Erőszakmentes ​kommunikáció 27 csillagozás

Amikor a zsiráf a sakállal táncol
Serena Rust: Erőszakmentes kommunikáció

Képzeld ​el, hogy haragszol a párodra, és ezt úgy tudod kifejezni, hogy ő is megérti, de nem érzi úgy, hogy rátámadtál. Vagy ő tesz szemrehányást neked, és te megérted, mire van valóban szüksége, anélkül hogy belebetegednél. Szerinted sikerülhet? Létezik vajon olyan párbeszéd, amelynek során mindenki nyerhet? Ahol a kommunikációt játszmák helyett együttérzés és megértés jellemzi?

A szerző a Marshall Rosenberg által kidolgozott erőszakmentes kommunikációra építve, annak két jelképes figuráját, a zsiráfot és a sakált alkalmazva mutatja be, hogy igen, létezik. Ehhez csupán a zsiráf stratégiáját kell követnünk: együttérzéssel közeledjünk önmagunk és a társunk felé – azaz tudatosítsuk érzéseinket és a szükségleteinket, és igyekezzünk felmérni társunkéit is, ahelyett hogy „sakálként” a véleményünket és elvárásainkat ismételgetnénk. Párbeszédünk ily módon ide-oda lépegető tánccá válik aközött, amit tapasztalunk, érzünk, igénylünk és kérünk, és aközött, amit a másik fél tapasztal,… (tovább)

>!
Bioenergetic, Budapest, 2020
136 oldal · ISBN: 9789632914787
>!
Bioenergetic, Budapest, 2019
132 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632912172 · Fordította: Makra Júlia · Illusztrálta: Stefan Stutz
>!
Bioenergetic, Budapest, 2014
136 oldal · ISBN: 9789632912172

Kedvencelte 2

Most olvassa 5

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 29


Kiemelt értékelések

ddani>!
Serena Rust: Erőszakmentes kommunikáció

Serena Rust: Erőszakmentes kommunikáció Amikor a zsiráf a sakállal táncol

Fontos könyv, és belegondolni is zavarbaejtő: milyen lenne az élet, ha a legtöbb felnőtt ember megpróbálna erőszakmentesen kommunikálni. Alapvetően az érzelmi intelligencia és empátia készségeire épül ez a teljes mértékben 'csinálható', négy lépésként leírt gyakorlat. Ez egy vékonyka könyv, van egy kipróbált és jól kifejtett rendszere, amit érthető és egyszerű allegóriába sűrítve magyaráz el: ez a zsiráf és a sakál, a két kommunikációs stratégia.
Ritka, hogy az embert nemcsak, hogy tálcán kínálják egy nagyon hasznos megoldással, de ez a tálca még csak nem is valami tizenhat tonnás szellemi maraton, hanem szépen elfér egy-két órányi figyelmes olvasásban.
Csak ajánlani tudom mindenkinek, akár hallott már az EMK módszerről és jó összefoglalót keres róla, akár csak először merészkedne a saját kommunikációs komfortzónáján kívülre. Zsiráfosodjunk!

3 hozzászólás
cseri P>!
Serena Rust: Erőszakmentes kommunikáció

Serena Rust: Erőszakmentes kommunikáció Amikor a zsiráf a sakállal táncol

Idén már olvastam egy könyvet az EMK-ról, A teljes jogú nőt. Ugyanaz a téma, de mégis nagyon másnak látom a kettőt. Szerintem ott inkább az önérvényesítés került fókuszba, itt pedig a másokhoz való alkalmazkodás. Nyilván ez nem ellentmondás, mindez része a témának, csak mást tartottak fontosnak a szerzők. Egyébként amit én eddig tudtam a témáról (főleg Birtalan Balázstól), ahhoz olyan sokat nem adott hozzá a könyv. Talán csak a példákat. Amelyekből azért kitűnik, hogy miért nem olyan egyszerű ezt a módszert alkalmazni. Ez egy nagyon rövid könyvecske amúgy, ugyanis zsiráfos és farkasos (bár ez fordításban valamiért sakál lett) rajzok vannak benne, érdemes végigolvasni, és ha nem is tanuljuk meg egy olvasás alatt, egy-két szempontot biztosan kapunk, ami segíthet a kommunikációban.

kratas P>!
Serena Rust: Erőszakmentes kommunikáció

Serena Rust: Erőszakmentes kommunikáció Amikor a zsiráf a sakállal táncol

Ez sokkal jobb volt, mint A szavak ablakok vagy falak c. könyv. Emberközeli, tele gyakorlatiasabb példával és semmi öntömjénezéssel. Ha olvasni szeretnétek a témáról, akkor inkább ezt, jobban csúszik és könnyebben értelmezhető.

