A ​mesemondó titka 160 csillagozás

Sejal Badani: A mesemondó titka

Jayát, a New York-i újságírót egyik csapás éri a másik után. Harmadik terhessége is vetéléssel végződik, és a házassága is menthetetlenül tönkrement. Hogy mély fájdalmát enyhítse, Jaya úgy dönt, Indiába utazik, hátha családjának múltjában válaszokat talál a jelen kérdéseire is.

India maga a csoda. A hangok, a színek, az illatok elkápráztatják Jayát, aki beleszeret ebbe a gazdag, sokrétű kultúrába. Nagymamája egykori szolgálója és egyben bizalmasa, Ravi pedig megismerteti vele a nagymama, Amísá szívszorító történetét, amely az 1930-as évekbe, a britek által megszállt Indiába repít bennünket. Vajon mit tanít Jayának az álmaiért a hagyományokkal is szembeszegülő asszony sorsa?

A mesemondó titka szerelemről, hűségről és a szavak erejéről mesél.

>!
Libri, Budapest, 2019
510 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634335917 · Fordította: Borbély Judit Bernadett
>!
Libri, Budapest, 2019
510 oldal · ISBN: 9789634336921 · Fordította: Borbély Judit Bernadett

Enciklopédia 33


Kedvencelte 39

Most olvassa 7

Várólistára tette 156

Kívánságlistára tette 109

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Márk_2011>!
Sejal Badani: A mesemondó titka

Ez a könyv számtalan csodálatos gondolatot tartalmaz! Igaz barátság, szerelem, szeretet, önmegvalósítás, kitartás,kűzdelem.. sorolhatnám a rengeteg érzést, mi lüktet a sorok között!
Hihetetlen utazásra visz minket.
Jaya már harmadik vetélését éli meg, melybe lelkileg beleroppan. Sajnos úgy érzi, már a házasságuk sem él túl ennyi fájdalmat. Ekkor tudja meg, hogy anyai nagyapja haldoklik Indiában. Édesanyja, hallani sem akar arról, hogy ő meglátogassa haldokló édesapját, ezért Jaya érzi úgy, útra kel, mert számára pont alkalmas az idő egy utazásra, és talán fény derül édesanyja titokzatos gyermekkorára. Talán válaszokra lel Indiában!
Ravi, nagyanyja szolgálója fogadja, és csodás mesébe kezd mindennap Jaya nagymamája Amísá életéről. A kultúrát megismerve, rájön az olvasó, hogy nők ezrei élnek békjóban, társadalmilag elvárt normák szerint. De lelkileg mi nők egyek vagyunk. Fájdalmat, szerelmet, vágyat, gyengeséget, félelmet, álmokat élünk meg nap mint nap.
„Egyetlen napra valamennyien összetartozhatnánk, széthúzás nélkül, hogy úgy bánjunk másokkal, amilyen elbánást mi is elvárunk.”
Ez a könyv egy mesés lecjefüzet, tele élettel, könnyekkel, tanít, és mondanivalót közvetít. Teljes szívvel olvastam, és minden sora rám talált.
Utazzatok Indiába, látogassátok meg Amísát, Ravit, Jayát a sorok között. Hagyjátok ott a szívetek egy darabját, és térjetek vissza békével, és megnyugvással.

22 hozzászólás
Kriszta_89 P>!
Sejal Badani: A mesemondó titka

A mesemondó titka egy olyan történet, aminél garantált, hogy szem nem marad szárazon.
Rengeteg fájdalmat, érzelmet, küzdelmet és könnyeket tár elénk Sejal Badani könyve, olyan módon, hogy teljese berántott és nehezen tudtam abbahagyni az olvasást.
Számomra mindig is felfoghatatlan, az ilyen beszűkült látásmód ahogy a nőket kezelik, amilyen hiedelmekkel élnek együtt és nem utolsó sorban azok a körülmények amik közt élnek. Mindezek ellenére India kultúrája és hagyományai rengeteg szépségeket rejtenek, amik előtt mindig csodálattal ámulok.
Ravi az a szereplő, aki körülöleli az egész könyvet. Megragadta a kezem és elmesélte több generáció történetét és részesévé tett a mindennapjaiknak és megsúgta számomra a nagy titkokat. Nagyon a szívemhez nőtt és úgy megölelgettem volna. Jaya regeteg kérdésére keresi a választ, a kulcs pedig Amísánál van elrejtve. Nem is gondolnánk, mennyi minden lehet kihatással az életünkre, mik azok amik megmutatják nekünk a helyes utat és rendet tudnak tenni az életünkben.
Amísá életútja a könyv végére teljesen összetört …
Nem egy könnyű könyv, de szívből ajánlom bárkinek ezt a szívhez szóló történetet!
Köszönöm ezt a csodás könyvet neked @Nono_ ♥ és a közös olvasási élményt @Márk_2011

