A ​Mesehősök Végzetkönyve (Ever After High 1.) 45 csillagozás

Shannon Hale: A Mesehősök Végzetkönyve

Az Ever After High varázslatos gimi! Itt készülnek fel a híres mesehősök tini gyermekei arra, hogy beteljesítsék előre elrendelt végzetüket, és átvegyék szüleik helyét a mesékben. Belőlük lesz majd a következő Hófehérke, Daliás Herceg vagy éppen Gonosz Királynő – akár tetszik, akár nem. Az örökség napján ugyanis ünnepélyesen el kell fogadniuk a Mesehősök Végzetkönyvében megírt sorsukat, és mindenki tudja, hogy aki ezzel szembeszegül, annak örökre eltűnik a meséje.
A Gonosz Királynő lánya, Raven Queen is hamarosan anyja nyomdokaiba lép, de éppen a kellő rosszindulat hiányzik belőle. Mi lenne, ha átírná élete meséjét?
Az előkelő Apple White a vidék legszebb lánya. Gondosan eltervezte, hogyan él majd boldogan, amíg meg nem hal, de ehhez el kell fogadnia Raventől a mérgezett almát, ahogyan a mese szól.
Ám ha Raven nem írja alá a Mesehősök Végzetkönyvét, mindkettejük számára…

ITT A VÉGE, DE EL NE FUSS VÉLE!

Eredeti mű: Shannon Hale: The Storybook of Legends

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 2014
320 oldal · ISBN: 9789631197532 · Fordította: Bottka Sándor Mátyás

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Madeline Hatter · Raven Queen


Kedvencelte 8

Most olvassa 4

Várólistára tette 60

Kívánságlistára tette 55

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Bleeding_Bride ISP
Shannon Hale: A Mesehősök Végzetkönyve

Azt hiszem be kell látnom, hogy a kedvenc olvasmányaim az utóbbi időben mind a kölyökirodalom tárházából kerülnek ki. A díjnyertes hype-olt thrillerektől elunom az életem, meg mellé billogoztatom magam, hogy kekec vagyok, utána kézbe veszem A mesehősök végzetkönyvét, végig izgulom, jókat derülök a beszólásokon és két olvasás között azon kapom magam, hogy sakkozok, hogy na ebből most mi lesz?
Szóljak a könyvről. Ismert mesehőseink gyerekei elmennek gimibe, ahol rájuk szakad a pályaválasztás kötelezettsége. Igazi tini problémák, elszakadni a szülők örökségétől vagy továbbvinni, mint ahogy elvárnánk tőlük, zsarnok igazgató, sztereotip tanárok.
Most lehet furcsát szólok, de amellett, hogy a hét évesemnek olvastam fel és mind ketten élveztük minden sorát, szerintem nagyon sok 15-17 évesnek adhat útmutatást, vagy legalábbis a kusza gondolataikra gyógyírt, ami rájuk zúdul a hirtelen bekopogó felnőtté váláskor.

1 hozzászólás
>!
perpetua P
Shannon Hale: A Mesehősök Végzetkönyve

Ez nagyon nagyon nagyon aranyos történet volt. :)
Hiába vagyok már picit idősebb, egyelőre úgy érzem, sose fogok kiöregedni a mesékből. A Disney hercegnők a mai napig a kedvenceim. Egészen őszintén, 9 éves kishúgom hívta fel a figyelmemet az Ever After High tv sorozatra, és nagyon megtetszett az alapötlet. Nagyon megörültem, hogy könyv formában is hozzájuthatunk, ezért mindenképp meg is vettem.
A nyelvezetén érződik, hogy a fiatalabb korosztálynak szánták, de 26 évesen is tudtam élvezni a történetet. Nagyon jó az alapszituáció, a régi megkedvelt szereplőink gyerekeit ismerhetjük meg. A sorsuk viszont ugyanaz, mint szüleiké. Mindenkinek át kell vennie a mesében a szerepet, hogy fennmaradjon a történet. Az iskolában erre készítik fel a diákokat a tanárok. Természetesen nem ilyen egyszerű minden, van olyan aki nincs megelégedve a neki szánt sorssal, de nem lehet tudni, hogy mennyi bonyodalmat okozhat ez. Jól le tudott kötni Raven vívódása, és hogy közben az iskolát is teljesen megismertük. Tetszett, hogy ennyi szereplő velünk van, ennyi mese kerül említésre. Ötletes, hogy a mai fiatalok szóhasználata, mai „vívmányok”vannak beleszőve a történetbe. Még a borító is teljesen megfogott, mert nagyon jól ábrázolja Raven-t, egyből látszik rajta, hogy Gonosz királynő leszármazott, nem csoda, hogy elsőre mindenki megriad tőle.
Már az egész könyv meggyőzött, hogy szeretném folytatni a sorozatot, de az epilógus miatt még biztosabb vagyok ebben. :)

