Abraham ​Lincoln, a vámpírvadász (Abraham Lincoln, a vámpírvadász 1.) 54 csillagozás

Seth Grahame-Smith: Abraham Lincoln, a vámpírvadász

Egy ​nemzet gyerekkorának tétova éveiben látja meg a napvilágot spártai körülmények között, messze a civilizált városoktól, az indián határvidéken Abe, egy telepes fia, aki már gyermekkorában sok legendát hall az átutazóktól, és korán megtanul vigyázni magára, hiszen tudja, hogy nagyapját olyan indiánok ölték meg, akik kiásták a fehér ember ellen a csatabárdot. Így hangzik legalábbis a kézenfekvő magyarázat, amit Abe készséggel el is hisz, míg egy éjszakán tanúja nem lesz egy vendégük rejtélyes és hátborzongató színeváltozásának. A kiskamasz eddig is több rokonát veszítette el; a végvidéken gyakori a baleset és betegség idején messziről kell hívni az orvost. Szeretett édesanyja halálának körülményei azonban elgondolkodtatóak, és Abe rövidesen megtudja apjától az igazságot a lényekről, amelyek a korai amerikai köztársaság mindennapjaira hatalmas befolyással vannak, s maholnap élet és halál urai lesznek az egész kontinensen. A favágáson izmosodó, elméjét a civilizáció határára csak… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Sötét örvény

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2013
362 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632459790

Kedvencelte 9

Most olvassa 6

Várólistára tette 74

Kívánságlistára tette 51

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
ViveEe P
Seth Grahame-Smith: Abraham Lincoln, a vámpírvadász

Ez nem az a könyv amin tövig rágod a körmöd, vagy elkap bármiféle izgalom. Először kicsit elszomorított a tény, hogy nem az események idejében vagyunk, hanem csendes nézőként vagyunk jelen a jövőben. Most viszont azt gondolom rendkívül jól lett megoldva a könyv, mivel nekem mindig bizarr, ha egy fontos történelmi figura egy hagyományosabb szereplő. Az író megoldotta, hogy minden felesleges leíró részt, párhuzamosan futó cselekményszálat történelmi adatként kezelt a jelenben, és ezt színesítette Lincoln lejegyzett gondolataival. Nekem ez bejött. Semmi felesleges nem volt benne.
Viszont ami színesítette volna a sztorit, nevezetesen a vámpír szál, nálam egyáltalán nem működött. Ennek legfőbb oka, maga a könyv írásmódja, és az, hogy nem lett ezáltal megteremtve a horrorisztikus légkör, és nehogy már egy egyszerű ember baltával lenyomjon egy tucat vámpírt..
Viszont Lincoln nem túl egyszerű életét megismerjük. Már olvastam egy könyvet, ami szintén azt fejtegeti, hogy Lincolnt nem feltétlenül érdekelte a fekete rabszolgák felszabadítása, más indokok álltak a polgárháború mögött. Kicsit alternatív feldolgozás, de elolvasható. :)
De izgalmat senki se várjon.

4 hozzászólás
>!
Niitaa P
Seth Grahame-Smith: Abraham Lincoln, a vámpírvadász

Már a cím is megfogott, hát még a borító! Tudtam, hogy ez a könyv kell nekem, el KELL olvasnom! Nem csalódtam! Imádtam. :)
Számítottam erre a dokumentum könyv jellegre, így számomra egyáltalán nem volt unalmas. Sőt, kifejezetten tetszett a felépítés, imádtam a naplóbejegyzéseket, a leveleket! Szinte el is hiszi az olvasó, hogy Lincoln ténylegesen vámpírvadász volt! Annyira jól bele lett építve a fantasztikus szál, hogy szinte észre sem lehet venni az átmenetet. Emellett Lincoln életét is megismerhetjük, rengeteg információt nyújt az akkori korról is. Tipikus esete a játszva tanulásnak.
Amerikában kötelező olvasmánynak kellene tenni! :)