Oláh_Zita P>!
Serena Rust: Erőszakmentes kommunikáció

Serena Rust: Erőszakmentes kommunikáció Amikor a zsiráf a sakállal táncol

Nagyon jó kis könyv, amit fogok is elsősorban magamon, a barátaimon és családomon, tehát a szeretteimen alkalmazni. Viszont ahogy Katával is beszéltük, van aki sakál marad, és továbbmegyek vannak olyan helyzetek, pl. a munkahelyen, ahol önző érdekből, megpróbálnak kifacsarni, és akkor muszáj az asztalra csapni, még ha verbálisan is, különben szó szerint atomokra szednek. Szóval szerintem a nulladik lépés az, hogy az ember felmérje, kik és milyen helyzetek azok, ahol van fogadókészség erre a kommunikációs formára, és minden egyéb esetekben pedig tartsa pórázon a sakálját, és csak akkor eressze ki, ha nagyon muszáj.

raka0328 P>!
Serena Rust: Erőszakmentes kommunikáció

Serena Rust: Erőszakmentes kommunikáció Amikor a zsiráf a sakállal táncol

Ez a könyv nem nekem íródott. Mármint pont nekem, de közben egy kicsit sem tudok ebből semmit magamévá tenni. Én szeretem, mikor gondolkodás nélkül nyomom, akár magamat is meglepve kéretlen tartalom fröcsög a számból. A könyv arra kér minket, hogy gondoljuk át, mit akarunk mondani, hogy el tudjuk sajátítani a zsiráf technikát. Na de kérem, kinek van arra ideje, hogy elemezze minden egyes kényes szituáció előtt az érzelmeit és a mondandóját, illetve hogy végig gondolja, hogy amit mondani akar, az megfelel-e ennek a technikának, ha nem, akkor átgondolja, hogy mit kéne pontosan mondani. Van amikor lenne rá idő, de őszintén már az is lefárasztott, hogy ezt leírjam, nem hogy meg is valósítsam. Biztos, ha ölnék bele időt, vagy foglalkoznék a dologgal, illetve ha csak egy fokkal lennék türelmesebb, akkor biztos menne, sőt, lehet könnyedebbé is tenné a kommunikációmat illetve a kellemetlen szitukat, de igazából rá kellett, hogy jöjjek, hogy ez nekem megfelel így.

moni79>!
Serena Rust: Erőszakmentes kommunikáció

Serena Rust: Erőszakmentes kommunikáció Amikor a zsiráf a sakállal táncol

Annak, akik elolvasott már pár könyvet a témával és foglalkozott az együttműködő kommunikációval, nem ad sok újat ez a könyv, de egyébként nagyon hasznos és informatív. Maga a módszer egyszerű, igaz, sokat kell gyakorolni, hogy automatikussá váljon. Inkább az a probléma, hogy a legtöbb ember nem tudja megnevezni az aktuális érzelmeit, szükségleteit, és nem is tudja elkülöníteni ezeket egymástól. Először tehát ezt kell megtanulni, és a könyv segít is megoldani a problémát. Emellett fontos, hogy aki megszokta, hogy pl. mindig alárendelődik, mert fél a bántástól vagy mások szeretetének elvesztésétől, annak először ezt a problémáját kell kezelni, és csak azután érdemes megtanulnia a technikákat. A könyv (és úgy általában a témával foglalkozó magyar nyelvű önsegítő irodalom) ilyen szempontból hiányos.

