Stressz ​distressz nélkül 6 csillagozás

Selye János: Stressz distressz nélkül

„A stressz az élet sava-borsa” – mondja Selye János professzor. Enélkül nem élnénk vagy csak vegetálnánk. Akkor hát miért káros a stressz, miért okoz fekélyt, szívbajt vagy a modern társadalom annyi más betegségét? Ezekre és a testi és szellemi egészség sok más, fontos kérdésére ad megnyugató választ újabb művében Selye János, az „Életünk és a stress”, az „In vivo” és az „Álomtól a felfedezésig” nálunk is népszerű szerzője. Félévszázados biológiai kutatómunkáján ak tanulságait alkalmazza az emberre mint társadalmi lényre, megmagyarázza a stressz élettani mechanizmusát, gyakorlati tanácsokat ad a káros stressz – a distressz – elkerülésére. Megmondja, mit tegyünk, ha megoldhatatlannak tűnő kérdéssel állunk szemben, miért veszélyes a halogatás, és hogy miért okoz a céltalanság distresszt. Azt ajánlja: tekintsük hasznos és örömteli játéknak a munkát; rávilágít a munka, a stressz és az öregedés kapcsolataira…

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Korunk tudománya Akadémiai

>!
Akadémiai, Budapest, 1983
150 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630534320
>!
Akadémiai, Budapest, 1976
150 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630511061

Enciklopédia 1


Most olvassa 2

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

Aemitta>!
Selye János: Stressz distressz nélkül

Nem gondolom, hogy a szeretetkoldulás a megoldás egy jó élet felé. Bár valóban fontos tennünk azért, hogy az emberi kapcsolatok működjenek, de ezt sem lehet számító taktikával véghezvinni. Stresszforrás lehet például, ha valaki nem egy hízelkedő, nyalis típus, mégis, hogy megnyerje valaki/k jóindulatát, ehhez kell folyamodnia. Megéri megjátszani a magát az embernek?


Népszerű idézetek

Aemitta>!

A stressz minden szakasza, különösen ha csalódással és kudarccal kísért élményekből ered, kitörölhetetlen kémiai „sebhelyeket” hagy maga után, amelyek felhalmozódása okozza a szövetek elöregedését.

Aemitta>!

Ezen kívül, mint mondottam, a gyűjtés és felhalmozás éppoly jellegzetessége az életnek, mint az önzés, s tulajdonképpen az önzés egyik megnyilvánulása.

Aemitta>!

Természetesen az értelmes ember nem azon méri le sikerét, hogy hányan ünneplik, vagy hogy hány decibel erősségű tapsot kap.

Aemitta>!

A bírálat sokszor a rosszindulat leplezetlen megnyilvánulása, máskor pedig szelep, amelyen keresztül bűntudatunktól akarunk megszabadulni, miután bizonyos mércét nem ütöttünk meg, értéket ezért kétségbe vonjuk.

Aemitta>!

Az öncsalás csak kisebbrendűségi érzéshez vezet; rossz lesz a lelkiismeretünk, mert nem elveink szerint cselekszünk.

Kapcsolódó szócikkek: önbecsapás
Aemitta>!

Az indítékok elvesztése a szellem legnagyobb tragédiája.

Aemitta>!

Ahhoz, hogy úrrá legyünk a jelenlegi csalódottsági hullámon, ami leginkább durvaságban és erőszakban nyilvánul meg, meg kell győznünk a fiatalokat, hogy a sikerek iránti természetes szomjukat nem azzal csillapíthatják, ha megszállottan újabb és újabb szerelmi győzelmeket hajhásznak, vagy bizarr viselkedéssel próbálják felhívni magukra a figyelmet. A valóságtól, amellyel nem képesek szembenézni, úgysem menekülhetnek, s erre legkevésbé alkalmasak a való világ képét rövid időre elhomályosító kábítószerek.

Aemitta>!

A káros stressz elkerülésének legjobb módszere, ha olyan környezetet választunk magunknak, ami megfelel ízlésünknek, és olyan foglalkozást keresünk, amelyet kedvelünk és becsülünk.

Aemitta>!

Fiatal munkatársaimat gyakran azzal próbálom vigasztalni, hogy aki közülünk szeretetet és jóindulatot gyűjtöget, annak talán nincs olyan nagy szüksége pénzre, mint másoknak, mivel sok mindent, amire vágyik, ingyen kap meg.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bagdy Emőke: Stresszkezelés és relaxáció alkalmazása a testnevelésben
Megan Kaye – Diane McIntosh – Jonathan Horowitz: Stressz: A feszültségoldás pszichológiája
Farkas Kriszta: Málna mesék
Brené Brown: A tökéletlenség ajándéka
Michael Ben-Menachem: Lazíts az életedért
Arlene K. Unger: Nyugalom
Kelly McGonigal: A stressz napos oldala
Amber Hatch: Mindfulness szülőknek
Limpár Imre: A siker tervezhető
Joseph Murphy: Tudatalattid csodálatos hatalma 10.