A ​nemnövekedés diszkrét bája 12 csillagozás

Décroissance
Serge Latouche: A nemnövekedés diszkrét bája Serge Latouche: A nemnövekedés diszkrét bája

Latouche professzor ideális filozófus és ideális mozgalmár. Az általa bevezetett és most megjelent könyvében körüljárt 'nemnövekedés' egy valódi forradalmi fogalom, amely képes lehet elérni a szökési sebességet, kiszabadulni az 'elégedett társadalmak', a 'néma társadalmak' hermetikus karanténjaiból, a mesterségesen fenntartott közöny mocsarából, és terjedésnek indulni … Jó hír, és jó könyv! Roppant izgalmas olvasnivaló, amely kellemes és érdekfeszítő beavatást jelent korunk globális kihívásainak rendszerébe, azaz abba, hogy mi a szitu nagyban, és mi mindent tehetünk mi, kis pontok …

>!
Savaria University Press, Szombathely, 2011
138 oldal · ISBN: 9789639882713 · Fordította: Balogh-Sárközy Zsuzsanna

Enciklopédia 2


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

egy_ember>!
Serge Latouche: A nemnövekedés diszkrét bája

Bevallom, nem vagyok jó fogyasztó. Hosszú évek óta élek ugyanabban a lakásban, használom (ritkán) ugyanazt az autót, és még sokáig nem lesz ebben változás. Nem cserélek pár évente tévét, mosógépet, telefont, számítógépet. Többnyire otthon eszem, és vezetékes vizet iszom.
Bevallom, olyan is van, hogy egyszerűen nincs pénzem a fogyasztani/birtokolni kívánt termékre, de igyekszem tudatosan is korlátozni a fogyasztásomat. És ehhez most már ideológiám is van, a nemnövekedés diszkrét ideológiája, és nem csak az otthonról hozott hagyomány. (Ami nem romlott el végleg, azt nem cseréljük le. Ami még használható valamire, azt nem dobjuk ki.)
Azért teljesen nem vagyok meggyőzve. Latouche nem tudott megnyugtatóan tisztázni egy-két dolgot. (Pl. hogy mi lesz a visszafogott fogyasztás esetén a munkanélküliséggel, vagy mi lesz az olyan országokkal, ahol most kezdenek csak igazán fogyasztani – Kína, India, Brazília). És persze utópia az egész, mert olyan szemléletváltásra, társadalmi átalakulásra lenne szükség hozzá, amire szerintem a nyugati civilizáció komoly kényszerítés nélkül már képtelen.
Volt egy olyan érzésem olvasás közben, hogy úgy akar kivezető utat mutatni a szerinte mindenképpen bekövetkező összeomlásból, hogy akaratlanul lefesti egy összeomlás utáni világ képét. (önkorlátozás, helyi termelés – fogyasztás, közösségi elosztás)
Mindenesetre szép terv. Ajánlanám a tankönyvjegyzékre.

5 hozzászólás
Gunnar>!
Serge Latouche: A nemnövekedés diszkrét bája

Még egy könyv, ami rámutat, mennyi minden el van cseszve hőn szeretett civilizációnkban. Imádom, mikor a reggeli hírekben valami kormányszóvivő ragyogva „kikommunikálja” magából: Magyarország igenis töretlenül tovább haladhat a gazdasági növekedés útján. Hurrá. Ezzel a logikával akár azt is mondhatná, hogy a kedves hallgatóknak meg töretlenül kéne haladniuk a többszörös áttétű hererák felé. Tisztázni kéne a célok helyességét, mielőtt nagy hangon örvendezünk a megvalósulásuknak.
Emberek, gondolkodni kéne, még ha nehéz is. Növekedni? Hova és miért is? Nincs már most is éppen elég sz@r körülöttünk? Nem gondolom, hogy ebből valaha tankönyv lesz (sajnos). Akit nem kifejezetten érdekel a téma, vagy szerényebb szellemi képességekkel jutalmazta a természet, azt nem kötné le, ehhez nem elég olvasmányos. Azon kívül a benne foglaltak komolyan sértik a gazdasági status quo-t, valamint gondolkodásra tanítani mintha nem is igazán lenne menő az iskolában, tisztelet a kivételeknek. És olvasni sem menő mostanság, hacsak nincs a könyvben vámpír, farkasember és a planktonok számára is érthető cselekmény – nem rémlik ilyesmi a könyvből, sőt még a szex is kimaradt belőle –, és mivel nem reklámozzák a Való Világ blokkjai közt, ezért gyanítom, hogy elég rosszak az olvasottsági esélyei a „nép” körében. Kár, mert így valóban csak utópia marad.

2 hozzászólás
o_rita P>!
Serge Latouche: A nemnövekedés diszkrét bája

Jó könyv a zöld gondoskodásról, nekem bajom nincs vele, csak én már feladtam az ilyen irányú terveimet, mert nem látok lehetőséget, hogy a könyvben leírt dolgokat meg lehessen valósítani. Mert az emberek, nem hajlandók bármit is viszább lépni a jövőbeli élhtő bolygóért.