>!
Navi P
Seth Grahame-Smith: Abraham Lincoln, a vámpírvadász

Sajnálom a fákat, amiket kivágtak emiatt az iromány miatt. Olyan érzés volt olvasni, mert a fősulis jegyzeteimet átfutni :( Száraz történelemkönyv néhány naplóbejegyzéssel a vámpírokról. Összehozza Lincolnt a vámpírokkal, s ez alakítja az Amerikai Egyesült Államok történelmét. Az egész egy szimpla bosszú hadjáratnak indult az anyja miatt, aztán majdhogynem népirtás ( értsd: polgárháború) lett belőle.
Fura volt a XIX. század első évtizedeiből napszemüvegről és gázvezeték-lefektetésről olvasni, Poe pedig már csak hab volt a tortán. Vámpírok, akik bírják a napfényt, lokálpatrióták, már-már a szervezett bűnözés határait súrolják. Siratom az erre vesztegetett óráimat :(

>!
Nikymeria P
Seth Grahame-Smith: Abraham Lincoln, a vámpírvadász

Baromi jól elszórakoztam. Szeretek a 19. századról is olvasni. Erről az időszakról már nem ez az első könyvem, és nem is az utolsó.
Szóval visszatérve, jól megírt, lendületes történet, ahol keveredik a valóság a kitalált történésekkel. Volt, hogy úgy belemerültem, még el is hittem, hogy mindez megtörtént.
Egy csillag mínusz, mert azért valahogy nem hittem el az írónak, hogy Abe mennyire karizmatikus személyiség. De lehet nem is ez volt a célja. :) Henry sokkal jobb arc. :)
Kikapcsolódásnak tökéletes könyv.

>!
Mariann_Czenema P
Seth Grahame-Smith: Abraham Lincoln, a vámpírvadász

A Budapesti molyklub augusztusi témája a dokumentumregény lesz, és bár én az éppen aktuális találkára nem tudok elmenni, azért becsületből végigszenvedtem a művet.
Merthogy szenvedés volt, unalomtenger, hiába a szórengeteg, ha ismétlődő történések vannak benne, légből kapott teória, béna fényképekkel illusztrálva.
(ha ezért elkap egy vámpír, bizony Isten, a halált is előbb vállalom, mint hogy még egyszer ettől az írótól kelljen bármit is olvasni!)
Dokumentumregény címke tévesen szerepel rajta, ez a könyv egy merő kitaláció egy képzeletbeli naplóról – így is szerepel, beleillesztett részletenként a történetfolyamba.
Van egy bevezető rész, amelyben az író elmeséli, hogyan került hozzá Lincoln naplója, majd belelendül a „jóba”, és következik 320 oldal mese.
Néha nagyon lapos, nyűglődős a történet, előre kitalálható fordulatokkal; máskor viszont éveket ugrik előre, csak győzze követni az olvasó; vagy éppen átalakul akció-horrorfilmé.
Nem csodálom, hogy mozivászonra került, oda valló, de nem a jó értelembe vett alkotásként, hanem szenzációhajhász, hálivúdi pénzgyárként.
És a vége? … tényleg, eszembe se jutott! csak vagy százszor olvasás közben :((
Először, utoljára, soha többet esete.

2 hozzászólás
>!
Lianeko
Seth Grahame-Smith: Abraham Lincoln, a vámpírvadász

Grahame-Smith neve ismerősen csenghet, hiszen 2009-ben ő gyalázta meg Jane Austen klasszikusát a Büszkeség és balítéletet azzal, hogy a romantikus irodalom e csúcstermékét zombie slasher-ré züllesztette, „paródia” címszó alatt. Eleve nem várok sokat egy írótól, aki a legsikeresebb könyveit azzal a módszerrel írta, hogy híres regényekhez, vagy híres emberek életétéhez kapcsolt egy mítikus lényt… Mi lesz még? Anna Karenina, a szukkubusz? Vörös és fekete és vérfarkasok?