11 hozzászólás
Nono_ P>!
Sejal Badani: A mesemondó titka

Vannak történetek, amik megpróbálnak bemászni a bőröd alá és nem akarnak elengedni.
Selaj Badani könyve ilyen volt számomra, amit félre kellett egyszer tennem. Ugyanis az írónő annyira mélyen és érzékletesen ábrázolta Jaya vetélések utáni saját maga elvesztését, anyukájának az önvédelmi falak közé zárt szívét és a nagymama szívettépő sorsát, hogy minden szégyenkezés nélkül be kell valljam, rengeteget sírtam a három nő életútján. Mégis szerettem minden sorát a műnek. Szerettem, ahogy megérint a veszteségük és a kitartásuk, illetve az egzotikus India kettőssége és hagyományainak megismerése is mély nyomott hagyott bennem.
És bár ez egy olyan történet, amit átleng a szomorúság, mégis azzal a bizonyossággal csuktam be a könyvet, hogy amíg van remény az ember szívében, addig a pokol kénytelen a felszínre törés után mindig visszahúzódni a mélybe.

4 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Sejal Badani: A mesemondó titka

Gyönyörű, megható, érzelmes történet, csodálatos szereplőkkel, és betekintéssel India kultúrájába, hagyományaiba. Barátság, szerelem, veszteségek, áldozatok, remények, mindezeknek a szegénység sújtotta India adja a hátteret, amibe a főszereplő Jaya is beleszeret minden szépségével és titkával együtt.
Bővebben: http://www.konyvutca.hu/2022/01/sejal-badani-mesemondo-…

Titina >!
Sejal Badani: A mesemondó titka

„Tudatlanság borítja sötétbe a tudást. Ám aki a fénnyel megsemmisíti magában a lélek sötétjét, annak számára kristálytisztán fénylik fel az igazság. Mintha a bölcsesség napja ragyogtatná rá sugarait.”

Februári olvasmányaim egyike volt ez a könyv, és az indiai témában való olvasásom 2. áldozata. Kicsit féltem, hogy A naptól keletre c. könyv után olvasási válságba kerülök, mert nagyon nehezen boldogultam vele, de aztán amikor kezembe vettem ezt a könyvet, csak úgy vitt magával a lendület.
Nagyon tetszett a könyv, a történet, a szereplők, az író stílusa, mind nagyon magával ragadott. Örültem, hogy végre többet is megtudhattam az indiai kultúráról, a társadalmi rétegekről, a nők sorsáról. Azt gondolom ha már csak ezekért olvasná az ember, akkor is megéri. Mindemellett ez egy remek családregény is.
Amísá pedig azt hiszem a kedvenc könyvszereplőm az idén. Imádtam, hogy más volt, mint a többi indiai nő, hogy vágyott arra, hogy tanuljon, imádtam, ahogyan Ravival viselkedett, igazából, mindent szerettem benne. Örültem, hogy egy ilyen erős női karaktert ismerhettem meg.
Ezután nagyon szeretném elolvasni az írónő másik magyarul megjelent könyvét is.
A mesemondó titkát pedig mindenkinek ajánlom! :)

1 hozzászólás
Mariann_ P>!
Sejal Badani: A mesemondó titka

Engem igazán nem vonz India, úgy érzem a tradíciók annyira beszabályozzák az emberek életét, hogy aki alsóbb osztályba született, esélye sincs a felemelkedésre.
Hiába szép a környezet , ez taszít engem.
Ravi , a szolgáló a legalacsonyabb kasztba tartozik, érinthetetlen.
No , persze ez nem jelenti azt, hogy nem különb mindenkinél.
Őrzi a nagymama titkát, ami egy csodálatos történet.
Az Indiába érkező unokával megismerteti a gyökereit.
A végére 5 csillagos lett.

Katica_98 P>!
Sejal Badani: A mesemondó titka

Sokszor háborgunk, sokszor elégedetlenkedünk, de én hálás vagyok a sorsnak, hogy erre a helyre születtem. És ha Indiáról van szó, akkor tudjuk hogy miért. Jaya az Egyesült Államokból elutazik édesanyja szülőföldjére, Indiába. Itt egy idős szolgáló meséli el neki édesanyja és nagyanyja történetét. Tulajdonképpen ez a könyv a nagymama története. Adva van egy indiai házaspár és a feleség beleszeret egy angol katonába. Általában mindig a szerelemnek drukkolok, de volt itt egy olyan férj, aki ebben a szigorú országban sok mindent megengedett a feleségének, a kedvében jár és az mégis elárulják. Dípakra, a férjre áldozatként tekintek, nagyon sajnáltam. Az egész történet nagyon szépen van megírva. Szerettem volna olvasni arról, hogy Jaya édesanyja hogyan éli meg mindazt, amit Jaya magával hozott Indiából. Annak ellenére, hogy nem adtam rá öt csillagot, bátran ajánlom mindenkinek.

