Mi ​a jóga? 2 csillagozás

Selvarajan Yesudian – Haich Erzsébet: Mi a jóga? Selvarajan Yesudian – Haich Erzsébet: Mi a jóga? Selvarajan Yesudian – Haich Erzsébet: Mi a jóga?

A különböző jógarendszerek alapja a rádzsa-jóga, mely ugyanakkor a megkoronázása is minden jógának. A neve éppen ezért rádzsa, vagyis királyi jóga. A rádzsa-jóga útja befelé vezet, a szívünkhöz, önmagunkhoz, gyakorlása jórészt belső világunkban történik, és semmi külső megnyilvánulása nincs. Ezért bármikor és bárhol gyakorolhatjuk, bár természetesen a világ zajától elvonulva hamarabb sikerre vihető. A rádzsa-jóga végső célja az, hogy mindenki felfedje saját énjének titkait, és elérje testi és lelki fejlődésének a lehető legmagasabb fokát.

>!
Lazi, Szeged, 2006
184 oldal · ISBN: 9789637138850 · Fordította: Haich Erzsébet
>!
224 oldal · keménytáblás · Fordította: Haich Erzsébet
>!
Szukits, Szeged
180 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638199954 · Fordította: Haich Erzsébet

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

somogyiréka>!
Selvarajan Yesudian – Haich Erzsébet: Mi a jóga?

Mindig is jógáztam, így jöttem már. Egyszer úgy írtam körbe, anyám hasából is lótuszülésben bújtam elő, megnehezítve ezzel mindkettőnknek az érkezésem.
Sőt, a jógám sokkal öregebb, mint ez a testem, mert a forma elmúlt, de a jóga maradt, s újabb és újabb formát keresett, hogy ki tudjon teljesedni. „Bőven Egyiptomban kezdődött, vagy azelőtt.” Szeretem azért ezt a mesét, mert megtámaszt, támaszték meg néha kell.

Számomra a jóga a saját szívembe hazatérés útja, semmi más. Ennek egy csekélyke megnyilvánulása az, amit a testemmel teszek, mikor egyes pózokba becsavarom magam. De a jógám az leginkább láthatatlan, a testem szintjén éppen csak fenntartok egy állapotot, fejlődésnek ezt nem hívnám.
Az „igazi” jógi nekem arról ismerszik fel, hogy mellette megnyílik a szívem, az ő „mestersége” nem az, hogy bravúros testi mutatványokkal kápráztasson el. S noha Selvarajan Yesudian a teste szintjén is hatalmasat varázsolt, no mert a beteges kisfiú testet csodával (jógával) határos módon a teljes aláhullásból hozta pompájába fel, engem mégis alázatával, szerénységével ragadott meg. Már réges-réges, és azon is túl. „Volt amikor nem Yesudiannak hívták, akkor is ismertem.."Néha áthallatszódnak dolgok, nem zár jól a "szelepem”. Haich Erzsébet a társszerző pedig „én” vagyok.De az ő történetéről a Beavatás könyve kapcsán már hosszabban írtam.
A könyv átfogó térkép e tájról, ami a föld. Egyszerre keleti és nyugati. De egyikben sem marad benne, jógával élve egyik helyen sem tartja ki az ászanát, mert sem itt sem ott nem tud megnyugodni. Békére, csendre csak a kettő között az egyben lel, ami még az egy se, mert a számok is csak elfedik..
(itt nem érzem a mai jógapiac reklámszagát, annyira vágytam erre most, hogy tettem egy kis kirándulást az elmúlt fél évben a bp-i jógaiskolákban)


Népszerű idézetek

Lunemorte P>!

Vezess engem
A valótlanságból a Valóságba
A sötétségből a Világosságba
A Halálból az Életbe!

24

somogyiréka>!

Röviddel az esküvő után a fiatal pár zarándokútra indul, hogy ezzel kifejezést adjanak abbeli szent elhatározásuknak, hogy egész életüket Istennek fogják szentelni. […] A zarándoklat helyére érve az alázatosság, szelídség, engedelmesség, szolgálat jeléül felajánlják fejük ékességét, hajukat Istennek. Kopaszra borotválják őket.


Hasonló könyvek címkék alapján

B. K. S. Iyengar: Jóga
B. K. S. Iyengar: Jóga új megvilágításban
Agócs Írisz: Szia, jóga!
Szvámi Szatjánanda Szaraszvatí: Ászana Pránájáma Mudrá Bandha
B. K. S. Iyengar: A jóga fája
Szvámí Ráma: A jóga útjai
B. K. S. Iyengar: A jóga-szútrák szíve
Srí H. V. L. Púndzsa: Az igazság oroszlánja
Szvámi Ráma – Rudolph Ballentine – Szvámi Adzsaja: Jóga és pszichoterápia
Szvámi Ráma: A tudatos élet