Népszerű idézetek

egy_ember>!

Ha valaki azt hiszi, hogy egy véges világban létezhet végtelen növekedés, annak az embernek vagy elment az esze, vagy közgazdász.

29. oldal

3 hozzászólás
egy_ember>!

Ha a növekedés automatikusan jólétet vonna maga után, már jó ideje valóságos paradicsomban kellene élnünk.

36. oldal

3 hozzászólás
egy_ember>!

Társadalmunk összefonódott egy végtelen felhalmozáson alapuló rendszerrel, amely növekedésre van ítélve. Amint a növekedés lelassul vagy megáll, elkezdődik a válság, kitör a pánik. … E a kényszer a növekedést valami fojtogató vasfűzővé változtatja, a foglalkoztatás, a nyugdíjrendszer, a közszolgáltatások pedig mind-mind feltételezik a termelés folyamatos növekedését. … Három hozzávaló szükséges ahhoz, hogy a fogyasztói társadalom tovább róhassa ördögi köreit: a fogyasztási kedvet generáló reklám, az eszközöket megteremtő hitel, és a gyors, beépített elavulás, mely újrateremti a szükségletet.

30. oldal

egy_ember>!

Az ökológiai tapasztalat azt mutatja, hogy a specializáció egy adott területen lehetővé teszi ugyan a hatékonyság növelését, ám csökkenti a rendszer egészének robosztusságát, vagyis ellenálló-képességét , miközben a diverzitás javítja az ellenálló- és alkalmazkodóképességet.

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: specializáció
egy_ember>!

Mindenekelőtt fel kellene számolni a produktivista rémálom egyik alapkövét, a munkához fűződő addiktív viszonyt.

55. oldal

szigiri>!

Három hozzávaló szükséges ahhoz, hogy a fogyasztói társadalom tovább róhassa ördögi köreit: a fogyasztási kedvet generáló reklám, az eszközöket megteremtő hitel és a gyors, beépített elavulás, mely újrateremti a szükségletet. Ez a három elem jelenti a fogyasztói társadalom valódi gyújtópontjait.

Növekedésfüggőség

szigiri>!

Olyan társadalmakban élünk, amelynek alapját állítólag a jó öreg „polgári értékek” jelentik: becsületesség, az Állam szolgálata, a tudás átadása, a jól végzett munka tisztelete. Ugyanakkor „ezek az értékek köztudottan nevetségessé váltak, […] ma már semmi más nem számít, mint hogy ki mennyi pénzt tud bezsebelni, mindegy, milyen eszközökkel, vagy hogy ki hányszor jelenik meg a televízióban.”

A nemnövekedés angyali köre

egy_ember>!

Kétségkívül nem ártana különbséget tenni a fejlődés és növekedés konkrét, valóságos változást leíró fogalmai (amelyek pl. a lakosság, a burgonyatermesztés, a hulladék mennyiségének változását, a vízszennyezés mértékének alakulását fejezik ki), illetve a Fejlődés és Növekedés között, amelyek viszont az önmagáért való gazdasági dinamizmus leírására vonatkozó absztrakt fogalmak. Ez a fogalmi zűrzavar nem a véletlen műve: mindez a domináns gondolkodásmód gondosan előállított terméke.

25. oldal

egy_ember>!

A politikai csatározások jelenleg oly távol zajlanak a realitásoktól, hogy a politikához nem fűzhetünk túl nagy reményeket. … Akár tetszik akár nem, a kormányok jelenleg csupán a tőke „funkcionáriusai”.

84. oldal

Máté_Csizmadia>!

Daniel Mothé rámutat: a jelenlegi körülmények között a munkamentes iső egyáltalán nem jelent gazdaságmentes időt. A szabadidő legnagyobb része nem jelenti azt, hogy a saját életünket élhetnénk, nem kínál menedéket a domináns piaci modell elől. Ezt az időt is legtöbbször piacfüggő tevékenységekre fordítjuk, amelyek nem adnak lehetőséget a fogyasztónak arra, a saját útjukat járják, hanem egy párhuzamos útra tereli őket, miközben a szabadidő egyre inkább szakterületté és iparággá válik.

103. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Karl Marx: A tőke
Boda Zsolt: Globális ökopolitika
Csaba László: The New Political Economy of Emerging Europe
Lévai Imre: A komplex világrendszer evolúciója
Robert C. Tucker (szerk.): The Marx-Engels Reader
Albert O. Hirschman: Az érdekek és a szenvedélyek
Karl Marx – Friedrich Engels: The Communist Manifesto
George Friedman: A következő évtized
Ludvig Zsuzsa: Oroszország és a kibővült Európai Unió gazdasági kapcsolatai
Mészáros István: A tőkén túl I–IV.