Sven Nordqvist: Findusz elköltözik
Radnóti Miklós: Bori notesz
Ella Steel: Vágyak dallama
Maja Lunde: Hónővér
Rotraut Susanne Berner: Téli böngésző
Zelk Zoltán: A három nyúl
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Marilyn Miller: Túl a maffián
David Attenborough: Az élő bolygó