>!
Orsi_olvas 
Shannon Hale: A Mesehősök Végzetkönyve

Jajj hát még egy ilyen csoda aranyos, édes, fanteasztikus könyvet a világon nem találni!
De komolyan: minden sorát végig kuncogtam, pedig úgy sejtem nem én vagyok a célkorosztály, mégis nagyon élveztem!
Mindannyiunknak megvoltak a kedvenc meséi, mesehősei gyerekkorunkban, nos ebben a könyvben az ő gyerekeik sorsát ismerhetjük meg. Hogy mi van a Boldogan éltek után, illetve főhőseink szempontjából, akiknek tovább kéne vinniük szüleik történetét, hogy milyen kalandokat kell átélniük a saját Boldogan éltek befejezésük előtt. Ugyanis nem minden szereplő elégedett a rá kiszabott szereppel és inkább maguk alakítanák a sorsuk meséjét. Fontos kérdést boncolgatunk mesés köntösben bújtatva: járjunk a kiszabott úton vagy vegyünk kezünkbe az irányítást?
Nagyon tetszett a fiatalos beszéldmód és a mi világunk technikai újdonságai, ahogy helyet kaptak Holnemvolt ország lakosainak életében.
Raven (a Gonosz Királynő lánya) lázadó karaktere mellett a csoda-bolondos Maddie (a Bolond Kalapos lánya) lett a kedvenc szereplőm :)
Ajánlom mindenkinek, legyen kicsit vagy nagy, akiben ott él belül egy elveszett királylány, aki még mindig fogékony a mese varázsára!

>!
gab001 P
Shannon Hale: A Mesehősök Végzetkönyve

A borító és a cím elvarázsolt, arról nem is beszélve, hogy mennyire szeretem az átdolgozásokat, s még az írónő sem okozott csalódást. Mindez talán túl sok a jóból. Szerencsére egyáltalán nem, mivel kellemes kikapcsolódást jelentett. Sok ismert mese továbbgondolásáról, egyesítéséről szól a könyv; egy olyan világról, ahol a szereplők együtt léteznek. A következő nemzedéket ismerhetjük meg, s a helyet, ahol tanulnak és döntenek a további sorsukról. A főszereplő, Raven a gonosz királynő lánya, aki cseppet sem akar az anyja nyomdokaiba lépni. A mese érdekében mégis muszáj. Nyomozásba kezd tehát, hogy kiderítse a döntése következményeit. Nincs egyszerű dolga, de Hófehérke lánya mindenben támogatja. Míg mások épp ellenkezőleg. Mese a mesékről.

>!
Móra, Budapest, 2014
320 oldal · ISBN: 9789631197532 · Fordította: Bottka Sándor Mátyás
>!
Indie P
Shannon Hale: A Mesehősök Végzetkönyve

Shannon elképzelése a folytatásról igazán izgalmas, és egyedi lett. Régi kedvenceik felnőttek, szülők lettek. Most tinédzser gyermekeikkel kapják a főszerepet. Meg ismerhetjük őket közelebbről, és velük együtt vágunk neki a kalandoknak. Szerintem jól ötvözte a jellemvonásokat, felismerhető ki kinek a leszármazottja, de sokat segít benne az Írónő is, kellő ismertetővel, bemutatással szolgál az olvasóknak. Nagyon izgalmas volt a cselekménye is. El se tudnám képzelni milyen lenne, ha beskatulyáznának egy szerepbe, csak azért mert ez van számomra megírva. Nem tehetek ellene semmit el kell fogadnom, és elődeimhez hűen játszani, előadni a mesebeli karakteremet. A rejtély kutatást szintén jól szőtte bele történetbe. Velük izgultam, és alig vártam, hogy megtudjam mi lesz a vég kifejlett.
Bővebben a blogunkon:
http://konyvjelzobloog.blogspot.hu/2015/08/shannon-hale…

>!
kellyolvas P
Shannon Hale: A Mesehősök Végzetkönyve

Nem szoktam cukizni a könyveket, de ez nagyon az volt. Humoros, és végig tudtam izgulni Ravenért.
Bővebben a blogon: http://www.kellylupiolvas.com/2015/03/shannon-hale-ever…

>!
KillerCat
Shannon Hale: A Mesehősök Végzetkönyve

Nagyon aranyos,teljesen meglepett. Azt hittem,hogy giccses lett,de szerencsére a giccs leghalványabb nyomát sem fedeztem fel benne.

