A ​szűkösség pszichológiája 7 csillagozás

Miért jelent sokat, amiből kevesebb van?
Sendhil Mullainathan – Eldar Shafir: A szűkösség pszichológiája

Miért ​van az, hogy a sikeres emberek az utolsó pillanatig halogatják a teendőiket?

A szegények mindig szegények maradnak?

Mi az oka, hogy bizonyos szervezetekben állandó tűzoltómunka folyik?

Miért olyan nehéz a magányosoknak új kapcsolatot létesíteni?

Első pillantásra nem sok összefüggés fedezhető fel e kérdések között. Ám Sendhil Mullainathan és Eldar Shafir bebizonyítja, hogy mindegyik probléma abból a gondolkodásmódból fakad, amelyet a szűkösség kényszerít ránk.

A szűkösség mindenkiben, akinek a szükségesnél kevesebből kell gazdálkodnia, hasonló mentális állapotot idéz elő. A viselkedéstudomány és a közgazdaságtan legújabb kutatási eredményeit felhasználva a kötet szerzői feltárják, miképpen szűkítheti be látókörünket és torzíthatja döntéseinket az az állapot, amikor a kelleténél kevesebbel rendelkezünk pénzből, élelmiszerből vagy időből.

Ha rászánjuk magunkat, és a szűkösség által meghatározott stratégiák jegyében kezdünk… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2017
296 oldal · ISBN: 9789633044230 · Fordította: Császár László
>!
HVG Könyvek, Budapest, 2014
296 oldal · ISBN: 9789633044230 · Fordította: Császár László
>!
HVG Könyvek, Budapest, 2014
296 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633042021 · Fordította: Császár László

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 20

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

repe993 P>!
Sendhil Mullainathan – Eldar Shafir: A szűkösség pszichológiája

Egy gondom volt ezzel a könyvvel :
Nem tudtam eldönteni, hogy ismeretterjesztő akar-e lenni (annak túl száraz volt) vagy egyetemi tankönyv (annak meg kissé bugyuta). Azt hiszem, ezt a szerzők sem tudták eldönteni. Ebben a témában (közgazdaságtan – gazdaságpszichológia) pl. Steven D. Levitt – Stephen J. Dubner: Lökonómia lehetne az etalon.

Klalli>!
Sendhil Mullainathan – Eldar Shafir: A szűkösség pszichológiája

A könyv első feléből húzni kellett volna, sokszor redundáns és túl szájbarágós volt. Az időszűke párhuzamba állítása a pénzszűkével gyakran erőltetettre sikerült.
Valóban nem világos a célcsoport, szakembereknek, vagy hobbipszichológusoknak ez az anyag elég soványka, laikusoknak viszont szerintem túl magasan van a léc. A téma érdekes, a kivitelezés sajnos elég felemásra sikerült.


Népszerű idézetek

schreibm>!

Jobban megérthetjük a szegények viselkedését, ha megpróbálunk belegondolni, milyen érzés lenne, ha gondolataink nap mint nap állandóan elkalandoznának, kialvatlanul ébrednénk, és nehezünkre esne tisztán gondolkodni, nem tudnánk uralkodni magunkon, képtelenek lennénk összpontosítani, és nagyon könnyen belezavarodnánk mindenbe. Azonfelül, hogy a szegénység anyagilag igénybe veszi az embert, mentálisan is jelentős terhet ró rá.

178. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szegénység
schreibm>!

A szűkösség megragadja a gondolatainkat. Ahogyan az éhező kísérlet alanyok csak az evésre tudtak gondolni, a szűkösség a mi gondolatainkat is teljes egészében kitölti. Ilyenkor automatikusan, akaratlanul a be nem teljesült szükségleteinkre koncentrálunk. Az éhező az ételre. Az elfoglalt ember egy projekt befejezésére. Az anyagi gondokkal küszködők a következő havi lakbér kifizetésére. A magányosok pedig a társaságra. A szűkösség sokkal több a túl kevés miatt érzett kényelmetlenségnél. A szűkösség megváltoztatja a gondolkodásunkat. Teljesen átveszi az irányítást az elménk felett.

16. oldal

schreibm>!

Azt állítjuk, hogy a szegények kevesebbre képesek, és nem olyan hatékonyak, mint a jobb sorban élők. Ez azonban nem azért van, mert eleve alkalmatlanok, hanem azért, mert a szűkösség tölti ki szinte minden gondolatukat.

73. oldal

Sándorné_Szilágyi_Kata>!

Az alanyok egyik csoportjának Hannah-t úgy mutatták be, hogy szegény sorból származik, a másik csoportnak felső középosztyálbeli származásra utaltak. Mind a két csoport végignézte, ahogyan Hannah megírja a tesztet, majd elemezték az eredményeit, és jellemezték a képességeit. Akik a „szegény” Hannah-t látták, több hibát véltek felfedezni a munkájában, rosszabbnak látták a teljesítményét, és azt gondolták, hogy rosszabb osztályzatotkat is kap az iskolában, mint azok, akik a „gazdag” Hannah-t látták.
A szegényekkel kapcsolatban gyűjtött adatok elemzésekor tehát könnyen torzítunk.

170. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Daniel Kahneman: Gyors és lassú gondolkodás
Daniel Kahneman – Olivier Sibony – Cass R. Sunstein: Zaj
Richard H. Thaler: Rendbontók
Mérő László: A pénz evolúciója
Bruce D. Perry – Maia Szalavitz: A ketrecbe zárt fiú
Irvin D. Yalom: Egzisztenciális pszichoterápia
Susan Forward: Mérgező szülők
Irvin D. Yalom: A terápia ajándéka
Irvin D. Yalom: Szerelemhóhér és más pszichoterápiás történetek
James Clear: Atomi szokások