Reni07>!
Sejal Badani: A mesemondó titka

Ebben a könyvben minden benne van, ami egy nagy könyvhöz szükséges.
Izgalmas, gyönyörű helyszín, érdekes szereplők, társadalom, földrajz, természet, történelem, vallás, női sorsok, ünnepek, tradíciók, szokások, hagyományok. Ízek, imák, szerelmek. Lélek. Élet.

3 hozzászólás
Trudiz>!
Sejal Badani: A mesemondó titka

Csillagos ötös! Végre egy újabb kedvenc! :) Ez nem vitás!
Több generáción át bogozzuk, gombolyítjuk a szálakat, ismeretlenségüket feltárva, felfedezve. Nekem a régmúlt eseményei megindítóbbak. Hihetetlen kellemes stílusban megírt történet, mely nem engedi, hogy elfelejtsd. A nagymama története -azaz fiatal éveinek alakulása- megfogó volt. A helyszínek, a szereplők egyaránt kiteljesítették az események alakulását. Amísá, Ravi, Stephen karakterébe beleszerettem!
Az indiai szokásokba bevezetett, rácsodálkozást engedtetett.
A fordításért nagy gratuláció! :)

Enimaci>!
Sejal Badani: A mesemondó titka

Ez egy nagy kedvenc lett. nagyon szeretem azokat a könyveket amelyekben más népek szokásait tudom megismerni. Ez is egy olyan könyv. Hálás vagyok, hogy ott születtem ahol. Viszont tisztelem azokat a nőket akik ha más kultúrába születtek, azt méltósággal viselik.
Már az első oldalak berántottak. Rengeteget lehet tanulni mindenik szereplőtől. Több szálon fut a történet és nagyon szépen van kibontva. És kellett a zsebkendő. Női sorsok, a barátság olyan szépen vannak leírva, hogy napokkal később is ezeken gondolkodtam. Jó volt olvasni. Biztos olvasok még az írónőtől.


Népszerű idézetek

Nono_ P>!

De nem csak a nap képes világítani. Meg kell keresnünk a sötétben a csillagokat. Az ő fényük is különleges erővel bír.

368. oldal

agnesasszony>!

Nem a vér teszi a családot. Hanem a szeretet.

504. oldal

Kapcsolódó szócikkek: család
Belle_Maundrell>!

– […] Ritkasága okán a valódi emberi kedvesség bizony kincset ér.

117. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kedvesség · kincs
Belle_Maundrell>!

– Két választása van az embernek, ha lenyomják a földre. Vagy fekve marad, vagy feláll, és megkérdezi, miért.

296-297. oldal

SzemreValó_könyvek>!

– Néha jobb elengedni a dolgokat, Jaya, ha csak károdra vannak.

23. oldal

Belle_Maundrell>!

Idővel úgyis minden kiderül. Vagy tán nem erről szólnak a kapcsolatok? Először csak a jót látjuk, aztán apránként helyére illesztgetjük a rosszat is, hogy a végén összeálljon a kép.

39. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kapcsolat
Trudiz>!

– Mindenki tanár és diák egy személyben.

130. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tanár
Belle_Maundrell>!

– Mindenki megvívja a maga csatáit. Egyvalamit biztosan megtanultam, mióta itt vagyok, hogy az ember nem feltétlenül tudja, ki az ellensége. De ha szerencséje van, akkor talpon marad, bárki ellen kelljen is küzdenie.

278. oldal

Dóri_Dóra P>!

A történet egy ifjú tündérrel kezdődött, aki két kívánságot ajánlott egy lánynak. A lány pillanatok alatt döntött – végtelen mennyiségű könyvet kért, meg időt az elolvasásukhoz.

177. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv

Hasonló könyvek címkék alapján

Lauren K. Denton: A hurrikán éve
Tess Wakefield: Bíbor szívek
Emma Chase: A királynő férjet keres
Miranda Cowley Heller: Papírpalota
Anne L. Green: Egyszerűen bonyolult
Vi Keeland: Órákon át kívánlak
Nora Roberts: Örökség
Vi Keeland – Penelope Ward: Rebel Heart – Lázadó szív
Josie Silver: Egy decemberi nap
Karina Halle: A lázadó herceg