Nils ​Holgersson csodálatos utazása 176 csillagozás

Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Volt ​egyszer egy fiú. Olyan tizenkét éves forma, hosszú, sovány és szöszhajú. Sok hasznát nemigen látták, főképpen aludni és enni szeretett, no meg – rossz fát tenni a tűzre. Egy vasárnap reggel szülei a templomba készültek, ő meg ingujjban ült az asztal tetején, és arra gondolt, hogy ez így éppen jól adódik: apja, anyja elmennek, és ő egész délelőtt a maga ura lesz. „Leakasztom apám puskáját, és lövöldözök majd!” – gondolta. Az apja már indulni akart, de mintha kitalálná a gondolatot, a küszöbön hátrafordult, és odaszólt neki: – Ha már a templomba nem jössz velünk, legalább a prédikációt elolvashatnád itthon. – Jó, majd elolvasom – felelte a gyerek, és magában persze azt gondolta, hogy úgyse olvas többet, mint amennyi jólesik. Az anyja tüstént a könyvespolcnál termett, leemelte Luther prédikációs könyvét, felütötte az aznapi prédikációnál, és úgy tette az asztalra, még a nagy karosszéket is odahúzta, pedig abba máskor nem ülhetett senki, csak az apja. A gyerek nézte a nagy… (tovább)

Csodálatos utazás címmel is megjelent.

Eredeti mű: Selma Lagerlöf: Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige

Eredeti megjelenés éve: 1906

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Heted7világ, Az én könyvtáram

>!
Olvasók Háza, Budapest, 2016
408 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639741706 · Fordította: G. Beke Margit
>!
408 oldal · ISBN: 9786155034084 · Fordította: G. Beke Margit
>!
Ciceró, Budapest, 2011
350 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635397327 · Fordította: G. Beke Margit

11 további kiadás


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Nils Holgersson

Helyszínek népszerűség szerint

Lappföld


Kedvencelte 35

Most olvassa 16

Várólistára tette 111

Kívánságlistára tette 73

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
encus625 P
Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása

Amikor elkezdtem olvasni a könyvet, azt gondoltam, hogy majd a mesét is végignézem utána újra. De elolvasva a könyvet, már nem tartom ezt szükségesnek. Szinte semmire sem emlékszem a meséből (az első és utolsó részt kivéve), de eleinte hiányzott a könyvből a hörcsög vagy pocok, de az csak a mesében volt… később már fel sem tűnt a hiánya.
Nagyon szép könyv ez, talán nem is gyerekeknek való mindenhol, mégha nekik is készült. Sok mindent megtudhatunk a könyvből Svédországról, a földrajzukról, szokásokról, hiedelmekről. Közben pedig Nils is egyre jobb gyerek lesz a sok kalandnak hála. A végén nagyon tetszett az a rész, ahol az írónő saját magát is beleírta a könybe.

>!
Móra, Budapest, 1977
390 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631108651 · Fordította: G. Beke Margit · Illusztrálta: Kass János
>!
Amrita IP
Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása

Ötből hat csillag. :))))) Vagy hét. Az a nagyszerű benne, hogy egyszerre regény, ami olvastatja magát, és egyszerre van tele egy csomó remek mesével, népmesékkel, kísértethistóriákkal, egyéb sztorival. Regényt is olvas az ember, meg népmeséket, vagy legalábbis népmese szerű műmeséket. Természetvédelmi szempontból remek szemlélete van, szeretettel ír az állatokról, és kihangsúlyozza az élőhelyek, első sorban a vizes élőhelyek megőrzésének fontosságát. Igazi északi történet is, tele mindenféle odavalósi hiedelmekkel, szép tájakkal, kemény emberekkel. Külön jót mosolyogtam rajta, hogy egy helyütt a szerző saját magát is beleírja a történetbe. Igazán csak két dolog zavart, hogy helyenként elég nyomasztó meg szomorú, egy-két szereplő halálát igazán el lehetett volna hagyni. A másik pedig az eredeti szándék, amiért végül is a könyv született: kicsi olyan, mint a mesebeli kőleves, hogy szerencsére a svéd gyerekek számára írt hosszú-unalmas-oktatós részek mellett igazán jó regényt sikerült írni, de ennyi erővel a „követ” nyugodtan el lehetett volna hagyni belőle: mert én még felnőtt fejjel is átugrottam, átlapoztam ezeket a részeket a sose látott, ismeretlen nevű helyekről. Túl sok mindent akart átadni, és így csak zavaró lett. Nagyon kíváncsi leszek a mesefilmre, hogy mennyiben más, miben jobb, rosszabb vagy ugyanolyan.
Nem hiszem, hogy gyerekként kedvenc könyvem lett volna, de biztosan hatással lett volna rám a rendkívül érdekes világával, sajátosan északi atmoszférájával. A könnyedebb, derűsebb könyveket jobban szeretem, de ebben is van sok szeretni való, biztosan a saját gyerekemnek is a kezébe adom majd.

És akkor már ejtsek szót a fordítóról is: G. Beke Margit nevére már több könyvnél felfigyeltem, számomra az ő neve egy biztos minőséget jelez, eddig még sose csalódtam se mesegyűjteményben, regényben vagy mondákban, aminél a neve szerepelt.

17 hozzászólás
>!
worsi ASP
Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása

Most akkor kérek egy ugyanilyet, csak Magyarországról. Abban is legyenek állatos történetek, földrajz, kultúrtörténet és népmondák. Meg egy-két kaland is. Köszönöm.

6 hozzászólás
>!
Dark
Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása

Gyerekkorom egyik meghatározó meséje volt a Nils. Hosszú ideje tervben volt már a könyv elolvasása, de valahogy sose jutottam hozzá, aztán elfelejtődött, így halasztódott. Míg aztán húsvétkor el nem zarándokoltunk Bakonybélbe egy kis ház egyik apartmanjába. Ott pedig ilyen helyen még sose látott mini könyvtár várt minket. Volt ott minden, Arany összestől a történelmi témájú könyveken és az Új magyar lexikonon át az idegen nyelvű regényekig minden. Itt találtam rá a Nilsre is, és bár vittem a Kindle-t, rajta az aktuális olvasmányaimmal, Lagerlöf kiütéssel győzött. Az ott töltött három nap alatt eljutottam a feléig, ami nálam nagy szó.

Vegyes érzelmekkel olvastam, hiszen a rajzfilmváltozat élénken él az emlékezetemben. Furcsa volt Nils-et Babszemnek nevezni, Szmörrét Ravaszdinak. Pocok is hiányzott… Viszont mindezen „hiányok” és furcsaságok ellenére ez így volt kerek egész. Ugyanaz, de mégis nagyon más, mint a rajzfilm. Valahogy sokkal mélyebb, sokkal testesebb, de mégis könnyed. Olvastatja magát.
Tudatlanságom ráadásul addig terjedt, hogy nem ismertem a mű történetét. Nem tudtam, hogy eredetileg földrajzkönyvnek készült, viszont amint módom lett rá, elkezdtem térképen követni őket. Élveztem, ahogy végigvezet az írónő Svédországon, ahogy rátalálok a könyvben szereplő városokra, tavakra…
Érdekes volt látni Nils fejlődését is. Ahogy az utálatos mihaszna suhancból emberré válik, az emberek és állatok barátjává, segítőkész és alázatos lesz. Sokszor eszembe jutott, hogy mennyi sok embert el kellene így varázsolni hosszabb-rövidebb időre! Hadd tudja meg mi is az élet! Milyen teljesen egyedül, pénz nélkül, csak magára számítva boldogulni! Amikor percről percre bizonyítani kell, hogy igenis kiérdemli a jóságot, a segítséget…
A természet és az útvonal leírása szenzációs volt. Teljesen bele tudtam élni magam, ott fagyoskodtam a befagyott tavak jegén éjszaka, és küzdöttem a viharral a tenger fölött.
Kicsit azért hiányérzetem volt. Amennyire részletes és hosszan kidolgozott az északra vezető út, annyira rövid, összecsapott az ott töltött idő, a költés és fiókanevelés, valamint a délre vezető út. Ez egy kicsit bosszantott, de annyira elvarázsolt a miliő és a stílus, hogy nincs szívem levonni érte akár egy fél csillagot is! Így marad az öt csillag és a vágyakozás, hogy egyszer valamikor visszatérhessek Svédországba, Márton lúd hátán a Száz éves vezérlúd, Akka anyánk csapatával.