Nem vártam sokat ettől a könyvtől, őszintén a tavalyi könyvfesztiválon vettem egy zsákbamacska akción, akkor viccesnek tűnt, mert hát végső soron az, csak aztán kiderült, hogy nem úgy, ahogy én gondoltam. Tegnap megnéztem a filmet is, és sikerült jócskán alulmúlni a könyvet, pedig az író segédkezett a forgatókönyv írásánál… Mindegy, a lényeg, hogy ez a könyv is hamarosan bekerül a méltán feledésbe merült regények végtelen könyvtárába.

Bővebben:
https://sotetoldalak.webnode.hu/l/seth-grahame-smith-ab…

>!
schesztiஐ P
Seth Grahame-Smith: Abraham Lincoln, a vámpírvadász

Szédületes élmény volt, mert a fantázia szál olyan remekül van beleszőve a történelembe, Lincoln életrajzába, hogy kedvem lenne elhinni az egészet így, ahogy van. :))

Nagyon szerettem a naplóbejegyzéseket, a hol filozófikus, hol dühöngő, hol érzelmes ember papírra vetett gondolatait. A levelezést Henry-vel, aki számomra amúgy is roppant lenyűgöző volt. Élveztem Poe felbukkanását, kocsmai beszélgetéseiket.

És persze ott vannak a képek, amiket mintegy bizonyságul kapunk, és némelyik tényleg egészen elgondolkodtató. :) aztán kiderül, hogy photoshop :D
A borítót pedig imádom – székestül-teliholdastul-fejszéstül. :))

Nagyon kíváncsi vagyok, a film mennyire adja vissza ezt az élményt, vajon ennyire hitelesnek tűnik-e vagy a képen megjelenített akciójelenetek, vámpírok sokkal inkább a fantazy szálat erősítik… Megnézem ezek után mindenképp!

>!
Kameko
Seth Grahame-Smith: Abraham Lincoln, a vámpírvadász

Gondolkodtam rajta, hány csillagot is adjak ennek a műnek. Végül az erős négyes mellett döntöttem. Ez a könyv az első Hard Selection könyvem, és nem csalódtam benne.
A cselekmény kissé lassan indul be, illetve bele van szőve az íróról is pár oldal, amit nem igazán értettem, és tartottam fontosnak, hiszen a történet során nem játszik szerepet, de ettől még nem volt felesleges, olyan „Végülis, miért ne?” címszó alatt elfogadtam.
A mű elején megismerkedünk a családdal, a helyzetükkel, költözködéssel. Aztán elkezdődik Abe „karrierje”.
Igazán részletgazdag minden leírás, a vámpírok megölésétől kezdve, karakterek leírását tekintve is.
Jó ötletnek tartottam a néhol beleszőtt naplós bejegyzéseket is, így személyesebbé tette az egészet. Bár a régiesebb stílus, írásmód miatt volt amit kétszer kellett elolvasnom, de ez nem zavart, szívesen fordítottam rá több időt. A képek nagyon élethűek voltak, azt is jó ötletnek tartottam beletenni. Jó, azért a szemüveges vámpírok képe kissé komikus volt, de ettől eltekintve a fekete szemű Booth képe este fél 8-kor rám már ijesztő hatást gyakorolt.
Seth Grahame írásmódja mindenképpen kifejező és részletes volt, felkeltette a könyvvel az érdeklődésemet a film iránt is.
Meg is néztem, és arra a következtetésre jutottam, hogy persze megint a könyv a nyertes, és bár Henry karaktere nem csak a könyvben, de a filmben is meggyőző volt, két teljesen más ember volt előttem mind olvasás és filmnézés közben is.
Noha nevetséges, de a filmet így is csak a nővéremmel mertem megnézni, mert ez a kategória számomra már egyedül ijesztő volt.
A könyv viszont inkább csak borzongató, szóval mindenképpen tetszett.

