A ​zen iránytűje 15 csillagozás

Seung Sahn: A zen iránytűje Seung Sahn: A zen iránytűje

És ​vajon mi a zen buddhizmus?
A zen sohasem beszél abszolútumokról, vagy az ellentét világról. Nem próbálja megmagyarázni az ürességet, az igazságot, vagy a teljes világot. A zen gyakorlás sohasem magyaráz meg semmit. A zen egyszerűen rámutat közvetlenül az elménkre, igazi önmagunkra, mégpedig úgy, hogy közvetlenül elérhessük a megvilágosodást, és segíthessünk minden lénynek.
Így a zenben nincs hangsúly sem a nyelven, sem a tanuláson – a zenben egyszerűen a meditáció gyakorlása van. A zen tanítás sohasem vizsgálja az ellentét világot, sohasem vizsgálja az abszolútumot és sohasem beszél a teljes világról.
Mindene zen tanítás egyszerűen az elmédre mutat, éppen ebben a pillanatban.
Mit csinálsz most?
A zen tanítás mindig visszavisz bennünket oda, amit „pillanat világnak” nevezhetünk. Ez a pillanat nagyon fontos. Egy pillanatban benne van minden. A pillanatban végtelen idő és végtelen tér van. A pillanatban az igaz út van, az igazság van és a helyes élet… (tovább)

Szung Szán: Zen iránytű címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1997

Tartalomjegyzék

>!
Cartaphilus, Budapest, 2009
428 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632660486 · Fordította: Fórizs László

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Buddha


Kedvencelte 3

Most olvassa 10

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 64

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

banyek>!
Seung Sahn: A zen iránytűje

Rettentően tiszta és jó könyv.
Sok mindent segített megérteni.

Quator>!
Seung Sahn: A zen iránytűje

Seung Sahn könyve letisztultan és sallangoktól mentesen elmagyarázza a buddhizmus lényegét és főbb irányzatait. Számomra az ahogy ír nagyon érthető és olvasmányos. Érdekesség, hogy magát a könyvet nem ő írta úgy tudom, hanem a tanítványai szerkesztették össze Sahn elhangzott beszédeiből, de ez a könyv minőségét nem befolyásolja, sőt nem is érződik rajta, egységes szerkezetű a könyv, amiből meg lehet érteni a buddhizmust, legalábbis bevezetésnek mindenképpen alkalmas, és jobban el tudja magyarázni a szerző a lényeget, mint sok nyugati szerző. Érdemes forgatni, mert sok bölcsességet megoszt, ami mindenki életére pozitívan hathat, még akkor is, ha önmagában csak elméletben érdekli a témakör.

tsabeeka>!
Seung Sahn: A zen iránytűje

Csíkszentmihályi flow-ja buddhista módra. (Bár ez az összefüggés valószínűleg fordítva, vagy legalábbis keresztül-kasul áll fenn.)


Népszerű idézetek

Jeffi P>!

A zennek nagyon egyszerű és közvetlen a tanítási stílusa. A zen azt jelenti, hogy ha meg akarod érteni, mi a görögdinnye, akkor kezedbe veszel egy görögdinnyét, fogsz egy kést, és felvágod vele. Ezután szádba veszel egy darabot – hamm! Tiéd tapasztalás. Se szavak, se beszéd, se könyvek, se tanulás nem juttathatnak el erre a pontra. Még ha száz könyvet olvasnál is a görögdinnyéről, és száz előadást hallgatnál meg róla, nem tanítanának annyit, mint egyetlen harapás.

31. oldal - A Buddhizmus

Kapcsolódó szócikkek: görögdinnye · zen
Jeffi P>!

A tisztátalanság belátása
(Az öt emberi vágy)

Vágy az anyagi jólétre.
Vágy a szexre.
Vágy a hírnévre.
Vágy az ételre.
Vágy az alvásra.

