A ​halálra ítélt zászlóalj 14 csillagozás

Sebő Ödön: A halálra ítélt zászlóalj Sebő Ödön: A halálra ítélt zászlóalj

Gyimesi-szoros, 1944

Sebő Ödönt 1942 decemberében avatták hadnaggyá a Ludovika Akadémián. Katonai pályafutását az erdélyi hadszíntéren kezde a 32. határvadászzászlóaljnál. 1944. augusztus 28-án német parancsnokság alá akarták rendelni, hogy visszavonulásukat fedezze. Ezzel a paranccsal szembeszegülve az ezeréves magyar határon rendezkedett be védelemre a gyimesbükki helyőrség parancsnokaként. Az ozorai huszárok példájára emlékeztető hősies helytállás megállította a könnyű átvonulásra számító szovjet hadsereget és egy lovas hadosztályt. A kitörés és a visszavonulás után katonáit – mint az Erdélyben harcoló magyar és német hadseregek utóvédzászlóalját – továbbvezette a Székelyföldön, majd Szlovákián keresztül egészen Németországig, az amerikai fogságba kerülésig.

>!
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789638941619
>!
344 oldal · ISBN: 9789630649575
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1999
344 oldal · ISBN: 9635470517

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
Gabor_Vasarus
Sebő Ödön: A halálra ítélt zászlóalj

Alapvetően nem szeretem az önéletrajzi jellegű könyveket, de ez a könyv rendkívül jól működik. Szinte egyhuzamban kiolvastam kétszer és szó szerint alig bírtam letenni.
Zseniálisan belefonja az olvasót az események sodrába amivel végig fenntartja az érdeklődést. Ezzel egyszerre tud történelmi ismeretterjesztésként, kalandregényként, akciótörténetként és kor-rajzként is működni.
Külön imádtam, hogy „teljes képernyőben” megkapjuk a valóságot, mindenféle felesleges időhúzások és adalékok nélkül. Csak annyi filozófiát és történelmi adalékot kapunk ami ténylegesen kell a szereplők motivációinak megértéséhez, míg a mélyebb mondanivaló szinte észrevehetetlenül előkúszik a sorok közül: nem tukmál, csak kínálgat.

Szívem szerint inkább ezt adnám ki kötelező olvasmányként az általános iskolában, mint a Kőszívű Ember Fiait. Mert egy átlag 8. osztályos gyerek ezt a könyvet legalább megértené; ugyan azokat az értékeket megtapasztalná, de a mai felgyorsult világban felcseperedők számára sokkal emészthetőbb formában.

>!
Zoltán_Bálint
Sebő Ödön: A halálra ítélt zászlóalj

Nem volt könnyű olvasmány a téma miatt, de jó könyv volt. Ezeket a naplószerű beszámolókat mindig kicsit meglepődve olvasom, hogy mennyivel másabbak az itt leírtak, mint amiket anno a középiskolai történelemkönyvben olvastam: ott mindig csak a visszavonulások voltak kiemelve, az egyes ellenállási gócpontok szinte sosem, vagy csak nagyon ritkán. Ajánlani tudom mindenkinek, akit érdekel a történelem ezen része.

>!
keccsu
Sebő Ödön: A halálra ítélt zászlóalj

Tisztelegjünk elődeink előtt, akik életüket adták a hazáért és már azzal is megtehetjük, hogy elolvassuk ezt a könyvet. Sebő Ödön egy igazi hős akire büszke lehet a magyar ember. Ha az akkori politikusaink is ilyen kötelességtudatosan , kitartóan, és becsületesen harcoltak volna a politika színterén, más lenne ma a magyar nemzet sorsa.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ívás István: Az utolsó székely határőrök
Varga János (szerk.): A határrendészeti tisztképzés negyedszázada
Sallai János: Az államhatárok
Szilvási Ferenc: Határőr hősök nyomában
Péhl Gabriella: Vasfüggönyök
Sallai János: Egy idejét múlt korszak lenyomata / Abdruck einer versunkenen Epoche / An impression of a bygone era
Kőszegi Imre: A láp titka
Marton Veronika: A farkasok elnémulnak
Szabó József: Fiúk, valahol messze
Békési József: Karácsonyi akció