>!
Wiggin77 P
Seth Grahame-Smith: Abraham Lincoln, a vámpírvadász

Szóval a cím,meg a borító alapján egy elborult baromságnak tűnhet, pedig nem az.   Az író zseniálisan szőtte Lincoln valódi élettörténetébe a vámpírokat. A szereplők, a helyszínek,a történések mind valósak, csak van egy kis hozzáadott plusz. Egész hihetőre sikeredett. Ami nem tetszett,az az, hogy túl könnyen legyőzhetők benne a vámpírok, nem tűnnek igazán természetfeletti lényeknek.

>!
valszi
Seth Grahame-Smith: Abraham Lincoln, a vámpírvadász

Nekem nem jön be ennek az írónak a stílusa. A humoros zombis könyve sem tetszett. Ez még annyira sem. Az legalább vicces volt. Néha.


Népszerű idézetek

>!
Static

Szomorú világ a miénk, a gyász senkit sem kerül el; a legkeservesebb kínokat azonban a fiatalság éli meg, mivelhogy váratlanul jönnek erre reá.

27. oldal

>!
Bluebell

Arra a meggyőződésre jutottam, hogy az életben egyedül a vég hozza el a békét. […] Amit csak szeretek, az mind odaát van, a halál után. Legyen annyi bátorságom, hogy kinyissam végre a szemem.

193. oldal

>!
Lucijja

Furcsa dolog, milyen gyorsan vége egy testnek. Mily törékeny az erő, ami itt tart bennünket. A lélek egy pillanat alatt tovatűnik – a helyében csak egy üres, mit sem számító edény marad. Olvastam azokról, akiket Európa akasztófáira és gillotine-jaira [sic] küldtek. Olvastam az elmúlt korok nagy háborúiról, tízezrével lemészárolt emberekről. S mi csak röpke figyelmet szentelünk haláluknak, mert az effajta gondolatokat természetünkből fakadóan elfojtjuk. Eközben viszont megfeledkezünk arról, hogy ők is mind éppoly élők voltak, mint mi, és hogy egy kötél – egy golyó avagy penge – az egész életüknek véget vetett abban az utolsó, törékeny pillanatban. Véget vetett legkorábbi napjaiknak, amikor még pólyás újszülöttek voltak, s véget vetett legborongósabb, immár soha meg nem valósuló jövőjüknek. Ha elgondoljuk, hány lélek szenvedte el ezt a történelem teljes folyamán – ismeretlen férfiak, nők és gyermekek soha el nem mondott meggyilkolását… ennek a tudata elviselhetetlen.

>!
Impalagirl P

A vámpírok végtére is a józan ész tagadását jelentik – olyan sötétség beismerését, amiről azt feltételezzük, nincs többé.

>!
Bluebell

– Szolgák vagyunk mind – szólt a kocsmáros. – Kettőnk közül azonban én szerencsés helyzetben vagyok, mert tudom, milyen urat szolgálok.

100. oldal

>!
Treszka

Az életet a haláltól elválasztó határ
homályos és bizonytalan.
Ki a megmondhatója, hol végződik az egyik,
és hol kezdődik a másik?
EDGAR ALLAN POE

>!
Bluebell

Nem ellenségek vagyunk, hanem barátok. Nem szabad ellenségekké válnunk. Vonzalmunk kötelékeit jól lehet megfeszítette a szenvedély, de el nem szakíthatja őket.

180. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: Végítélet
Justin Cronin: A szabadulás
Anne Rice: Lestat, a vámpír
Rachel Caine: Az üvegház
Anne Rice: Vittorio, a vámpír
MaryJanice Davidson – Laurell K. Hamilton – Charlaine Harris – Angela Knight – Vickie Taylor: Karó
George R. R. Martin: Lázálom
Stephen King: Borzalmak városa
Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 1.
Dan Wells: Nem akarlak megölni