80. oldal

Kapcsolódó szócikkek: alvás · étel · hírnév · jólét · szex · vágy
szigiri>!

De mindenki ragaszkodik a gondolkodásához, ezért támad egy kis probléma. Mindenki azt hiszi, hogy a saját gondolkodása helyes, és a többi ember gondolkodása helytelen. Ez a fő oka a szenvedésnek ezen a világon.

A buddhizmuis szerkezete - A dharma kincs

Kapcsolódó szócikkek: gondolkodás
Jeffi P>!

A pénz maga nem jó és nem rossz. A pénzmegtakarítás nem jó és nem rossz. Mégis, amikor eljön a halál ideje, a pénz egyetlen pillanattal sem képes meghosszabbítani az életünket. Voltaképpen a pénz által nyújtott igazi öröm abban rejlik, hogy megfelelően használjuk.

83. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet · halál · pénz
Jeffi P>!

A nemes nyolcas út
    1. Helyes szemlélet.
    2. Helyes gondolkodás.
    3. Helyes beszéd.
    4. Helyes cselekvés.
    5. Helyes életvitel.
    6. Helyes törekvés.
    7. Helyes figyelem.
    8. Helyes elmélyedés.

113. oldal

Kahoko>!

Az emberek új fegyvereket fejlesztettek ki és egyre újabb módokat találtak ki arra, hogy ártsanak egymásnak. De nemcsak egymásnak ártanak. Manapság sokkal több szenvedést okozunk az összes többi lénynek e világban. Mindennek ártunk: a levegőnek, a víznek, a fűnek és a fának is. Egész erdőségeket vágunk ki és mind több zöld övezetet tüntetünk el. Szennyezzük a vizeket, a légkört a talajt. Az emberek folyton azt mondják, hogy szabadságot akarnak, de a valóságban ők az első számú diktátorok a földön.

11. oldal

2 hozzászólás
zn0>!

Megfogadom, hogy nem lépek be a nirvána végtelen nyugalmába és boldogságába mindaddig, amíg az utolsó érző lény meg nem szabadult a szenvedéstől.

28. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nirvána
szigiri>!

Az anyagi javak utáni vágy elmélyült és erősebb lett. Az emberek gondolkodásmódja és élete is jóval komplikáltabbá vált, ennek következtében pedig ma sokkal több a szenvedés, mint korábban bármikor, ráadásul fajtái is bonyolultabbá váltak.

Bevezetés - Merre tartasz? (11. oldal)

Kahoko>!

Hol van a múlt? Hol van a jövő? Nem találhatod meg őket sehol. Mindenki tudja ezt, és megelégszik azzal a hittel, hogy legalább a jelen létezik és valóságos. Mégis, ha a jelenre azt mondod, hogy létezik, még az is éppen olyan nagy tévedés. Hol van a jelen? Miközben jelent mondasz, az már a múlt. A pillanat, amelyben kimondod a jelen szót, már a múlté. A gondolkodásod hozza létre a múltat, a jelent és a jövőt, így jön létre a te időd.

104. oldal

Kahoko>!

Egy pillanatban benne van minden. A pillanatban végtelen idő és végtelen tér van. A pillanatban az igaz út van, az igazság van és a helyes élet van, és a pillanatban nincs semmi. Így ha eléred a pillanatot, közvetlenül elérsz mindent.

30. oldal

9 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tsai Chih Chung: Beszélő Zen
Alan W. Watts: A zen útja
Miklós Pál: A Zen és a művészet
Nyogen Senzaki – Paul Reps (szerk.): 101 zen történet
Sunrjú Szuzuki: Zen szellem, a kezdő szellem
Kenneth S. Leong: Jézus zen tanításai
Szántai F. Andrea (szerk.): Gyémánt és lótusz
Miklós Pál (szerk.): Kapujanincs átjáró
Scott Shaw: Zen-kapu a belső békességhez
Shunryu Suzuki: A zen szellem az örök kezdők szelleme