3 hozzászólás
>!
atalant I
Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása

Ez bizony tényleg csodálatos utazás volt. És nem csak azért, mert nagy liba-imádó vagyok. A könyvnek minden sorából sugárzik az a szeretet, amit az írója a hazája iránt érez, és ez a lelkesedés bizony átragadt rám is.
Kicsit nehezen indul be a történet, de később annyira magával ragadott, hogy szinte észre sem vettem, úgy repültek az oldalak (ha nagyon tréfás lennék, azt mondanám, hogy pont úgy, ahogy a vadludak, de ez elég gyenge poén lenne). Meghatódtam, szerettem, izgultam, ahol-amit kellett (mellesleg néha elég véres események következtek be: itt-ott csak úgy hullottak a szereplők, mint a legyek).
Kicsiként imádtam a rajzfilmsorozatot (anyámék agyérgörcsöt is kaptak, mikor sipítozva énekeltem újra százezredszer a már amúgy is idegőrlő főcímdalt), és most a gyönyörű leírások, a sok kis történet és misztikum hatására kicsit megint gyereknek éreztem magam arra a néhány órára, amíg olvastam. Azt hiszem, ezért már megérte.

7 hozzászólás
>!
Uzsonna 
Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása

Nagyon jó volt együtt szárnyalni 'Babszemmel' és a vadludakkal. Érdekes, kalandos és játszva mutatja be Svédország földrajzát, néprajzát, regéit, felhívja a figyelmet az állatok és a környezet védelmére.

11 hozzászólás
>!
Szimirza P
Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása

Sokkal jobb, mint a mese, az valahogy soha nem volt a szívem csücske, viszont a könyv sokkal kalandosabb és érdekesebb volt.

>!
Csoszi 
Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása

Gyerekkoromban kimaradt ez a könyv. Aztán felnőttként találkoztam a mesével, amikor esténként a fiaimnak olvastam fel belőle. Most újraolvasva kicsit száraznak, unalmasnak tartottam. Pedig nagyon szerettem volna szeretni. Az utazás Svédországon keresztül érdekes volt, de valami hiányzott belőle. Hogy pontosan mi, azt nem tudom megmondani.

>!
Arianrhod MP
Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása

Eőször ifjan a rajzfilm-sorozatot láttam, de nem nagyon szerettem. Ezért sokáig nem is olvastam el. Most megtettem, és még mindig nem tetszik. Ez azonban nem von le semmit az értékéből, amiért megírta szerző ezt a mesét, azt a célt be is váltotta, és ma is ezt teszi. Nils és a vadludak bejárják Svédországot, megismerkedhetünk a tájak földrajzi jellegzetességeivel, az egyes földrajzi képződményekhez kapcsolt mesékkel, hagyománnyal. Mégsem száraz földrajzórák ezek a fejezetek, rengeteg kalandban van részünk közben. És nagyon szép stílusban előadva. Csak nem szeretem az állatos meséket.

7 hozzászólás
>!
Izolda +SP
Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása

Jó és érdekes könyv, az tény, hogy sokat megtudtam Svédországról. De hogy ez egy föcikönyv? :))
Volt pár nem annyira izgalmas epizód is, de voltak nagy kedvenceim is: a hadikikötős éjszaka, a két város története és az öreg parasztasszony.
A végét, azaz a hazautat aránytalanul rövidnek éreztem, mintha elfogyott volna az idő vagy a megszabott terjedelem, de egészében nagyon tetszettek Nils kalandjai.


