Hannibál 7 csillagozás

Serge Lancel: Hannibál

A ​kor, amelyben Hannibál élt, döntő befolyást gyakorolt az antik világ formálódására, továbbá azoknak a kultúráknak a sorsára, amelyeknek örökösei vagyunk. Amikor apjával, Hamilkárral még kisgyermekként elindul Hispánia meghódítására, Róma csupán egy kis itáliai hatalom a Mediterráneum közepén, amelynek nyugati felében Karthágó és kultúrája ellensúlyozza a Keleten Nagy Sándor és utódai nyomán elterjedt hellenizmust. Amikor 183-ban távozik az élők sorából, Róma a Földközi-tenger nyugati medencéjében már átvette a még létező, de afrikai területeire visszaszorult Karthágó helyét, s nagyrészt protektorátusa alá vonta a klasszikus Görögországot, valamint jócskán hozzálátott Nagy Sándor keleti örökségének bekebelezéséhez is. Kevesebb mint fél évszázad egy olyan történetből, amelynek hősei ott vannak az ókor legnagyobb nevei között: Rómában Fabius Maximus, Scipio Africanus, az idősebb Cato, Görögországban a makedón Philippos, Philopoimén, a szíriai Antiochos. Hannibál azonban kiemelkedik… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1995

>!
Osiris, Budapest, 2005
358 oldal · ISBN: 9633897300 · Fordította: Kopeczky Rita

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Hanging_Moss_9102>!
Serge Lancel: Hannibál

Az első könyvem az ókorról, az ókor egyik legnagyobb hőséről. Kár, hogy milyen kevés megbizható forrás létezik a témában. Hannibál majd 20 éves hadakozása utólag visszatekintve egy szinte másik világ „világháború”-ja volt, s reális kérdés volt akkor, hogy Róma vagy Karthágó? Izgalmas egy több, mint 2200 éves sztoriról olvasni. Karthágó, a punok és az egész ókori Földkozi-tengeri térség egy izgalmas világ lehetett. Sok év múlva vajon majd a „mi” világháborúinkat is vajon egy kvázi nagy eseménysorként fogják értelmezni? Hiszen hatásait napjainkban is éljük…

Arabmókus>!
Serge Lancel: Hannibál

Kiválóan összeszedett, többféle forrásmunkákból idézett élet- és korrajz! Remek a fordítás is! Csak ajánlani tudom!

Chosen>!
Serge Lancel: Hannibál

Kitűnő életrajz az ókor kiemelkedő hadvezéréről, tárgyilagos, igyekszik eloszlatni minden tévhitet és legendát, ugyanakkor kitér ezek eredetére is.


Hasonló könyvek címkék alapján

Vágó Ádám: A Kárpát-medence ősi kincsei
Kákosy László – Varga Edith: Egy évezred a Nílus völgyében
Clive Foss – Paul Magdalino: Róma és Bizánc
Iván Katalin (szerk.): Az ókori görögök
Erik Hornung: Az egy és a sok
Hahn István: Az időszámítás története
Vér Ádám: Az Újasszír Birodalom keleti tartományai
A. Leo Oppenheim: Az ókori Mezopotámia
A. B. Bosworth: Nagy Sándor
Göran Burenhult (szerk.): Óvilági kultúrák