Austenland (Austenland 1.) 18 csillagozás

Shannon Hale: Austenland Shannon Hale: Austenland Shannon Hale: Austenland Shannon Hale: Austenland

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Jane Hayes is a seemingly normal young New Yorker, but she has a secret. Her obsession with Mr. Darcy, as played by Colin Firth in the BBC adaptation of Pride and Prejudice, is ruining her love life: no real man can compare. But when a wealthy relative bequeaths her a trip to an English resort catering to Austen-crazed women, Jane's fantasies of meeting the perfect Regency-era gentleman suddenly become realer than she ever could have imagined.

Decked out in empire-waist gowns, Jane struggles to master Regency etiquette and flirts with gardeners and gentlemen—or maybe even, she suspects, with the actors who are playing them. It's all a game, Jane knows. And yet the longer she stays, the more her insecurities seem to fall away, and the more she wonders: Is she about to kick the Austen obsession for good, or could all her dreams actually culminate in a Mr. Darcy of her own?

>!
Bloomsbury, London, 2008
208 oldal · ISBN: 9781596912861
>!
Bloomsbury, New York, 2007
198 oldal · puhatáblás · ISBN: 1596912855

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
SarahSparkle
Shannon Hale: Austenland

Ez a könyv egy felüdülés volt! Mint egy vakáció, nem tudok rá jobbat mondani. Nem az a tinipicsogás, ami mostanában minden általam olvasott könyvben megy, de nem is komoly, felnőtt viselkedések (oké, voltak azok is, de naa). Jane egy szerethető, kissé butuska és szerencsétlen lány, és teljes mértékben át tudtam érezni a megszállotságát leiró részeit, hisz ha valaki körbenéz a blogon, rájöhet, hogy magam is egy Austen-őrült vagyok :)

(Ó,itt szúrnám közbe, hogy nagyszerű, új iPad Minimhez vettem billentyűzetet, ám a fene se tudja miért, hosszú i nincs rajta, csak nagyban, szóval nem nagyon helytelenül irok, csak hiányzik az ABCmből egy betű… :D)

Én először a filmet láttam, mert sokat hallottam róla, és bár megtudtam, hogy van könyv is, sőt, érkezik/érkezett magyarl is (a Könyvmolyképző jóvoltából), mégis inkább a mozgó képekkel kezdtem. És szerintem jól tettem. Nem akarok spoilerezni, de a két kezdet és vég közt vannak különséégek. Aki látta és olvasta a könyvet tudni fogja, mire gondolok, ha azt irom, nekem a filmes MMr Nobley -vég jobban tetszett. Valahogy sokkal inkább illett hozzá az a karakter :) De kezdetben meg a könyé jött be inkább, igy javaslom az olvasást és a nézést is, mert a kettő egyvelege kellemes befejezést hoz!

Nem is szaporitom a szót, bár én angolul olvastam, aki nem tud az vegye kézbe magyarul, mert egy üditő, könnyed olvasmányt kaap – Austen-rajongóknak meg egyenesen kötelező!

Kicsit bővebben: http://akonyvkotelez.blogspot.hu/2014/05/shannon-hale-a…

13 hozzászólás
>!
Lucky_Saint
Shannon Hale: Austenland

Nagyon , de nagyon imádtam minden sorát. Könnyű szórakoztató regény , remek humorral. És a legszebb benne, hogy napokon belül magyarul is megjelenik és olvashatom újra, ezúttal kissé kevésbé akadozva :D
Jane Austen és Mr. Darcy rajongóknak kötelezően ajánlott !

16 hozzászólás
>!
Lady_L P
Shannon Hale: Austenland

Mondjuk éppen öt centivel mélyebb, mint amire számítottam, de még kellemesen el lehet lubickolni benne. Tetszett a sajátos, picikét csípős humora, nem az a megszokott chick-lit. Tetszett, ahogy kifigurázza azokat a szerencsétlen, álomvilágban élő, maguk sem tudják, mit akarnak lányokat*. Tetszett, ahogy keveri a valóságot a színjátékkal, ami valahogy a valóságban is lehetséges, mindenki szerepet játszik, amibe beleragadhat, hát nem? Tetszett, hogy annak ellenére, hogy kiszámítható, meg Mr Darcy meg minden, mégis valahogy meglepett a vége – na jó, nem, mert láttam a filmet, amit ha nem néztem volna meg, akkor a könyv még évekig is kallódhatott volna itt körülöttem, viszont a film annyira rossz, hogy már jó, és az egész számomra elgondolkodtatóbb volt, mint az elvárható lett volna, szóval normális, hogy nyúltam a könyv után rögtön. Aztán az már más kérdés, miért tartott olyan sokáig, miért nem húzott és hívott és csábított olvasásra minden alkalommal, amikor éppen olvashatnékom volt, ezért közben három másikat is kiolvastam. Talán kicsit túl mesterkélt, modoros a szövege? Nem tudom. Azt hiszem, annyira nem tudok angolul, hogy meg tudjam állapítani, mi bajom volt igazán ezzel a szöveggel.
*Vicces, hogy közben párhuzamosan az irracionális viselkedésről olvasok (vagyis coursera-kurzus hallgatok), tök jó volt figyelni ebből a szempontból a lánynak az érzelmi csapongásait Mr Darcy, Nobley és Martin között, hogyan követi el megszokásból ugyanazokat a hibákat, miközben próbál kilépni belőlük. Talán ezért is értékelem magasabbra, mint mások tennék?:)
Szóval ez a csillagozás most a szokásosnál is szubjektívebb lett. Nekem, most tetszett, még ha a vége egy gigamegaczukormázas szirupöntet túladagolás is lett, na, maradjunk ennyiben:)

>!
Röfipingvin MP
Shannon Hale: Austenland

Hétvégi, egyszer olvasós, kikapcsolódós könyvnek tökéletes. Nem ad sem többet, sem kevesebbet, mint a film.

