Rock ​a vasfüggöny mögött 9 csillagozás

Sebők János: Rock a vasfüggöny mögött

1989-ben ​felvonták a vasfüggönyt, s a rockzenében is láthatóvá vált, hogy mi zajlott, zajlik a kulisszák mögött. Ez a könyv elsőként vállalkozik arra, hogy részleteiben és összefüggéseiben elemezze és bemutassa a hatalom és a rockzene viszonyát a kádári kemény és puha diktatúra évtizedeiben. A szerző titkosszolgálati, vállalati és zenekari dokumentumok közlésével keresi a választ arra: Miért söpörtek végig időről-időre „burzsoá szennyhullámok” a rockzenén? Hogyan lett Bors Jenő beatkomisszár és Erdős „doktor” popcézár? Hogyan működött a magyar „slágermaffia”? Miként számoltak le a hippikkel és beatmozgalommal? Miért fogták perbe az Illést, s mi volt az igazi oka a zenekar feloszlásának? Hogyan épült be a III/III-as ügyosztály az ifjúsági zenébe? Miként zajlott le a hetvenes évek elején a nagy „szellemi mészárlás”? Hogyan verték szét a Kexet – ügynökök segítségével? Miért a hanglemezgyár lett az első számú közellenség? Miért nem lett magyar világsztár, s miért a Neoton volt a… (tovább)

>!
Gm & Társai, Pécs, 2002
392 oldal · ISBN/EAN: 9771588575006

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

Juhász_Peti>!
Sebők János: Rock a vasfüggöny mögött

Sebők János korától és érdeklődési körétől fogva jelen volt az átkos zenei kultúripar környékén folyamatosan. Újságíróként rendelkezett kapcsolatokkal, így rálátással is a hazai beat-rock szereplők, zenészek, ORI-IRI-MHV-Interkoncert tevékenységeire. Ez a könyve a Magya-rock 1-2 úgymond feljavított változata iszonyatos háttér munkával, mivel az akkori hatalmon lévők retorziójától már nem kellett tartania 2002-ben. Viszonylag száraz információs történelemkönyv 400 oldalon az ötvenes évektől a módszerváltásig (1990). Abszolút érdekes témák, idézetek, összefüggések jönnek le belőle, de kissé szakbarbárnak kell lenni az olvasásához. Szőnyei Nyilvántartottak-ja erre épül, ami még szárazabb. Ebben benne van minden lényeges, a swingtől a hazai punkokig, perek, botrányok, eltiltások, manipulációk nagy része az Aczél-Bors-Erdős tengelyen át sorba megy zenei korszakonként az ellen, vagy ki tudja milyen forradalomtól, Horn Gyuszi kapunyitásáig, ahogy szép lassan nálunk is megjelentek a globális nyugati stílusok Benkó Dixilendtől a Cpg-ig. Ajánlom olvasásra azoknak, akiket érdekelnek a hőskorszak hogyan miértjei. Jó kis könyv, de agy kell hozzá…


Népszerű idézetek

Garbai_Ildikó P>!

A rock and roll – elsőként az Egyesült Államokban – friss szélként söpörte el a zenei kacatokat, de nálunk akkor még ezt a zenei kacatot sem tűrte meg a kulturális vezetés.

29. oldal

Garbai_Ildikó P>!

A társadalom általában nem reagál rugalmasan az új dolgokra, ezt bizonyította az USA-ban a rock and roll vagy Angliában a beat fogadtatása is.

44. oldal

Garbai_Ildikó P>!

Az új ifjúsági zene – mint ebből a nem egyedi, kései vallomásból is kiderül – a fiatalok számára a lázadás zenéje volt, a szembenállás, az elkülönülés, a másság kifejezésének eszköze.

32. oldal

Garbai_Ildikó P>!

Az új, ismeretlen zene hirtelen lehetőséget kínált a fiataloknak, hogy kifejezésre juttassák új igényeiket, elvárásaikat, a felnőttekétől eltérő véleményüket. Azt, hogy más szemmel nézik a világot, mint a szüleik, másként gondolkodnak, másképp éreznek.

32. oldal

Garbai_Ildikó P>!

A rock tehát az összetartozás, a választás illúzióját kínálta, az önkifejezés, az aktivitás, a rátalálás örömét szerezte, új társas élményt, erotikus izgalmakat, a szabadság régen hiányolt mámorát ígérte, a lázadás szellemét táplálta.

33. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Presser Gábor: Presser könyve
Szántó Péter – Presser Gábor – Karácsony János – Solti János – Somló Tamás: És ilyen a Boksz?
Parti Nagy Lajos – Presser Gábor: Rutinglitang
Rájátszás
Lévai Balázs: Lovasi
Hobo (Földes László): Hobo sapiens
Szentesi Zöldi László – Rudán József: Rudán Joe
Hobo (Földes László): Bolondvadászat
Müller Péter Sziámi: Dalszövegkönyv
Majnik László: Barázdák között: Az Omega együttes története hangfelvételeik tükrében