>!
schesztiஐ P
Shannon Hale: A Mesehősök Végzetkönyve

Ez elképesztően tündéri volt, imádtam!!! :)))

Aki a meséket szereti, rossz ember nem lehet! :D És nekem az is nagyon tetszik, amikor előszedik a régi meséket, és aztán kihoznak belőle valami egészen újat. Nálam ezekkel nem nagyon lehet mellélőni, és bizony hihetetlen nagy erőt és kikapcsolódást ad az átdolgozott napok után. :)

A szereplők nagyon édesen vannak megálmodva, bár némely neveket kevertem, és el-el kellett gondolkodnom, hogy ő most épp ki fia-borja is…? :) Raven-t és Maddie-t imádtam a legjobban, és rém kíváncsi vagyok, mi a nagy titka Piroska lányának, mert szerintem ő is cuki! :))

A daliás hercegektől nem voltam elájulva – kivéve Dex, aki nagyon szimpatikus volt, és Hunter, akin meg marha nagyokat kacagtam. :D spoiler

És persze én is kérek egy Nevermore-t!!! :)

@Sheila_7, ez nem az első könyv, amit a Te ajánlásodra szereztem be, és most sem csalódtam! Köszönöm! ♡

1 hozzászólás
>!
andie88_Sentellion
Shannon Hale: A Mesehősök Végzetkönyve

Ez a könyv kívül-belül iszonyatosan gyönyörű és aranyos. A borító és a belső illusztrációk, az egész annyira mesés, teljesen lenyűgözött! Minden mese rajongó gyűjteményének kihagyhatatlan darabja. Csipkejó szórakozás kicsiknek és nagyoknak is!

Bővebben a blogon.

>!
Marée_Noire 
Shannon Hale: A Mesehősök Végzetkönyve

Édes kis mese, bár erősen túlkorosnak éreztem magam olvasás közben. ;) Az elején kicsit értetlenkedtem, hogy:ennyi?!.. :) Bájolognak, azzal vannak elfoglalva, kin mi van, mennyire csinos, szóval felületes és felszínes az egész. Aztán észre sem vettem, és épp annyit „mélyült” a történet, hogy elkezdjen érdekelni, milyen döntésre jut Raven, és miért. Aranyos, el is kezdem a második részt, ám abban egyelőre még nem vagyok biztos, hogy a harmadikat is meg akarom-e venni.


Népszerű idézetek

>!
Orsi_olvas 

Te nagyon tehetséges vagy, sok minden rejlik benned. Ne fecséreld el az adottságaidat! Fogadd el a sorsod!

47. oldal, 5.fejezet

15 hozzászólás
>!
Orsi_olvas 

Amikor először próbálok megcsinálni valamit, akkor általában sikerül is, mert még nem tudom, hogy lehetetlen.

35. oldal, 5.fejezet

1 hozzászólás
>!
perpetua P

Tudod, hogy a szereped készen vár rád,
tudod, hogy kőbe véstek minden szót.
Fogadd el ezt a mesét hálás szívvel,
hiszen már régen tudod, miről szól

298. oldal

>!
Mariann_Czenema

Ha nem kellene suliba járnom, végre délig alhatnám az álmom!

30. oldal

>!
Mithrel

Figyu! Ki vagy te, te hang?

Ó! Te tényleg hallasz engem?

Persze hogy hallak.

Hát… én vagyok a mesélő.

Maddie cseveg a hanggal 32. oldal

>!
Orsi_olvas 

Nem baj, ha a többiek az igazi énedet látják.

141. oldal, 13.fejezet

>!
Ninácska 

– Ó, az Elveszett Mesék Tárában nincsen katalógus, nem lehet kikölcsönözni a könyveket. A kötetek különben sem szeretik, ha elviszik őket onnan. Olyanok, mint egy rakás nagymama meg nagypapa, akik köszönik szépen, de inkább otthon maradnának.

232. oldal

>!
Orsi_olvas 

Az Ever After High nagy csarnokában padlóviasz, régi könyvek és a varázslat jellegzetes illata keveredett, a kandallóban kék lánggal lobogott a tűz.

(első mondat)

>!
Mariann_Czenema

Nem tudom pontosan, hogy mit csináltam – válaszolt a Bolond Kalapos lánya –, de ez van, ha valaki mindig csinál valamit. És én ezt csinálom. Mert ha mindig csinálok valamit, akkor előbb-utóbb meg fogom csinálni azt is, amit csinálni akarok. Vagy nem?

29. oldal, 3. fejezet - Ha nem kellene

Kapcsolódó szócikkek: Madeline Hatter

A sorozat következő kötete

Ever After High sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Nyulász Péter: Ciprián
Salman Rushdie: Luka és az élet tüze
Kelemen Zoltán: Első 21 novella
Neil Gaiman: Farkasok a falban
Borsa Kata: Történetek a Borostyán teázóból
Wilhelm Hauff: A spessarti fogadó
Benedek Elek: Toldi Miklós
Eowyn Ivey: A hóleány
Magyar Katalin: Jeripusz
Peter S. Beagle: Az utolsó egyszarvú