Redpanda>!
Serena Rust: Erőszakmentes kommunikáció

Serena Rust: Erőszakmentes kommunikáció Amikor a zsiráf a sakállal táncol

A téma szerintem nagyon hasznos, mivel a kommunikáció elengedhetetlen része életünknek. A sakál (kitörő, dühös stb.) és a megértő zsiráf (türelmes, objektív, kedves) lényünk pedig sokszor harcban áll egymással, és persze másokkal is.
A könyv igazából a négy lépés elemeit mutatja be, amelyeket betartva a kommunikációnk javulhat. Ezek a lépések a következők: 1. megfigyelés (mit látok, hallok, mire utalok), 2. érzés (mit érzek), 3. szükségletek (mire van szükségem), 4. kérés (megtennéd kérlek, hogy…). A könyv különböző helyzeteken keresztül illusztrálja, hogyan tud a kommunikáció elcsúszni rossz irányba.
A példákat erőltetettnek éreztem, elképzeltnek, melyek feltételezéseken alapulnak: ha én ezt mondom, ő úgy reagál…Minden ember más, másképp reagálnak egy-egy helyzetben, hőfokban, napszakban, másképp egy-egy emberre.
Abban egyetértek, hogy a tudatosítás fontos, de kötve hiszem, hogy egy-egy beszélgetés ennyire kiszámítható és kontrollálható. Na és szerintem ha hirtelen reagál az ember (nyilván ennek elkerülése a cél), akkor nem fogja latolgatni a lépéseket. Mindenesetre gondolatébresztőnek jó, és mutatósak az illusztrációk.

veronica_mars>!
Serena Rust: Erőszakmentes kommunikáció

Serena Rust: Erőszakmentes kommunikáció Amikor a zsiráf a sakállal táncol

Vegyesek az érzéseim a könyvvel kapcsolatban. Egy ajánlásra olvastam el, kifejezetten egy ember miatt érdekel ez a téma, mert szerettem volna valamiféle megoldást találni a kommunikációs problémáinkra.
Úgy gondolok, hogy általában véve hasznos lehet a könyv sokak számára. Bár kicsit én úgy érzem, hogy ez a könyv inkább azoknak szól, akik felismerik magukban a „sakált” és akarnak tenni azért hogy „elzsiráfosodjanak”. És épp ezért gondolom, hogy nem nekem íródott ez a könyv. Persze mindenkiben van sakál, bennem is nyilván. De ezeket a lépéseket nem tudom alkalmazni egy olyan emberrel szemben akiből teljes mértékben hiányzik az empátia és a tenni akarás azért, hogy változzon valamit a kommunikáció minősége. Neki persze nem tudom ajánlani egy könyvet, mert ő úgy gondolja, hogy a probléma nem benne van, és amúgy is neki van igaza minden mindenben (ugyebár tipikus sakál). A különbség csak annyi, hogy ő ezt nem veszi tudomásul és esze ágában sincs tenni ellene, a változást mástól várja.
Szóval én sok mindent kipróbáltam már, de nem látom, hogy hogyan tudnám hasznosítani a könyvben olvasottakat ezzel az emberrel szemben. Az élet más területein, és más emberekkel szemben mindenesetre úgy gondolom, hogy lehet valami ebben a módszerben amit ki fogok próbálni és úgy gondolom, hogy akár sikere is lehet.