Népszerű idézetek

>!
Amrita IP

Vagyunk úgy néha egy-egy állattal, hogy akaratlanul is kételkedünk – állat-e vajon? És szinte félünk tőle, mert hátha elvarázsolt ember.

88. oldal

3 hozzászólás
>!
hunny

Igazat adott Akkának, aki mindig mondta, hogy Lappföldet átengedhetnék az emberek a medvének, farkasnak, rénszarvasnak és vadlúdnak, no meg a lappoknak, akik ott jól érzik magukat.

Délnek, újra délnek

Kapcsolódó szócikkek: Lappföld
>!
SophieOswald

     „Nincs olyan szorult helyzet, hogy ki ne lehetne bújni, csak én nem látom a kibúvót, az a baj.”

371. oldal; XLV. A kádár és a farkasok

>!
SophieOswald

     „Nem érdemes búsulni, Nils Holgersson! Gyönyörű ez a világ, kicsinek, nagynak!”

386. oldal; XLVIII. A vadludak ajándéka (Útban a tengerhez)

>!
SophieOswald

Volt egyszer egy fiú. Olyan tizenkét éves forma, hosszú, sovány és szöszhajú.

(első mondatok)

>!
Amrita IP

Meg az is eszébe jutott, hogy ma húsvét szombatja van. „Ezen az éjszakán jönnek haza a boszorkányok az Ördög-hegyről”.

102. oldal

1 hozzászólás
>!
Csancs

A töltés tetején megállt, elnézte a költöző csapatokat a tenger felett. Mind lármásan, vidáman repült, csak egy vadlúdcsapat volt néma – de a csapatrend szabályos volt ott is, a szárnycsapás kemény és erős. Nils Holgersson vágyakozva nézett utánuk, és most majdnem sajnálta, hogy ember lett megint, és soha többet nem szállhat magasan föld és tenger felett.

350. oldal, Búcsú a vadludaktól

Kapcsolódó szócikkek: Nils Holgersson
>!
SophieOswald

Hátára vette Babszemet, és megmutatta neki a hatalmas könyvtárt, ahol pincétől a padlásig minden tele volt könyvvel, meg a pompás egyetemi előadótermeket, csillagvizsgálót, növénykertet.
     Aztán megint leereszkedett egy háztetőre.
     – No, ugye, jól mondtam? Uppsala város a tudomány székhelye. Én a te helyedben itt telepednék meg, éjjel-nappal mindig a könyveket bújnám.

283. oldal; XXXIV. Uppsala, a régi székváros (A diákok ünnepe)

>!
olvasóbarát P

Vajon kié lehet a házikó, és miért áll üresen? Jó volna tudni. Pedig alighanem úgy mentek el innen a lakók, hogy még visszajönnek: a kandallón otthagyták a kávésedényt, a fazekat, a kályhasarokban is maradt egy és más. A piszkavasat meg a kenyérvető lapátot a szegletbe állították, a rokkát feltették a padra, az ablakdeszkán meg, mindjárt a pad felett, ott vannak a szöszcsomók meg a szálas kender, két gereben és a gyertya, gyufa.

Megint szobában 144.o.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bálint Ágnes: Mi újság a Futrinka utcában?
Julia Boehme: Tafiti
Lin Hallberg – Margareta Nordqvist: Gyerünk, Szigge!
Tersánszky Józsi Jenő: Misi Mókus kalandjai
Jill Tomlinson: A tyúk, aki soha nem adta fel
Holly Webb: Cica a hóban
Vadadi Adrienn: Kockacukor lovassuli
Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik
Bálint Ágnes: Micsoda pók a vízipók!
Cressida Cowell: Így beszélj sárkányul