3 hozzászólás
>!
Eli
Shannon Hale: Austenland

Most én is kezdjem a borító dicséretével? :) Nem….egy nagyon jól kitalált, felépített anyagból összegyúrt austeni és „evilági” kort megelevenítő sztori, amit az Austen rajongónak hiba lenne kihagyni. Sőt! Egyenesen bűn. A filmet is meg szeretném nézni, de örülök, hogy a könyvvel találkoztam először, így el tudtam képzelni a szereplőket olyannak, amilyennek a fantáziám „engedte”. Az én kedvencem a két verekedős csibészen kívül talán Saffronia néni, ha csak feleannyira ostoba is, mint a Büszkeség és balítélet örömanyája, Mrs. Bennet.. A végére érve egy picit maradt az az érzésem, hogy még lehetett volna húzni a happy and-et, de csak egy picit. Valószínű, mert élvezetes volt, és nehéz volt letenni….:)

>!
wilwaren
Shannon Hale: Austenland

Nagyon vegyes a véleményem.
Ami jó: Az ötlet nagyszerű, magam is elmennék egy Austen világát imitáló környezetbe. A dialógusok teljesen korhűek (eltekintve attól, mikor Jane kiesik a szerepéből) és nagyon élvezetes olvasni ahogy a mai emberek regency módon besszélnek. Mr. Nobley felér Mr. Darcyval, tökéletesen elmenne egy Austen hősnek is.
Ami nem: Jane. Egyszerűen. Borzalmas. Nem is karakter, mert érthetőek a motivációi és a karakterfejlődése is okés, de a mód, ahogy ezt az írónő leírja több, mint idegesítő. Egy bekezdésen belül háromszor változtatja meg a véleményét arról mi a jó neki és kiről mit gondol. Egyszer örül, hogy ott van és Nobley számít a nagy Ő-nek, aki majd kikúrálja a Darcy mániájából, aztán két mondattal arrébb már őrülten kergeti a kertészt, mert hiba volt idejönni és valami valódira vágyik. Ki érti ezt? Ha egyet előrelépünk kettőt hátra, és ez így megy az egész könyv alatt. Ha ő nem lenne ilyen extrém módon csapongó, akkor öt csillagos lenne a könyv, de ez jelentősen lerontja az élményt. Nem is beszélve a szerkesztési hibákról (felcserélt nevek és hasonlóak…)
Azért szerettem, mert imádom Austen világát minden formában, de Jane-t nagyon meg tudtam volna csapkodni. A film biztos jobb lesz, mert nem kell hallgatni Jane zavaros monológjait…

>!
colorful_monkey
Shannon Hale: Austenland

Maga az ötlet nagyon tetszett, de sajnos a könyv maga inkább csak könnyed délutáni olvasmány volt, annak is néha kissé unalmas.
A vége viszont nagyon-nagyon tetszett, szóval megért egy olvasást. :)

>!
tashley
Shannon Hale: Austenland

Attól függ, honnan nézem. Ha az aktuálisan piacot elárasztó lektűrhöz hasonlítom, akkor szellemes és egy Austen rajongónak bőven ad mosolyt fakasztó reminiszcenciákat – ráadásul szépen építi a szerelmi szálat és nem maradt el a gyomortáji bizsergés sem. Viszont: ha a Goose Girl-höz hasonlítom, akkor sajnálatosan elnagyolt, a hősnő belső vívódásai zavarosak, az Austen-mánia önellentmondásba keveredik és igen életszerűtlen az egész. Toronymagasan a Goose Girl jön ki jobban az összehasonlításból, még akkor is, ha mese, míg az Austen-mánia nagyon is valóságos, sőt, korjelenség.


Népszerű idézetek

>!
Eli

Most már őszintén hitte, hogy az álomvilág a valóságban nem működik. Az álomvilág a nők ópiuma. Ő pedig eltemette a maga álomvilágát az angol vidéken. Az élete csak a valódi lehetőségekre lesz nyitott. Nem létezik Mr. Darcy, nem létezik tökéletes férfi. De azért jöhet még valaki.

217. oldal

>!
Lady_L P

Mr. Nobley never touched Amelia, didn’t so much as lean, step in closer, whisper in her ear (or just breathe!), any of the subtle, Regency-approved PD of A that Colonel Andrews gallantly drizzled over Miss Charming.

Day 11

1 hozzászólás
>!
Röfipingvin MP

„Did you play basketball?” she asked, eyeing again his sleek height.
„Americans always ask me that, and so, curious, I started watching the NBA games a couple of years ago. No, I'm shamelessly addicted. They are a bit more exciting than football, aren't they? About as much running around but a lot more goals. Don't tell a soul from Sheffield that I said that. Long live the Manchester United!”

Day 4

>!
Röfipingvin MP

Mr. Nobley glanced up from his book. „If Miss Erstwhile wishes to read rather than play, I will not provoke her.”

Day 7


A sorozat következő kötete

Austenland sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jennifer Weiner: In Her Shoes
Jojo Moyes: Me Before You
Tammara Webber: Easy
J. J. McAvoy: Black Rainbow
Cecelia Ahern: Where Rainbows End
Rainbow Rowell: Fangirl (angol)
Helena Hunting: Pucked
Cecelia Ahern: Girl in the Mirror
Meg Cabot: Queen of Babble
Leila Sales: This Song Will Save Your Life