edanka87>!
Serena Rust: Erőszakmentes kommunikáció

Serena Rust: Erőszakmentes kommunikáció Amikor a zsiráf a sakállal táncol

Egy egyetemi tanárom ajánlotta még régebben ezt a könyvet, és nagyon megörültem, amikor néhány hónapja sikerült beszerezni. Érdekes megközelítést alkalmaz a szerző a kommunikációs konfliktusok megoldására, elkerülésére. Érthetően, világosan, könnyen követhetően írja le azt a négy lépést, amivel elsajátítható a „zsiráfnyelv”, rendkívül cuki rajzokkal illusztrálva :). Segítségükkel könnyen és gyorsan felismertem magamban az újra és újra visszatérő sakált… korábban nem volt eszközöm arra, hogyan változtathatnék ezen. Most már van. :)
Néhány kérdést, gondolatot felvetett bennem a könyv. Az egyik, hogy számomra néha nagyon ideálisnak, szinte túl idealizáltnak tűnik ez a kommunikációs stílus. Tényleg szép lenne, ha így beszélgetnénk egymással, sok felesleges konfliktus és vitahelyzet elkerülhető lenne. Sajnos csak kevesen fektetnének bele ekkora energiát. Pedig megérné. Néha kicsit mesterkéltnek is érzem, túlmagyarázónak. Ha valaki indulatokkal van tele, nem feltétlenül ilyen gyorsan telik el a „zsiráfejtőernyő zsinórjának meghúzása” és a nyugodtabb kommunikáció közötti idő, ahogyan az a könyvben megjelenik. És nem is biztos, hogy ha eltelik, rögtön ennyire tisztán, ésszerűen és logikusan át lehet látni az érzéseinket, szükségleteinket, és ennyire „bőlére eresztve” meg is tudjuk fogalmazni azt a másiknak.
A másik kérdés, ami felvetődött bennem, hogy hogyan lehetne alkalmazni ezt a módszert egy olyan emberrel való kommunikációban, aki egyáltalán nem is akar áttérni a zsiráfnyelvre, akinek tökéletesen megfelel a sakálüvöltés másokkal szemben, mert ő ettől érzi jól magát… Erre csak egy mondatban utalt a szerző, talán érdemes lehetne ezt egy picit bővebben kifejteni.
Illetve említi a szerző a bűntudatot, mint a sakálnyelv egyik fő ismérvét, és példaként egy favágáshoz kapcsolódó bűntudatot említ. Hát, nem tudom, nekem ebből az jött le, hogy ne legyen bűntudatunk, ha rosszat teszünk valakinek (vagy valaminek), mert az rossz, az a sakálnyelv, amit nem célszerű alkalmazni önmagunkkal szemben sem. Viszont ez nekem kicsit a felelősség elhárítását is jelenti. De lehet, hogy csak én látom így. Érdekesnek tűnik az is, ahogyan a hibás keresését elutasítja a zsiráfnyelv. Szerintem minden érzelemnek van egy kiváltó oka (egy cselekmény, esemény, egy személy…), ha úgy vesszük, mindennek van egy felelőse/”hibása”, és ezt – szigorúan egy mondat erejéig – érdemes tisztázni, hogy az illető is érezze a dolgok súlyát, felelősségét, de az egy mondat után már kizárólag a kialakult helyzet közös, konstruktív megoldására lenne szabad fókuszálni, és nem a hibázáson lovagolni.
És még egy utolsó gondolat: számomra ha a dühöt, indulatot „az agyamban engedem szabadon” (ahogy a zsiráfnyelven beszélő emberek teszik), akkor az olyan, mintha elfojtanám. Szerintem – legalábbis nálam – ki kell jönnie, de persze nem a kiváltó személy felé irányítva, hanem cselekvés (futás, kertészkedés, takarítás… amit említ is a szerző) formájában, vagy egyéb módon ki kell ventilálni magunkból, különben felrobbannánk. Nem feltétlenül szerencsés, ha mindez a ventiláció csak a fejemben megy végbe, nem biztos, hogy elegendő…
Ami kiemelendő értéke még a könyvnek, hogy a végén található egy függelék, amiben összegyűjtve találhatóak a kielégített és kielégítetlen igényekre utaló érzések, az értelmező érzések (amik inkább értelmezések, mint érzések), és a szükségletek. Sokan nem tudják ezek között a különbséget, és nem tudják megfogalmazni, mit is éreznek pontosan. Számukra ez külön hasznos lehet.

janee P>!
Serena Rust: Erőszakmentes kommunikáció

Serena Rust: Erőszakmentes kommunikáció Amikor a zsiráf a sakállal táncol

Nagyon alap. De annak mondjuk jó, viszont a témához kell sok gyakorlati helyzet is. Nem tetszettek a fiktív példák, mert nem életszerűek, viszont a saját életéből vett gyakorlati részek jók, azok reálisak és hasznosak. Vegyesek az érzéseim, de jó kedv csináló.

>!
Bioenergetic, Budapest, 2014
136 oldal · ISBN: 9789632912172

Népszerű idézetek

pla>!

A valódi szükségletek előrevivők, általánosak és függetlenek az időtől. Érzékszervekkel nem érzékelhetők, mégis egyértelműen érezni lehet őket.

95. oldal

Serena Rust: Erőszakmentes kommunikáció Amikor a zsiráf a sakállal táncol


Hasonló könyvek címkék alapján

Richard Bandler – Alessio Roberti – Owen Fitzpatrick: Mire jó az NLP?
Bradley Trevor Greive: Egy csipetnyi bátorság
Popper Péter: Lélekrágcsálók
Nagybányai Nagy Olivér – Pongor Orsolya – Hadarics Márton: DISC
Martos Tamás: Pillanatfelvételek
John M. Gottman – Nan Silver: A boldog házasság hét titka
Emerson Eggerichs: Szeretet & Tisztelet
Bagdy Emőke – Bishop Beáta – Böjte Csaba – Rambala Éva: Hidak egymáshoz
Mihalec Gábor: Ketten együtt, magabiztosan
Rambala Éva: Az erőszakmentes kommunikáció alapjai